Wat maakt nu het grote verschil tussen de verschillende boilies? (Deel 1)
Boilies, vangkracht in relatie tot de door ons gebruikte boilie ingredienten.
Altijd al benieuwd geweest naar de beste boilies en boilie ingrediënten voor het karpervissen? Welke factoren van invloed zijn op de door ons gebruikte ingrediënten met betrekking tot de uiteindelijke kwaliteit en attractiewaarde van een boilie? Lees dan snel verder, want in dit artikel gaan we ons verdiepen in het productieproces van de meest gebruikte ingrediënten voor het maken van de alom volprezen boilies! Voor mij is aas altijd al een hobby binnen een hobby geweest. Zeker de laatste jaren heeft het gehele aas gebeuren een enorme vlucht genomen. Er zijn namelijk zoveel soorten boilies en ingrediënten te koop. Om maar niet te spreken van de vele aasfirma’s die als paddenstoelen uit de grond komen schieten.
Vandaar dat ik heel goed begrijp dat het voor een beginnende visser er niet gemakkelijker op geworden is. Veel mensen zien in het enorme “woud” van aanbod op het gebied van aas de “bomen” niet meer staan. Om het allemaal wat beter te begrijpen zul je, jezelf moeten verdiepen in hoe een karper zijn voedsel vindt. Maar ook welke stoffen hij attractief vindt en hoe wij deze kunnen gebruiken in ons aas. En als laatste waar moet je op letten bij de keuze van de door jouw gebuikte ingrediënten om zelf goede boilies te kunnen maken?
5 delige reeks van artikelen
Dit en nog veel meer komt aanbod in een vijfdelige reeks artikelen over goede boilies! Ik ben van mening dat wanneer je de werking en het samenspel van de verschillende ingrediënten kent, je boilies kunt maken die precies doet wat jij voor ogen hebt! Elke situatie is weer anders en wanneer je als visser een bepaalde constante wilt houden in de vangsten, dan zal je moeten leren hoe je op een bepaalde situatie moet inspelen. Eerlijk is eerlijk dit is met alle informatie die je op het internet kunt vinden er niet gemakkelijker op geworden. Maar ik durf gerust te zeggen dat een ieder met de juiste informatie dit eenvoudig zelf kan leren!
Dit is ook de reden waarom ik het boek Sprekende Hengels heb geschreven en waaruit deze vijfluik voortvloeit! Op het gebied van boilies is de theorie niet één op één om te zetten naar de praktijk. Je zult eerst bruikbare achtergrond informatie moeten opdoen wil je daadwerkelijk goede boilies kunnen maken. Daarom gaan we in het eerste deel dieper in op de vangkracht van de door ons gebruikte ingrediënten!
Hoe het allemaal begon, eiwitten of koolhydraten? Zit er verschil in boilie ingrediënten?
Eiwitten was het magische woord, toen ik boilie’s begon te draaien. Ingrediënten als caseïne, sodiumcaseinaat, lactalbumine en andere melkderivaten moesten in je mix. De karper had namelijk een neus voor inferieur aas, zo vertelden de aasgoeroes uit Engeland. Vreemd genoeg ving ik heel veel vis met deeg, aardappel en maïs. Eén van de vragen waar ik dus mee zat, was waarom ik zo goed ving op dit koolhydraat rijke aas? Klaarblijkelijk vinden karperachtigen dit gewoon lekker en deze basis gedachte (zo bleek later) was zo gek nog niet. Want de smaak, voedingswaarde en de mate waarin deze uit ons aas lekken, bepalen voor een groot gedeelte hoe een karper op goede boilies reageert, zowel instant als ook op lange termijn. Maar er is meer.
Ik wilde dus weten waarom ik zo goed ving op koolhydraatrijke boilie ingrediënten
Ik kwam er achter dat dit komt door de uitwaseming van zetmeel en suikers, want als koolhydraten worden gekookt, gaan gisten of behandeld worden met enzymen dan komen er suikers en zetmeel vrij. En dit kunnen karpers goed proeven onderwater. Dit bleek later ook wel toen de koolhydraatrijke boilies (“crapbaits” door de Engelsen genoemd) beter gingen vangen dan de boilies op basis van melkderivaten. Deze laatsten waren nagenoeg smaakloos en bleken de melkderivaten geen attractieve stoffen af te geven in het water.
Daarbij merkte ik dat dit aas in de wintermaanden nog heel aardig ving, (wat ik toeschrijf aan de door mij gebruikte attractors) maar in de zomermaanden waren ze binnen de kortste tijd bedorven. Dit was niet alleen mijn ervaring maar ook van vele Engelse vissers. Echter die wilden daar niet aan toegeven, en hielden zich liever vast aan hun wintersuccessen. Nee, zij gaven liever de schuld aan inferieure caseïne, dan dat ze van hun geloof moesten afstappen.
Het HNV principe welke boilie ingrediënten
Had Fred Wilton het dan helemaal mis met zijn gedachtegang om een aas te maken dat qua voedingswaarde kon concurreren met het natuurlijk voedsel van de karper? Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant is deze uitspraak volgens mij iets te kort door de bocht. In het kort komt het hier op neer, dat het heel veel uitmaakt in welke vorm je een specifiek product gebruikt en of er een gelijkenis is met het natuurlijke voedsel. Zonder herkenningsprikkel spreek je maar een heel klein gedeelte van de populatie aan. Voordat we te ver afdwalen, heeft een boilie met een hoge voedingswaarde nu wel of niet een negatief effect op het prikkelen van de karper zijn eetlust?
Eiwitten kunnen gesplitst worden en dan krijg je aminozuren en peptiden en deze kunnen wel attractief zijn. Samen gevat kun je zeggen, dat vissen reageren op voorverteerd voedsel. Dit heeft deels te maken met de biologische benutbaarheid van deze stoffen. Karpers hebben namelijk geen maag en daarom kan voorverteerd voedsel gemakkelijk op worden genomen door het vissenlichaam. Zeker als dit voedsel qua aminozuurpatroon te vergelijken is met het lichaamseigen eiwit – vismeel heeft het ideale aminozuurprofiel voor een vis.. Dit voedsel zal dan ook de hoogste biologische benutbaarheid hebben. Dus eigenlijk was de hele HNV gedachte zo gek nog niet. Ware het niet dat Fred Wilton zijn mixen voornamelijk uit caseine bestonden. Pas later toen Rod Hutchinson met zijn HNV vismeelmixen kwam zag je een omslag!
Productie, houdbaarheid & kwaliteit van boilie ingrediënten
We zullen eens kijken wat nog meer relevant is om een goede bol te maken, ten eerste moeten we de juiste en het liefst zuivere ingrediënten hebben. De meeste ingrediënten voor onze boiliemix zijn redelijk lang houdbaar, maar met oliën en eiwitten moet je een beetje oppassen. Eiwitten en oliën kunnen namelijk tamelijk snel bederven als ze geen conserveringsmiddelen bevatten. Houd dus rekening met olie houdende producten die je koopt voor in je boiliemix, bijvoorbeeld sojabloem, vismeel, koekmeel, tarwe kiemen enz. In de meeste gevallen is de houdbaarheid van deze producten redelijk tot goed.
Dit komt omdat veel producten voorzien zijn van conserveringsmiddelen, maar donker en koel bewaren beveel ik zeker aan. Wanneer een graankorrel goed bewaard wordt, is deze zonder probleem enkele jaren houdbaar, maar zodra deze gemalen is, is de houdbaarheid hooguit twee maanden. Het is dus van belang om vooral dit soort ingrediënten zo vers mogelijk in te kopen. En natuurlijk direct te verwerken tot bollen. Doe je dat niet, dan blijft er van de smaak en geur niet veel meer over. Want smaak en geur worden minder naar mate het product langer ligt.
Waar je op kunt letten
Waar je ook op kunt letten bij het kopen van een product is het volgende: onder welke eisen wordt het voedsel gemaakt. Kan het verkocht worden voor menselijke consumptie of bijvoorbeeld als diervoeding. En als je weet dat er voor visvoer in de hengelsport vrijwel geen eisen zijn dan weet je wat dat betreft genoeg lijkt me. Visvoer is namelijk bedoeld als lokvoer en niet als voedingsmiddel, vandaar dat er nog geen regelgeving voor is, echter dit gaat veranderen en in België moeten alle producten al voorzien worden van duidelijke etikettering.
Het mag duidelijk zijn dat voeding welke geproduceerd is voor menselijke consumptie een houdbaarheidsdatum heeft en onder strengere eisen moeten geproduceerd worden dan voedsel dat voor dierlijke consumptie is gemaakt. Kwalitatief gezien krijg je dus een veel beter product in handen. Zeker wanneer de door jouw gebruikte ingrediënten allemaal geschikt zijn voor menselijke consumptie!
Nu we het toch over het product hebben, zal ik dit doormiddel van een voorbeeld proberen duidelijk te maken. Ik ga als voorbeeld vismeel gebruiken, omdat dit een product is dat de meeste mensen veel gebruiken in verschillende varianten, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor allerlei andere ingrediënten, bijvoorbeeld vleesmeel, maïsmeel, betaïne etc. Bestel bij 3 verschillende winkels vismeel en je krijgt 3 verschillende soorten. Wat moet je nu hebben en welke soorten zijn het meest geschikt voor onze hobby? Allereerst moet je natuurlijk weten waar reageert onze vriend de karper op. En dan moet je weten hoe het één en ander geproduceerd wordt.
Waar reageren karpers goed op verschillende boilie ingredienten?
Karpers reageren zoals ik al eerder vertelde op stoffen die in het water oplossen. Vismelen met een hoog gehalte aan wateroplosbare componenten, zijn dus sneller waar te nemen voor een karper. Het wateroplosbaar component wat bij vismeel vrijkomt heet, soluble fishproteïne extract, voor de meeste mensen wel bekend onder de naam Aminol of L030. De vis wordt verhit en het vocht (water) wordt opgevangen en ingedampt tot poeder of tot vloeistof. Bij een goed vismeel worden deze wateroplosbare componenten niet onttrokken.
Als eindproduct krijg je dan een product dat erg geschikt is voor onze doeleinden. Predigested vismeel is vismeel wat behandeld is met enzymen en is hierdoor voor het grootste gedeelte wateroplosbaar geworden. Deze enzymen of zuren breken als het ware de eiwitten in kleinere stukjes de zogenaamde aminozuren en peptiden. Hieruit blijkt dat het productie proces wel degelijk een behoorlijk verschil kan maken in de uiteindelijke werking van onze boilie.
Eiwitten zijn zeer complexe chemische verbinding, bestaande uit een keten van aminozuren.
Is low temperature vismeel het beste? (LT vismeel)
Begrijpelijk is dan ook: hoe hoogwaardiger de gebruikte grondstoffen des te beter het eindproduct. Wat ik er mee bedoel is het volgende, je kunt vismeel krijgen wat gemaakt is van de complete vis, maar ook vismeel wat gemaakt is van graten en huid (slacht afval). Lt vismeel is de laatste tijd in, maar Lt zegt niets over de kwaliteit van het vismeel. Een Lt vismeel hoeft dus per definitie geen goed vismeel te zijn voor onze doeleinden, het zegt alleen iets over de productie/ verwerkingsmethode. Met andere woorden een Lt vismeel kan ook gemaakt zijn van slachtafval! Ook kun je van bijna elke vissoort wel een Lt meel krijgen, elk met hun eigen voedingswaarde en specifieke geur, kleur en smaak. Zo zie je maar dat er een groot verschil zit in bij naam dezelfde boilie ingredienten!
Kleurverschil zegt niets over de kwaliteit
Ook het land van herkomst maakt verschil in kwaliteit. Het vismelen die gemaakt zijn van vissen die uit de zeeën rond de Scandinavische landen worden gevangen en verwerkt, zijn van een hogere kwaliteit dan bijvoorbeeld de soorten die komen uit Peru. Vergeet ook niet dat vismeel een natuurlijk product is die in kleur en qua geursterke van jaargetijde tot jaargetijde kan verschillen ook al komt het uit dezelfde fabriek weg. Het voedsel wat de vissen eten en de watertemperatuur waar ze in zwemmen (groeisnelheid) zijn factoren die een behoorlijke invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit van ons vismeel. Het bovenstaande geld natuurlijk voor alle ingrediënten die je in je bol gebruikt. Weet dus wat je koopt!
Deel 2
De volgende keer gaan we ons buigen over de vragen,
- Welke stoffen prikkelen nu daadwerkelijk de chemoreceptoren van de karper?
- Hoe kan het dat bepaalde boilie-samenstellingen veelal grote karpers in het net brengt?
Dit alles en nog veel meer in deel 2: “Instant respons en grote karpers!”