Boilies en karper rigs deel 3

Verbeter je karper rigs door een boilie op de juiste manier te gebruiken!

Boilies en karper rigs hebben invloed op elkaar! Lees nu de invloed van ons haakaas op het inhakingsvermogen van onze karper rigs!

In deel twee hebben we het gehad over welke stoffen van nature uit al een aasreactie oproepen bij een karper. Maar ook hoe we een bepaald doel kunnen sorteren door de samenstelling van onze boilie aan te passen. De ene boilie is wat dat aangaat zeker niet de ander boilie en het contrast kan zeer groot zijn. Het is daarom belangrijk dat we ons er van bewust zijn, dat elke ingrediënt een bepaalde werking heeft in de uiteindelijke boilie. In deel drie gaan we eens kijken welke factoren van invloed zijn op de werking van onze haakaas boilies en karper rigs op elkaar.

prachtige karpers vang je niet zomaar

Wist je dat je door gebruik te maken van speciaal haakaas de inhakingsefficiëntie van jouw rig aanzienlijk kunt verbeteren?

De ontwikkeling op het gebied van rigs gaat steeds verder en dat is maar goed ook. Want onze opponent de karper, weet goed raad met de meeste aas-aanbiedingen. Daarom zullen we als vissers ook steeds beter moeten nadenken om toch weer succes te boeken. Ik weet niet hoe jullie lezers daar over denken, maar ik vind het heel belangrijk om zelf de touwtjes in handen te houden. Ik hou er namelijk niet van om in mijn eigen visserij de zaken waar ik wel invloed op kan uitoefenen aan het toeval of geluk over te laten. Met dit artikel wil ik laten zien hoe je de werking van een rig kunt beïnvloeden, door middel van je haakaas. We zullen gaan kijken wat de stand van de boilie aan de hair met onze inhakingseffectiviteit doet. Maar ook hoe we dit zelf kunnen beïnvloeden, zodat we ons vangstgemiddelde behoorlijk kunnen opschroeven.

soms komen ze snel temeer wanneer je goed nadenkt over je presentatie

De theorie moet altijd in de praktijk getest worden en dan nog zijn harde conclusies vaak moeilijk te trekken.

Invloed van boilies en karper rigs op de inhaking

Een boilie heeft erg veel invloed op de stand van de haak tijdens opname door een karper. Bij vrijwel alle karper rigs wordt hier nagenoeg geen of erg weinig rekening mee gehouden en dat is volgens mij een gemiste kans om de effectiviteit van onze rigs aanzienlijk te kunnen verbeteren. Een boilie aan de hair kan in de praktijk door zijn ronde vorm na inworp, op een willekeurige kant komen te liggen.

Daarnaast zal de ronde vorm voor een slechte presentatie kunnen zorgen als het haakaas op een hellend vlak komt te liggen en het lood in een dieper gelegen kuil. Het resultaat laat zich raden de ronde bol rolt eenvoudig naar beneden in de kuil waar het lood ligt met als resultaat dat de aasaanbieding in de war kan raken. Of wat te denken aan de vele witvissen die tegen het ronde aas aanstoten? En zo heel eenvoudig het aas kunnen verplaatsen met alle gevolgen van dien. Als je over bovenstaande nadenkt, kom je gauw tot de conclusie dat onze aasaanbieding in de praktijk nog veel te wensen overlaat.

Boilies en karper rigs hebben zeker invloed op elkaar

Wafters zijn niet meer weg te denken uit mijn visserij. Zeker het aantal grote vissen die gesneuveld zijn op Food base wafters zijn niet meer te tellen.

Wanneer je wel eens met een onderwatercamera op de stek hebt gekeken, of op de stek bent gaan duiken om te kijken hoe de aasaanbieding er bij ligt, kom je snel tot de conclusie dat er veel meer met ons haakaas gebeurt dan dat ons lief is….Vandaar dat ik ben gaan experimenteren. Experimenteren met verschillende manieren in mijn aasaanbieding. De gedachtegang was om het haakaas dusdanig te presenteren dat deze zo lang en efficiënt mogelijk blijft ‘vissen’. Ik wil namelijk zoveel als mogelijk zelf de plek bepalen waar de haak moet prikken in de bek van de karper. Met als gevolg dat ik veel minder lossers heb dan ooit tevoren.

Maar er is meer waardoor boilies en karper rigs elkaar beïnvloeden

De tweede opvallende constatering was, dat ik een veel betere vangstgemiddelde ging maken. Zeker op de wateren waar de karpers de klappen van de zweep maar al te goed kennen. Deze constatering deden ook alle andere vissers die hier ook mee aan de slag gingen. Daarbij de onderwaterbeelden spraken boekdelen. Karpers weten al heel snel ons haakaas te omzeilen. Met andere woorden; een ieder die dit toepaste in zijn visserij, ging gevoelig meer vis vangen. Let wel we spreken hier puur over rig technische aanpassingen. Voor mij waren deze constateringen reden genoeg om hier verder mee te experimenteren.

"<yoastmark

 

Door de vorm en/of de onbalans van het haakaas is het mogelijk om de opname en dus de werking van onze rig te beïnvloeden.

De eerste rig die ik zelf ontwikkelde met bovenstaande gedachtegang was de poly-rig. Deze rig had ik gemaakt met een kleine 8mm pop-up op de steel van de haak. Deze pop-up rijg je op de hair en vervolgens fixeer je deze op de steel van de haak. De gedachte hierachter was, dat ik de haaksteel op deze manier van de bodem liftte, waardoor de punt in zijn meest agressieve stand komt te staan. Over hoe deze rig gemaakt kan worden leg ik allemaal uit in het artikel: ‘De poly-rig’. Vandaar dat ik er nu niet te veel over wil uitwieden. Wel stond deze rig aan het begin van mijn ideeën om niets meer aan het toeval over te laten.  

lees eens het hoofdstuk over inhakings effectiviteit in mijn boek Sprekende Hengels
lees eens het hoofdstuk over inhakingseffectiviteit in mijn boek Sprekende Hengels

Wil je zelf je eigen karper rigs samenstellen klik dan eens op Rig configurator

Vorm van de boilie kan bepalend zijn voor een goede inhaking

Karpers weten vaak vrij snel onze montages te ontlopen, de vraag is hoe snel speel jij op de omstandigheden in.

Het eenvoudigste is natuurlijk bij het karpervissen op een oneffen bodem om de vorm van de boilie aan te passen. Dit principe paste ik veelvuldig toe bij mijn visserij op de rivieren. Door de ronde vorm kon het aas eenvoudig verplaatst worden of in het ergste geval gaan tollen in de stroming. Om nu een haakaas te maken dat goed blijft liggen op de bodem, kun je alvorens je deze gaat koken, het beste de ronde boilies pletten. Hierdoor krijg je een soort ‘hamburgervorm’ die bij stroming of op wateren waar door witvis veel met het aas gesjoemeld wordt, zeer goed blijft liggen.

Immers er zijn nu maar twee vlakken waar het aas op kan liggen en dit gegeven sprak mij wel aan. Door gebruik te maken van een andere vorm kon ik nu zelf bepalen op welk raakvlak mijn aas op de bodem van het viswater kwam te liggen, dit in tegenstelling tot de aasaanbieding met een ronde boilie. Doordat een rond aas nooit eenzelfde vertrekpunt van de hair ten opzichte van haak heeft, is het mogelijk dat de inhaking belemmerd worden door de stand van de boilie.

Zelf het vertrekpunt aanpassen

We kunnen dus het vertrekpunt van de hair aanpassen, door gebruik te maken van de vorm of het liftend effect van een pop-up. Maar er is meer, de vorm bepaalt ook hoe een opgenomen voedseldeeltje reageert in de bek van een karper. Waarbij we zelfs de opname van het haakaas kunnen we sturen door de vorm of de onbalans van het haakaas. Denk maar eens aan de snowman rig. Door het gebruik van een snowman zal het vertrekpunt van de hair altijd hetzelfde zijn. Namelijk altijd aan de onderkant van het zinkende haakaas. Immers door de opwaartse kracht van de pop-up zal de hair altijd vlak op de bodem rusten. Wat betekent dat de hair, maar ook de haak altijd dezelfde stand zal gaan innemen bij een aasopname. Bedenkt altijd hoe de door jouw gebruikte boilies en karper rigs invloed op elkaar hebben.

Door het gebruik van een snowman zal het vertrekpunt van de hair altijd hetzelfde zijn! Lees het artikel over boilies en karper rigs!
Door het gebruik van een snowman zal het vertrekpunt van de hair altijd hetzelfde zijn!

(Op de foto een combinatie van SA7 bodem-aas en SE4 Hi-Visual popup)

Deel 4 is met een leuke film!

In deel vier zullen we middels een filmpje jullie meenemen naar  de waterkant. In dit filmpje vertel ik precies hoe ik mijn speciaal haakaas maak. Maar ook waar je op moet letten wanneer je hier zelf mee aan de slag gaat. Dit alles en nog veel meer in deel vier van; “Het grote verschil tussen boilie en boilie!

Maak je hier gratis lid van ons you tube kanaal!