Karpervissen met Ilonca

Karpervissen is niet enkel voor mannen, ook vrouwen weten hoe ze een karper moeten vangen!

We gaan karpervissen met Ilonca!! Het is s’morgens vrij fris wanneer ik aankom. Nee ik ga niet vissen maar ik kruip achter de camera om te filmen. Ilonca is al druk heen en weer aan de waterkant. Niet dat ze de hengels al heeft uitliggen hoor. Nee karpervissen is vooral goed kijken waar de vis zich ophoudt volgens Ilonca. De juiste stek is net zo belangrijk als het aas en de gebruikte rig. Ik kan haar daar geen ongelijk in geven.

ilonca voert eerst een paar stekjes aan
Karpervissen is vooral zoeken naar activiteit en daar vervolgens op in spelen!

Zoekt en gij zult karpers vinden..

We lopen eerst een rondje rond het water zodat we een 3 tal stekken kunnen aanvoeren met wat boilies. Het water heeft de vorm van een hand. Het zijn 5 uitlopers die uitkomen op een centrale deel. De eerste stek bevindt zich in een vrij smalle, lange uitloper. Dit deel ligt vol met wier met uitzondering van een strook die ongeveer 20 meter lang is. Hier gaat als eerste een hand vol Squid liver boilies in. We blijven even over het water kijken, maar er is geen activiteit te bespeuren.

Door beweging in het wier zie je al vrij snel of er vissen actief zijn en dat is hier niet echt het geval. We lopen door naar het centrale deel. Dit deel is een stuk ruimer in vergelijking met stek 1. Er groeit ook veel minder wier, enkel wat plompenbladeren zijn te zien in het kantje. Maar niets groots, dus we kunnen hier goed karpervissen. Na een paar minuten observeren zien we op deze stek duidelijk visactiviteit. Daarbij duikt er een aalscholver en een koppel futen op de beoogde stek. Voor mij altijd een goed teken wanneer deze vogels aanwezig zijn. Eerlijk gezegd denk ik dat we hier de beste kans maken. Ilonca heeft er zin in en verdeelt een paar handjes boilies met werppijp over de stek.

Squid boilies zijn favoriet bij de karpers maar ook bij ilonca

Ilonca voert een drietal verschillende stekken aan met onze Squid liver boilies. KLIK op de foto voor meer info

Na een 5 tal minuten lopen we door naar stek 3. Dit is bij een houten bruggetje. Ik ben verbaasd hoeveel mensen er gebruik maken van deze verbinding naar de andere kant. Veel jonge kinderen met hun moeders zijn onderweg naar school. De meeste zijn erg nieuwsgierig en veelal achteromkijkend naar de grote camera fietsen ze ons voorbij. Ilonca laat er geen gras over groeien en voert vanaf de brug een aantal boilies. De boilies belanden 1 voor 1 op de plek waar we zojuist een bellenplakkaat omhoog hebben zien komen. Het is een erg leuk plekje, want je kunt naast de brug naar beneden lopen en komt dan op een soort van schiereilandje. Precies aan de voet, tussen een paar lelies heeft een azende vis zich middels een bellenspoor laten zien.

Karpervissen met Ilonca begint altijd met een goede voorbereiding

We beginnen op stek 1 in het vrije stuk tussen het wier. Ilonca krijgt een paar lijnzwemmers maar na een 1 uur karpervissen besluit ze toch te verkassen. Groot gelijk heeft ze. De lijnzwemmers zijn volgens mij vooral zeelten die in en rond het wier scharrelen. We gaan nu naar het centrale deel. Ik verwacht dat we daar wel beet kunnen krijgen, ook al zijn de weersomstandigheden absolute niet ideaal. Het is namelijk een heldere nacht geweest en dat is nu niet bepaalt iets waar karpers positief op reageren. Het water is ondiep en een hogedrukgebied drukt wel een stempel op het aasgedrag van de vissen.

een kleine pva stick is genoeg om een aanbeet te krijgen

Wanneer je snel een aanbeet wilt afdwingen dan is een kleine pva stick een hele goede manier! KLIK op de abeelding voor meer info

Ilonca voert niet veel, enkel een pva zakje gaat op de haak. Ze heeft een attractieve stickmix gemaakt van fijngewreven squid liver boilies aangemaakt met onze activator liquid. De activator bindt het boilie kruim mooi tot een geheel. Deze pva zakjes beschermen niet enkel de haak tegen ongewenste bodemvuil, maar het haakaas wordt ook nog eens voorzien van extra veel attractie. Zeg nu zelf een lekker hapje op een bedje van verkruimelde boilies dat is toch perfect? Al vrij snel krijgt Ilonca de eerste aanbeet. Het is duidelijk te zien dat een graskarper het haakaas heeft opgenomen. De waker wipt op en neer, maar de vis geeft geen echte run. Graskarpers zwemmen hier trouwens veel meer dan normale karpers.

Flink doorgieten met de activator voor karper

Gebruik een beetje activator om het boilie kruim te binden! Klik op de afbeelding voor meer info over onze activator liquid

kleine pva stickjes doen het goed in het voorjaar op parkwateren

Ilonca maakt van tevoren een aantal kleine pva stickjes klaar. Op deze manier kan ze snel na een aanbeet de hengels weer voorzien van nieuwe attractie zonder dat de stek teveel voer krijgt waardoor de ‘wachttijd’ oploopt.

Karpervissen met Ilonca grassers en circle haken!

Helaas schiet deze vis los.. Ilonca denkt dat er veel grassers op de stek zitten en schakelt gelijk over naar een circle haak. Deze haak blijft veel beter hangen in de harde snavelachtige bek. Het model wordt niet veel gebruikt in de karpervisserij, maar wanneer je de grootste en sterkste zeevissen wilt vangen dan is dit wel het aangewezen model. Het probleem met deze supersterke zeevissen is dat ze normale haakmodellen eenvoudig uit de bek weten te werken door al kopschuddend boven het water te springen. De Circle haak geeft de oplossing ook al hebben deze vissen nagenoeg geen vlees in de bek. Wat dat aangaat lijken ze wel op een graskarper.

De circle karperhaak is de haak om te gebruiken voor graskarpers

Snel schakelt ze over naar de Circle haak. Wil je weten hoe je de rig moet knopen die Ilonca gebruikt? Klik HIER en ga naar onze rig configurator. (Gebruik ipv een Bow haak een Circle haak.

Niet heel veel later loopt dezelfde hengel weer af en ditmaal is het een zeelt. Geen kleintje, de vis vecht als een karper, maar moet uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de visser. De zeelt is trouwens perfect in de onderlip gehaakt. De bow rig doet wat dat aangaat ook hier weer goede zaken. Ik zeg tegen Ilonca dat er nog wel een aanbeet gaat volgen. Een verspeelde vis is nooit leuk en ik probeer haar een hart onder de riem te steken.

karpervissen met Ilonca laat haar maar schuiven

Ze wil maar 1 ding en dat is karpers vangen! Het is erg leuk om te zien wanneer iemand met zoveel passie bezig is met het karpervissen.

Ilonca hecht veel waarde aan de juiste rig met het karpervissen

Graskarpers zijn best lastig om te vangen. Ze schieten vaak los en ze zijn daarnaast heel gevoelig in de bek waardoor ze vaak maar heel nipt gehaakt worden. Om er nu voor te zorgen dat de haak beter in de bek blijft hangen is een klauwachtige haak een grote meerwaarde. De bow rig is wat dat aangaat een multifunctionele rig die je ook goed kunt inzetten met onze circle haak. Wanneer je het haakaas ook nog eens uitbalanceert middels een hybride hookbait, dan zit je al een heel eind in de goede richting.
Graskarpers kunnen behoorlijk wat voer op en zullen ook wanneer de omstandigheden niet heel goed zijn eerder geneigd zijn om te eten dan normale karpers. Ilonca heeft wat dat aangaat goed gekozen. Want uiteindelijk gaat het erom dat je beet krijgt een dikke grasser zo nu en dan aan de haak is toch geen straf?

karpervissen met ilonca op stadswateren
Missie geslaagd! Zeg nu zelf een dikke grasser vangen is toch geweldig!

Nieuwe ronde nieuwe kansen!

Snel maakt ze haar hengel weer in orde. De haakpunt wordt net als de eerste keer afgeschermd middels een pva stickje. Na een nauwkeurige worp mag de hengel weer op de steun liggen. De tijd gaat snel en het is inmiddels al wat later op de dag, zo rond een uur of 5. De hengel ligt nog geen 15min in als deze weer een aanbeet oplevert. Na een korte maar zeer hevige dril ligt er een dikke, goed gebouwde graspatser in het net. Ilonca is blij dat is wel duidelijk! Missie geslaagd!

Na een paar fotos gaat de vis terug in zijn element en ik drink samen met haar nog een lekkere bak koffie ter afsluiting van deze fijne dag. In de bus terug naar huis heb ik een goed gevoel aan deze sessie overgehouden. Ik hou ervan wanneer mensen zo genieten van het karpervissen. Je ziet dat terug aan alles hoe ze zoekt en bezig is met haar presentatie maar ook de moeite die ze in het karpervissen steekt om een vis te vangen. Heerlijk vind ik dat, wanneer iemand met passie bezig is. We gaan dit zeker nog eens overdoen!

Stap voor stap bevestiging van je haakaas aan de bow rig

Benodigde materialen om de circle rig te maken
Benodigde materialen om de circle rig te maken

neem bait floss om de hybride hookbait te bevestigen aan je rig

Neem ongeveer 10 cm Bait floss

bevestig een boilie aan de bow rig
Steek het uiteinde door de micro ring swivel

trek het bait floss door het haakaas

Trek het flossdraad door het haakaas in dit geval een hybride hookbait

zo maak je het haakaas vast op de multi rig

Trek het haakaas tot halverwege het tonnetje in de micro ring swivel

Fixeer de boilie met een aantal platte knopen
Fixeer de boilie met een aantal platte knopen
gebruik een aansteker om de knoop te fixeren
Verwarm het flossdraad met een aansteker
even aandrukken met de achterkant en de rig is klaar
Druk het samengesmolten flossdraad even aan met de achterkant van je aansteker
Karpervissen met Ilonca. Zo maak je de circle multi rig
Dit is het eindresultaat een perfecte bow rig gemaakt met de Circle haak!

Meer weten over onze Bow rig? Lees dan het artikel: Hoe maak je een Bow rig