Carptwenty alles wat je wilt weten over dit betaalwater!

Carptwenty, Nederlands betaalwater met veel potentie!

Carptwenty is een prachtig Nederlands betaalwater vlakbij Almelo. Dit water ligt aan het voor karpervissers zeer bekende Twente kanaal. Welke in mijn tijd ook wel Twenty kanaal werd genoemd. Waarbij twenty sloeg op de vele twintig ponders die er zwommen. Het is daarom dat Carptwenty voor mij een mooie klank heeft en daarnaast wat oude karper gevoelens los maakt!

Gelukkig is dit Nederlands betaalwater voor mij een thuiswedstrijd en hoef ik niet al te ver te rijden. Het plan is dat we een 3-tal dagen gaan vissen en filmen. Ikzelf zit op stek 7 en Stijn de cameraman zit op stek 8. Aangezien beide stekken niet al te ver uit elkaar liggen besluiten we overdag bij mij te gaan filmen zodat Stijn in de nachtelijke uren kan vissen. Dit betekent dat ikzelf niet ga vissen in de nacht enkel de laatste nacht zal ik mijn hengels erin laten liggen. Op deze manier kan ik overdag mooie beelden schieten en hopelijk een paar karpers vangen voor de lens.

snacht vist Stijn op Carptwenty en weet een paar hele mooie vissen te vangen!
Stijn vist de nachtelijke uren en gaat overdag bij mij filmen op stek 7. En niet zonder succes! Hij weet een dikke 20kg te vangen. Goed gevist Stijn!

Inhoudsopgave

Visbestand Carptwenty Almelo.

Geen witvis op Carptwenty.

Zeer goed betaalwater met veel potentie. 

Dieptekaart Carptwenty.

Plattegrond Carptwenty.

Welke karper rigs werken goed op Carptwenty?

Welke boilies vangen goed op dit betaalwater?

Carptwenty review..

Check hier de film die we hebben gemaakt van onze 3 daagse vissessie!

Visbestand Carptwenty Almelo

Carptwenty is geen runs water. Het is eerder een betaalwater voor de karpervisser die het heeft gemunt op grote karpers. In totaal zwemmen er ongeveer 750 karper op dit water. Je moet dit wel wegzetten tegen de grootte van het water. Carptwenty is namelijk 28 hec groot! Vandaar dat dit water het grootste betaalwater is van ons kikkerlandje

Naast de verschillende uitzettingen die er zijn gedaan zwemt er ook een origineel bestand aan grote karpers rond. De uitgezette karpers zijn trouwens met de hand geselecteerd en bij uitzet ook allemaal geregistreerd. Bij Carptwenty werken ze namelijk met een speciale karper app. Hiermee kun je precies zien hoeveel een vis groeit. Maar ook waar de vis is gevangen en welk weer type het ten tijde van de vangst was.

Stijn met een dikke 20kg plus karper van carptwenty
Stijn met een dikke 20kg plus karper van Carptwenty. Benieuwd naar de karper rig die hij heeft gebruikt? Klik dan op Bow rig.

Op het moment van schrijven zullen er ongeveer 30 karpers de 20kg grens passeren. Daarvan zullen een 5-tal vissen zo rond de 25kg zijn met als topvis een karper van 27 a 28 kg! Ook is er rekening gehouden met de verschillende beschubbingsvormen. Want naast schubkarpers en normale spiegelkarpers zwemmen er ook mooie volschubs en perfecte rijenkarpers rond!

een prachtige rijenkarper die ik op de valreep wist te vangen
Een prachtige rijenkarper die ik op de valreep wist te vangen

Geen witvis op Carptwenty

Ja je leest het goed naast een paar grote zeelten zwemt er geen brasem rond. Dit maakt het mogelijk om te kunnen vissen met klein aas. Wat betekent dat je zonder probleem kunt voeren met pellets! Wel zwemt er heel veel baars rond en daarbij ook hele grote. Er werd me vertelt dat er zelfs baarzen zijn gevangen van rond de 50cm in lengte! Daarnaast denk ik dat er hele grote snoeken rond moeten zwemmen, maar ook daarop wordt nagenoeg nooit gevist. Dus mocht je tijdens het karpervissen nog een ander hengeltje uit willen gooien dan neem zeker je roofvishengel mee!

Er zwemmen ook hele mooie schubs rond op Carptwenty in Almelo
Er zwemmen ook hele mooie schubs rond op Carptwenty in Almelo

Zeer goed betaalwater met veel potentie

Wat mij vooral aanspreekt is de potentie van dit Nederlands betaalwater. Sinds kort wordt er namelijk koelwater onttrokken aan het meer. Dit enigszins verwarmde koelwater wordt vervolgens, door de verschillende riet bassins weer terug het meer in gevoerd. Het mooie aan dit helofytenfilter is dat alle afvalstoffen die in het water zitten worden opgenomen door waterplanten. Je kunt je wel voorstellen dat er op een betaalwater waar dagelijks wordt gevoerd veel extra voedingsstoffen in het water komen.

De potentie is er zeker! Stijn met een prachtige dik buik van Carptwenty
De potentie is er zeker! Stijn met een prachtige ‘dik buik’ van Carptwenty

Deze voedseldeeltjes worden opgenomen door de karper en komen als uitwerpselen weer in het water. Hierdoor wordt het water als het ware bemest, waardoor je al snel veel plantengroei krijgt. Doordat deze grote bassins werken als een natuurlijk filter worden de afvalstoffen opgenomen door deze rietvelden. Hierdoor zal de kwaliteit van het water aanzienlijk omhooggaat. Wat betekent dat Carptwenty alle potentieel heeft om zeer grote karpers voort te brengen!

En ook hele mooie kale spiegels met potentie
De karpers komen na de eerste dag in een hoog tempo op de kant! Ik ben op den duur de tel een beetje kwijt…

Dieptekaart Carptwenty

Carptwenty is een overwegend diep water met dieptes tot wel 30 meter. Dit gezegd te hebben zul je de karpers moeten zoeken in de oeverzone. Ik was zelf best wel verbaast hoeveel mooie plateaus er in de oeverzone te vinden zijn. Stijn heeft van stek 8 een nauwkeurige dieptekaart gemaakt zodat je precies de plateaus kunt vinden. Daarnaast heb ik een globale dieptekaart waarbij het blauw gearceerde deel vrij goed de ondiepe platen zichtbaar maakt. Alhoewel er ook op de diepe plekken karper wordt gevangen ving ik de meeste vissen rond de 6meter waterdiepte.

Dieptekaart Carptwenty
Dieptekaart Carptwenty

Daarnaast kun je echt dicht in de oeverzone een aanbeet verwachten. Bang voor het vast zwemmen in een obstakel hoef je niet te zijn. Die zijn vrijwel allemaal verwijderd door de plaatselijke duikvereniging. Enkel op stek 7 waar ik heb gevist liggen 2 dikke stonken in de oeverzone recht voor de stek. Echter ook deze leveren geen enkel probleem op. Het enige wat je moet doen is zodra een vis voor de oeverzone komt even de boot instappen. Op deze manier kun je op een 4 a 5-tal meters uit de oeverzone de karper zonder probleem het net in loodsen. Dat uitdrillen in de boot is sowieso een goede tactiek want op deze manier kun je eigenlijk geen karper verspelen!

carptwenty plattegrond stekoverzicht
Carptwenty plattegrond stekoverzicht

Plattegrond Carptwenty

Stek 7 Carptwenty

Gelijk bij aankomst ben ik met de boot een rondje gaan varen om de stek te verkennen. Wanneer ik nog geen 10 meter uit de kant ben zie ik al een karper rechts van de stek tussen wat wier zwemmen. Dat geeft al een heel fijn gevoel! Op stek 7 vind je links al heel snel een mooi plateau waar ik diverse karpers vanaf heb getrokken. Echter ook aan de rechterkant ligt halverwege de lange oever een ondiepe plaat waar je de nodige aanbeten mag verwachten. Alle stekken zijn door het azen vrijwel wit van kleur vandaar dat een gravel kleurige laatste meter een aanrader is!

overkant stek 7 is duidelijk de schoon gegeten plaat te zien
Overkant stek 7 is duidelijk de schoon gegeten plaat te zien. Je ziet de karpers hier ook geregeld springen! Zeker een stek om in je achterhoofd te houden mocht je stek 7 boeken!
gravel keurig onderlijnmateriaal doet het goed op de ligt gekleurde zandbodem van Carptwenty
Gravel keurig onderlijnmateriaal doet het goed op de ligt gekleurde zandbodem van Carptwenty. Klik hier voor meer info over onze Dura link onderlijnmateriaal.

Daarnaast is de overkant een hele mooie plek om te bevissen. De karpers lieten zich tijdens mijn verblijf daar geregeld zien. Ik heb er echter niet gevist, dit omdat het voor mij te veel tijd kost om telkens mijn hengels 180 meter uit te varen. Wat natuurlijk weer allemaal ten koste gaat van de kostbare filmtijd. Dit gezegd te hebben is het voor jullie lezers wel een hele goede optie om in je achterhoofd te houden!

Stek 8 Carptwenty

Stijn kan een onderwaterkaart maken met zijn dieptemeter. Je ziet duidelijk dat er een aantal hele mooie plateaus liggen op zijn stek. Vooral links heb je een lange uitloper met een diepte rond de 6 meter. Hier wist Stijn een aantal hele mooie vissen te vangen. Ik heb er voor jullie maar even een paar karpers in getekend zodat de stekken wat duidelijk worden waar hij heeft gevist.

stek acht dieptekaart Carptwenty
Stek acht dieptekaart Carptwenty

Daarbij heb je rechts ook een heel mooie plaat liggen waar je zeker een hengeltje kunt wegleggen. Op deze stek kun je ook goed een hengel rond de 8meter zone leggen. Tijdens ons verblijf werden er vissen gevangen tussen de 9m en de 5 meter waterdiepte. Waarbij ik eigenlijk alles heb gevangen tussen de 5 a 6 meter waterdiepte. De dieper gelegen hengels brachten voor mij geen karpers in het net. Stijn ving zijn karpers tussen de 6 a 8 meter waterdiepte. Zijn stek is overwegend ook wat dieper dan de stek waar ik vis.

de Combi rigs werken uitstekend op Carptwenty
De Combi rigs en zinkende boilies werken uitstekend op Carptwenty. Klik hier voor meer informatie over onze kant en klare combi rigs.

Welke karper rigs werken goed op Carptwenty?

Mijn ervaring is hoe groter het water des te minder rig schuw de karpers zijn. Dit geldt zeker voor Carptwenty. De karpers zijn niet rig schuw en met betrekkelijk eenvoudige karper rigs te vangen. Met eenvoudige onderlijnmontage bedoel ik een gewone Combi – of Bow rig! De Bow rig heb ik ingezet voor snowman presentaties waarbij de Combi rig zoals wij hem kant en klaar verkopen prima ingezet kan worden met bodemaas.

Voor de snowman presentaties gebruik ik een Bow rig met circle haak
Voor de snowman presentaties gebruik ik een Bow rig met circle haak

Een goede tip in deze is wel: gebruik niet te groot haakaas. Ik ving het beste met een snowman of de hybride hookbait. Een snowman presentatie gemaakt van een 12mm SE4 pop up met een 15mm Squid liver boilie valt zeer zeker in de smaak. Stijn ving hier al zijn vissen op dus het lag niet enkel aan mijn stek! Verder heb ik gevist met zinkend haakaas waarbij zowel de SE4 en de Squid het beide goed deden. Gewoon 2x 15mm op de hair of een 20mm boilie waarbij je met een stanleymes de zijkanten wat afvlakt. Dit laatste is zeker goed wanneer je een hengel plaatst op de schuine kant van het talud.

De SE4 foodbased pop ups vallen bijzonder goed in de smaak bij de karpers op dit betaalwater
De SE4 basemix pop ups vallen bijzonder goed in de smaak bij de karpers op dit betaalwater. Klik op de afbeelding voor meer info.

Welke boilies vangen goed op dit betaalwater?

Elk water heeft zo zijn voorkeuren! Echter wanneer er meer dan 20 vissen in nog geen 3 visdagen op de kant komen dan weet je wel dat ze het aas lusten. Mijn tactiek is heel simpel. Door de eerste dag flink wat pellets te strooien heb ik de stek behoorlijk wat body gegeven. De kleine pellets vallen na een 4-tal uur uit elkaar. Je moet dit zien als een soort van boilie kruim. Doordat de pellets zijn gemaakt van de gelijksoortige boilie wennen de karpers snel aan het aas. Zodra je begint karper te vangen kun je volledig overschakelen naar enkel boilies.

Een combinatie van SE4 en de Squid bracht ons in nog geen 3 visdagen meer dan 20 karpers in het net op Carptwenty
Een combinatie van SE4 en de Squid bracht ons in nog geen 3 visdagen meer dan 20 karpers in het net op Carptwenty
Karperpellets doen het ook erg goed op dit betaalwater. immers er zwemt geen witvis waardoor je ook met klein aas kunt voeren en vissen!
Karperpellets doen het ook erg goed op dit betaalwater. immers er zwemt geen witvis waardoor je ook met klein aas kunt voeren en vissen! Klik op de afbeelding voor meer info.

Omdat ik natuurlijk maar heel weinig tijd heb deze vistrip en je normaal een hele week hebt om te vissen wilde ik niet op 1 paard wedden. Daarom heb ik gevist en gevoerd met de SE4 en de Squid in verschillende diameters. Wanneer het echt los gaat ben je ook wel wat aas nodig daarom zou ik voor een week vissen zeker 30 kg boilies meenemen!

Carptwenty is geen runs water maar wanneer je het goed aanpakt kun je zeker hele goede vangsten boeken!
Carptwenty is geen runs water maar wanneer je het goed aanpakt kun je zeker hele goede vangsten boeken!

Carptwenty review

Als laatste wat vind ik van Carptwenty? Allereerst zijn de stekken heel ruim opgezet dat vind ik persoonlijk een enorm pluspunt. Het is niet leuk wanneer je telkens de adem van je buurman voelt. Daarbij wanneer je echt van rust en natuur houdt dan is Carptwenty in Almelo zeker een goede keus. Dit is iets wat ik bij veel betaalwateren mis, maar goed dat kan een dingetje van mij zijn natuurlijk! Daarbij zijn de sanitaire voorzieningen dik in orde! Met andere woorden je kunt gerust je vrouw of vriendin meenemen. Er zijn zelfs stekken die voorzien van een stroomaansluiting dus even informeren wanneer dit gewenst is.

Het drillen kun je het beste doen vanuit de boot! Op deze manier wordt het verspelen van een karper tot het minimum beperkt!
Het drillen kun je het beste doen vanuit de boot! Op deze manier wordt het verspelen van een karper tot het minimum beperkt!
Simpele rigs doen het heel goed op Carptwenty
Simpele rigs doen het heel goed op Carptwenty. Klik op de afbeelding voor meer info over het maken van de Bow rig

Daarbij kun je ook een boot huren en hoef je niet je eigen boot meenemen. Dit zul je ook even bij boeking van je vistrip moeten bespreken. Echter de mannen van Carptwenty zijn niet moeilijk hoor. Dus vraag hun gerust naar de hot spots en advies over hoe je de stek die jij hebt geboekt het beste kunt bevissen! Hopelijk heb je nog wat aan onze film en dit artikel!! Alvast heel veel visplezier toegewenst op Carptwenty!

Boeken kun je via nummer 06-55864950 of via de Carptwenty website!