Combi rig maken?

De Combi rig, hoe maak je de beste en meest effectieve combi rig? Lees het hier!

De combi rig is waarschijnlijk de meest gebruikte karper rig in de hedendaagse karpervisserij. Niet verwonderlijk, want de combi rig combineert zijn meer dan uitstekende anti-tangle eigenschappen met een voortreffelijke inhaking. 

Deze onderlijnmontage bestaat uit 2 delen namelijk een stijf en een soepel deel. Het stijve deel zorgt ervoor dat de onderlijn van het lood wordt weggeduwd en de rig recht op de bodem komt te liggen. Hierdoor is er minder speelruim en zal de rig sneller prikken omdat het loodgewicht vrij direct voor de benodigde weerstand zorgt!  Het soepele deel (daar waar de karperhaak aan bevestigd zit) geeft de vishaak alle vrijheid om goed te kunnen inhaken. Essentieel voor deze onderlijnmontage is dat je hem gebruikt met een line aligner!

Inhoudsopgave:

De combi rig, hoe maak je de beste en meest effectieve combi rig.

Werking van de combi rig.

Reset vermogen is belangrijk bij deze karper rig.

Hoe knoop je een Combi-rig?

Bevestigen van een rig ring op de steel van de karperhaak.

Welke karperhaak is geschikt om een effectieve Combi rig te maken?

Tungsten putty of sinkers verbeteren de inhaking.

Combi rig maken? Dit ben je nodig!

Tools voor Combi rig maken.

Stap voor stap uitleg hoe een Combi rig maken.

 

Werking van de combi rig

In aanvang werd de combi-rig gemaakt van fluor-carbon of amnesia met een stukje soepel onderlijnmateriaal waar de haak aan bevestigd was. Vandaag de dag kun je met gecoat onderlijnmateriaal op een veel eenvoudiger manier, precies hetzelfde effect bewerkstelligen dan waar toen ter tijd de combi-rig voor was ontworpen.

Namelijk dat het stijve gedeelte van de onderlijn het haakaas wegdrukt van het lood en zo het in de war gooien van de onderlijn tot het absolute minimum weet te beperken. Dit in combinatie met een soepel gedeelte die de haak alle bewegingsvrijheid geeft om goed te kunnen inhaken maakt de combi rig zeer effectief. Maar er is meer waarom ik denk dat deze rig zo populair is.

Reset vermogen is belangrijk bij deze karper rig

De laatste jaren is me wel op gevallen dat de combi-rig ook een hoge mate van reset vermogen heeft. Dit wordt versterkt wanneer je de rig combineert met een stukje Anti-Tangle Sleeve. Door gebruik te maken van een Anti-Tangle Sleeve maak je het eerste gedeelte (stuk vanaf het lood) van de onderlijn nog stijver. Dit voorkomt dat de onderlijn door witvis en/of kreeftachten die steeds bij het haakaas zitten te knabbelen in de war kan raken.

Uiteindelijk vis je dus veel efficiënter, dit omdat de presentatie een veel langere periode zijn vangkracht blijft behouden. Wanneer je tevens gebruik maakt van een Quick Change Swivel kun je met een Anti-Tangle Sleeve zeer eenvoudig en snel van onderlijn wisselen. Uitermate handig, ook wanneer het donker is.

Een CW Quick Change Swivel maakt het mogelijk om erg snel van onderlijn te verwisselen zonder dat je bang hoeft te zijn dat de onderlijn tijdens het vissen los kan komen.
Een CW Quick Change Swivel maakt het mogelijk om erg snel van onderlijn te verwisselen zonder dat je bang hoeft te zijn dat de onderlijn tijdens het vissen los kan komen.

Hoe knoop je een Combi-rig?

De door ons zelf ontworpen Coated Hooklink heeft in tegenstelling tot vele andere onderlijnen een zeer slijtvaste, maar soepele binnenkern. Tevens is dit materiaal voorzien van een semi transparante coating waardoor de lijn volledig weg valt tegende bodem. Dit onderlijnmateriaal is ondanks een zekere mate van stijfheid toch nog soepel genoeg om de contouren van de bodem te volgen. Wij hebben tijdens de ontwikkeling doelbewust er voor gekozen om geen repulsieve stoffen te gebruiken.

Want veel gecoate onderlijnmaterialen zijn voorzien van bepaalde weekmakers waardoor ze een duidelijke en vooral vieze smaak hebben en afgeven in het water. Wat wij belangrijk vinden is dat een karper zo min als mogelijk aanknopingspunten heeft, dit zal zowel op de korte als ook op de lange termijn behoorlijk wat extra vissen opleveren. Een combi rig is met de juiste materialen heel eenvoudig om te maken. Als eerste stap knip je ongeveer 40 centimeter Coated Hooklink af. Wanneer je 40 centimeter onderlijnmateriaal hebt afgeknipt, ga je met behulp van een Multi-Tool 13 centimeter van de coating verwijderen.

Bevestigen van een rig ring op de steel van de karperhaak

Je hebt nu 40 centimeter onderlijn in jouw hand waarvan 13 centimeter zonder coating. De volgende stap is het maken van een kleine lus in het soepele deel van de onderlijn (het gedeelte zonder coating). Je kunt gewoon een platte knoop gebruiken om het lusje te maken. Vervolgens schuif je met een boilie-naald een boilie op de hair. Op deze manier kun je precies de lengte van de hair bepalen alvorens je de haak gaat vastknopen.

Wanneer de boilie op de onderlijn gefixeerd is middels een Boilie-Stopper schuiven we een 3.1mm Rig Ring op de onderlijn. Deze Rig Ring wordt bevestigd met een platte knoop op ongeveer 1,5 cm boven Het haakaas. Door de Rig Ring met een platte knoop te bevestigen kun je de Rig Ring toch nog iets verschuiven, mocht deze niet precies op de juiste plek gefixeerd zijn. Vervolgens halen we de haak met de punt door de Rig Ring. Het meest ideale zou zijn wanneer de Rig Ring ter hoogte van de weerhaak op de steel van de haak zit en dat de ruimte tussen de boilie en de bocht van de haak ongeveer 1 a 1,5cm bedraagt.

alternatief voor de bevestiging van de hair

Door gebruik te maken van een klein rubberen stoppertje uit het CW blow back systeem krijg je een goed alternatief waarbij het haakaas nog meer bewegingsvrijheid heeft als bij de normale Combi rig. 

Welke karperhaak is geschikt om een effectieve Combi rig te maken?

Het mooie van de combi rig is dat je deze kan vissen met zowel een Claw, Curve als ook met een Longshank haak. De keuze van de haak hangt een beetje af naar de omstandigheden waarin je vist. Wil je met een wat langere onderlijn vissen? Dan is een Claw of Curve haak aan te raden! Wil je gewoon een haak die echt snel prikt dan is een Longshank zeker het overwegen waard. Wel is het raadzaam dat je de lengte van de onderlijn met een longshank niet langer maakt dan 15cm.

ik vis nooit met dezelfde karper rigs maar pas ze aan naar de heersende omstandigheden!
De Combi rig is een rig die al heel veel grote vissen in het net heeft gebracht! Wil je meer weten over onze kant en klare combi rigs? KLIK dan op de foto!

De haak kan nu bevestigd worden middels een knotless knot. Let er wel op dat je altijd begint aan de kant waar het oog van de haak niet bij elkaar komt. Op deze manier voorkom je dat het onderlijnmateriaal kan beschadigen wanneer er veel kracht op de knoop komt te staan. Na een zestal wikkelingen wikkel je in twee keer terug naar het oog van de haak. Vervolgens steek je het uiteinde weet terug door het haakoogje.

Wanneer het goed is heb je nog een 1,5 a 2 cm soepel gedeelte over net boven het oog van de haak. Vervolgens schuif je een line aligner op de onderlijn en maak je het oogje van de haak nat met wat spuug. Hierdoor wordt het oppervlak wat gladder en kun je de line aligner eenvoudig over het oog van de haak schuiven. Om de inhaking te maximaliseren gebruik ik heel graag een Tungsten Hooklink Weight.

Tungsten putty of sinkers verbeteren de inhaking

De sinker werk ik af met een stukje Tungsten Putty. De Hooklink Weight plaats je op ongeveer een vier a vijftal centimeter vanaf de haak. Daarna rol je de Tungsten Putty om de Hooklink Weight. Dit geeft het putty veel meer houvast en voorkomt dat deze tijdens een krachtige worp naar de haak toe kan glijden. Wanneer dit klaar is, kun je een Anti Tangle Hooklink Sleeve monteren op de onderlijn.

Middels deze sleeve en een Quick Change Swivel kun je heel eenvoudig ook in het donker snel en zonder probleem van onderlijn wisselen. Het enige wat nu nog rest is middels een platte knoop een kleine lus in het uiteinde van de onderlijn te maken. Wanneer dat klaar is, is de combi rig klaar voor gebruik! *Wil je graag zelf een Combi rig knopen? Dan kun je die heel eenvoudig zelf samenstellen met onze rig configurator!

karper rigs voor het obstakelvissen die ik het liefste me de combi rig en claw haak
Karper rigs voor het obstakelvissen kun je het beste knopen met grote haken. Denk dan aan een claw haak maat 4. Echter voor het vissen tussen het wier kan een kleine maat 8 haak ook heel goed werken!

Combi rig maken? Dit ben je nodig!

  • Claw haak maat 6
  • Line Aligner Small
  • Rig Ring 3.1mm
  • Coated Hooklink Soft 25lb
  • Hooklink Weight
  • Anti Tangle Hooklink Sleeve
  • Tungsten Putty
benodigde tools om de combi rig te maken
KLIK op de foto om het CW tool pakket te bestellen

   

Tools voor Combi rig maken

  • Fishing Scissors
  • Multi- Tool
  • Boilie Needle

Stap voor stap uitleg hoe een Combi rig maken

Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Knip het onderlijn door op ongeveer 40 cm lengte.
karper rigs voor het obstakelvissen! De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Strip ongeveer 12 a 13 cm van het Coated Hooklink Soft met de CW multi tool.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Maak middels een platte knoop een lus in het zojuist gestripte onderlijnmateriaal
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Rijg nu het haakaas op de hair.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Fixeer de boilie met een boilie-stopper.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Bevestig nu met een platte knoop een Rig Ring op 1,5 a 2 cm vanaf het haakaas.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Steek de punt van de Claw haak door de Rig Ring zoals op de foto.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Bevestig de haak doormiddel van een knotless knot.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Bevestig een line aligner medium op de haak, deze laat de haak naar de onderlip draaien.
Tungsten sinkers zijn perfect om de onderlijnmontage op de bodem te drukken
Schuif een Hooklink Weight op de onderlijn. Maak de onderlijn een beetje vochtig met wat spuug om de Hooklink Weight te verschuiven. Het eenvoudigste is om de hooklink weight middels een Splicing needle op de onderlijn te schuiven.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Schuif een Anti Tangle Hooklink Sleeve op de onderlijn.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? De Combi rig is een prima rig om hiervoor te gebruiken
Maak nu een lus kleine lus middels een platte knoop in het uiteinde van het onderlijnmateriaal.
Welke karper rigs voor het obstakelvissen? zo ziet die eruit!
De onderlijn is nu klaar!

Wil je meer weten over het karpervissen in het algemeen dan is het artikel: ‘Karpervissen leren’ echt iets om eens door te nemen

Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!