Karpervissen in het voorjaar lees nu deze tips!

Karpervissen in het voorjaar!

Het zijn de kleine details die tellen wanneer je gaat karpervissen in het voorjaar! Lees nu deze karper tips en vang meer voorjaarskarpers!

Ken jij de levenswijze van de voorjaarskarper goed genoeg om daarop te kunnen inspelen?

Ik denk dat het menseigen is, dat het karpervissen in het voorjaar altijd hernieuwde energie geeft! Het is niet, dat ik niet vis in de winter, maar toch maakt het voorjaar altijd ‘meer zin’ los om naar de waterkant te gaan. Het zal wel een combinatie zijn van het voorjaarszonnetje die in kracht toeneemt, de zingende veldleeuwerik, maar ook de bomen en struiken waarvan de knoppen opengaan en talloze andere details die je enkel in het voorjaar kunt waarnemen.

Inhoud:

Karpervissen in het voorjaar draait om: temperatuur, stofwisseling en activiteit

Koikarper specialist wat kunnen we daarvan leren?

Inheemse vissoorten zeggen veel over hoe je het beste kunt karpervissen in het voorjaar!

Karpervissen in het voorjaar vergeet niet de zig rig!

Karpervissen in het voorjaar wat moet je weten over het gedrag?

Lossers tijdens het karpervissen in het voorjaar?

Karpervissen in het voorjaar voorkom dat je karpers vals haakt

Welke rigs vangen het beste in het voorjaar?

Wat is de beste periode voor het karpervissen in het voorjaar? Karpervissen in mei!

Stap voor stap uitleg Bow rig met Circle haak.

Ik moet je ook eerlijk bekennen dat mijn oog (zonder dat ik daar zelf wat over te zeggen heb) gevoelig is voor deze ogenschijnlijk kleine details. En tussen jou en mij gezegd, ben ik daar wel blij om. Veelal zijn het van die kleine ‘genietmomentjes’ waardoor je de beslommeringen van alle dag even vergeet. Want ook bij het vissen op karper in het voorjaar komt het vaak aan op de kleine details die uiteindelijk het verschil maken! Veelal heeft te maken met hoe goed ken jij als jager je prooi?

Er is een dunne lijn tussen succes en blanken zeker in het vroege voorjaar is het vangen van een karper niet altijd vanzelfsprekend.
Er is een dunne lijn tussen succes en blanken zeker in het vroege voorjaar is het vangen van een karper niet altijd vanzelfsprekend.

Het voorjaar is een lastige periode om te karpervissen!

Het voorjaar is eigenlijk een van de lastigste periode om goede constante te houden in je vangsten. Dat het weer een duidelijke stempel drukt op de vangsten is natuurlijk geen verrassing. Echter veel karpervissers vergeten dat karpers koudbloedige dieren zijn en daarnaast ook nog eens geen inheemse vissoort zijn. Deze 2 factoren bepalen voor het grootste deel het gedrag van de vissen in het vroege voorjaar. De derde factor is de invloed van hormonen die in een wat latere voorjaarsperiode een rol gaan spelen in het gedrag van de vis. Wanneer je bovenstaande goed in je achterhoofd houdt dan kom je al een heel eind in het maken van de juiste keuzes!

Karpervissen in het voorjaar draait om: temperatuur, stofwisseling en activiteit

Belangrijk om te weten is dat de omgevingstemperatuur direct van invloed is op de stofwisseling (lees: eetlust) van de karper. Een koudbloedig dier kan niet zo snel inspelen op een temperatuurschommeling dan een warmbloedig dier. De grote vraag is wat eten karpers in het voorjaar? We weten allemaal wel dat een koude noorden wind nu niet bepaald goed is voor de vangsten. Elke temperatuursverandering heeft daarom een bepaalde gewenningsperiode nodig en kost dus tijd. Het is wel zo dat een stijgende temperatuur eenvoudiger te verwerken is door het karperlichaam dan een dalende.

Veel van mijn kennis heb ik opgedaan uit het observeren van karpers. Het gekke is dat het zien rondzwemmen en zo het kunnen inschatten hoe de verschillende vissen reageren zeer veel voldoening kan geven. Ik kan het anders niet verklaren waarom ik ze vaak urenlang kan observeren zonder ze te belagen en dan toch met een bevredigend gevoel weer naar huis kan rijden. De praktijk is wat dat aangaat de beste leerschool vandaar dat ik, met jullie de door mij opgedane ervaringen ga delen.

Anders dan bij mensen kan een karper zonder problemen een lange tijd zonder eten. Een vis hoeft namelijk zijn lichaamstemperatuur niet te reguleren. Sterker nog wanneer er nooit geen boilie weer in het water zou komen gaan de karpers niet dood. Maw ze zijn ons aas niet eens nodig…
Anders dan bij mensen kan een karper zonder problemen een lange tijd zonder eten. Een vis hoeft namelijk zijn lichaamstemperatuur niet te reguleren. Sterker nog wanneer er nooit geen boilie weer in het water zou komen gaan de karpers niet dood. Maw ze zijn ons aas niet eens nodig…

Waar vissen in het voorjaar?

Enfin zo had ik al meermalen gezien bij de eerste zonnige dagen in het voorjaar dat karpers echt moeten opwarmen alvorens ze actief werden. Dit opwarmen resulteerde zich in het enkel wat onder het oppervlak hangen zonder dat de vissen zich ook daadwerkelijk gingen zwemmen. En wat ik ook deed om ze te vangen (ja ik kijk niet altijd toe hoor) ze waren niet geïnteresseerd in mijn zorgvuldig geplaatste aasjes of voer. Het enige waar ik af en toe een vis op wist te vangen was een zig rig, maar ook dat liep verre van bevredigend. Het vreemde was dat de enkele vissen die buiten de hoofdgroep zich ophielden wel veel actiever waren.

karpervissen in het voorjaar Het zijn de kleine dingen waaruit ik mijn genietmomentjes haal
Het zijn de kleine dingen waaruit ik mijn genietmomentjes haal

Koikarper specialist wat kunnen we daarvan leren?

Bovenstaande hield mij al langer bezig totdat ik eens dit gegeven welke ik had opgemaakt uit meerdere observaties liet vallen tijdens een feestje. Ik was namelijk in gesprek geraakt met een koikarper fanaat en was wel eens benieuwd naar zijn idee hierover. Het kwam erop neer dat de op zichzelf zwemmende exemplaren beduidend actiever waren dan de vissen die in een groep bij elkaar lagen. Ik vertelde hem hetgeen ik had waargenomen en of hij misschien daar een verklaring voor had. Hij vertelde me dat karpers die dicht bij elkaar liggen in de winter een feromoon konden afgeven waardoor ze in een soort van roes komen.

Ik weet dat signaalstoffen van groot belang zijn bij de onbewuste communicatie tussen dieren. Echter een andere en volgens mij een meer voor de hand liggende mogelijkheid is dat de afvalstoffen die de karpers uitstoten en waarbij de concentratie hoger is wanneer ze dicht bij elkaar liggen van invloed kunnen zijn op de mate van activiteit. En omdat ik mijn observaties enkel had gedaan op stilstaande wateren zou dit ook nog wel eens een factor mee kunnen spelen. Want eerlijk gezegd snap ik niet heel goed welk voordeel een dergelijk feromoon zou kunnen hebben voor het dier. In het kort komt het erop neer dat we nog lang niet alles begrijpen en dat is maar goed ook!

karpervissen in het voorjaar lees hier het artikel boordevol tips!
Het voorjaar kan soms heel lastig zijn, maar het succes ligt vaak in de kleine details

Inheemse vissoorten zeggen veel over hoe je het beste kunt karpervissen in het voorjaar!

Een van nature voorkomende vissoort (inheems) is nagenoeg altijd beter aangepast aan de omstandigheden dan een uitheemse vissoort. Karpers prefereren een hogere watertemperatuur, dit zit vanuit de genen ingebakken om het zo maar eens te zeggen. Het is daarom dat een karper meer tijd nodig heeft om op te starten dan onze inheemse vissoorten. Dit is tevens de reden waarom brasems veel eerder actief zijn dan karpers in het vroege voorjaar. Logisch dat ze daarom in deze periode ook veel sneller aan je haak hangen.

Zoals ik in al aanvang aangaf het spijsverteringssysteem is afhankelijk van de watertemperatuur. Immers de aanwezige bacteriën in de darmen en organen die helpen het voedsel te verteren werken pas bij een bepaalde temperatuur. Tel daarbij op dat een karper van nature houdt van een hogere temperatuur dan onze inheemse vissoorten dan mag het duidelijk zijn dat je het voedselsignaal/attractie van het aas wat lager houdt. Dit is tevens de reden waarom hivisual pop-ups zo goed werken. Dit opvallend haakaas geeft in de meeste gevallen geen voedselprikkel af, waardoor het aas voornamelijk wordt gepakt uit nieuwsgierigheid.

Het spijsverteringssysteem komt pas wat later op gang vandaar dat hivisuals zo goed werken in het vroege voorjaar
Het spijsverteringssysteem komt pas wat later op gang vandaar dat hivisuals zo goed werken in het vroege voorjaar. Klik hier voor meer info over onze super attractieve pop ups.

Karpervissen in het voorjaar, welke rigs? Vergeet niet de zig rig!

Zelf boek ik in deze periode hele goede successen met de zig rig. Het haakaas heeft geen attractie en is niet voorzien van enige lokstoffen dit laatste is echt essentieel. Wel voer ik geregeld wat zig mix over het haakaas. Niet zozeer om de attractie maar wel om de nieuwsgierigheid op te wekken zodat deze voerwolk fungeert als ‘uithangbord’ voor mijn zig presentatie. Karpers pakken deze presentatie niet omdat ze honger hebben maar net als de hivisuals meer uit nieuwsgierigheid.

Een ander groot voordeel van het vissen met de zig in deze periode is dat je kunt vissen in de hogere waterlagen. Lees de waterlagen die het eerste opwarmen door de zon. Voor het zigvissen moet je een beetje uit je comfortzone stappen. Het is een hele andere manier van vissen en aanpak. Echter vergis je niet, wanneer je deze techniek onder de knie hebt, beheers je een geheel nieuwe techniek. En zeg nu eerlijk wat is nu een paar week oefenen en bijleren om zo een betere karpervisser te worden?

karpervissen in het voorjaar vergeet dan niet een paar kant en klare zig rigs mee te nemen
Het vissen met de zig is in het voorjaar een hele goede optie, niet alleen kun je zo de vissen belagen in de hogere waterlagen ook het voer wat je gebruikt zal niet verzadiging. Klik op de foto voor meer info.

Karpervissen in het voorjaar wat moet je weten over het gedrag in relatie met de temperatuur?

Wat ikzelf belangrijk vind is dat mensen begrijpen hoe de levenswijze is van een karper. Immers je kunt een dier pas echt goed vangen en je technieken en tactieken aanpassen wanneer je eigenlijk in de huid van de vis kruipt. Het is daarom dat ik jullie het volgende wil vertellen zodat je meer inzicht krijgt wat er in een vis omgaat. Ik heb me altijd verbaast over het feit dat karpers worden uitgezet in de winter. Natuurlijk begrijp ik wel dat een viskweker per kg wordt betaald en dat karpers in de winter meer wegen en eenvoudiger vervoerd kunnen worden.

Maar wanneer je enkel zou kijken naar de karper ansich dan zou het veel beter zijn om deze uit te zetten in het najaar wanneer het water nog zo rond de 15 graden is. De vissen kunnen dan wennen aan de nieuwe omgeving en tevens aansterken voor de winter (hun spijsverteringssysteem werkt nog goed bij deze temperatuur) Maar het belangrijkste is dat ze hun stress kunnen verwerken. Want stress is echt dodelijk. Wanneer je een ijskoude karper lang vervoerd en dan ergens ‘dumpt’ kun je, jezelf wel voorstellen dat dit veel stress met zich meebrengt. Wanneer je dit zou doen op een moment dat alle functies van de vis nog goed werken dan zal het dier ook veel sneller van deze stress af komen en minder vatbaar zijn voor ziektes.

karpervissen in het voorjaar vang meer en lees deze tips!
Iedere keer dat een karper wordt gevangen zal de vis een zekere mate van stress ondervinden. Hoe snel een karper dit verwerkt is afhankelijk van het aard van de desbetreffende karper.

Karper tips voorjaar!

Karpervissen in het voorjaar zo maak je een attractieve stick mix
Karpervissen in het voorjaar zo maak je een attractieve stick mix met maden!
Voeg wat SA7 pellets en zig mix toe aan je stick mix
Voeg wat SA7 pellets en zig mix toe aan je stick mix
Karpervissen in het voorjaar doe je met een attractieve stick mix lees hier hoe je deze maakt!
Meng het geheel goed door elkaar en gebruik een beetje activator om het geheel te binden
Maak een aantal pva sticks zodat je snel je hengel weer in orde kunt maken
Met dit voer kun je een perfecte pva stick maken die ook nog een behoorlijke verticale attractie geeft! Klik hier voor de stringer needle om eenvoudig een pva stick op je onderlijn te schuiven.

Welke rigs in het voorjaar?

Enfin wat ik er mee wil zeggen is dat we vaak denken als een mens en vergeten hoe een koudbloedige vis zeer sterk wordt geinvloed door de temperatuur van het water. Om het maar even heel zwart wit te zetten een karper is in de winter meer dood dan levend. Immers op de bodem is het water rond de 4 graden en dit is dezelfde temperatuur als zijn lichaam. Logisch dat een karper in het voorjaar op moet warmen. Alle functies moeten weer op gang komen, functies die al maanden niet of nauwelijks zijn gebruikt. Het is zelfs zo dat het hele spijsverteringssysteem van een karper door de passieve toestand helemaal in elkaar kan krimpen. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet zomaar weer optimaal functioneert.

In het vroege voorjaar moet je scherp vissen
In het vroege voorjaar moet je scherp vissen. Een sinker op 4 a 5 cm vanaf de haak laat de haak bij opname gelijk naar de onderlip draaien.

Ik denk ook dat het beter is voor een karper dat ze niet al te snel verzadigd raken voor de winterperiode. Veel wateren krijgen in het najaar behoorlijk wat voer voor de kiezen waardoor de karpers al in september dermate dik zitten dat ze in de herfst niet of nauwelijks meer honger hebben. Betekent wel dat deze vissen over een nog langere periode vasten waardoor het opstarten in het voorjaar steeds lastiger wordt. Mijns inziens is het beter dat deze inactieve periode niet te lang duurt. Zowel voor de vissers als voor de vissen 😊

Lossers tijdens het karpervissen in het voorjaar?

Genoeg over warmte en spijsvertering! Tot een graad of 14 zullen de karpers in het voorjaar nog niet echt met eten bezig zijn. Echter wanneer het water warmer wordt dan krijgen ze ook meer eetlust en gaat het lichtjes voorvoeren ook in je voordeel werken. Maar dan komt er een ander probleem om de hoek kijken en dat is de paaidrang. De hormonen spelen op en hoe warmer het wordt des te meer beheersen deze het gedrag van de karper.

Het is vaak zo dat je voor de paai geregeld last krijgt van lossers. Het waarom dit gebeurt is bij een grote gros karpervissers niet bekend. Ga nu niet gelijk twijfelen aan je rigs, alles heeft maken met de hormonale toestand van de karpers. Ik heb zelf vaak genoeg gezien dat de vissen soms met hun flank over de bodem en het aas schuren. Uiteraard worden ze dan soms (vals)gehaakt en schieten ze al vrij snel weer los. Ook hun aasgedrag is in deze (gelukkig korte) periode anders. De hormonen gieren door het lichaam en dat maakt dat ze heel gejaagd iets oppakken en zo veelal niet goed gehaakt worden. Het is namelijk niet de honger die hun drijft, maar eerder een soort van oppakreflex die verantwoordelijk is voor het oppakken van het haakaas.

Karpervissen in het voorjaar voorkom dat je karpers vals haakt

Wanneer je een karper vals haakt dan is de kans op verspelen natuurlijk heel groot, en daar is ook weinig tegen te doen. Dus het proeven met het lichaam en de daaruit voortvloeiende vals gehaakte karpers kun je enkel voorkomen door de rig minder snel te laten prikken. Een goede keuze is in dit geval een Circle of claw haak die je eventueel nog wat afschermt met wat krimpkous of een kicker. Deze haken hebben een naar binnenstaande punt waardoor ze minder snel prikken.

in het vroege voorjaar is een kleine wafter een goede keus
Een vrij simpele bow rig met een 15mm wafter zal in het voorjaar mijn eerste keus zijn!

Bij het 2de probleem waarbij de karpers het haakaas even snel oppikken en weer verder zwemmen heb je te maken met vissen die heel nipt geprikt worden. Je kunt in deze 2 dingen doen die een aanzienlijke verbetering geven van het aantal gehaakte en gelande vissen. Allereerst is het raadzaam dat de haak zo diep als mogelijk in de bek komt. Hiervoor mag je niet een lange hair gebruiken. Lange hairs zorgen ervoor dat de haak heel nipt of net buiten de bek vlees gaat pakken met alle gevolgen van dien.

Welke rigs vangen het beste in het voorjaar?

Beter is om het haakaas dicht op de haak te vissen. Zelf gebruik ik graag de Bow rig. De Bow rig is een verbeterde multi rig. Het grote verschil zit hem daarin dat bij de Bow rig de lus op de haaksteel wordt gefixeerd dit in tegenstelling tot de multi rig. Je kunt deze montage vissen met nagenoeg iedere haak type. Echter wat deze onderlijn ideaal maakt (zeker voor deze periode van het jaar) is dat het haakaas heel dicht op de haak zit. Het is vrijwel onmogelijk om het haakaas op te pakken zonder dat ook de haak in de bek van de karper verdwijnt.

Wel is het heel belangrijk dat je gebruik maakt van een wafter als haakaas. Immers een wafter zal ten eerste dieper in de bek komen door zijn lage soortelijk gewicht en zo de haak meer ruimte geven om goed te kunnen inhaken. Maar (en dat is belangrijk voor de juiste werking van deze rig) ook voorkomen dat de inhaking wordt gemaskeerd. Immers een zinkende boilie zal de inhaking negatief beïnvloeden omdat deze bij de Bow rig te dicht op de haak zit. Bij het gebruik van zinkend haakaas ben je een normale hair nodig.

Voor het bevestigen van het haakaas kun je een bait screw gebruiken
Voor het bevestigen van het haakaas kun je een bait screw gebruiken. Voor snowman is de bait screw van 21mm ideaal en voor de enkele boilies de 360 graden bait screw!

Nipte inhaking

Aangezien de vis de haak vaak maar nipt in de bek pakt is het zaak dat je een haak gebruikt die een grote inhakingshoek heeft. En zodoende weinig vlees nodig heeft om wel voldoende houvast te geven. De Claw en de Circle haak zijn wat dit aangaat ideaal! Deze geven een veel beter resultaat dan haken met een rechte punt. De Circle gebruik ik zonder line aligners, of shrink tube op de manier zoals ik de Bow rig maak.

De Claw zet ik in met een kicker, dit om zo de steel een klein beetje te verlengen. Hierdoor zal de haak net iets eerder in de bek draaien en een nog beter houvast geven. Oh ja en voor ik het vergeet met de Bow rig hoef je geen onderlijnen te verwisselen. Het is gewoon een kwestie van de haak eruit lussen en een nieuwe haak erin en je kunt weer vissen!

Wat is de beste periode voor het karpervissen in het voorjaar? Karpervissen in mei!

Is het voorjaar dan voornamelijk erg lastig of zijn er ook perioden dat de vissen goed bijten? Wat echt een super goede periode is, is de week voordat de paai aanvangt. Ondanks dat de vissen helemaal strak staan van de hormonen hebben ze net voordat de eigenlijke daad begint vaak enorme trek. Je kunt als visser dan een geweldige slag slaan! En wanneer je het goed aanpakt ook betrekkelijk eenvoudig een groot deel van de topvissen in je net trekken. Want de grootste vissen (veelal de zwangere vrouwtjes) zijn in deze periode gescheiden van de mannetjes! Ene dat geeft ons als karpervissers een voordeeltje.

karpervissen in het voorjaar! Net voor de paai kan het soms heel hard gaan!
Net voor de paai kan het soms heel hard gaan!

Karpervissen in mei, of juni!

Uiteraard zijn de weken net na de paai ook erg goed. Immers de vissen hebben veel energie gebruikt tijdens het paaien en kunnen wel wat eten op. Het loont dan zeker om een goede voerstek aan te leggen net in deze periode. Wel is het zo dat het paaien soms in fases gaat. Hierdoor zal een deel van de karpers zijn paaien en een deel niet. Het paaien is wat dat aangaat nooit hetzelfde. Het kan onder uitzonderlijk gunstige omstandigheden zelfs binnen de 24 a 48 uur gebeuren dat de vissen volledig afpaaien. Maw hou rekening met de gemoedstoestand van de karpers, het weer van het moment en wat zijn de vooruitzichten. Maar ook hoe het de afgelopen weken is geweest.

karpervissen in het voorjaar is vooral genieten!
Vang ze en hopelijk heb je nog wat aan mijn artikel!

Ja ik weet het is weer een pittig artikel geworden met veel informatie. Maar goed dan kun je dit magazine ook nog eens weer pakken en het opnieuw doornemen tijdens het vissen! rest mij niet veel meer om jullie een heel fijn en vooral goed voorjaar toe te wensen! Ene vergeet niet om de prachtige zang van de veldleeuwerik tot je te nemen!

Stap voor stap uitleg Bow rig met Dura link onderlijnmateriaal

karpervissen in het voorjaar gebruik de bow rig met circle haak!

Benodigde rig componenten:

  • Circle haak
  • T shape hookbeads
  • Tungsten tangle sleeves
  • Micro rig rings
  • Dura link onderlijnmateriaal

karpervissen in het voorjaar wat ben je nodig om een bow rig te maken

Benodigde tool:

  • Schaar
  • Multi tool
  • Splicing needle

Stap voor stap uitleg voorjaarsrig!

Steek de splicing needle door de holle kern van het onderlijnmateriaal. Zorg ervoor dat je een dekking hebt van tenminste 4 cm lengte
Steek de splicing needle door de holle kern van het onderlijnmateriaal. Zorg ervoor dat je een dekking hebt van tenminste 4 cm lengte
Bevestig het uiteinde in de clip van de splicing needle
Bevestig het uiteinde in de clip van de splicing needle
Trek voorzichtig het uiteinde door de holle kern heen
Trek voorzichtig het uiteinde door de holle kern heen
Trek nu de verbinding strak met een multi tool
Trek nu de verbinding strak met een multi tool
Je hebt nu op het uiteinde een mooi lusje
Je hebt nu op het uiteinde een mooi lusje
Schuif een T shape hookbead op de haak
Schuif een T shape hookbead op de haak
Steek het uiteinde door het oog van de haak
Steek het uiteinde door het oog van de haak
Bevestig nu een micro rig ring
Bevestig nu een micro rig ring
Steek nu de lus over de punt van de haak
Steek nu de lus over de punt van de haak
Schuif alles op zijn plek zoals op de foto
Schuif alles op zijn plek zoals op de foto
Maak nu een lus in het uiteinde van het onderlijnmateriaal door een splicing needle door de holle kern te steken
Maak nu een lus in het uiteinde van het onderlijnmateriaal door een splicing needle door de holle kern te steken
Trek het uiteinde nu terug door de holle kern
Trek het uiteinde nu terug door de holle kern
Maak een lusje en trek de verbinding strak met een multi tool
Maak een lusje en trek de verbinding strak met een multi tool
Bevestig nu een anti tangle sleeve van tungsten
Bevestig nu een anti tangle sleeve van tungsten
Zo ziet de onderlijn eruit wanneer deze klaar is
Zo ziet de onderlijn eruit wanneer deze klaar is