GEBRUIKTE PRODUCTEN:

+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
4,25
+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
6,256,75
+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken

Karper onderlijn materiaal

Carp Whisperer – Fluoro link

11,5012,50

Karper onderlijn materiaal

Carp Whisperer – Chod Link

6,99
+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
5,505,99

Boilie naalden en tools

Carp Whisperer – Vis schaar

8,99

Boilie naalden en tools

Carp Whisperer – Storm aansteker

2,75

Stiff D rig knopen voor het vissen met wafter boilies

De Stiff D rig knopen is echt heel eenvoudig! Het beste komt deze karper rig tot zijn recht bij het vissen met wafter boilies. De naam D rig komt van de D lus op de steel van de haak wat het haakaas heel veel bewegingsvrijheid biedt. Het grote voordeel van deze karper rig is zijn resetvermogen. Hierdoor biedt deze rig nagenoeg altijd een goede presentatie.

Het probleem op veel wateren is dat je karperonderlijn door toedoen van witvis of kreeft heel eenvoudig in de war kan raken. Door met een licht gewicht haakaas te vissen strekt het stijve onderlijnmateriaal zich eenvoudig terug naar zijn originele stand.

Een wartel als onderbreking

Bij veel stiff rigs is de inhaking niet goed te sturen, echter bij de verbeterde D rig is dat geen probleem. Ik gebruik namelijk een wartel als onderbreking van het onderlijnmateriaal. Hierdoor blijft de onderlijn zijn stijve karakter behouden, maar kan de haak door het draaivermogen van de wartel wel naar de onderlip draaien. Tevens geeft de wartel wat contra gewicht waardoor de haak nog sneller naar de onderlip zal draaien!

Welk loodsysteem gebruik je met de stiff D rig?

Net als met alle stiff rigs is het verstandig om een karperloodsysteem te gebruiken waarbij de rig altijd plat op de bodem komt te liggen. Het beste is om daarvoor een helikoptersysteem of een heli/chod leader te gebruiken. Wanneer de bodem niet al te zacht is dan kan je ook prima vissen met een lead clip systeem.

Instructies om zelf te maken

Het maken van een D rig vergt enige oefening maar het is zeer zeker niet super moeilijk. Andere rigs die je zelf kunt maken zijn bijvoorbeeld de Bungee rigBow rigGerman rig en Hinged stiff rig. Ga van start door een stuk fluoro link van 40 cm lengte te nemen. Bevestig middels een bled knoop het fluoro carbon onderlijnmateriaal vast op de steel van de haak.

Schuif nu een pop up screw of een micro ring swivel op de vislijn. Voer het uiteinde door het oog van de haak en vorm een mooie D lus. Maak nu een knotless knot en steek het uiteinde door het oog van de haak. Nu kun je de wartel bevestigen ik doe dat op ongeveer 5 cm vanaf de haak.

Het deel achter de wartel

Voor het deel achter de wartel (zeg maar deel 2 van de onderlijn) gebruik ik het super stijve Chod link. Dit deel zorgt ervoor dat de onderlijn zich goed kan strekken. Het uiteinde werk ik af met een tungsten hooklink sleeve en een kleine lus. Deze lus kun je eenvoudig aan de quick change ring swivel op je lood systeem bevestigen.

Stap voor stap uitleg

  1. Bevestig een stuk fluoro link van 26lb middels een bled knoop aan de Curve haak
  2. Neem een bait screw en schuif die op het onderlijnmateriaal
  3. Voer daarna het uiteinde van de fluoro link door het oog van de haak en bevestig de haak middels een knotless knot
  4. Bevestig een wartel op ongveer 5 cm vanaf de haak met een palomar knoop
  5. Knoop daarna het chod link materiaal middels een halve bloedknoop aan de wartel
  6. Schuif nu een tungsten anti tangle sleeve op de onderlijn
  7. Maak een lus in het onderlijnmateriaal
  8. Om de onderlijn mooi recht te krijgen hou je deze even op spanning door de stoom uit een fluitketeltje

Stiff D rig: ideaal voor water met veel kreeft en witvis

Met de D rig kun je zeker een verschil maken op karperwateren waar veel kreeft en of witvis zwemt. Want deze rig raakt nauwelijks in de war! Check ook eens het artikel: “D rig tutorial”. Hierin wordt stap voor stap de verbeterde versie van de D rig beschreven!