Running rig maken?

De running rig kan een groot verschil maken!

Een running rig maken is niet moeilijk! Allereerst moet je weten wat de werking is achter deze speciale karper rig. Allereerst zal de karperhaak niet gezet worden door de weerstand van het loodgewicht. Dit betekent dat dit free lining karpersysteem, zoals het ook wel heet, heel anders werken dan alle andere karper rigs. Daarnaast is de Running rig is een onderlijnmontage die, wanneer het op beetregistratie aankomt, alle andere karper rigs ver achter zich laat. Daardoor kan deze rig op wateren waar de vissen sterk worden belaagd voor zeer verrassende resultaten zorgen!

Inhoudsopgave:

Hoe maak je de perfecte running rig?

Werking van de Running-rig.

Wat maakt deze rig anders dan andere karper rigs?

Hoe knoop je een Running rig?

Hoe maak je een goed werkend loodsysteem voor de Running rig?

Stap voor stap Running-rig.

Stap voor stap running-rig loodsysteem.

 

Werking van de Running-rig

Veel mensen halen hun neus op voor deze “Old skool” rig. Je moet alert zijn en snel reageren op een aanbeet wil je op deze manier het maximale uit de running rig halen en daar wringt hem nu juist de schoen, veel karpervissers zijn liever lui dan moe…..Waarom dan toch deze rig gebruiken? Persoonlijk zet ik deze rig graag in op wateren waar de vissen de klappen van de zweep maar al goed kennen.

Op deze zogenaamde circuitwateren wordt er namelijk veel meer met ons aas gerommeld dan wat ons lief is. We krijgen geen, of nauwelijks een beetindicatie met ons “vast” loodsysteem en de voerstek wordt zonder dat we iets merken leeg gegeten.

Dit “aasonderzoek” en laten we maar zeggen “gerotzooi” op de voerplek door de karpers kun je mits goed gevist perfect oplossen met de running rig. Vandaar dat ik deze “Oude rig” in een nieuw jasje nog steeds vaak inzet! Belangrijk is wel dat je losse steunen gebruikt en dat de hengel evenwijdig aan de hoofdlijn met de punt naar het haakaas toewijst. Dit in combinatie met een niet al te dikke hoofdlijn en een licht aluminium folie papiertje als waker zal er voor zorgen dat het systeem goed in balans is.

Grote karpers vang je niet maar zo daar moet je wel wat voor doen!
Bij de Running rig komt de prik op een volkomen onverwacht moment. KLIK op de foto om een kijkje in de webshop te nemen.

Wat maakt deze rig anders dan andere karper rigs?

Het mooie aan dit systeem is dat je ook aanspraak gaat maken op vissen die al geruime tijd de dans weten te ontspringen. Bij de Running-rig komt de prik namelijk op een volkomen onverwacht moment. Pas wanneer jezelf de haak zet of doordat de lijn op spanning komt te staan, zal er genoeg weerstand ontstaan om een vis te haken. Bedenk echter wel dat dit systeem bedoeld is, voor de korte afstandsvisserij. Een te grote afstand tussen aas en waker heeft namelijk een negatieve invloed op de gevoeligheid van het systeem.

Echter wanneer je bovenstaande punten in acht neemt dan is de Running-rig een perfect wapen voor rig schuwe vissen op circuitwateren. Opvallend is dat je met deze rig ook kunt vissen zonder dat je zelf moet aanslaan, de weerstand die ontstaat van de uitstaande lijn en het gewicht van de waker is voldoende om de haak lichtjes in het vlees te doen prikken en zo uiteindelijk voor een run gaat zorgen.

Kleine scherpe haken complimenteren het running rig systeem, een maatje 4 is aan de grootte kant! KLIK op de foto voor meer info over de claw haak
Kleine scherpe haken complimenteren het running rig systeem, een maatje 4 is aan de grootte kant! KLIK op de foto voor meer info over de claw haak

Hoe knoop je een Running rig?

Een running-rig is met het juiste materiaal heel eenvoudig om te maken. Persoonlijk gebruik ik graag een Claw haak in combinatie met het Fluoro Link, of het soft Coated onderlijnmateriaal. Omdat ik de rig iets langer vis dan wanneer ik een semi-vastloodsysteem gebruik vind ik het belangrijk dat de onderlijn wat stijver is, daarom maak ik graag gebruik van bovenstaande onderlijnmaterialen. Als eerste knip ik 50 centimeter van het Flouro Link af. Vervolgens knoop ik de Claw haak met een palomar knoop vast en steek ik het uiteinde door het oog van de haak. Deze uiteinde wordt onze hair.

Daarna schuif ik een stukje Camo Rig Tubing op de hair en vervolgens op de steel van de haak. Op deze manier fixeer ik de hair op de steel van de haak. Nu nog een kleine lus maken middels een acht knoop en de hair is klaar. Om nu de inhaking aanzienlijk te verbeteren schuif ik een line aligner over het oog van de haak. Nu is de onderlijn bijna klaar voor gebruik! Het enige wat je nog moet doen is deze vast knopen aan de wartel van de leader. De wartel van de leader werk ik af met een Multi Clip Sleeve, op deze manier wordt de knoop beschermd tegen beschadigen en kan het lood nooit over de wartel heen glijden.

Door het oog van het wartellood te vergroten en de afstand tussen lood en hoofdlijn wat te verlengen creëer je minder wrijving in het systeem.
Door het oog van het wartellood te vergroten en de afstand tussen lood en hoofdlijn wat te verlengen creëer je minder wrijving in het systeem.

Hoe maak je een goed werkend loodsysteem voor de deze rig?

De juiste werking van deze karper rig staat of valt met de werking van het loodsysteem. Het mooie van deze montage is dat het lood niet zwaar hoeft te zijn hierdoor zul je veel minder vis verschrikken tijdens het ingooien. Daarbij voorkomt het lichte loodgewicht dat de montage in een zachte modderbodem wegzinkt, wat natuurlijk de presentatie sterkt ten goede komt.

Als eerste knip je met een draadtang de wartel van het lood af. Vervolgens bevestig je een Multi-clip aan het lood. Daarna neem je een Ring Swivel en monteer je die aan de Multi-clip. Op deze manier verleng je wartel van het lood waardoor de weerstand na aasopname wordt geminimaliseerd. Vervolgens werk ik het lood af met een stukje silicone slang en klaar is mijn ‘running-rig lood’!

De componenten om een Running rig te knopen

 • Swivel #8
 • Big eye Swivel of Ring Swivel #8
 • 2 oz. Wartellood
 • Multi clip Sleeve
 • Multi Clip
 • Claw haak maat 8
 • Line Aligner Small
 • Rubber Bead 8mm
 • Sinking Rig Tube
 • Fluoro Link 15lb

 

Benodigde producten voor een running rig.

Tools

 • Multi-Tool
 • Fishing Scissors
 • Boilie needle
 • Boilie Stops
 • Draadtang

 

Benodigde gereedschappen voor een running rig.

Stap voor stap uitleg

1_running_rigs_stap_voor stap

Hoe maak je een running rig? Stap 1 tot 4.

 1. Knip 50 centimeter Kryptec® Fluoro Link af en knop een Claw haak vast middels een Palomar knoop
 2. Steek het uiteinde van de Fluoro Link door het oog van de haak
 3. Knip een stukje Sinking Rig Tube af van 4mm lengte
 4. Schuif een stukje Sinking Rig Tube op het uiteinde van het Fluoro carbon

stap voor stap uitleg van de free lining rig

Hoe maak je een running rig? Stap 5 tot 8.

 1. Schuif het stukje Sinking Rig Tube nu op de steel van de haak
 2. Maak een kleine lus in de hair middels een achtknoop
 3. Schuif een line aligner op het onderlijnmateriaal
 4. Schuif de line aligner over het oog van de haak, nu nog een boilie monteren en de rig is klaar voor gebruik!

Stap voor stap free lining loodsysteem

Hoe maak je een running rig? Stap 9 tot 12.
Hoe maak je een running rig? Stap 9 tot 12.
 1. Knip met de draadtang de wartel van het lood af
 2. Bevestig vervolgens de Multi Link
 3. Neem nu de Ring Swivel #8 of een Big Eye Swivel en bevestig deze aan de Multi Link
 4. Schuif een Multi Clip Sleeve op een stukje draad en trek nu de sleeve over de Swivel
Hoe maak je een running rig? Stap 13 tot 16.
Hoe maak je een running rig? Stap 13 tot 16.
 1. Wanneer alles goed is gegaan ziet het er zo uit.
 2. Schuif het wartellood op de hoofdlijn en vervolgens een Rubber Bead van 8mm
 3. Bevestig nu een wartel middels een Palomar knoop aan de hoofdlijn
 4. Zo ziet het glijdend loodsysteem er uit
Enkel nog de onderlijn aan de wartel bevestigen en klaar is de free lining rig!
Enkel nog de onderlijn aan de wartel bevestigen en klaar is de free lining rig!

Check de webshop om de benodigde onderdelen te bestellen voor de Running rig.

Wil je meer weten over het karpervissen in het algemeen dan is het artikel: ‘Karpervissen leren’ echt iets om eens door te nemen

Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!