GEBRUIKTE PRODUCTEN:

Helikopter rig voor het vissen op karper

De Helikopter rig is een idee uit de zeevisserij, die nu veelvuldig wordt toegepast binnen het karpervissen. Immers voor het vissen op zee moet je veelal zeer ver werpen, waarbij de onderlijn natuurlijk niet in de war mag raken.

De Helicopter montage maakt dit mogelijk. Bij dit loodsysteem hangt niet de onderlijn aan het uiteinde van de hoofdlijn maar het loodgewicht. Hierdoor hangt de karper Helicopter rig als het ware boven het lood aan de vislijn.

Wat is een helicopter rig?

Omdat het lood het zwaarste deel is zal deze tijdens de worp aan kop gaan, gevolgd door de helicopter system en daar achter het haakaas. Om te voorkomen dat de onderlijn montage in de war raakt komt het aan op de kleine details.

In de praktijk blijkt dat onze iets grotere rubber beads de rig veel beter vrijhouden van de leader waardoor het in de war werpen tot een absolute minimum wordt beperkt. Wanneer je de verbinding van de Helicopter rig en leader afwerkt met een anti tangle sleeve, dan is het in de war werpen haast onmogelijk.

Fijne bijkomstigheid is dat je met de Quick change swivel de onderlijn in een paar seconden kan wisselen. Ook het resetvermogen van de karper rig neemt toe door het gebruik van een anti tangle sleeve. Op deze manier vis je efficiënter met een helicopter rig en voorkom je dat witvis de montage in de war brengt.

Naked chod helicopter systeem

Je kunt het helicopter systeem ook vissen als naked chod variant. Hierbij zal de onderlijn rechtstreeks, en dus zonder leader, op de hoofdlijn komen. Deze manier van vissen is vooral goed wanneer je overdag vist op kraakhelder water.

De montage zal bij deze omstandigheden volledig wegvallen tegen de bodem. Raadzaam is om bij de ‘naked chod’ gebruik te maken van een Fluoro Carbon vislijn. Fluoro carbon is zeer zwaar en heeft daarbij nagenoeg dezelfde lichtreflectie als water. Hierdoor is fluoro carbon echt onzichtbaar onderwater.

Lead free leader materiaal

Toch gaat mijn voorkeur niet uit naar de naked chod rig, maar naar een variant gemaakt van onze lead free leader materiaal. Carp Whisperer lead free leader materiaal is namelijk ultra glad en afgeplat waardoor dit materiaal niet insnijdt in de kieuwdeksel of achter een schub blijft hangen tijdens de dril.

Bovenstaande beschadigingen mag je trouwens ook verwachten van de dunnere lead core achtige vervangers. Deze leadermaterialen, veelal in 45 lb uitvoering zijn heel scherp en bieden niet genoeg bescherming tijdens de dril.

Wil je toch graag vissen met een naked chod rig variant dan raad ik aan om een aantal stukjes tungsten putty op de hoofdlijn te maken. Tijdens de dril fungeren deze tungsten verdikkingen op het visdraad als afstandshouder tussen hoofdlijn en de karper.

Helikopter systeem maken:

Het helicopter system zoals de Engelsen het noemen is zeer eenvoudig om zelf te maken.

  1. Ik neem daarvoor ongeveer 1 meter lead free leader materiaal
  2. Aan 1 kant maak je middels het splicen een kleine lus
  3. Aan de ander kant bevestig je een multi clip, echter deze verbinding maak je tenminste 8 cm lang. Doordat het gedeelte wat gespliced is een klein beetje dikker is blijft een rubber bead daar perfect op zitten Niet te strak maar precies goed. Een karper kan bij hoofdlijnbreuk zich nu heel eenvoudig bevrijden van de resterende leader.
  4. Daar het deel boven het lood over een afstand van 8cm is gepliced en hierdoor wat dikker is, kun je de kraag stellen naar gelang het lood in de modderbodem wegzakt
  5. Om het lood te bevestigen verwijder je de wartel met een tang. Over de verbinding tussen lood en multi clip schuif je een multi clip sleeve
  6. Op deze manier is de verbinding glad en netjes afgewerkt waarbij de onderlijn nergens achter kan blijven hangen.
  7. Als wartel gebruik ik graag de quick change ring swivel. Hiermee kun je razendsnel wisselen van onderlijn.

Bij het opruimen is het een kwestie van karper rig en het lood demonteren en de hengels kunnen in het foedraal. De helikopter leader bevestig ik met een lus en lus verbinding aan de hoofdlijn. De lus in de karperlijn maak ik middels een 8 knoop. Dit is een hele sterke lus verbinding die ik iedereen kan aanraden. Het voordeel van de lus in lus verbinding is dat je ook snel en eenvoudig van leader kunt wisselen.

Zo zie je maar: met de instructies van Carp Whisperer is het maken van een helikopter systeem zeer gemakkelijk!

Zelf knopen of een kant en klaar helikopter systeem?

Alhoewel het zelf maken van een helikopter loodsysteem eenvoudig is, zijn een aantal kan en klare loodsystemen in je vistas ook geen overbodige luxe. Daarom hebben we ook een kant en klaar helikopter loodsysteem!