GEBRUIKTE PRODUCTEN:

No Escape Lead clip systeem toepassen

Het lead clip systeem is bijzonder geschikt voor het karpervissen op zachte maar ook harde bodems. Anders dan bij het inline systeem zal het wartellood niet de onderlijn meetrekken in een zachte modderbodem. Hierdoor is het lead clip systeem het beste loodsysteem voor vrijwel alle omstandigheden.

Beschikbaar in twee varianten

Ons lead clip systeem is verkrijgbaar in varianten. Namelijk als No Escape systeem en als Safety lead clip systeem. Het No escape principe zorgt ervoor dat een karper niet het loodgewicht kan gebruiken om de haak te lossen. Zodra een gehaakte karper begint met het kopschudden komt de onderlijn los van de lead clip. Vervolgens glijdt het lood over de leader waardoor de afstand tussen karper en loodgewicht vergroot worden. Let wel, dit is geen drop off systeem, met het no escape systeem blijft het werpgewicht behouden.

Katrol systeem

Het safety lead clip systeem is een soort van katrol systeem waarbij er dubbel zoveel lijn wordt genomen in vergelijk met de afstand die een karper zwemt. Dit komt de beetregistratie sterk ten goede! Zoals de naam al zegt, het safety lead clip systeem is een visveilig loodsysteem.

Bij hoofdlijnbreuk kan de karper zich heel eenvoudig bevrijden van het loodsysteem en het resterende hoofdlijn. De boring van onze leadclip is namelijk een stuk groter dan andere visveilige systemen waardoor het Carp Whisperer Safety lead clip systeem echt goed werkt!

Bevestigen van het karperlood

Het bevestigen van het wartellood aan het lead clip systeem is heel eenvoudig. Wel zorg ik er voor dat de wartel van het lood is afgeschermd door een Multi clip sleeve. Ik knip het bovenste deel af van de sleeve en schuif deze vervolgens over de wartel van het lood. Op deze manier voorkom je het in de war werpen van je loodsysteem.

Daarna is het een kwestie van het wartellood in de clip schuiven en de lead clip afwerken met een tail rubber.

Bevestiging karper rig aan het lead clip systeem

Aan het uiteinde van onze No escape lead clip leader zit een quick change swivel. Hiermee kun je zeer eenvoudig onze kant en klare onderlijnen aan het loodsysteem bevestigen. Wanneer je jouw eigen rigs maakt is het handig om deze af te werken met een anti tangle hooklink sleeve en een lusje op het uiteinde. Het bevestigen en wisselen van je onderlijn is vervolgens een kwestie van seconden!

Bevestigen van je vislijn aan het karper-loodsysteem

In het uiteinde van onze kant en klare karper leaders zit een lus. Zelf maak ik middels een achtknoop een lus in het uiteinde van mijn hoofdlijn en lus ik de leader als het ware in. Met deze lus in lus verbinding kun je heel snel wisselen van loodsysteem. Echter het voorkomt ook dat een knoop gaat slippen op het gladde leadermateriaal. Zoals gezegd maak je een lus in de hoofdlijn en deze lus steek je door de kleine lus van de Quick change leader. Daarna steek je het andere uiteinde daar waar de lead clip en de quick change wartel aan zit door de lus van de hoofdlijn. Daarna trek je beide lussen naar elkaar toe en is je lus in lus verbinding klaar!

Het splicen van het lead free leader materiaal

Een lus maken in het lead free leader materiaal kun je heel eenvoudig doen door het te splicen. Dit splicen doe je met een splicing needle welke je in de holle kern van het lead free leader materiaal schuift. Zorg ervoor dat je tenminste een dekking hebt van 4 a 5 cm lengte.

Eenmaal de benodigde dekking bereikt steek je de naald weer door het leader materiaal naar buiten. Daar clip je het uiteinde van het lead free leader materiaal in de splicing needle. Het terug treken van de splicing needle moet met beleid gebeuren. Wanneer het uiteinde helemaal door de holle kern is getrokken kan je de splicing naald verwijderen.

Geef de beoogde grootte mee

Je kunt nu de lus de beoogde grootte geven. Dit doe je door eenzijdig aan de lus te trekken waardoor je de lus eenvoudig kunt aanpassen. Ondanks dat dit heel eenvoudig gaat en je de lus ook zo weer uit elkaar kunt trekken zal dit tijdens het vissen nooit gebeuren. Wanneer de lus naar wens is trek je de splicing stevig strak met een multi tool. Nu is de verbinding klaar! Omdat tijdens het vissen er nooit eenzijdig aan de verbinding wordt getrokken zal deze niet uit elkaar gaan. Als laatste om je gerust te stellen: zelf vis ik al vele jaren met deze karperleaders en nog nooit is er een splicing uit elkaar gegaan!

No escape lead clip systeem maken: stap voor stap uitleg!

Een No escape leader is zeer eenvoudig om zelf te maken. Daarbij geeft de opmaakfoto hierboven ook een duidelijk beeld van hoe het systeem er uit moet zien.

  1. Ik neem daarvoor ongeveer 1 meter lead free leader materiaal;
  2. Aan 1 kant maak je middels het splicen een kleine lus;
  3. Aan de ander kant bevestig je een quick change swivel;
  4. Je kunt daarna een lead clip en een tail rubber op de leader schuiven;
  5. Het enige wat je nu nog moet doen is een loodgewicht in de lead clip plaatsen;
  6. Je No escape lead clip systeem is nu klaar voor gebruik!

Zelf knopen of een kant en klaar wartel loodsysteem?

Alhoewel het zelf maken van een No escape lead clip systeem eenvoudig is, zijn een aantal kan en klare loodsystemen in je vistas ook geen overbodige luxe. Vandaar dat je onze loodsystemen ook als kant en klare versie (Lead clip leaders kant en klaar) kunt kopen.