Karpervissen op vijvers en cultuurwateren

In stromend water wordt geen beeld weerkaatst…

Karpervissen leer je door te vissen op vijvers en cultuurwateren!

Het vissen op karpers is voor iedereen anders. Toch is iedereen opzoek naar vooruitgang. Naar de skills om een betere visser te worden. De lokroep naar succes is onweerstaanbaar en wanneer het lukt is de voldoening groot. Echter hoe word je een betere visser? Het spiegelt oppervlak van een stille vijver laat je zien dat de visser het gedrag van de karpers bepaalt. Maar ook is het een weerspiegeling van jezelf waar je staat en hoe je als visser kun inspelen op bepaalde situaties.

Persoonlijk hou ik van allerlei watertypen. Het liefst van groot en met een zekere mate van geheimenis en moeilijkheidsgraad. Toch zal dit verhaal niet gaan over een groot, ruig, stromend water. Nee dit verhaal gaat over een klein, stil water met maar een handvol vissen. Een vijver waar de karpers elke vierkante meter kennen en waar de visser zichzelf eenvoudig tegen komt in de weerkaatsing van het water.

karpervissen in vijvers
Enkel in vlak, stilstaand water wordt het beeld weerkaatst.

Zoekt en gij zult karpers vinden ook dit geldt voor het karpervissen op vijvers!

Op grote openbare wateren zijn de vissen vaak niet moeilijk te vangen. Eenmaal de juiste plek gevonden komen de maagdelijke vissen in veel gevallen eenvoudig op de mat. Op kleine, sterk beviste vijvers moet je ook zoeken. Echter niet zozeer naar waar de vissen zich ophouden, maar eerder naar bepaalde patronen en aangeleerd gedrag. Wanneer je als karpervisser de gedragingen kunt doorgronden dan ben je spekkoper!

Karpervissen op een vijver kun je het beste doen door mobiel te vissen. Een goede tactiek is om verschillende voerplekjes aan te maken in de karper vijver die je wilt bevissen. Vervolgens ga je de tijd die je hebt delen door het aantal aangevoerde visstekken. De uitkomst is de tijd die je kunt besteden aan elke visstek. Op deze manier kun je uiterst succesvol karpervissen op een vijver!

Zo viste ik bijna 3 decennia geleden op een kleine, maar uiterst moeilijk water met maar een paar karpers. Het water kenmerkte zich toentertijd door veel plantengroei en een hele zachte modderbodem. De vissen werden ook toen al behoorlijk belaagd. Het frappante was dat er toen 2 hele grote vissen zwommen. Vissen die nooit gevangen werden en voor zover ik weet niet eens gekend waren. Ik ving ze toen bij toeval, of moet ik zeggen toeval bestaat niet?

stock oude heidemij karper
Een van de 2 vissen die de dans ontsprong toen ter tijd 28,5 pond

Feit is; dat deze 2 vissen altijd de dans ontsprongen. Nu vele jaren later is het wat eenvoudiger praten. Ik ving die vissen puur omdat ik totaal iets anders deed dan al de andere vissers. In de natuur gebeuren nooit zomaar dingen, alles heeft een reden. Zoek uit waarom iets gebeurt en wanneer je daar een antwoord op hebt dan heb je tevens de sleutel tot succes!

Het afgelopen voorjaar ben ik weer teruggegaan naar het water. Het is aanzienlijk veranderd, niet wat betreft vorm maar wel alles er omheen. De vissen van het oude bestand zijn op 2 na verdwenen. De hengeldruk is behoorlijk verhoogd, nachtvissen is er verboden en het bestand nog even klein. Ik ben geen echte targetvisser daarvoor kom ik niet hier. Nee de uitdaging is om de dressuurduivel te omzeilen en het beleven van de oude tijden dat is eerder mijn drijfveer. Karpervissen op vijvers is waar het bij mij mee begon toen ik het karpervissen leerde!

oude heidemij karpers worden heel oud!
De nummer 1 die er toen zwom ging ruim over de 30 pond en wist ik zelfs 2 keer te vangen.

Karpervissen op vijvers, anekdote voorjaar 2017 eerste sessie!

Rusteloos wiegen de takken wat heen en weer in de ijzige wind. De kortste maand van het jaar is net begonnen. Geen visser die het nu ziet zitten om zijn lijnen nat te maken. Het water is moeilijk en telt maar een hand vol karpers. Even blijf ik staan om over het water te kijken. Dan loop ik verder met mijn kar. De doorweekte ondergrond zuigt met kracht aan het voorwiel van mijn trolley. De weerstand is groot, maar de zin wint het van de elementen. Alleen aan het water, alleen opgaan in de belevenis dat is waar ik als visser genoegen in schep.

Ik kies voor een centrale plek, een plek met mogelijkheden en beschutting. Gehurkt steek ik mijn hengels in elkaar. Met een half oog hou ik het water in de gaten. Ik sta op scherp, de vissen waarschijnlijk nog half bewusteloos ergens op de bodem. Het voelt goed om hier te zijn, een zekere opwinding beroert me als een plotselinge windvlaag. We zijn nu 27 jaar verder toen ik voor het eerst mijn hengels hier uitgooide.

karpervissen op kleine wateren
Het is nog vies koud wanneer ik mijn foedraal tegen de struiken zet.

Minimale verstoring van het wateroppervlak

In een handbeweging bevestig ik het wartellood in de No Escape Lead Clip. Daarna druk ik de tail rubber met een beetje spuug weer op zijn plek. Even kijk ik op van een ijsvogel die rakelings en enigszins verschrikt voor me langs vliegt. Het mannetje heeft zich staande gehouden in deze barre periode. Weldra zal er voor hem ook een betere tijden aanbreken denk ik nog bij mezelf wanneer ik met mijn stanleymes een gesoakte 15mm doormidden snij. De andere helft maak ik van een eveneens doormidden gesneden witte SE4 pop-up. Mijn montage werk ik af met een kleine pva stick gevuld met boilie-kruim. Wel attractie maar geen verzadiging is het devies!

De bow rig een erg goede montage voor het vissen op kleine wateren

In het vroege voorjaar kies ik voor 2 halve boilies als haakaas, deze moeten de klus klaren. (Wil je meer over de Bow rig weten?

Met mijn linkerhand veeg ik mijn knie schoon, terwijl de andere hand mijn hengel en montage oppakt. Even concentreer ik me op de plek waar ik wil ingooien. Dan vliegt de Bow-rig door de lucht. Terwijl het nylon van de molenspoel vliegt rem ik de lijn precies op het juiste moment af. De hoofdlijn strekt zich boven het water. Het carbon beweeg ik mee om de voorwaartse kracht van het lood nog meer te dempen. Juist op dat moment strekt zich mijn onderlijn en trek ik de hengel iets terug waardoor mijn montage als het ware door het wateroppervlak glijdt. De beroering is minimaal mijn eerste karper val landt zachtjes op de bodem.

Elzenbomen rond de vijver maken het vissen leuk!

Mijn andere hengel leg ik voorzichtig vlak onder eigen kant. De elzenbomen hebben weelderige wortelstelsels die best ver het water in lopen. Ze vormen grote en dichte kluwen onder oever. Het is de enige beschutting die er op dit moment te vinden is. Ik kies voor de zonnekant en strooi er twee doormidden geknepen boilies als kruim wat omheen. Voorzichtig trek ik me terug onder mijn paraplu en voorzie de percolator van wat fijn gemalen koffiebonen.

karpervissen met Ernesto
De eerste vis is gelijk de nummer 2 van het water. Tijdens het onthaken zie ik dat er nog een haak in zijn bek zit.

Palingvisser of karpervisser?

De eerst uren verstrijken zonder indicatie, maar dan zie ik de lijn een keer verspringen. Mijn omhooggerichte hengels doen wat Duits aan… Enkel de topbellen missen zul je denken wanneer je mij ziet vissen. Ik ben geen ‘waterpasvisser’ bij mij moet alles functioneel zijn, vandaar geen ingeklapte slingers en strakke, fancy set-up. Nee ik vis mijn hengeltoppen hoog en mijn hoofdlijn hangt slap naar onderen. Een raar gezicht voor veel karpervissers ik snap dat wel. De slappe lijnen verraden elke beweging. Ik ben opzoek naar indicatie, naar karpers die zich verplaatsen of toch even met de kop in de bodem woelen.

Dan, na een 5-tal minuten loopt de lijn strak, mijn hengeltop buigt lichtjes door en het blauwe lampje van mijn beetmelder schijnt op. Het geluid van mijn beetmelder staat uit enkel mijn sounder box die met een koord rond mijn nek hangt geeft een paar zachte piepen.

Op sommige vijvers zwemmen hele oude karpers!

Ik draai de lijn strak en dan is er weerstand. Een heerlijke massieve weerstand! Weerstand van een winterkarper. De vis komt al snel onder mijn hengeltop en begint wat rondjes te draaien. Dit is zeker een grotere gaat het door mijn hoofd wanneer ik de druk wat opvoer. Mijn tegenstander heeft weinig zin en geeft als tegenantwoord een korte uithaal van ongeveer een meter of 5. Ik moet wat lijn geven door de slinger terug te draaien. Mijn hengeltop steek ik onderwater puur om de vis wat af te remmen. Ik verbaas me erover hoe sterk die nog is in het koude water.

Eenmaal in het net zie ik dat het een “Original” is de nummer 2 van het water is. Blij als een kind til ik de vis op de kant deze vis is zeker 35 jaar oud, zo niet ouder. Tijdens het onthaken zie ik warempel nog een andere onderlijn in zijn bek. De haak is helemaal verroest maar zit nog wel behoorlijk vast in de onderlip. Na het verwijderen van beide haken giet ik wat ijskoud water over de vis en hang hem even terug hier voor de kant.

Snel stel ik mijn camera op om een paar foto’s met de zelfontspanner te maken. Wanneer de vis terugglijdt in het water duurt het een paar seconden wanneer mijn spiegelbeeld zich herstelt. Ik blijf gehurkt zitten, even genieten van het moment. Van de weerkaatsing van mezelf in het wateroppervlak. De weerkaatsing die me doet beseffen dat je op dit soort wateren heel veel kunt leren.

Wil jij graag karpervissen leren op vijvers?
Bij mij moet alles functioneel zijn ik doe niet aan fancy hengelopstellingen.

Tweede sessie karpers zonder naam..

Door omstandigheden kom ik er steeds niet aan toe om mijn tweede sessie te vissen. Of er zitten mensen of ik heb andere verplichtingen. Het is inmiddels april wanneer ik een doordeweekse morgen kan inplannen om mijn hengels uit te gooien. De omstandigheden zijn ideaal en nog voordat het licht wordt zit ik aan de waterkant. Hopelijk komt er verder niemand want ik weet dat dan mijn kansen in rap tempo zullen afnemen.

Ik be-aas mijn rig met twee 15mm boilies op een wat langere hair. Ik weet dat hier veel grote brasems en behoorlijke zeelten zwemmen en die wil ik liever niet haken. Vandaar de langere hair. Daarnaast denk ik dat twee boilies achter elkaar ook nog om twee andere redenen sterk in mijn voordeel werken. Ten eerste vist bijna niemand met deze combi. Ook zal de langwerpige vorm de werking van mijn rig ten goede komen. Immers bij het uitspugen zal het dubbele haakaas veel moeilijker over de kop slaan in de bek van de vis. Het haakaas komt er net zo uit als dat het er ook is ingegaan. Hierdoor zal de haak beter blijven zitten tijdens het spuugproces.

karpervissen op vijvers wat zijn de beste rigs?
Ik denk een verschil te kunnen maken door 2 zinkende boilies achter elkaar op de hair te fixeren. Achterna blijkt dit een goede keus want ik vang de no. 1 van het water ermee!

Naast deze op het oog simpele rig-technische aanpassingen gebruik ik ook een speciale lead clip. Deze lead clip zorgt ervoor dat een karper bij het kopschudden niet het gewicht van het lood kan gebruiken om de haak te lossen. Het principe is eenvoudig. Bij de eerste aanzet van het kopschudden komt de wartel van de rig vrij uit de lead clip. Het lood zal vervolgens over de leader glijden, maar niet worden gelost. Door het lood en de uitstaande lijn bouwt het systeem een elastische druk op waar door de haak perfect blijft zitten.

Het No Escape Concept werkt perfect bij het karpervissen op vijvers

De No Escape lead clip werkt bijzonder goed op wateren waar de karpers de klappen van de zweep maar al te goed kennen. Je kunt met deze lead clip ook zeer eenvoudig een visveilig systeem maken. Met dit zogenaamde katrol systeem krijg je een betere beetindicatie zonder dat je inboet aan efficientie. Want het nog escape concept blijft behouden.

Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Neem 1 meter Kryptec Lead Free Leader materiaal en maak met een splicing naald er een lus in.
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Bevestig een No Escape Lead Clip en een Tail Rubber op de Lead Free Leader
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Schuif een Quick Change Swivel op de leader
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Steek een Splicing needle door de opening in de No Escape Lead Clip
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Trek de lus van de leader door de opening in de No Escape Lead Clip
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Steek vervolgens het andere uiteinde (daar waar de hoofdlijn aan bevestigd wordt) door de lus
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Trek de lus terug naar de Lead Clip
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Zorg ervoor dat de lus precies in de sparing valt van de No Escape Lead Clip
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Zorg ervoor dat de lus precies in de sparing valt van de No Escape Lead Clip
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Bevestig het lood en de tail rubber op zijn plek
Het no escape lead clip systeem voor het karpervissen
Wanneer een karper schud met zijn kop zal de wartel eenvoudig uit de lead clip loskomen.


Wil je graag zelf het katrol systeem samenstellen via onze loodsysteem configurator? KLIK dan hier.

Sluipen doe je ook bij het karpervissen op vijvers

Heel voorzichtig sluip ik langs de waterkant en leg ik mijn hengels precies op de beoogde stekken. Het voer bestaat uit een 5-tal hele 15mm boilies. Het is niet veel, maar het water is nog behoorlijk koud. Te veel voer zal mijn kans op een aanbeet aanzienlijk verminderen. Wanneer alles staat landt er een reiger niet heel ver van mijn stek half in het water. De langwerpige vogel trapt ritmisch in de vegetatie van de oeverkant. Doelbewust pikt hij de zojuist verjaagde waterdiertjes een voor een uit het water. Ik sla alles aandachtig gade door mijn verrekijker. Hiermee kun je goed het wateroppervlak afspeuren naar kleine luchtbellen of stukjes vuil die omhoogkomen door azende vissen. Daarom is dit stuk gereedschap van grote waarde in mijn visserij.

karpervissen op circuitwateren
Tijdens mijn tweede sessie vang ik al vrij snel een puntgave schub.

Hectiek bij het karpervissen op een vijver

Wanneer ik mijn appel opeet zie ik tot 2 keer toe de lijn wat verspringen. Blijkbaar spelen er zich wat vis-activiteiten af dichter onder de kant. Ik wacht nog even en wanneer het weer gebeurt dan ga ik mijn montage verleggen. Net wanneer deze gedachte in mij opkomt krijg ik duidelijk een lijnzwemmer. De lijn komt omhoog en valt vervolgens precies weer in zijn originele stand. Ik pak de hengel op en loop eerst een stuk naar rechts, alvorens ik deze voorzichtig naar binnen draai. Op deze manier voorkom ik dat het lood een vis raakt en verschrikt. Net wanneer ik mijn lood opvang in mijn linkerhand loopt de andere hengel af. Snel leg ik de zojuist binnen gedraaide hengel op de grond en gris de andere hengel van de steun.

Yes, karper! De vis neemt direct een beste spurt en komt dan in een lijn naar de oever. Daarna blijft de vis rondjes draaien onder de hengel net als karper uit de vorige sessie. Ik heb het gevoel dat dit niet een hele grote is. Ik ben allang blij dat deze vis zijn krachten verspeeld direct onder mijn hengel. Hierdoor blijft de stek intact en is het goed mogelijk om nog een karper te vangen. Wanneer ik het net ophoog wil tillen blijkt deze vast te hangen. Er ligt iets onder water maar ik kan niet zien wat het is. Voorzichtig trek ik het los en tijdens het onthaken zie ik dat deze vis een puntgave bek heeft. Prachtig schiet het door mijn hoofd, nu ben ik op de goede weg.

5 meter kan een heel verschil zijn bij het karpervissen op vijvers

Ik leg mijn hengel waar ik de vis op ving even schuin tegen mijn stoel. De andere hengel die ik net binnen gedraaid heb moet er weer zo snel als mogelijk weer in. Even later landt de montage ongeveer 5meter dichterbij ten opzichte van zijn originele plek. Hopelijk lig ik nu meer in de lijn waar de vissen azen. Bij de andere hengel controleer ik of de haak nog goed is. Deze heeft de punt wat naar rechts staan. Wanneer ik de punt weer in model heb gebogen gaat ook die weer terug.

Vrij direct na inworp krijg ik een tik op de hengel met de lijnzwemmers. Vervolgens komt er een trage run op gang. Bij het oppakken van de hengel komt de vis gelijk mijn kant op gezwommen. Echter op een meter of 7 voor de kant blijft de vis als een vuilniszak hangen in het water. Eerst denk ik nog vast te zitten, maar dat kan niet. Hier liggen geen obstakels, dus dat moet wel het gewicht van de vis zijn. Heerlijk zo’n vetzak wanneer je aan het karpervissen bent op een vijver!

Kleine lucht belletjes zijn goede aanwijzingen bij het karpervissen op vijvers

Behoedzaam hou ik de hengel krom en de vis zwemt heel langzaam en dicht tegen de bodem verder. Na ruim 10 min zie ik wat kleine luchtbelletjes verschijnen. Dit kan wel eens een dikke vis zijn, hopelijk is het niet de nummer 2 die al eerder eens is langs gekomen. Ik draai nog een paar slagen aan mijn slinger en dan komt de vis los van de bodem.

Een grote en brede karperrug doorbreekt het wateroppervlak. Yes, ik zie het gelijk dit is de nummer 1 van het water dat kan niet missen! Niet lang daarna omsluiten de mazen van mijn net de oude vis. Ik kijk van bovenaf in de opening van het schepnet en zie de brede rug af en toe de weerspiegeling doorbreken. Dan bekruipt me een heerlijk euforisch gevoel. Mijn blik wend ik even af naar boven, naar de lucht. Dit moment weet ik heel goed op waarde te schatten. Het is Genieten met een hoofdletter!

karpers vangen op kleine wateren
De oude vis heeft een bijzonder grote en punt gave bek. Ik kan er bijna mijn hele hand in stoppen.

Moddervet

De karper is lang breed en moddervet. Ook deze vis is punt gaaf in de bek en dat zegt mij genoeg. Het is samen met mijn eerste vis die ik in februari ving een van de originele vissen en dus zeker 35 jaar oud. Ik schiet een paar leuke platen met de zelfontspanner en dan mag de vis terug. Blijkbaar werkt mijn dubbele boilie tactiek goed. Echter vandaag hou ik het voorgezien, want ik wil de stek wat rust geven. Vlak voor vertrek gooi ik nog een handvol boilies op beide stekken.

prachtige karper van een klein parkwatertje
Moddervet en een prachtige oude karper die voor heel even de mijne mocht zijn!

Derde sessie

Normaal gesproken is de avond niet de beste tijd om te karpervissen op vijvers. Het is dan een stuk drukker en dat heeft invloed op het gedrag van de vissen. Toch wil ik het proberen, want veel keus in mijn drukke planning heb ik niet. Die avond zit er ook iemand anders en aangezien het water klein is, stel ik me op aan een rustige kant. Mijn hengels leg ik vlak onder eigen oever ik wil zo min als mogelijk lijnen in het water. De vissen zwemmen toch dicht onder de kant langs. Echter net wanneer ik goed en wel zit, komen er ook een paar witvissers om de hoek. Ook zij gaan vissen… De karpervisser aan de overkant heeft zijn lijnen uitgevaren en bestrijkt zo een groot deel van het water. Zoals ik al verwachtte kregen we beiden een dikke blank aan de broek.

De oorzaak was mij gelijk duidelijk. Te veel lijnen in het water! Wanneer je vervolgens ook nog met een semi strakke lijn vist, dan kun je een stuk langer wachten op een aanbeet. Daarbij is het extra lawaai van een voerboot en het steeds maar weer inwerpen van de witvissers ook funest. De karpers schakelen direct over naar overlevingsmodus. In dit stadium van extra waakzaamheid zijn ze uiterst moeilijk te vangen. Hoe goed het aas ook is, of hoe scherp jouw rig ook is, wanneer een karper het niet oppakt kun je hem nooit vangen. Vandaar dat het heel belangrijk is dat je de karpers belaagd wanneer ze in hun normale doen zijn.

Tijdens het inpakken schep ik wat water uit de plas. Dit water neem ik mee naar huis. Ik wil de volgende keer mijn aas 24 uur laten voorweken in hetzelfde water als waar ik vis. Vaak is het zo dat dit aas eenvoudiger wordt opgenomen door de karpers. Niet verwonderlijk natuurlijk, want ten eerste is het lekker zacht en ten tweede er zit nooit een haak in verwerkt. Ook dat is karpervissen op vijvers!

karpervissen op vijvers
Tijdens de vierde sessie weet ik maar liefst 3 karpers te vangen. Stuk voor stuk puntgave vissen en prachtig om te zien. Karpervissen op vijvers kan erg leuk zijn! 

Vierde sessie karpervissen op vijvers

De vierde sessie verloopt buitengewoon goed. Ik weet in een paar uur maar liefst 3 verschillende vissen te vangen. Daarna heb ik mijn boeltje bij elkaar gepakt puur omdat ik door de vele dril alles op zijn kop heb gezet. Eigenlijk komt het erop neer dat ik de stek kapot heb gevist. En het weinig zin heeft om nog verder te vissen. Immers wanneer je een vis haakt verstoor je de boel en zet je de andere vissen op scherp. Beter is om korte sessies in te plannen waarbij je telkens de stek wat afroomt en tussendoor rust doorvoert. Vaak is het goed om na één, of 2 vissen weg te gaan. Deze vierde sessie was mijn laatste vissessie, daarom heb ik alles uit de kan gehaald.

azende karpers zijn de beste attractors die er zijn

Azende karpers zijn de beste attractors die er zijn op je voerstek

Stel je voor, wanneer ik tijdens deze sessie maar 1 vis had gevangen en vervolgens naar huis was gegaan. Waarbij ik ook nog een beetje zou voeren tussen de sessies door, dan kun je jezelf wel voorstellen dat ik op deze manier extra vertrouwen zou opbouwen bij de ander vissen. Immers de vissen die ik door eerder weg te gaan niet haak blijven het voer ook bij de ander vissen promoten als zijnde veilig eten.

karpervissen op vijvers en cultuurwateren
karpervissen op vijvers en cultuurwateren kan heel leuk zijn!

Al met al heb ik wel weer flink wat bij geleerd. Bij het karpervissen op vijvers laten de vissen wat dat aangaat veel meer zien hoe karpers reageren op hengeldruk. Maar bovenal ook; hoe wij vissers het gedrag van de vissen beïnvloeden. Een karper vangen op dergelijke dressuur wateren is niet moeilijk. Zolang je maar bewust bent van hetgeen je doet. En vooral wat dat bewerkstelligt bij de karpers. Het gedrag van een karper wordt bepaald door de vissers die er vissen! Op kleine wateren wordt het “silhouet” van de visser heel duidelijk weerkaatst op het gladde wateroppervlak. Op grote ruige, stromende wateren heb je daar veel minder last van…