Grote karpers en hun voorliefde voor boilies
In dit artikel alles over de instant respons, grote karpers en boilies!
In deel één hebben we het gehad over de vangkracht in relatie tot de door ons gebruikte ingrediënten. We hebben ons verdiept in het productieproces maar ook welke invloeden van buitenaf bepalend zijn voor de uiteindelijke kwaliteit en voedingswaarde van het bestanddeel. Met andere woorden het ene ingrediënt is het andere niet ook al worden ze verkocht onder dezelfde naam. Tijdens het lezen van het eerste deel mag duidelijk geworden zijn dat de herkomst en verwerkingsmethoden net zo belangrijk, zo niet belangrijker zijn, als de versheid van een ingrediënt. Nu we dit hebben uitgewerkt, kunnen we de volgende stap maken en ons eens verdiepen in de levenswijze van de karper. We vragen ons af welke stoffen van nature uit een aasreactie oproepen bij een karper. Met ander woorden; Wat is nu eigenlijk verantwoordelijk voor een hoge instant respons?
Het vangen van voornamelijk grote karpers kun je bewerkstelligen door allereerst een goede voerstek te maken. Grote karpers zijn voorzichtig. Het beste aas om te voeren zijn grote boilies. Hierdoor sluit je de kleinere karpers grotendeels uit. Daarbij is het raadzaam om je rigs niet te subtiel te maken. Dit betekent dat een haakmaat 4 en dubbele 20mm boilies minder snel worden opgepakt voor kleine karpers!
Hun lichaam is gemaakt om op bepaalde voedselprikkels te reageren
Om dat te weten te komen moeten we kijken naar de levenswijze van een karper. Wanneer een jong visje wil groeien dan moet het eten. En net als alle andere dieren heeft het een instinct mee gekregen om te overleven. In het instinct is genetisch vastgelegd wat voedsel is, echter het is voor een karper ook mogelijk om dingen te leren eten. Bijna alle in het water levende diertjes (denk aan muggenlarven, mosselen, watervlooien enz.) die als voedsel dienen voor de karper scheiden attractieve stoffen af. Een karper kan deze stoffen in zeer kleine hoeveelheden opsporen.
Hij heeft namelijk over zijn hele lichaam smaakknopjes die deze speciale stoffen goed kunnen detecteren. Je moet het zien als volgt; wanneer jij bij een gegrilde kip langs lopen en water in de mond krijgen van de lekkere geur, zo wordt bij een karper de eetlust opgewekt door enkele wateroplosbare stoffen. Deze wateroplosbare stoffen die door zijn natuurlijk voedsel worden afgescheiden zijn van jongs af aan de stoffen waarvan zijn instinct zegt: ‘‘eten’’. Het is namelijk zijn manier om voedsel te kunnen vinden. Je begrijpt nu wel, dat de sleutel om een geweldige aasreactie te krijgen hier in ligt. Grote karpers en boilies is het sleutelwoord!
Watervlooien geven ondanks hun grootte voldoende attractieve stoffen af voor een karper om ze op te sporen!
De ene boilie is de andere niet
Er is absoluut een groot verschil tussen de ene boilie en de andere boilie. Zeker wanneer we kijken naar de instant respons van het aas blijkt er een groot contrast te zijn. Opvallend is dat het ene aas sneller wordt opgepakt dan het andere. En dat heeft niet altijd wat te maken met de attractie die vanuit het aas in het omringende water oplost. Vaak is het een combinatie van factoren die verantwoordelijk zijn voor een oppakrespons. Je kunt namelijk de karper op verschillende manieren prikkelen om het aas op te pakken en dat gegeven is zeker iets om te onthouden. Want er zijn genoeg dagen dat de vissen niet middels eetlustopwekkende stoffen over zijn te halen om het aas op te nemen.
Visuele prikkels voor grote karpers en boilies
Ik maak daar zelf dankbaar gebruik van wanneer ik met de zig of met een chod-rig vis. Wanneer ik op deze manier veelal instant vis. Probeer ik middels beweging en vooral door visuele prikkels de karper over te halen om het aas in de bek te nemen. Belangrijk in deze is dan, dat het aas totaal geen voedselsignaal mag uitstoten/afgeven in het water. De vis mag in deze geen keus hebben. Maar enkel door het aas in de bek te nemen kunnen beoordelen wat het is. Omdat ik me enigszins aan de rode lijn van het verhaal moet houden, ga ik deze manieren van attractie hier niet verder behandelen. Dit is stof voor een volgende ronde! In dit deel gaan we het hebben over welke stoffen daadwerkelijk de chemoreceptoren prikkelen van de karper. Maar ook waarom bepaalde soorten boilies veelal de grotere vissen in het net weet te brengen.
Welke stoffen prikkelen de eetlust van grote karpers en boilies?
Onze boilie is een mengeling van vaste en vloeibare ingrediënten. Allen met een bepaalde geur en smaak en mate van wateroplosbaarheid. Deze geur en smaakstoffen lekken (de één wat sneller dan de ander)uit het aas. Een karper is een ware meester in het detecteren van deeltjes die in water zijn opgelost. Deze deeltjes die in het water komen kan een karper proeven, maar ook ruiken. Even voor de duidelijkheid een aasreactie is dus iets heel anders. Want lang niet alles wat wateroplosbaar is zal een aasreactie teweeg brengen. Sterker nog veel zaken werken eerder tegen jou dan voor jou! Daar ben ik in de loop der jaren wel achter gekomen. Er zijn maar heel weinig stoffen die daadwerkelijk de chemoreceptoren prikkelen van de karper en zo een aasreactie oproepen en dan nog…..
De variabelen tussen grote karpers en boilies
Want zoals altijd zijn er meer variabelen in het grote spel. Een aasreactie is namelijk niet altijd te bewerkstelligen met een goed aas, hier is veel meer voor nodig. Ten eerste moeten de vissen willen azen. Met andere woorden de gemoedstoestand van de vis moet op een bepaald niveau zijn om met vertrouwen het voedsel tot zich te nemen. En dan heb ik het nog niet over het vangen, hoor, want dat is nog een stap verder. Want dan moet ook het haakaas op de juiste plaats en op de juiste manier worden gepresenteerd. Een goede onderlijn is dus altijd belangrijk. Maar zelfs dan ben je er met een “super boilie” nog niet. Ook tactisch moet je sterk zijn wil je een constant vangstresultaat heen zetten.
De vissen moeten dus op dusdanige wijze geprikkeld worden dat ze niet verzadigd raken, maar net genoeg krijgen dat ze op zoek gaan naar voedsel.
Enfin, met een superboilie zou je in het gunstigste geval aanspraak kunnen maken op laten we zeggen 80% van de aanwezige vissen. Er zijn namelijk ook vissen die je met ons biotoop vreemd voedsel nooit zult bereiken. Deze vissen zul je alleen kunnen verleiden met een worm of een made. Dit houdt dus in, dat je met een erg goed aas (bv een rode muggenlarve), vooral veel vissen zult vangen en zeer zeker ook vissen die nooit of zelden worden gevangen op ander aas. Een leuke bonus voor de visser die van verrassingen houdt, zoals ik zelf.
Opzoek naar een goed haakaasje? Ontdek nu onze wafters!
Voorliefde van grote karpers en boilies
Hoe kan het dan dat een zoete koolhydraatrijke bol veelal grote vissen in het net brengt? Dit is een goede vraag, die mij vaak wordt gesteld. Je kunt met de keuze van je aas een bepaald doel bewerkstelligen. Even kort gezegd: “ Het verschil in een aas met een breed spectrum qua attractie en een aas dat niet door de meeste vissen als voedsel wordt herkend”. Dat is heel iets anders dan dat een koolhydraatrijke bol grotere vissen sorteert. Ik ben van mening dat deze laatst genoemde namelijk wel bij veel vissen in de smaak valt, denk maar eens aan blikmaïs deze bestaat bijna volledig uit koolhydraten.
En je zult het met me eens zijn, dat er maar weinig karperachtigen dit niet als smakelijk voedsel zien. Het zit hem vooral in de grote en hardheid van hoe wij het aas aanbieden. In principe is een karper een alleseter, zijn voedsel preferentie is breed in vergelijking met andere vissoorten. Zeker als je de zwaarlijvige voor de consumptie gekweekte rassen vergelijkt met vissen die een percentage “wildbloed” bevatten, dan zul je zien dat eerst genoemden veel minder kieskeurig zijn wat betreft hun voedselvoorkeur.
Een boilie is een concessie, grote karpers en boilies gaan daarom goed samen!
Een boilie is namelijk een concessie, we willen als karpervisser het liefst alleen maar karper vangen en als het even kan, grote karper. We gaan het deeg (attractief) koken zodat er een harde buitenlaag omheen komt. Deze buitenlaag belemmert het uitlekken van wateroplosbare stoffen. En dan heb ik het nog niet over wat er allemaal uit wordt gekookt. Zeker in de buitenste laag blijft daar niet veel meer van over. Wat ik er probeer mee duidelijk te maken is, dat onze zaligmakende boilie absolute niet het beste is waar je mee kunt vissen.
Zeker niet wat betreft attractie. Daarbij maken we hem zo groot en hard dat andere vissen er niet veel meer mee kunnen, alweer een concessie. En je raadt het al; een boilie die groot en duurzaam is blijft lager liggen. Dit gegeven maakt dat ook die grotere vis (meestal de vis met de breedste acceptatie qua voedsel) de kans krijgt om deze bol op te eten. Er wordt dan gezegd: ” Met deze bol vang je grote vissen”. Maar als je nu dezelfde bol kleiner zou maken en zachter, dan wordt hij veel attractiever. Uiteraard vang je met zacht, kleine aas gemiddeld gezien veel meer kleinere vissen. Formaat, hardheid, maar ook de vorm en de kleur, van je aas is heel belangrijk en bepalen ook een groot gedeelte de ‘uitstraling’ van je aas.
Wil je meer weten over onze boilies? Ontdek het nu!
Tot slot
In de loop der jaren kwam ik er achter dat er maar weinig bruikbare stoffen een echte aasreactie gaven. Je moet namelijk weten hoe de stoffen worden geproduceerd, welke grondstoffen het beste zijn en zeer belangrijk hoe je het één en ander moet gebruiken om de gewenste reactie te krijgen.
- Daarbij kun je afvragen: wat gebeurt er met de ingrediënten als ze verhit worden?
- Welke stoffen verdragen elkaar en welke stoffen versterken elkaar in de boilie?.
- Wat gebeurt er precies als de bol op de bodem van je visstek ligt?
- In welke verhoudingen werken de ingrediënten het beste?
En zo zijn er nog veel meer vragen die je kunt bedenken. Al met al is het dus best nog wel een complex geheel. Je zult dus heel veel moeten karpervissen en dingen uitproberen om tot het gewenste resultaat te komen. Praktijk en theorie lijken namelijk nog wel eens te botsen wat dit betreft. In deel drie gaan we het hebben over welke invloed de vorm van ons haakaas heeft op het inhakingsvermogen van onze rigs! Aansluitend daarop gaan we in deel vier live voor de camera. En laat ik zien hoe we een haakaasje kunnen maken die de inhakingsefficiëntie van jouw rig aanzienlijk zal verbeteren!
Wil je meer weten over karpervissen? Check dan ook eens ons YouTube kanaal!