GEBRUIKTE PRODUCTEN:

Safety Lead clip systeem gebruiken

Het Safety lead clip systeem is uitermate geschikt voor het karpervissen op wateren met veel obstakels. Bedenk echter dat ieder visveilig systeem begint bij een weerhaakloze haak. Het Safety systeem is goed inzetbaar op zachte bodems. Het wartellood creëert namelijk een bepaalde afstand tussen je rig en het lood. Hierdoor heb je ook op modderige bodems een goede presentatie van je karper rig.

Goed voor de beetregistratie

Het CW visveilig loodsysteem is een soort van katrol systeem waarbij er dubbel zoveel lijn wordt genomen in vergelijk met de afstand die een karper weg zwemt van het lood. Dit komt de beetregistratie natuurlijk sterk ten goede! Zoals de naam al zegt, kant een karper bij hoofdlijnbreuk zich ontdoen van zowel de leader als het resterende stuk hoofdlijn. Het enige wat dan nog overblijft is de karper rig.

Om ervoor te zorgen dat het systeem ook daadwerkelijk goed werkt hebben we de boring van onze lead clip aanzienlijk vergroot. Vandaar dat je nu met een echt visveilig karpersysteem kunt vissen!

Bevestigen van het karperlood aan het safety lead clip systeem

Het bevestigen van het wartellood aan ons visveilig loodsysteem is heel eenvoudig. Wel zorg ik er voor dat de wartel van het lood is afgeschermd door een Multi clip sleeve. Ik knip het bovenste deel af van de multi sleeve en schuif deze vervolgens over de wartel van het lood. Op deze manier voorkom je het in de war werpen van je loodsysteem. Daarna is het een kwestie van het wartellood in de clip schuiven en de lead clip afwerken met een tail rubber.

Voorkom verlies van het lood

Onze lead clips zijn dusdanig geconstrueerd dat het lood uit de lead clip getrokken kan worden mocht deze zich verhangen tussen de stenen of takken. Het kan dus goed zijn dat, wanneer je met zwaar lood vist en de vissen met vertrouwen azen op je stek, je het lood verliest bij een aanbeet. Om dit te voorkomen kun je de lus die om de lead clip zit even terugtrekken. Je schuift vervolgens de lus weer op zijn plek maar lust tevens het armpje (waar het lood in hangt) van de lead clip in. Op deze manier behoud je het visveilig systeem maar voorkom je dat het lood verloren gaat bij een aanbeet.

Bevestiging karper rig aan het visveilig loodsysteem

Aan het uiteinde van onze Safety lead clip leader zit een quick change swivel. Hiermee kun je zeer eenvoudig onze kant en klare onderlijnen aan het loodsysteem bevestigen. Wanneer je, je eigen rigs maakt is het handig om deze af te werken met een anti tangle hooklink sleeve en een lusje op het uiteinde. Het bevestigen en wisselen van je onderlijn is vervolgens een kwestie van seconden!

Bevestigen van je vislijn aan het karper-loodsysteem

In het uiteinde van onze kant en klare karper leaders zit een lus. Zelf maak ik middels een achtknoop een lus in het uiteinde van mijn hoofdlijn en lus ik de leader als het ware in. Met deze lus in lus verbinding kun je heel snel wisselen van loodsysteem. Echter het voorkomt ook dat een knoop gaat slippen op het gladde leadermateriaal. Daarnaast is het een mooie fijne verbinding zodat het safety systeem altijd blijft functioneren.

Het splicen van het lead free leader materiaal

Splicen is een handige methode om een lus te maken in lead free leader materiaal. Dit splicen doe je met een splicing needle welke je in de holle kern van het lead free leader materiaal schuift. Zorg overigens voor een dekking van minimaal 4 à 5 centimeter. Wanneer je de benodigde dekking hebt bereikt, steek je de naald weer door het leader materiaal naar buiten. Daarna is het een kwestie van het uiteinde van het lead free leader materiaal middels de splicing needle door de holle kern heen trekken.

Het terug trekken van de splicing needle moet met beleid gebeuren. Zodra het uiteinde door de holle kern is gehaald, verwijder je de splicing naald. Geef nu de beoogde grootte. Dit doe je door eenzijdig aan de lus te trekken waardoor je de lus eenvoudig kunt aanpassen. Dit gaat heel eenvoudig en je kunt de lus zo weer uit elkaar trekken. Gelukkig gaat dit niet gebeuren tijdens het vissen.

Als de lus naar wens is, trek je de splicing met een multitool strak. Tijdens het vissen wordt er nimmer eenzijdig aan de verbinding getrokken, waardoor deze dus niet uit elkaar kan gaan. Zelf vis ik al vele jaren met deze karperleaders en nog nooit is er een splicing uit elkaar geraakt. Dat moet wel een geruststelling zijn, toch?

No Visveilig loodsysteem maken: stap voor stap uitleg!

Een Safety lead clip leader is zeer eenvoudig om zelf te maken. Daarbij geeft de opmaakfoto hierboven ook een duidelijk beeld van hoe het systeem er uit moet zien.

  1. Neem ongeveer 1 meter lead free leader materiaal;
  2. Maak middels het splicen een kleine lus;
  3. Vervolgens kun je de lead clip en quick change swivel op de leader schuiven;
  4. Steek daarna een boilie naald door de sparing boven op de lead clip;
  5. Trek de lus, die is gemaakt in het uiteinde van het lead free leader materiaal door deze sparing;
  6. Steek nu het andere uiteinde door deze lus en trek het resterende leader door de lus;
  7. Je hebt nu de lead clip ingelust. Zorg ervoor dat de lus netjes in de sparing zit waar normaal het C vormige clipje zit op de lead clip;
  8. Nu kun je een tail rubber op de leader schuiven;
  9. Je hoeft nu alleen nog maar een loodgewicht in de lead clip plaatsen en afwerken met een tail rubber;
  10. Je Safety lead clip systeem is voltooid. Vissen maar!

Zelf knopen of een kant en klaar safety lead clip systeem?

Uiteraard, het maken van een Safety Lead clip systeem is niet moeilijk. Maar een kant en klaar visveilig loodsysteem in je vistas kan ook zeer handig zijn. Vandaar dat je onze loodsystemen ook als kant en klare versie (Safety clip leaders kant en klaar) kunt bestellen.