GEBRUIKTE PRODUCTEN:

KD rig Knopen

De KD rig knopen is eenvoudig! Deze karper rig werkt het beste met wafter boilies of snowman presentaties. Doordat de hair niet is gefixeerd op de steel van de karperhaak, krijgt de haak een bijzonder agressieve stand bij aasopname. Het vertrekpunt is namelijk vanaf het oog van de haak waardoor de haak als het ware naar buiten valt en zo heel snel vlees kan pakken in de bek van de karper. De KD rig wordt doorgaans geknoopt met de Curve haak, echter wanneer de vissen hele zachte bekken hebben dan is de Circle haak ook een goede optie!

Welk loodsysteem heb ik nodig?

Je kunt de KD rig gebruiken met elk soort karperlood systeem. Het beste is om het loodsysteem aan te passen naar de hardheid van de bodem die je bevist. Bij zachte bodems raad ik het Helikopter systeem aan en voor de gangbare bodems het lead clip systeem. Ook is de KD rig ideaal om te gebruiken met tijgernoten of mais. Zeker in combinatie met een pva stick in deze rig de ideale tijgernoten rig!

Onze kant en klare loodsystemen zijn gemaakt van het lead free leader materiaal. Dit materiaal zinkt als een spreekwoordelijke baksteen en volgt daarbij perfect de contouren van de bodem. Hierdoor ligt de laatste meter onzichtbaar verborgen in de bovenste sedimentlaag! Het bevestigen van een karper rig aan het loodsysteem gaat middels een Quick change swivel. Het verwisselen of monteren van je onderlijnmontage is hiermee een kwestie van seconden!

Zelf een KD rig knopen?

Een KD rig maken is echt niet moeilijk! Wel zorg ik ervoor dat de hair mooi evenwijdig met de steel van de haak staat. Dit doe je door bij het aantrekken van de knoop even de hair te richten. De haak zal nu perfect met de punt naar onderen op de onderlip vallen.

Ik maak allereerst een lus in het onderlijnmateriaal en bevestig dan een hybride hookbait of wafter. Daarna bevestig ik de karperhaak middels een knotless knot. Op deze manier kun je heel eenvoudig de juiste hair lengte bepalen. Wanneer een boilie net de bocht van de haak aanraakt is de lengte van de hair goed Tijdens het maken van de knotless knot leg ik de laatste wikkeling onder de hair Hierdoor zal de hair een beetje afstaan van de haak wat zijn agressieve stand nog eens extra benadrukt.

Mocht je nou graag een andere rig willen maken, dan hebben we daar ook uitgebreide informatie over. Kijk bijvoorbeeld naar de Hinged Stiff RigCombi Rig of Zig rig.

Stap voor stap uitleg

1. Maak een kleine lus in het uiteinde van het soft hooklink materiaal

2. Bevestig het haakaas middels een boilie naald op het onderlijnmateriaal

3. Bevestig nu de karperhaak middels een knotless knot

4. Je kunt de knoop nog afwerken middels een stukje shrink tube of een line aligner maar het is niet nodig

5. Bevestig een tungsten hooklink weight op het onderlijnmateriaal

6. Schuif daarna een anti tangle sleeve op de onderlijn

7. Maak een lus in het uiteinde middels een 8 knoop

Meer informatie over de KD rig

Met de KD rig kun je zeker een verschil maken op een grote variëteit aan karperwateren! Check ook eens het artikel: “De KD rig hoe maak je die nu precies?” Hierin wordt stap voor stap de KD rig beschreven!