Chod rig maken?

Leer hier hoe je de perfecte chod rig kunt knopen en vang meer karpers!

Een Chod rig maken is vrij eenvoudig. In dit artikel leer je alle ins en outs!

De Chod montage is speciaal ontwikkeld voor het gebruik van pop up boilies. Daardoor kun je deze karperonderlijn prima vissen op wateren met bodem vuil en of waterplanten. De ideale lengte van deze rig is rond de 4 a 5 cm lang wat erg kort is in vergelijk met andere karper rigs.

Desalniettemin is de Chod rig is zonder twijfel een zeer veelzijdige rig! Die onder vrijwel alle omstandigheden, op nagenoeg elke watertype succesvol inzetbaar is. Dit komt omdat een Chod rig een aantal specifieke eigenschappen combineert, welke je in geen enkele andere rig montage terug zult vinden.

een chod rig maken is niet moeilijk leer het hier

Inhoudsopgave:

Chod rig maken?

Wanneer ik ga vissen op een nieuw water dan ga ik eerst een chod rig maken!

Veerkracht en geheugen onderlijnmateriaal

Een chod rig maken? Wat is de gedachtegang achter deze rig?

De oplossing voor dressuurwateren.

Met een chod rig kun je op allerlei soorten bodems vissen.

Spuugproces, de oplossing.

Kwestie van overleven voor de karper

Hoe een Chod rig maken?

Bevestigen van de karperhaak aan de chod rig.

De juiste curve in de chod rig maken is van belang.

De benodigde onderdelen om een Chod rig te knopen.

Stap voor stap Chod rig.

Wanneer ik ga vissen op een nieuw water dan ga ik eerst een chod rig maken!

Eerlijk gezegd was ik nooit echt 100% tevreden met het onderlijnmateriaal wat er tot nu toe, voor het maken van een Chod rig verkrijgbaar was op de markt. Want, wil je het maximale uit een Chod rig halen, dan zijn er een aantal belangrijke punten waaraan het onderlijnmateriaal moet voldoen. Belangrijk is dat het onderlijnmateriaal onder alle omstandigheden de door ons zorgvuldig aangebrachte curve behoudt.

En daar gaat het in de praktijk nu net mis. Op papier lijken sommige lijnen erg goed. Maar tijdens het duiken kwam ik er al snel achter, dat wanneer je een pop-up met behoorlijk wat drijfvermogen gebruikte de curve door de opwaartse kracht uit het onderlijnmateriaal werd getrokken. En wat te denken van een krachtige worp waarbij het onderlijnmateriaal niet weer terug keert naar zijn oorspronkelijke vorm?

Veerkracht en geheugen onderlijnmateriaal

Dit zijn zo maar even een paar kleine punten die de werking van de door ons geknoopte Chod rig teniet kunnen doen. Het grote probleem waar ik tegenaan liep, was het feit dat geen van de onderlijnmaterialen die ik gebruikte voldoende veerkracht en/of geheugen bezat om een chod rig goed te laten werken. Eerlijk is eerlijk het is heel moeilijk om een lijn te maken die precies de juiste eigenschappen in zich heeft. Het heeft ons ook twee jaar gekost om de perfecte Chod Link te ontwikkelen. Het uiteindelijke resultaat is het  Chod Link! Onderlijnmateriaal!

Dit onderlijnmateriaal heeft een enorm geheugen en zal steeds weer terug willen keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Vooral deze laatste eigenschap is belangrijk voor een goede werking van de chod rig, want de haak zal door de veerkracht van dit materiaal veel beter op zijn plek blijven wanneer een karper het haakaas probeert uit te spugen. Naast het gebruik van het juiste onderlijnmateriaal zijn er nog een paar belangrijke zaken die je beslist moet weten wil je het maximale uit een chod rig halen.

Het onderlijnmateriaal is alles bepalend voor de juiste werking van deze onderlijnmontage
Het onderlijnmateriaal is alles bepalend voor de juiste werking van de chod rig.

Klik op de foto om de kant en klare chod rig te bestellen.

Een chod rig maken? Wat is de gedachtegang achter deze rig?

Wat je ook gerust mag weten is; dat wanneer er één rig is waarin ik het volste vertrouwen heb, dan is het wel de Chod-rig! Deze rig is, wanneer het gaat om rig schuwe karpers te vangen, zonder twijfel één van de belangrijkste wapens in mijn hedendaagse rig wallet! Zoals gezegd; de gebogen vorm in het stijve onderlijnmateriaal is essentieel om de juiste werking van de Chod-rig te verkrijgen. Net als bij de Withy Pool rig vouwt een Chod rig zich als het ware om de onderlip van de karper. Het perfecte voorbeeld waarbij deze rig het grote verschil maakte is een klein circuitwater bij mij in de buurt.

In de loop der jaren zijn de karpers op dit water ware rig-experts geworden. Ik wist dat de daar aanwezige vissers, waaronder niet de minsten, er gemiddeld 24 uur moesten vissen voor één enkele aanbeet. Tijdens de eerste sessie op het nieuwe water kreeg ik na ongeveer één uur karpervissen al een droge tik op de hengeltop. Niets bijzonders zou je zeggen en dat dacht de visser die op dat moment bij me stond ook. Echter ik wist wel beter en vertelde dat dit toch echt een gemiste aanbeet was. Om de montage nog wat tijd te gunnen dronk ik rustig mijn zojuist gezette kop koffie op.

De oplossing voor dressuurwateren

Daarna verwisselde ik mijn semi-vastloodsysteem in een helikoptersysteem met daaraan een Chod rig. Mijn collega visser schudde zijn hoofd nog wat toen ik zei, dat ik binnen een half uur beet zou krijgen. Helaas had ik het mis, want nog voordat ik de hengel in de steunen kon leggen krijg ik al een aanbeet en zo wist ik in een korte tijd drie mooie vissen te vangen die ik, met absolute zekerheid nooit had gevangen wanneer ik met het semi- vastloodsysteem was blijven doorvissen.

Met deze rig kun je zonder problemen ook naast dat mooie zandplaatje vissen!
Met een chod rig kun je zonder problemen ook naast dat mooie zandplaatje vissen!

Met een chod rig kun je op allerlei soorten bodems vissen

Bij het klassieke semi-vastloodsysteem is het patroon keer op keer hetzelfde; de onderlijn wordt gestrekt en vervolgens glijdt de haak naar voor in de bek om daar te prikken. Iedere keer komt de volle weerstand direct vanaf het lood. Voor een karper is het heel eenvoudig om daar op in te spelen en de ondiep geprikte haak uit zijn bek te werken. Wat er gebeurt laat zich heel eenvoudig raden namelijk; de vis gaat niet meer zwemmen=run, maar zal blijven liggen en direct beginnen met spugen = hooguit een tik op de hengeltop.

Spuugproces, een chod rig maken kan de oplossing zijn!

De onderlijn is in dit geval slap en zal daardoor geen druk meer uitoefenen op de haak. Ik ben er dan ook van overtuigd, dat zodra een vis in deze situatie gaat spugen, de haak in vrijwel alle gevallen zijn houvast verliest. Zeker wanneer de vis in dit spuugproces ook nog eens het grote oppervlak van de boilie kan benutten. Waarbij de boilie in en uit de bek wordt gezogen/geblazen trekken wij als visser aan het kortste eindje. Bij de Chod rig is de drukopbouw geheel anders.

Immers de directe weerstand komt niet van een stuk lood. Maar zal door de toenemende druk die veroorzaakt wordt door het gewicht van de hoofdlijn en/of leadermateriaal geleidelijk aan plaats vinden. Zodra de haakpunt nipt in de bek van de vis prikt zal de curve (foto 2, weergave 1) iets uitzetten.

Hierdoor zal er een constante spanning op de haak komen te staan waardoor deze tijdens het spuugproces vrijwel onmogelijk uit de bek kan worden gewerkt. Maar er is meer! Ook de hoofdlijn en het leadermateriaal die tijdens het wegzwemmen van de vis hoe langer hoe meer van de bodem worden gelift, geven druk op de haak. Doordat deze druk zich langzaam opbouwt in combinatie met een onderlijn die enorm veel geheugen/veerkracht heeft (en daardoor steeds terug wil naar zijn oorspronkelijke vorm) krijg je dat er een elastische en daardoor constante druk op de haak komt te staan.

KLIK hier om naar onze rig configurator te gaan om zelf je chod rig samen te stellen

Kwestie van overleven voor de karper

Vooral dit laatste is een punt waar een eenmaal gehaakte vis vrijwel niets mee kan beginnen. Succesvol zijn betekent in de meeste gevallen anders doen dan anderen. Voor de vissen is het puur overleven, wanneer jij ze wilt vangen moet je bepaalde gewoontes proberen te doorbreken. Wat ik er mee wil zeggen is onderschat de drukopbouw van het chod-systeem niet, het zijn vaak dit soort nuances die het verschil maken op zwaar beviste wateren. Mocht je meer willen weten dan kun je natuurlijk altijd mijn boek ‘Sprekende Hengels’ er op na slaan.

Het zijn vaak de kleine nuances die het verschil maken in vangen of blanken… 
Het zijn vaak de kleine nuances die het verschil maken in vangen of blanken…

Hoe een Chod rig maken?

Het knopen van de chod rig is tamelijk eenvoudig. Het beste is om de Chod-link eerst even tussen twee vingers, middels wrijvingswarmte in model te brengen. De volgende stap is het vastknopen van de haak. Voor een Chod rig ben je een speciale haak nodig. De CW Chod haak heeft namelijk een uniek model die er voor zorgt dat er zo min mogelijk kracht nodig is om de haak zo diep mogelijk te laten indringen. Daarbij staat de punt van de haak iets naar binnen zodat de haak makkelijker blijft hangen in de bek van de vis. Immers een haak met een rechte punt zal bij een nipte inhaking veel eenvoudiger weer uit de bek van de vis gespuugd kunnen worden.

Met ander woorden dit model is dusdanig geconstrueerd dat de haak zeer snel vlees pakt. Waarbij dit model met zo min mogelijk kracht, zo diep mogelijk zal indringen. Dit laatste is erg belangrijk omdat we met lichte loden vissen. De haak moet zich zetten zonder dat er een directe druk van het lood wordt uitgeoefend. Uiteraard is naast het perfecte model een vlijmscherpe punt en een zeer glad haakoppervlak noodzakelijk. Dit helpt mee om de haak nog eenvoudiger en dieper te laten penetreren. Ook moet een chod karperhaak sterker zijn dan een normale haak. Dit omwille van de korte onderlijn en de vaak wierrijke omstandigheden waarin de chod rig wordt in gezet.

Bevestigen van de karperhaak aan de chod rig

De knoop die ik gebruik om de chod vishaak te bevestigen heet de naald/bledknoop. In tegenstelling tot een knotless knot ligt een bledknoop echt vast op de steel van de haak. Het eenvoudigste is om de Chod Link naast de steel van de haak te leggen en vervolgens een lus te maken zodat het ander uiteinde in tegenovergestelde richting wijst. Nu kun je met de lus een vijf a zestal wikkelingen leggen rond de steel van de haak. Vervolgens kun je de knoop strak trekken door het korte uiteinde, welke je als eerste langs de steel van de haak hebt gelegd aan te trekken.

De juiste curve in de chod rig maken is van belang

Wanneer de knoop bijna strak is getrokken maak ik deze wat vochtig met een beetje spuug waarna ik de knoop nog even goed na trek. Daarna is het belangrijk dat je de uiteinden gaat richten. Zodat ze beide mooi evenwijdig met de steel van de haak mee wijzen. Daarna voer je het ene uiteinde, (de uiteinde waar de Heli-Swivel aan wordt bevestigd) door het oog van de haak. Op het andere uiteinde (welke richting de bocht van de haak wijst) schuif je een Rig Ring van 3.7mm of een Bait Screw. Wanneer dit klaar is, kun je ook dit uiteinde door het oog van de haak steken.

Daarna knip je het overtollige deel van het onderlijnmateriaal af en verwarm je met behulp van een aansteker het uiteinde totdat er een blob/verdikking ontstaat. Door deze blob kan het uiteinde niet meer door het oog van de haak glijden. De chod rig is nu bijna klaar. Er moet alleen nog een Heli-Swivel aan het andere uiteinde geknoopt worden middels een verkorte grinner knoop of halve bloedknoop. Belangrijk is dat je de chod link twee a drie keer door de ring van de Heli-Swivel voert. Op deze manier fixeer je het ringetje stevig aan het onderlijnmateriaal. Het enige wat nu nog rest is het haakaas monteren en de juiste curve in het onderlijnmateriaal maken en klaar is de perfecte Chod rig!

een goede pop up rig maak je met deze producten

*Kijk ook eens bij onze chod rig configurator in de webshop

De benodigde onderdelen om een Chod rig te knopen

  • Chod Link
  • Chod Haakmaat 6
  • Heli-Swivel
  • Rig Ring 3.7mm of een Pop-up Screw

dit zijn de benodigde tools

Gereedschappen die je nodig bent om een Chod rig te kunnen maken:

 

Stap voor stap Chod rig

Bevestig de Chod haak middels een naaldknoop
Bevestig de Chod haak middels een naaldknoop

zo maak je een chod rig

  1. Richt de naaldknoop zodat beide uiteinden recht tegen over elkaar komen te staan
  2. Voer het uiteinde waar de Heli Swivel aan gemonteerd wordt door het oog van de haak
  3. Schuif een pop-up Screw op het uiteinde en steek vervolgens ook dit uiteinde door het oog van de haak
  4. Vorm een D lus en knip het uiteinde af. Werk de knoop af met een aansteker zodat er een blob ontstaat.

chod rig knopen doe je zo! 

5. Wanneer alles is goed gegaan is dit het resultaat

6. Bevestig nu met een halve bloedknoop die 2 a 3 keer door de ring v/d wartel gaat een Heli-Swivel

7. Bevochtig de knopen en trek de onderlijn goed strak

8. Breng de juiste curve aan in het Chod Link onderlijnmateriaal

Zo ziet een perfect geknoopte Chod rig er uit
Zo ziet een perfect geknoopte Chod rig er uit