Karpervissen leren? In dit artikel alles over hoe je een karper kunt vangen!

Karpervissen hoe moet dat? Lees hier de beste karper tips!

Karpervissen leren? Beginnen met karpervissen? Wat heb je daarvoor nodig? Wat moet je als beginnende karpervisser weten en leren over de verschillende manieren van karpervissen? Welke stekken zijn het beste en hoe ziet een zogenaamde “karper rig” eruit? In dit artikel gaan we al deze vragen beantwoorden, zodat je weet welke karperspullen je nodig hebt. Ook geven we veel tips over de technieken die je kunt gebruiken als je op karper gaat vissen.

Allereerst gaan we ons verdiepen in de levenswijze van de karper, waardoor je exact weet welke stekken het beste zijn. Ook het technische deel komt aan bod. Op deze manier weet je straks precies hoe je op de juiste manier een vislijn kunt opspoelen, maar ook welke “karper rigs” en “boilies” het beste vangen. Al met al is dit artikel de meest complete handleiding om te leren hoe je echt succesvol op karper kunt vissen!

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Karpervissen begint met het doorgronden van de levenswijze

De verschillende manieren van karpervissen

Welke soorten karperhengels zijn er?

Welke karperlijn is geschikt voor mijn manier van karpervissen

Aan de karperlijn komt een leader met loodsysteem

Welk loodsysteem moet ik gebruiken voor het vissen op karper

Welke karper rigs zijn het beste?

Boilies welke smaak moet ik kiezen?

Karpervissen leren begint met het doorgronden van de levenswijze

Als karpervisser zul je eerst de levenswijze van een karper moeten begrijpen. Wanneer je als het ware in de huid van de karper kruipt, dan pas kun je ook de juiste tactiek met de juiste techniek combineren. Het vissen op karper is zeker niet moeilijk! Net als een jager moeten we als karpervisser ons eerst verdiepen in het gedrag van de karper. Dit is de basis om een succesvolle karpervisser te worden.

karpervissen leer je van je vader!
De beste basis om het karpervissen te leren is om eerst het vissen op witvis onder de knie te krijgen

De karpers die wij bevissen zijn gekweekte vissen, welke behoorlijk nieuwsgierig zijn. Naast volledig geschubde karpers heb je ook spiegelkarpers. Bij spiegelkarpers zijn verschillende variaties mogelijk in het schubben patroon, waardoor bepaalde karpers heel makkelijk herkenbaar zijn. Karpers komen van origine niet voor in ons koude kikkerlandje. Van oorsprong komt deze vissoort uit warmere streken rond de Zwarte Zee. Dit maakt dat karpers wat minder snel actief worden in het voorjaar dan onze inheemse vissoorten.

Wanneer paait een karper?
Een karper paait wanneer de watertemperatuur 18 graden Celsius is. Het paaien van karpers in Nederland gebeurt meestal in de maanden mei en juni. Het is vooral de kant waar de zon opstaat waar ze hun eitjes afzetten in de oeverzone. Net voor de paai en net na de paai zijn de karpers zeer hongerig en bijzonder goed te vangen!

Wat eten karpers?
Karpers eten voornamelijk dierlijk voedsel zoals: muggenlarven, vlo kreeften en slakjes. Maar ook mosselen en zelfs kleine visjes staan op het menu! Daarnaast eten karpers ook waterplanten zoals: waterpest, eendenkroos en draadalgen. Wanneer de karper nog heel klein is eten ze voornamelijk watervlooien en algen. Een karper is een omnivoor en kan zich prima aanpassen aan zijn leefomgeving!

Karpers in het wild eten voornamelijk voedsel dat op dat moment gemakkelijk verkrijgbaar is. Je kunt dan denken aan muggenlarven, watervlooien en kreeftachtigen. Daarnaast eten ze ook jongbroed en plantaardig voedsel zoals waterpest en draadalgen. Een karper is een omnivoor en kan zich daarom in vrijwel elk water prima redden.

Hoe krijg je karper aan het azen?
Om karpers te laten azen ben je goed aas nodig. Er zijn verschillende tactieken om de karpers te laten azen. Je kunt een voerstek van een aantal dagen opbouwen door gebruik te maken van boilies of partikels. Echter je kunt ook instant gaan vissen daar verschillende kleine voerstekjes te maken en die om beurten af te vissen. Om de karpers te laten eten is het goed om alle stekjes te voorzien van wat partikels, en/of pellets en boilies.

Karpervissen leer je hier!

wil jij karper vissen onder de knie krijgen? lees nu het artikel
De beschubbing van een spiegelkarper maakt hem uniek en makkelijk herkenbaar.

Karpers zijn net als alle vissen koudbloedige dieren. Dit betekent dat een karper dezelfde temperatuur heeft als zijn omgeving. Je begrijpt wel dat de temperatuur van erg grote invloed is op het gedrag van de vis. Sterke temperatuurschommelingen zijn zeer slecht voor de bijtlust van de vis. Naast temperatuur is het zuurstofgehalte ook een belangrijke factor voor het gedrag van de vis. Als regel mag je aannemen dat een hoog zuurstofgehalte met een aangename temperatuur van zo rond de 18 graden het meest ideaal is voor een karper. Toch kun je het hele jaar door succesvol op karper vissen, al is het wel handig om je kleding aan te passen aan de weersomstandigheden!

karpervissen leer je niet achter een computer maar het is niet verkeerd om er veel over te lezen!
Wanneer er door wind golven ontstaan op het water krijg je extra zuurstof in het water. Doordat er meer zuurstof in het water zit zullen de karpers meer honger hebben en makkelijker vangbaar zijn

Karpervissen leren? Check dan onze schema jaargetijden

Om het wat te verduidelijken heb ik een schema gemaakt. Dit schema geeft een idee van in welke waterlagen je een karper kunt verwachten in verschillende jaargetijden.

  Winter

(Dec t/m feb)

Voorjaar

(Maart t/m mei)

Zomer

(Juni t/m sept)

Najaar

(Okt, nov)

Zuurstofgehalte van het water Hoog Normaal tot hoog Laag tot normaal Hoog
Temperatuurgevoel voor de karper Niet aangenaam Wisselvallig Aangenaam Aangenaam
Aangename Waterdiepte voor de karper  Veelal het diepere gedeelte Doorgaans ondiep Alle waterlagen Niet in het oppervlak, wel in de andere waterlagen
Activiteit van de karper Passief Komt op gang, maar nog niet actief Zeer actief, zeker bij voldoende zuurstof Zeer actief

Let wel, er kunnen zich verschillen voordoen in activiteit afhankelijk van het weer en het type water. Positief zijn lagedrukgebieden en een constante of oplopende temperatuur in combinatie met veel zuurstof in het water. Een lagedrukgebied gaat veelal gepaard met zachter weer, een stevige wind en weinig verschil in dag- en nachttemperatuur. Nu we weten waar je moet vissen om een karper te vangen in verschillende jaargetijden, kunnen we daar onze manier van karpervissen op aanpassen!

De verschillende manieren van karpervissen leren doe je aan de waterkant

Statisch karpervissen leren met het vast-loodsysteem

De meest favoriete manier van karpervissen leren is het statisch vissen met de hair rig. Dat is niet zonder reden, want het is misschien wel de meest effectieve manier om op karper te vissen! Als karperaas wordt veelal boilies gebruikt, waarbij de visser vist met het zelfhaaksysteem. Als visser hoef je hierdoor niet meer alert achter de hengels te zitten om de vis aan te slaan. Je kunt de vis zelfs in de nachtelijke uren vangen, waarbij de visser gewoon slaapt in zijn tent. De vislijn loopt namelijk via een elektronische beetmelder naar het haakaas. Een eenmaal gehaakte karper zal wegzwemmen en zo de beetmelder in werking zetten.

Deze manier van vissen gebeurt veelal op, of net boven de bodem. Het is een techniek van vissen die je het hele jaar door kunt toepassen. Aangezien deze manier van karpervissen het populairste is, zal ik in dit artikel vooral ingaan op het statisch belagen van de karper.

karpervissen is een heerlijke hobby!

Het statisch vissen op karper is een manier die zeer succesvol is. Daarbij is het ook een makkelijke manier van vissen waarbij de karper zichzelf haakt en een aanbeet eenvoudig wordt geregistreerd door een elektronische beetmelder. Wil je meer weten over karperhaken? Check dan eens het artikel: “Karperhaken welk model?”

Bekijk ook eens onze unieke karperhaken, speciaal ontwikkeld voor de best mogelijke inhaking en houvast tijdens de dril!

Zig vissen op half water zo ga je karpervissen leren!

Een andere zeer effectieve manier van karpervissen is het vissen met de zig rig. Zigvissen is een systeem waarbij de karper zichzelf haakt op het lood of op de weerstand van de zig/snag float. De visser hoeft daarom niet zelf aan te slaan, maar de karper haakt zichzelf net als bij het vast loodsysteem. Het aas bestaat veelal uit een two tone zig ball of een stukje foam met een hoog drijfvermogen. Met het zigvissen probeer je de karpers te vangen op half water. Dat wil zeggen, al het water tussen bodem en oppervlak.

Wil je alles weten over het zigvissen klik dan op: Zigvissen leren!

Deze manier van vissen is heel effectief in perioden wanneer de karper passief is en/of in de hogere waterlagen zwemt. Dit zal vooral zo zijn in het voorjaar en in de zomermaanden. Toch kun je deze manier van karpers belagen ook de ander jaargetijden toepassen! Het is een subtiele manier van vissen met speciaal daarvoor ontworpen vislijn en karperhaken.

Ben je opzoek naar kant en klare zig rigs? Klik dan op handgemaakte zig rigs kant en klaar, of bestel onze zig kit!

Karper vissen leren hoe lok je deze vissen?

Om de karper te lokken wordt gebruik gemaakt van een niet verzadigend voer dat een attractieve wolk veroorzaakt in de hogere waterlagen. Speciaal voor deze manier van karpervissen hebben we de “Pulex zig mix” ontworpen. Dit voer geeft een “up and down” effect, waarbij voedseldeeltjes omhoog en naar beneden vallen in de hogere waterlagen. Dit maakt de karper nieuwsgierig, zodat de vis wordt aangetrokken naar de visstek.

goed karpervoer maakt je al snel een betere vissers!
Onze Pulex zigmix geeft een up and down effect onder water waarbij de karpers in alle waterlagen worden aangetrokken naar de voerstek. Zig vissen is een manier van karpervissen die speciaal is ontwikkeld voor het vissen in de verschillende waterlagen.

Lees ook het artikel: De fijne kneepjes van het karpervissen leren met de zig rig

Oppervlakte karpervissen leren!

Het oppervlaktevissen op karper wordt voornamelijk gedaan in de zomermaanden. In deze periode hangen de vissen heel graag net onder het oppervlak. Het is een hele leuke en vooral spannende manier van karpers vangen, waarbij je geduldig en voorzichtig te werk moet gaan. Er wordt gevist met één hengel die je voorziet van een drijvend aasje zoals een broodkorst, hondenbrokken of een pop up boilie. Net als het zigvissen is het oppervlaktevissen een subtiele manier van karpervissen.

Het systeem is heel eenvoudig, want in de meeste gevallen kom je weg met enkel een haak aan de vislijn. Moet je verder werpen, dan kun je gebruik maken van een pva stickje of speciale verzwaarde dobbers. Belangrijk is dat het onderlijnmateriaal goed drijft en daarnaast heel soepel is, zoals onze Zig link. Een soepele onderlijn geeft een realistische en vooral natuurgetrouwe aasaanbieding. Het is een uitdagende manier van vissen waarbij je de karper op zicht belaagt.

karpervissen in het oppervlak met de korst leer je hier
Karpervissen leren in het oppervlakte is een hele spannende en leerzame manier om karpers te vangen! Je ziet precies hoe de vissen reageren op je presentatie en het voer.

De ideale waterdiepte om op karper te vissen ligt voornamelijk aan het jaargetijde en de daarmee samenhangende watertemperatuur. In het voorjaar kun je het beste ondiep, zeg maar tot 2 meter waterdiepte je montage afleggen. In de zomer kun je de karpers vangen tot een 6-tal meter. Waarbij je in het najaar de vissen kunt vangen tot 9 meter waterdiepte.

Hoe karpervissen met dobber?

Het karpervissen met een dobber kun je doen met zowel een schuivende- als ook een vaste dobbermontage. Bij een schuifdobber gebruik je een stuitje en een kraal om de diepte te bepalen. En bij een vaste dobbermontage zet je de dobber gelijk op de te vissen waterdiepte. Het schuivende systeem is ideaal op diep water en een vaste dobber is zeer geschikt voor ondiep water.

Karpervissen met de pen hoe leer ik dat?

Voor de hair rig werden de meeste karpers gevangen met de pen. Penvissen is een manier van vissen die vooral in de oeverzone gebeurt. Puur omdat, des te verder je weg vist, het systeem evenredig aan effectiviteit inboet. Wil je succesvol zijn met het penvissen, dan zul je je als een Indiaan moeten voortbewegen aan de waterkant. Karpers hebben namelijk, in tegenstelling tot de mens, een orgaan waarmee ze trillingen kunnen waarnemen. Dit zogenaamde zijlijnorgaan is zeer gevoelig en werkt als een soort sonar waarmee ze zelf in het donker feilloos door obstakels heen kunnen zwemmen.

Het optuigen van een penhengel is vrij eenvoudig en is te vergelijken met een standaard witvis tuigje met dobber. Enkel de gebruikte componenten zijn sterker. Zelf gebruik ik onze invisible mono als hoofdlijn in de 0,33 of 0,37 millimeter uitvoering. Als haak gaat mijn voorkeur uit naar de “Claw” of naar de “Bow”-haak. Verder heb je een dobber nodig en wat loodhagels om deze uit te loden. Het mooie aan het vissen met de pen is dat je eigenlijk alles kunt gebruiken wat maar eetbaar is. Karpers zijn niet kieskeurig. Je kunt daarom vissen met een stukje leverworst, maar ook met een worm als aas.

Lees ook het artikel: “Penvissen op karper.”

Hoe karpervissen met pellets?

Het karpervissen met pellets doe je door de pellets eerst zacht te maken. Om de pellets zacht te maken overgiet je ze een dag op voorhand met water. Vervolgens ga je ze gelijk na het overgieten uit laten lekken in een vergiet. Waardoor er maar een klein filmlaagje water achterblijft aan de buitenkant van de pellet. Daarna laat je ze in een plastic zak een nachtje staan en zijn ze de dag erop zacht genoeg om te bevestigen aan de hair!

karpervissen bij volle maan

Karpervissen bij volle maan heeft zeker invloed op de vangsten. Zo lijkt de periode net na een volle maan en de periode net na nieuwe maan de beste periode te zijn voor de grote karpers van het water. Tevens is er een 4 uur durende piekmoment bij opkomst, doorgang en maan ondergang.

Karpervissen bij waterplanten

Karpers houden van waterplanten. Niet alleen eten karpers waterplanten maar er is ook veel dierlijk voedsel in te vinden. Daarnaast geven waterplanten beschutting en zuurstof. Het is dus raadzaam om een stek met waterplanten niet links te laten liggen. Vergeet niet om een kleine pva stick op de haak te schuiven, hiermee voorkom je dat rig tijdens het afdalen naar de bodem in de war raakt!

Welke soorten karperhengels zijn er?

Elke manier van karpervissen vraagt om een specifieke hengel- en molencombinatie. Ik wil met de keuze van hengel en molen dieper ingaan op deze combinatie, aangezien we in dit artikel ons gaan toespitsen op het statisch vissen. Karperhengels heb je in verschillende soorten, ieder met zijn eigen kenmerken en mogelijkheden. Er zijn drie kenmerken die van belang zijn in de keuze van je karperhengel. Namelijk de lengte, het werpgewichten (testcurve) en de mate van buiging (tapering van de hengel).

De lengte van een karperhengel wordt aangegeven in foot (ft). Een foot is 30,48 cm. Hengels voor het vissen op karper heb je vanaf 9 à 10ft tot 13ft. De korte 10ft hengel worden vooral gebruikt bij het vissen op plekken met weinig ruimte. Vooral wanneer je de hengels moet afleggen met de boot is een korte hengel zeer prettig in gebruik. De 12ft is de meest gebruikte lengte hiermee kun je eigenlijk overal mee uit de voeten. Een 13ft karperhengel is voornamelijk gemaakt om echt ver mee te kunnen werpen. Soms kan een foot extra lengte echter ook handig zijn wanneer je in de oeverzone veel stenen hebt liggen, zoals op de rivier bijvoorbeeld.

Alles weten over de testcurve van karperhengels
De test curve van een hengel wordt bepaald door het gewicht wat nodig is om de hengel in een 90 graden cuve te buigen.

Testcurve/ werpgewicht van de hengel, ook dat moet je weten wanneer je karpervissen leren wilt!

De testcurve van een karperhengel wordt aangegeven in lb en varieert ongeveer van 1,5lb tot 3,75lb. Een 1,5lb karperhengel is geschikt voor het vissen met de pen en een 3,75lb hengel kan zware loodgewichten wegzetten. Voor de allround karpervisserij kom je goed weg met een 2,75 à 3lb hengel met een lengte van 12ft.

De testcurve zegt wat over het werpgewicht, maar niet over hoe ver je met een hengel kunt werpen. Wanneer je een slow tapered hengel hebt met een test curve van 3,5lb, dan gooi je met deze hengel niet zo ver als met een fast tapered 3lb hengel. En zo zijn er nog een paar zaken die bepalend zijn in de keuze van een hengel voor het karpervissen.

werp gewicht van de karperhengel lees nu alles erover in het artikel karpervissen leren!
Persoonlijk hou ik van een hengel die zowel goed werp maar ook fijne dril-eigenschappen heeft. Voor het overgrote deel van mijn visserij gebruik ik een medium tapered hengel met een test curve van 3.25lb.

Tapering/ buiging van een karperhengel

De tapering van de karperhengel bepaalt de actie van de hengel, oftewel het doorbuigen van de hengel onder een bepaalde belasting. Dit is vooral van invloed op het drilgenot en de afstanden dat je met een hengel kunt werpen.

Een slow tapered hengel zal doorbuigen tot in het handvat en is normaal gesproken dikwandig. Dit wordt een parabolische actie genoemd. Een medium tapered hengel zal vooral buigen in de top en bij hoge belasting matig buigen in het onderste gedeelte. Deze actie wordt ook wel semi-parabolische actie genoemd. Medium tapered hengels zijn voor de meeste karpervissers de beste keus. Je kunt er ver mee werpen en het drilgenot is mooi in balans.

De fast tapered hengel is van onderen wat dikker en kenmerkt zich door zijn specifieke topactie. Met dit soort karperhengel kun je extreme afstanden werpen. Een nadeel van een fast tapered werphengel is dat bij de dril enkel de top een beetje buigt en daardoor zorgt voor weinig drilplezier.

karpervissen leren? check nu het artikel en leer alles over karperhengels
Een parabolische karperhengel zal doorbuigen tot in het handvat. Terwijl een hengel met topactie enkel zal doorbuigen in de top.

Afstanden die je kunt gooien met een karperhengel

2lb testcurve 2,5lb testcurve 3lb testcurve 3,5lb testurve
Slow tapered  40m  60m  70m  80m
Medium tapered  60m  70m  90m  100m
Fast tapered  80m  90m  110m  140m

Welke karperlijn is geschikt voor mijn manier van karpervissen?

Er zijn in hoofdlijnen gezien drie soorten visdraad voor het vissen op karper. Te weten gevlochten-, nylon- en fluorocarbon visdraad. Deze karperlijnen / hoofdlijnen hebben allemaal verschillende kenmerken en toepassingen. Je kunt denken aan schuurbestendigheid, rek, zichtbaarheid, afzinksnelheid, werpeigenschappen en de mate waarin een lijn kinkt/tordeert.

Bekijk hier onze beste karperlijn

Om het wat duidelijker te maken heb ik een schema gemaakt. Met dit schema kun je eenvoudiger de lijn kiezen die het beste past in jouw karpervisserij. Persoonlijk heb ik meerdere molenspoelen met verschillende vislijnen zodat ik altijd op de best mogelijke manier kan inspelen op de situatie. Karpervissen leren begint met de juiste kennis van je materialen!

(x = weinig, xxx = heel goed)

Gevlochten vislijn Nylon vislijn Fluorocarbon vislijn
Schuurbestendigheid x xx xxx
Hoeveelheid rek x xxx xx
Zichtbaarheid xxx xx x
Last van kinken x xx xxx
Afzinksnelheid Zowel drijvend als zinkend 1.18 1.78
Uitvaren met de boot xxx xx x
Werpeigenschappen x xxx x
Trekkracht in verhouding tot diameter xxx xx x
Knopentrekkracht x xxx xx
Visafstand Tot 300 meter max 110 meter  80 meter
Levensduur Meerdere jaren 1 jaar Meerdere jaren
welke karperlijn is het beste
Je kunt karperlijnen in delen in 3 soorten. Namelijk Fluoro carbon, nylon en gevlochten vislijn. Elke vislijn heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.

Nylon vislijn voor het karpervissen

Een nylon vislijn is zonder twijfel de meest geschikte karperlijn voor gangbare omstandigheden. Deze allround vislijn is sterk, schuurbestendig en je kunt er ver mee werpen. Wanneer je hoofdzakelijk werpt en vrijwel niet uitvaart met een voerboot is nylon visdraad de beste keus. Bovendien is nylon lijn goedkoop en zeer gebruiksvriendelijk. De gebruiksvriendelijkheid wordt hoger wanneer je een lijn gebruikt die soepel is en daarnaast weinig last van kinken heeft. Een goed gecamoufleerde premium copolymeer heeft wat dat aangaat de voorkeur voor ons karpervissers.

Welke diameter vislijn voor het karpervissen leren?

De juiste diameter heeft te maken met de omstandigheden waarin je vist. Vis je op obstakelrijk water of kanalen met steenslag, dan is een lijn tussen de 0,40mm à 0,45mm zeker aan te raden. Vis je op lange afstand en moet je echt ver werpen, dan is een lijn tussen de 0,30 à 0,35mm een goede keus. Voor de allround karpervisserij is een lijn rond de 0,37mm een goed uitgangspunt om te gebruiken.

Nylon, ook wel monofilament genoemd, is gemaakt van één enkele draad, vandaar de naam mono. Een enkel draadsvislijn kan een aantal omwentelingen opnemen, zonder dat deze lastig wordt in gebruik. Kinken is namelijk het torderen van de hoofdlijn. Iedere monolijn heeft daar last van. Vandaar dat het niet te voorkomen is. Wel is het zo dat premium vislijnen, minder last van kinken hebben dan de gangbare nylon vislijnen. Belangrijk is dat je af en toe de lijn ontkinkt. Hoe je dat doet laat ik zien in het filmpje: Ontkinken van je vislijn hoe doe je dat?

Invisible mono is een voorgerekte premium copolymeer. Dit betekent dat deze lijn specifiek is ontwikkeld voor het vissen op karper. Vandaar dat deze karperlijn een veel hogere trekkracht en schuurbestendigheid heeft dan nylon. Daarnaast is deze lijn voorgerekt waardoor je een betere beetregistratie en ook minder last van kinken hebt. Karpervissen leren is ook leren omgaan met je vislijnen!

Op zoek naar de beste karperlijnen? check dan eerst het artikel karpervissen leren!
Mijn favoriete karperlijn! De invisible mono.

Bestel hier de invisible mono allround karperlijn.

Gevlochten lijn voor het vissen op karper

Een gevlochten vislijn wordt bij het karpervissen voornamelijk ingezet wanneer je met een boot of voerboot je lijnen uitvaart. Een gevlochten lijn is wanneer je werpt vatbaar om in de war te gooien. Echter voor het uitvaren is deze lijn veel plezieriger om mee te werken dan een mono. Daarnaast bezit een gevlochten vislijn geen rek waardoor deze ideaal is om te gebruiken voor het vissen op grote afstand, zonder dat je aan beetregistratie inboet.

Een gevlochten vislijn is heel sterk!

Een gevlochten lijn is bijzonder sterk wanneer je kijkt naar de verhouding diameter en de trekkracht. Wat veel mensen niet weten, is dat een gevlochten lijn niet heel sterk is op de knoop. Het is daarom belangrijk dat je een knoop goed test! Voor de allround karpervisserij is het raadzaam om een gevlochten lijn te kiezen met een trekkracht van ongeveer 30lb. Gevlochten karperlijn heeft een diameter van 0,25mm bij een trekkracht van 30lb en dat maakt deze lijn ideaal voor vrijwel elke type water.

Bestel hier onze zinkende gevlochten karperlijn

Gevlochten karper lijn kun je in twee soorten onderverdelen. Namelijk in een drijvende en een zinkende versie. Een drijvende gevlochten karperlijn is gemaakt van dyneema. Dyneema is een zeer sterke, maar drijvende vezel die wit van kleur is. Je kunt bepaalde eigenschappen van deze dyneema lijn veranderen door deze te voorzien van een coating. Hierdoor is het mogelijk om op een goedkope manier een zinkende, gekleurde dyneema lijn te maken. Het vervelende is dat een kleur of coating niet blijft zitten op deze vezels. Vandaar dat het maar van korte duur is, want door het gebruik zal de coating verdwijnen en daarmee ook de kleur en de zinkende eigenschappen. Al vrij snel zal de witte basiskleur van dyneema naar boven komen waardoor de lichte kleur sterk zichtbaar wordt voor de karper.

Karpervissen leren begint met het camoufleren van je laatste meter

Camouflage van je laatste meter is op veel wateren van cruciaal belang. Karpers kunnen namelijk erg goed zien! Vandaar dat wij heel veel aandacht besteden aan de kleur van onze hoofdlijn en laatste meter.
Camouflage van je laatste meter is op veel wateren van cruciaal belang. Karpers kunnen namelijk erg goed zien! Vandaar dat wij heel veel aandacht besteden aan de kleur van onze hoofdlijn en laatste meter.

Om een gevlochten lijn zinkend te maken is het veel beter om deze te vlechten van een high performance vezel die zwaarder is dan water. Op deze manier krijg je een echt zinkende gevlochten lijn. Een ander groot voordeel van deze speciale zinkende vezel, is dat ze goed te kleuren zijn en deze de kleur ook lang behouden. Door de juiste weeftechniek toe te passen en veel strengen te gebruiken kun je ervoor zorgen dat een karper lijn wrijvingsloos door de ogen van de hengel glijdt. Vandaar dat onze braided mainline erg glad en rond gevlochten is en daarbij zinkt als een spreekwoordelijke baksteen!

Fluorocarbon karperlijn

Fluorocarbon is een snel zinkende vislijn die nagenoeg dezelfde brekingsindex van zonlicht heeft als water. Hierdoor is deze soort visdraad nagenoeg onzichtbaar onder water. Daarnaast is een Fluorocarbon hoofdlijn zeer schuurbestendig en bevat het in vergelijk met nylon weinig rek. Wel moet je er rekening mee houden dat Fluorocarbon vrij stug is. Het vliegt wat moeilijker door de ogen van de hengel. Hierdoor kun je er geen al te grote afstanden mee werpen. Wanneer je vist op wateren waar de karpers alles al hebben gezien, is een Fluorocarbon lijn echt de perfecte hoofdlijn.

Klik op Fluoro carbon karperlijn om deze te bestellen!

fluorocarbon hoofdlijn is speciaal ontwikkeld voor het vissen op karper. Onze fluoro lijn is extra soepel en zeer sterk op de knoop. Hierdoor wordt deze karperlijn een stuk gebruiksvriendelijker. Daarnaast is het oppervlak vuilafstotend gemaakt, waardoor je de lijn niet telkens moet schoonmaken. Vooral dit laatste is belangrijk wanneer je echt onzichtbaar wilt vissen. Voor het knopen van een fluorocarbon lijn aan een gevlochten lijn raden wij de allbright knoop aan.

Welke diameter fluorocarbon vislijn voor het karpervissen?

Net als bij een nylon visdraad kun je ook bij Fluorocarbon vislijn ongeveer dezelfde diameters kiezen. Wel is fluorocarbon wat stijver en minder sterk op de knoop. Daarom is het wel verstandig om een molen te gebruiken met een grotere spoel. Met een 0,35 à 0,37 mm fluorocarbon lijn zul je voor de normale omstandigheden binnen het karpervissen goed weg komen!

“Voor het karpervissen heb je allerlei molens in verschillende maten. Persoonlijk gebruik ik graag een zogenaamde big pit molen. De grote spoel van dit soort molens maakt het mogelijk om ver te kunnen werpen en je minder last zult hebben van hinderlijke kinken.”

Fluoro carbon is UV bestendig en zal jaren meegaan!
Fluoro carbon is UV bestendig en zal jaren meegaan!

Opspoelen vislijn leer hoe je een molen goed opspoelt voordat je gaat karpervissen!

De juiste manier van een vislijn opspoelen is heel eenvoudig. Je plaatst een klos met visdraad in een bak met water op een zodanige manier dat deze in het rond kan draaien. Vervolgens haal je het draad door het startoog van de hengel en knoop je het uiteinde aan de molenspoel. Het beste is om de knoop even af te werken met een stukje tape. Daarna klem je de lijn tussen duim en wijsvinger om de lijn mooi strak op de molen te krijgen. Vervolgens begin je met draaien. De rol met lijn zal dan rondgaan in de bak met water.

Na ongeveer 20 meter visdraad op de molen gedraaid te hebben controleer je of de lijn niet gaat kinken. Dit doe je door de hengel even op te tillen. Zo kun je extra lijn van de klos met lijn trekken. Vervolgens doe je de hengel naar beneden zodat de lijn tussen het startoog en de klos slap valt. Wanneer de vislijn niet in elkaar krinkelt kun je doorgaan met opspoelen. Mocht het zo zijn dat de lijn begint met kinken, dan is het verstandig om de klos met visdraad even om te draaien.

Check ook het artikel: “De juiste hoofdlijn voor het karpervissen”! In dit artikel wordt nauwkeurig uitgelegd hoe je het beste een vislijn kunt opspoelen. Dit is heel belangrijk wanneer je wilt karpervissen leren!

Een leader met loodsysteem voor aan de karperlijn karpervissen leer je hier!

Nu we de karperlijn op de molens hebben, kunnen we het loodsysteem in orde gaan maken. Om te voorkomen dat de hoofdlijn insnijdt of achter een schub blijft hangen gebruik je een leader. Je moet een leader zien als een stuk bescherming voor de karper. Immers tijdens de dril zal de laatste meter veelvuldig in aanraking komen met het lichaam van de vis. Wanneer dit deel dun, of niet glad genoeg is kan een karper eenvoudig een beschadiging oplopen. Vandaar dat een leader essentieel is voor het maken van het loodsysteem welke gebruikt wordt voor het vissen op karper.

Een ander voordeel van een karperleader is dat je de montage niet meer in de war werpt. Dit is alleen een voordeel wanneer je de rubber- en kunststof rig componenten goed aansluiten op het leader materiaal of de tubing. Alleen op deze manier kan de karper rig, (tijdens de worp) niet ergens achter blijven haken. Aangezien het loodsysteem erg dicht in de buurt van het haakaas ligt, is camouflage ook iets waar we aandacht aan moeten besteden. Dit om te voorkomen dat een karper argwaan krijgt alvorens hij het haakaas oppakt. Een goede leader heeft een onopvallende kleur en volgt perfect de contouren van de bodem. Daarnaast gebruiken wij geen repulsieve stoffen die kunnen uitlekken in het water en zodoende de vis vroegtijdig afschrikken.

Lead free leader materiaal: de verbeterde versie van leadcore

Er zijn verschillende soorten leaders en tubing. De meest gebruikte leader is het “lead free leader”-materiaal. Lead free leader is de verbeterde versie is van het oude leadcore materiaal. Het mooie van CW lead free leader materiaal is dat je het heel eenvoudig kunt splicen. Op deze manier kun je een mooie, strakke, knooploze verbinding maken. Voor het bevestigen van de leader aan je hoofdlijn maak je een lus aan het uiteinde van het lead free materiaal. Wanneer je ook een lus in je hoofdlijn maakt, kun je de leader als het ware inlussen. Dit is een sterke bevestiging waarmee je ook nog eens eenvoudig van leader kunt wisselen.

Ten opzichte van leadcore is lead free leader vele malen soepeler. Hierdoor volgt het de contouren van de bodem aanzienlijk beter. In tegenstelling tot leadcore is lead free leader kleurvast en eenvoudiger om te splicen. Daarnaast is het een stuk schuurbestendiger en sterker dan leadcore. Ook is het milieuvriendelijk, wat leadcore zeer zeker niet is. CW Lead free leader komt in drie verschillende kleuren, te weten weed gravel en silt.

Lees hier het artikel: Lead free leader de ideale lead core vervanger Dit artikel legt precies uit wat de voordelen zijn van het lead free leader materiaal en hoe je het eenvoudig kunt splicen.

Het splicen van het lead free leader materiaal is heel eenvoudig zelf te doen. Een verbinding gemaakt met een splice techniek is oersterk en zeer netjes en strak. Let er wel op dat je een dekking van tenminste 4 a 5 cm aanhoudt
Het splicen van het lead free leader materiaal is heel eenvoudig zelf te doen. Een verbinding gemaakt met een splice techniek is oersterk en zeer netjes en strak. Let er wel op dat je een dekking van tenminste 4 a 5 cm aanhoudt

Rig tube

Naast het lead free leadermateriaal kun je gebruik maken van tungsten tube of sinking rig tube. Beide materialen hebben een holle kern. Hierdoor loopt de hoofdlijn door de tubing heen. Na montage van de lead clip en tail rubber wordt de hoofdlijn vastgeknoopt aan de wartel van de karper rig.

Sinking rig tube is gemaakt van een zeer slijtvast materiaal en daardoor uitzonderlijk schuurbestendig. Dit materiaal is perfect inzetbaar op wateren met steenachtige bodems en of plekken met driehoeksmosselen. Voor gebruik even warm maken tussen duim en wijsvinger om het op deze manier recht te maken. Het mooie van Sinking rig tube is dat het niet tussen de mosselen of stenen valt, maar erop gaat liggen. Hierdoor voorkom je dat de lijn bij een aanbeet al doormidden wordt getrokken.

Tungsten tube

Tungsten tubing is het zwaarste wat je als rig tube kunt gebruiken. Niet verwonderlijk want tungsten tube is voorzien van echt wolfraam. Dit is aanzienlijk zwaarder dan lood. Het is zelfs zo zwaar dat het letterlijk wegzakt in de bovenste sedimentlaag. Hierdoor zal het volledig uit het zicht verdwijnen. Dit kan een groot voordeel zijn op helder water. Naast het hoge, soortelijk gewicht is tungsten rig tube ontzettend soepel waardoor het materiaal perfect de contouren van de bodem volgt.

Tungsten is zeer zwaar en het is daarom ideaal om te gebruiken in de laatste meter van ons systeem.
Tungsten is zeer zwaar en het is daarom ideaal om te gebruiken in de laatste meter van ons systeem.

Welk loodsysteem voor het leren vissen op karper?

Het hele idee van het vast-loodsysteem is dat een karper zichzelf haakt op het gewicht van het lood. Wel zul je moeten vissen met een hair rig. Met de hair rig heb je immers een blote haak met daaronder het haakaas. Omdat het aas niet op de haak zit, maar eronder hangt kan de haak eenvoudig de vis haken. Hierdoor wordt het zelfs mogelijk om s ’nachts te vissen en na een aanbeet rustig uit je bivvy te komen. De karper zit immers al een de haak. Het is dus niet meer nodig om deze aan te slaan!

Naast het vast-loodsysteem heb je ook het vrij-, of schuivend loodsysteem de zogenaamde running rig. Wanneer je met een running rig vist, kan de karperlijn nemen zonder dat het loodgewicht wordt verplaatst. Bij dit systeem moet je als visser zelf aanslaan om de vis te haken. Het grote voordeel van dit systeem is dat je veel meer indicatie krijgt van hetgeen er allemaal onder water met je haakaas gebeurt. Dit kan op wateren waar veel dressuur heerst een groot voordeel zijn.

Er zijn vier soorten loodsystemen voor het vissen op karper. De hardheid van de bodem, de afstand die je wilt werpen, maar ook de rig die je inzet bepalen mede mee welk loodsysteem het beste is om te gebruiken. Met andere woorden het loodsysteem bepaalt in grote mate mee hoe je haakaas wordt gepresenteerd op de bodem.

Inline karperloodsysteem

Het inline loodsysteem is gemaakt om te gebruiken op harde bodems, waarbij het lood eigenlijk op de bodem komt te liggen. Het mooie aan het inline karper systeem is dat het volle gewicht van het lood direct naar de haakpunt wordt overgebracht. Hierdoor zal de haak gelijk zo diep mogelijk penetreren wat een groot voordeel kan zijn op wateren waar dagelijks mensen bezig zijn met het karpervissen.

Na de eerste prik zal een karper instinctief proberen de haak middels het kopschudden te lossen. Om te voorkomen dat de karper het loodgewicht kan gebruiken, bevestig je een tail rubber over de wartel van de karper rig. Door de conische vorm zit de karperonderlijn los vast in het lood. Hierdoor kan een karper de haak niet meer middels het loodgewicht lossen. Klik op de foto voor meer info over dit systeem.

Inline loodsysteem stel hem hier zelf samen
Door de tail rubber komt het inline lood semi vast op de leader waardoor de karper niet meer het loodgewicht kan gebruiken om de haak te lossen

Lead clip systeem

Een lead clip systeem is ontworpen om te gebruiken op vrijwel alle soorten bodem. Het mooie aan dit systeem is dat je ook op een zachte bodem een goede aasaanbieding hebt. De wartel van het lood werkt namelijk als een soort afstandhouder. Hierdoor zal de karper rig niet te diep in de modder worden getrokken door het lood. Daarnaast is het wisselen van het lood middels het lead clip systeem super eenvoudig. Je kunt in een handomdraai de loodvorm aanpassen aan de bodem waar je op dat moment aan het karpervissen bent. Daarbij is het ook handig met inpakken en voorkom je dat het lood de hengels beschadigd tijdens het transport.

Om te voorkomen dat een karper het loodgewicht kan gebruiken om de haak bij het kopschudden te lossen, hebben wij het “No escape lead clip”-systeem ontworpen. Het systeem is in twee delen; namelijk een body en een C-vormige clip. De C-vormige clip wordt voor gebruik op de body gemonteerd. Middels twee kleine weerhaakjes zit het C-vormige clipje vast op de body, waardoor je deze niet meer kunt verliezen tijdens het vissen.

Daar waar er wat speling zit tussen body en clip zal de wartel van de onderlijn bij het kopschudden loskomen uit de lead clip. Vervolgens zal het lood met lead clip over de leader van de onderlijn glijden. Dit heeft als gevolg dat de afstand tussen lood en rig te groot wordt om middels het kopschudden de haak te lossen. Wil je meer weten over het no escape lead clip systeem? Klik dan op de afbeelding.

Lead clip systeem stel hem hier zelf samen
Zeer eenvoudig te maken en daarnaast geeft het CW lead clip systeem de karper geen kans meer om middels het kopschudden de haak te lossen

Helikopter systeem

Het helikopter systeem is een systeem dat voortkomt uit de zeevisserij. Dit loodsysteem is ontworpen om heel ver te kunnen werpen. Het lood zit namelijk aan het uiteinde van het systeem. Dit in tegenstelling tot alle ander loodsystemen waarbij de rig het laatste gedeelte is. Dit maakt het helikoper systeem zeer aerodynamisch en erg geschikt voor lange afstandsworpen.

Omdat de onderlijn montage op de leader zit kun je de afstand tussen haakaas en lood instellen. Hierdoor is het helikoptersysteem super geschikt voor het vissen op zeer zachte bodems en op wateren met bodemvuil. Het lood valt na inworp op de bodem gevolgd door de leader met karper rig. Deze karper rig vleit zich langzaam op de bodem, waardoor ook het vissen op zeer zachte modderbodems geen enkel probleem is. Klik op de afbeelding voor meer info over het helikopter systeem.

Stel hier je eigen helikopter loodsysteem samen
Dit helikopter systeem stelt je in staat om snel van karper rig te kunnen wisselen

Running rig

De running rig, of glijdende lood montage, is een systeem dat nog maar heel weinig wordt ingezet. En toch is dit schuivend systeem zeer effectief op wateren waar enkel en alleen met het vast-loodsysteem wordt gevist. Dit loodsysteem zorg ervoor dat een karper geen weerstand zal voelen na aasopname. Het grote voordeel van een running rig is dat je precies ziet wat er met je haakaas gebeurt. Belangrijk is wel dat je vist met een lichte waker/hanger zodat er zo min mogelijk weerstand is bij aasopname (de waker, of hanger wordt semi vast bevestigd op de vislijn, tussen molen en beetmelder en geeft zo visueel aan wat er gebeurt bij een aanbeet).

Het vrijloodsysteem zoals het ook wel wordt genoemd kun je het beste gebruiken met een wartellood. Het inline lood zal altijd iets in het sediment liggen en zo meer weerstand opwekken wanneer de hoofdlijn erdoor wordt getrokken. Daarnaast moet je in het achterhoofd houden dat het schuivend loodsysteem tot maximaal 50 à 60 meter inzetbaar is. Wanneer je verder vist, dan zal de weerstand evenredig toenemen en dus de running rig aan efficiëntie aanzienlijk inboeten. Al met al een geweldig goed systeem dat wat in de vergetelheid is geraakt, maar doordoor niet minder goed is! Klik hier voor meer info over de running rig.

Welke karper rigs zijn het beste zodat ik snel leer karpervissen?

Om een beetje onderscheid te maken tussen de verschillende karper rigs, is het verstandig om te kijken naar het haakaas dat je wilt gebruiken. Er zijn in hoofdlijnen drie soorten boilies die je kunt gebruiken als haakaas. Het haakaas bepaalt het soort karper rig. Uiteraard heeft ook het loodsysteem en het soort bodem invloed op hoe de presentatie uiteindelijk komt te liggen. Om het eenvoudig te houden heb ik de rigs ingedeeld voor het vissen met zinkende, zwevende en drijvende boilies. Check ook eens het artikel: Fluorocarbon KD-rig

Rigs voor zinkende boilies! Karpervissen leren met de juiste montages!

Zinkend haakaas heeft door zijn gewicht invloed op de inhaking van je karper onderlijn. Wanneer je een zinkende boilie te dicht op de haak vist, zal deze de inhaking maskeren. Hierdoor kun je eenvoudig een losser krijgen. Het is hierom verstandig om tenminste één centimeter ruimte aan te houden tussen haak en het aas. Goede rigs om te gebruiken voor zinkende boilies zijn de Combi rig, Circle rig en de “German stiff rig”.

Zinkende boilies kunnen gebruikt worden op zowel harde, maar ook op zachte bodems. Karpers zijn namelijk gewend om hun voedsel te zoeken in de modder. Vandaar dat je ook met zinkend haakaas heel goed kunt vangen op zachte modderbodems. Enkel op wateren met veel bodemvuil in de vorm van takjes of bodemwier zijn rigs gemaakt met bodemaas minder succesvol.

De circle rig is een erg goede bodemaas rig en kan tevens ingezet worden voor het vissen van snowman presentaties.

Circle rig stel hem hier zelf samen
Sterke en vooral betrouwbare karperonderlijn!

Rigs voor zwevende boilies

Zwevende boilies, ook wel wafters genoemd, heffen het gewicht van de haak op waardoor ze zelfs de meest voorzichtige karper kunnen haken. Doordat een wafter als het ware zweeft in het water kun je deze dicht op de haak vissen. De haak die het zwaarste is van de presentatie zal direct naar de onderlip vallen en zo heel snel kunnen prikken. Goede rigs voor zwevende boilies zijn de “Bow rig” en de “KD rig”.

Wafters kun je eigenlijk op iedere bodem inzetten. Wel komen ze het beste tot hun recht op wateren met zachte bodems. Een wafter zal immers langzaam naar onderen zinken en zich als het ware neerleggen op de bovenste sedimentlaag. Hiernaast vangt een wafter rig ook zeer goed op harde bodems. Persoonlijk vind ik deze wafters minder geschikt om te gebruiken op wateren met wier. Dit komt omdat een gewichtloos haakaas eenvoudig loskomt van de bodem (wanneer een karper of witvis over de stek zwemt). De kans dat de haak vuil pakt is dan heel groot.

Bow Rig stel hem hier zelf samen
Zeer geschikt voor snowman en wafter presentaties

Rigs voor drijvende boilies

Drijvende boilies, of ook wel pop up boilies genoemd, worden een klein stukje van de bodem af gevist. Hierdoor valt het haakaas een stuk meer op. Dit is vooral effectief in het vroege voorjaar. Daar waar de haak niet op de bodem ligt komt deze ook niet in aanraking met de bodem. Daarom is een pop up rig ideaal om te gebruiken op wateren met bodemvuil en/of wier. Eigenlijk kun je met een pop up montage niet veel fout doen. Deze rigs vangen eigenlijk op alle soorten bodems.

Veel gebruikte pop up rigs zijn de “Ronnie rig” en de “Chod rig”. Het mooie aan een pop up rig is dat deze ook een goede presentatie geeft op taluds. Een zinkend haakaas zal immers van het lood wegrollen en zo een minder natuurlijke aasaanbieding geven. Daarbij heeft een pop up montage een hoog resetvermogen. Dit is een groot voordeel op wateren met veel witvis, waar de kans groot is dat je rig in de knoop raakt door gerommel op de voerstek.

Ronnie rig stel hem hier zelf samen
Knoop nu zelf je eigen Ronnie rig met onze zelf samenstellen module

Wil je toch liever een kant en klare karper rig? Ook dat kan bij CW klik op kant en klare karper rigs.

Haakmaat en boilie formaat

Wat is de juiste haakmaat om te gebruiken voor een 15mm of 20mm boilie? Dit is een vraag die heel vaak wordt gesteld. In de regel kun je aanhouden dat je voor karperonderlijnen met zinkende boilies een haakmaat 8 of 6 gebruikt. Voor 20mm boilies kun je zowel maat 6 als maat 4 karperhaken gebruiken. Ga je voor een 24mm haakaas, dan is een maat 4 haak op zijn plek.

Bovenstaande verhouding kun je ook aanhouden voor het vissen met wafters of snow man presentaties. Wanneer je met een pop up vist dan gebruik ik graag een iets grotere haak. Wat betekent dat ik een 15 à 16mm pop up boilie vis met een maat 4 haak. Enkel een Chod haak, met zijn naar achteren gerichte oog en zijn zeer grote gape, kun je een maatje kleiner gebruiken. (*gape is de ruimte/afstand tussen haakpunt en haaksteel)

Wil je wat meer weten over de verschillende karperhaken en hun toepassingen? Klik dan hier om het filmpje ‘Karperhaken, kies het juiste model‘ te bekijken

Boilies: welke zijn het beste en waar moet ik op letten tijdens het karpervissen leren?

Het woord boilies komt van: “to boil’ wat betekent koken in het Engels. Simpel gezegd, een boilie is een gekookt deegballetje. Door de harde schil is dit aas specifiek ontwikkeld voor het vissen op karper.

De beste boilies kenmerken zich door de drie pijlers van attractie. Deze gedachtegang staat aan de basis van de boilies die ik maak. Ik geloof trouwens niet in het marketingconcept waarbij je als firma elke jaar met een nieuwe boilie moet uitkomen. Het verkoopt natuurlijk wel, maar persoonlijk wil ik een boilie waar ik van weet dat deze zich door de jaren heen veelvuldig heeft bewezen. Wil je meer weten over deze gedachtegang? Lees dan het artikel: De drie pijlers van attractie!”

Om een goede keuze te maken in de soort boilies die je kunt gebruiken, is het verstandig om in te zoomen op de verschillende jaargetijden. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind, is dat een boilie zowel instant als ook op lange termijn attractief is en blijft. Vandaar dat ik geen concessies doe in het karpervissen. Ik wil graag veel karpers vangen en dat kan enkel met heel goed karperaas. Daarnaast zal je met een slechte boilie nooit goed karpervissen leren!

Carp whisperer boilies

Welke boilies gebruiken in het voorjaar?

Wanneer de karpers in het voorjaar nog maar net uit de winterstand komen, moet het spijsverteringsysteem nog op gang komen. Zeker in de maanden maart en april, wanneer de temperatuur van het water nog niet de magische 14 à 15 graden heeft, moet je heel voorzichtig zijn met voeren. Het beste is om in deze periode een licht verteerbaar aas te gebruiken met een lage voedingswaarde. Zelf opteer ik graag voor kleine 12 à 15mm boilies aangevuld met wat karper pellets. Een van de beste boilies voor deze periode is zonder twijfel de SE4.

De SE4 is een zoete boilie met een romige, scopex achtige geur en smaak. Het originele recept van deze boilie is ongeveer 30 jaar oud en door de jaren heen gefinetuned. De “Sweet essential” is wat dat aangaat een boilie die ik overal durf in te zetten. Vertrouwen is belangrijk en dat krijg je enkel door veelvuldig te karpervissen.

Een van de beste voorjaarstips die ik je kan geven is om gebruik te maken van boilie dips! Een boilie dip geeft veel attractie af in het water en kan de karper niet verzadigen. Je kunt dus een groot voedselsignaal afgeven, zonder dat er veel voer ligt. Dit is ideaal voor het karpervissen in het vroege voorjaar! Naast het gebruik van normale boilies, is het gebruik van hi-visual pop-ups ook aan te raden. Deze gebruik je met een ´Ronnie” of “Chod rig”. En dan zonder voer enkel een SE4 hi-visual pop up boilie. Gegarandeerd dat deze tactiek je heel veel karper gaat opleveren! Karpervissen leren doe je vooral door veel karpers te vangen!

In het vroege voorjaar is het van belang dat je weinig voert en vooral inspeelt op het nieuwsgierige karakter van de karper. Pop up boilies zijn in deze periode echt zeer goed!
In het vroege voorjaar is het van belang dat je weinig voert en vooral inspeelt op het nieuwsgierige karakter van de karper. Pop up boilies zijn in deze periode echt zeer goed!

Welke boilies moet ik gebruiken in de zomerperiode?

In juni gaan de karpers meestal paaien en zijn ze best wel lastig te vangen. Net voor deze periode en net erna hebben ze echter honger en kan een goede voerstek zeker zijn vruchten afwerpen! Aangezien de stofwisseling al goed opgang is, zijn boilies met een hogere voedingswaarde zeker een aanrader. Zelf combineer ik graag een hartige boilie met een zoete boilie. Het idee daarachter is, om met twee totaal verschillende smaken meer vissen aan te trekken. Karpers hebben net als mensen een individuele voedselvoorkeur. Door te combineren krijg je meer beet!

De SA7 is een hartige boilie met een vleesachtige ondertoon. Waardoor deze boilie het best tot zijn recht komt in de zomer en herfst. Een bewezen combinatie is een mengeling van “SA7” en de “SE4” boilies. Deze meng ik in de zomermaanden in een 50% verhouding. Naar het najaar toe verhoog ik de SA7 tot 70 à 80%. Naast het feit dat deze twee boilies qua smaak ver uit elkaar liggen, wed je met deze combi nooit op één paard. Het ene water is het andere niet en het kan best zijn dat de vissen een voorkeur hebben voor hartig. Door op deze manier op karper te vissen kom je daar achter. Karpervissen leren kan enkel door te vangen en dat kan enkel door goede boilies te gebruiken!

een mengeling van SE4 en SA7 boilies geven een heel goed resultaat

Voor de zomermaanden ga ik voor een 50% mengeling van de zoete SE4 en de hartige SA7 boilies

Welke boilies zijn het beste in het najaar?

In het najaar eten karpers meer om zo vetreserves aan te leggen voor de aankomende winterperiode. De herfstperiode is misschien wel de beste periode om echt goede vangsten te boeken. Aangezien het vaak waait in dit jaargetijde is er extra zuurstof in het water. Tel daarbij op dat het instinct de vissen aanzet om meer te gaan eten en je hebt ideale condities voor het karpervissen!

Persoonlijk vis ik in de herfst graag met boilies die een wat hogere voedingswaarde hebben. Door de jaren heen zijn boilies met een hoge biologische benutbaarheid zoals de “Squid liver boilies” en de “SA7” juist in het najaar extra attractief gebleken. Je kunt één van beide nog combineren met de “SE4”. Zeker wanneer je ook blijft doorvoeren kun je naar de winterperiode toe de verhouding verzadigende boilie afbouwen en de “SE4” een beetje opvoeren. Karpervissen leren is ook leren omgaan met je voer!

In het najaar kun je vaak echt goed vangen op een rijkelijk aangevoerde stek!
In het najaar kun je vaak echt goed vangen op een rijkelijk aangevoerde stek!

Welke boilies zijn het beste voor in de winter?

De winter is voor veel karpervissers de tijd om hun hengels op te ruimen. Toch is het in deze periode goed om op karper te vissen. Weet je de karpers te vinden en kun je ze met enige regelmaat een klein beetje voeren, dan zal je zeker succesboeken. Wel is het van belang dat je, wanneer de temperatuur van het water beneden de 10 graden komt een zeer goed verteerbare boilie gebruikt.

Ik draaide zelf speciaal voor de wintermaanden kleine 12mm “SE4” boilies. Des te meer voedseldeeltjes de karper moet opnemen om een vol gevoel te krijgen, des te meer kans maak je als karpervisser om de vis te haken. Vandaar dat ik in deze periode graag kleine boilies gebruik. Tijdens het karpervissen voer ik vaak niet meer dan een kleine pva stick met enkel wat verkruimelde boilies. Het enige wat er dan ligt wat echt eetbaar is, is het haakaas.

een kleine pva stick voor op de chod rig

Een kleine pva stick is in de winter vaak genoeg om een aanbeet te krijgen. Teveel voeren is in deze periode zeker niet wenselijk.

Boilies maken, of kant en klare kopen? Karpervissen leren doe je het beste met goed aas!

Ready made boilies kopen of toch liever zelf je eigen boilies maken? Het gevoel zal zeggen dat diepvries boilies beter zijn dan houdbare boilies. Maar is dit wel zo? Allereerst boilies mogen niet meer verkocht worden als zijnde lokvoer, maar vallen onder de noemer: voedsel. Wat betekent dat er een strenge regelgeving is voor het produceren voor de zogenaamde “ready mades”. Immers op iedere zak moet een voedingsanalyse staan met exact de gebruikte ingrediënten en de voedingswaardes.

Er mogen dus geen schadelijke conserveringsmiddelen voor het karpervissen meer gebruikt worden in boilies. Dit maakt dat houdbare boilies niets onder doen in attractie in vergelijk met diepvries boilies! Zelf niet op de lange termijn wanneer je langdurig gaat voeren. Al met al testen wijzen zelfs uit dat een houdbare boilie meer karpers in het net brengt. Daarnaast heeft te maken met de gebruikte vochtvervangers. Deze volledig natuurlijke middelen geven een ready made boilie blijkbaar net even wat extra’s mee! Niet verwonderlijk, want eigenlijk zijn het gewoon zeer hoogwaardige voedselmiddelen die als vloeistof worden toegevoegd.

Tips voor het karpervissen leren

Als afsluiter wil ik jullie een aantal praktische karper tips meegeven. Dit zijn tips waar je als beginnende karpervisser zeker wat aan hebt! Lees anders ook even het artikel: “Karpervissen voor beginners!”

Het beste aas voor de karper in volgorde van zeer attractief naar minder attractief. Biotoop eigen voedsel zoals muggenlarven, slakjes, watervlooien. Levend dierlijk voedsel zoals, maden en wormen. Zacht klein aas zoals, blikmais, deeg, brood. Hard aas zoals, granen en boilies. Daarnaast zal het aas welke door de karpers op een bepaald moment het meest wordt gegeten ook de beste resultaten opleveren.

Karpers zijn vooral gek op dierlijk aas zoals muggenlarven en wormen. Daarnaast zijn het ook echte alles eters en vinden ze net als mensen bepaalde snacks ook zeer smaakvol. Je kunt dan denken aan koekjes zoals een lange vinger, maar ook een stukje leverworst, of kaas laten ze niet liggen. Karpers zijn dus gek op allerlei soorten voedsel!

De beste tijd om karpers te vangen is vooral in de ochtend uren en de avonduren. Tijdens deze aasperiode heb je vaak een kort moment waarin de karpers makkelijk vangbaar zijn. Dit kan van water tot water verschillen daarom is het aan te raden om eerst 24 uur te vissen. Op deze manier kom je er al snel achter wat nu precies het beste tijdsbestek is om de karper te vangen.

Karpers zwemmen het liefste in een lekkere warme waterlaag. Vandaar dat je ze op warme dagen vaak in het oppervlak ziet zwemmen. Daarnaast is het van belang dat deze laag voldoende zuurstof bevat. Zuurstof is namelijk essentieel voor het welzijn van de karper. Daarnaast zwemmen karpers graag tussen de obstakels. Deze geven namelijk een veilig en beschut gevoel.

Karper tip no.1 geeft niet te snel op wanneer je karpervissen wilt leren!

Geef niet te snel op! Bedenk dat je langer moet wachten op een aanbeet dan wanneer je op brasem vist. Het kost tijd om het vissen op karper je eigen te maken. Vraag iemand die al wat meer ervaring heeft met het karpervissen. Ga eens met hem mee en leer in één sessie meer dan waar je zelf vele sessies later achter zou komen.

Geef niet te snel op!

Karpervissen leren tip no.2 ga naar een goed bezet water en leer sneller karpervissen!

Ga naar een water waar veel karper zwemt! Zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt is dit een echte aanrader. Door te vangen leer je sneller hoe je moet karpervissen. immers door steeds te blanken zul je geen vertrouwen kunnen opbouwen. Vertrouwen in je rigs en boilies krijgen kost tijd en krijg je enkel wanneer je ook daadwerkelijk karpers vangt!

karpervissen leren doe je hier!

Karper tip no.3 neem de tijd om te leren werpen met een karperhengel

Ga eens een middag weg om enkel te leren werpen. Het goed onder de knie krijgen van je hengel en molen combinatie zal je in je verdere carrière als karpervisser veel voordeel geven. Des te nauwkeuriger je kunt werpen, des te eenvoudiger kun je een karper vangen!

leer goed werpen!

Karpervissen leren tip no.4 Zorg dat je vist met een vlijmscherpe karperhaak

Het zelfhaak systeem staat en valt met een scherpe haak. Omdat we de karper niet zelf aanslaan, maar de vis zichzelf moet prikken op het gewicht van het lood is een vlijmscherpe haak essentieel. Controleer daarom altijd voor inworp of je haak nog echt scherp is! Lees ook dit artikel eens: Een scherpe haak is voor het zelfhaaksysteem goud waard

Een vlijmscherpe karperhaak is essentieel voor het zelfhaaksysteem!

Karper tip no.5 Goed aas werkt sterk in je voordeel!

Een goede boilie werkt sterk in je voordeel. Al met al koop daarom boilies die zich over de loop van jaren hebben bewezen. Dus des te gretiger een karper aast, des te beter wordt het haakaas naar binnen gezogen. Het mag duidelijk zijn dat dit de werking van een karper rig sterk ten goede komt. Immers een goede boilie zal bij een veel groter gedeelte van de populatie in de smaak vallen. Goed aas werkt daarom altijd in je voordeel! Zo zie je dat karpervissen leren niet heel moeilijk is, zolang je maar een aantal zekerheden inbouwt! Probeer maar eens onze Squid liver boilie of hybride hookbaits dan weet je precies wat ik bedoel met goed aas!

Goed aas werkt zeker in je voordeel wanneer je succesvol wilt karpervissen