Prachtig Nederlands betaalwater!

Het Plashuis karpervissen in het groene hart van Nederland

Het plashuis is het oudste betaalwater van Nederland!

Het is maandag 26 april aan het eind van de ochtend wanneer we voor het hek staan van het Plashuis. Het plan is om, samen met vismaat Peter Lucken, een week te gaan karper vissen op het oudste betaalwater van Nederland. Dit prachtige water ligt in de provincie Zuid Holland, middenin het groene hart van Nederland tussen de dorpjes Noorden en Nieuwkoop. Wanneer we het domein oprijden komt de beheerder Bart ons al tegemoet. Deze vriendelijke ondernemer nodigt ons uit een kop koffie te drinken op het terras van het bijbehorende restaurant en we maken een praatje. Het restaurant ademt één en al nostalgie uit, prachtige oude vangst foto’s prijken aan de wand. Bart kent het water op z’n duimpje, weet als geen ander op welke stekken de laatste weken vissen zijn gevangen en kan je veel nuttige stek informatie geven wanneer je gaat vissen op het plashuis

Wanneer je een stek boekt is dit inclusief het gebruik van een robuuste stalen boot. Je kunt ter plaatse een elektromotor huren mocht je geen zin hebben om te roeien. Tevens zijn er accu’s ter beschikking, welke je op ieder moment zelf kunt  voor een volle accu. Daarnaast kan je op het Plashuis gebruik maken de ontbijt, lunch en diner service, welke Bart desgewenst op de stek komt bezorgen. Ook het gebruik van de toiletten en douches behoren tot de beschikbare faciliteiten. De toiletten zijn via de zij ingang 24/7 toegankelijk, de douches bevinden zich boven het restaurant en zijn tussen 10u en 16u beschikbaar. Dit maakt het verblijf aan het Plashuis als een ware vakantie!

Inhoudsopgave:

Wat je moet weten over het plashuis.

De stekken op het plashuis.

Bodemgesteldheid op het plashuis.

Welke boilies vangen goed op het plashuis?

Welke karper rigs werken goed op het plashuis?

De eerste nacht karpervissen.

De Squid liver boilies doen het goed.

 

Wat je moet weten over het plashuis

De vele wateren in deze omgeving zijn in de 17e eeuw ontstaan door het winnen van veen. Het Plashuis is opgericht in 1932, het was van oudsher een elite club waar je tegen een betaling vanuit een de boot op karper kon vissen. Daarmee is het Plashuis het oudste betaalwater van Nederland. In deze jaren zijn verschillende karper uitzettingen gedaan en kon je er zelfs les krijgen om een karper te vangen. Het water is 28 hectare groot en heeft 8 ruime stekken. De maximale waterdiepte is zo’n 2.50m oplopend tot ongeveer 60cm aan de kanten, het water is vrij troebel en wat lichtbruin van kleur.

Het Plashuis is een prachtig Nederlands betaalwater
Wil jij ook vissen op het plashuis? Check dan eens het artikel!

Het water kenmerkt zich door de vele rietkragen en lelie velden. Al waren de lelies zo vroeg in het jaar nog niet overal zichtbaar aan de oppervlakte. De vele eilandjes geven het meer een idyllisch karakter. Het water heeft een geweldig visbestand. Veel voorkomende vissoorten, naast de karper, zijn brasem, snoek en zeelt. Het karper bestand bestaat uit een mix van schub- en spiegels. Het gemiddelde gewicht van de karpers is rond de 11 kilo, maar er zwemmen tevens een flink aantal karpers van boven de 15 kilo rond. De grootste karper op het Plashuis doet de unster kraken op 23 kilo.

De stekken op het plashuis

Wij hebben stek 5 ter beschikking, deze stek ligt op een eiland in het zuidelijke gedeelte van het water. Het is een zeer ruime stek, we hebben allebei voldoende ruimte om onze 3 hengels te positioneren, zonder dat we hinder hebben van het naastgelegen eiland van stek 4. Op de eiland stekken zijn houten platen gelegd waarop je de tenten met schroeven kunt vastzetten, je kunt hier met gemak 2 tenten en eventueel een shelter op kwijt. Afgelopen winter is er groot onderhoud gedaan op het water en de stekken, zo is er flink gesnoeid en zijn er bomen gekapt op de eilanden.

Visplekken en stekken op het betaalwater het plashuis
Overzicht van de karper stekken op het plashuis

Hierdoor oogt het zo vroeg in het voorjaar wat kaal, echter biedt het ook de mogelijkheid om rondom het eiland te vissen. Ik zie het meer als een voordeel dan een nadeel! Peter bevist de noordelijke kant van ons eiland en ik pak de zuidelijke kant. De koude noordenwind staat al weken lang op onze kant te beuken, we zijn benieuwd wat voor invloed deze koude wind heeft op de karpers. Geven ze de voorkeur aan de koude wind kant of de wat minder koude luwte kant?

Bodemgesteldheid op het plashuis

De bodem op het Plashuis bestaat voornamelijk uit veen. Deze silt laag is op meeste plekken vrij zacht, maar met een aangepaste methode zijn deze plekken goed te bevissen. De truc is om de wat hardere plekken op te zoeken en daar je montage te droppen. De veen bodem stinkt trouwens niet waardoor je geen zorgen hoeft te maken over het haakaas. Je kunt deze plekken vinden door vanuit de boot met een prikstok de bodem af te tasten. Al varend krijg je al vrij snel een goed beeld van de bodem en de hardheid. Het is inmiddels al ver in de middag wanneer we met de boot de stek verkennen.

De bodem loopt gelijkmatig af en eigenlijk kunnen we maar heel weinig diepte verschil ontdekken. Peter vindt tegen een rij palen, welke fungeren als een soort afbakening van de zone, een hard plaatje. De tweede hengel positioneert hij tegen een lelie veldje en 1 hengel gaat op het wijd. Ik ontdek in de hoek waar de wind op staat, zo’n 10 meter uit de kant, een paar rietpollen die net onder water staan. Rondom deze rietpollen is de bodem over strook van 4 meter vrij hard, daar omheen is de bodem weer zachte prut. Deze stek kon wel eens vis gaan opleveren was mijn gedachte. Mijn 2e hengel ging naar de punt van een eiland en de 3e strategisch verder uit de kant langs het eiland.

Naast de roze kleur zijn de high density half popups ook verkrijgbaar in bruin.
Naast de roze kleur zijn de high density half boilie ook verkrijgbaar in bruin. Ideaal voor wateren met zachte modderbodems. KLIK op de afbeelding om naar de webshop te gaan.

Welke boilies vangen goed op het plashuis?

Onze tactiek voor de eerste nacht is vrij simpel, niet wetend hoeveel onze voorgangers hebben gevoerd, kiezen wij ervoor om per hengel een klein handje boilies bij te voeren. Afgelopen weekend heeft er een wedstrijd plaatsgevonden en de vangsten waren niet geweldig geweest. Ook omdat het erg koud is voor de tijd van het jaar, de wind uit het noordoosten komt en het ‘s nachts vriest, zijn de omstandigheden verre van ideaal. Mochten de karpers actief zijn kunnen we altijd nog gedurende de loop van de week de voerhoeveelheid verhogen, was onze gedachte.

Wat aas betreft hebben we de keuze gemaakt alleen boilies te gebruiken, dit omdat er een flink bestand aan brasem rondzwemt hebben we gekozen om geen partikels te gebruiken. De eerste nacht kiezen we er voor om verschillende soorten boilies uit de Carp Whisperer range in te zetten, omdat het de eerste keer was dat we op het Plashuis vissen hopen we er zo achter te komen welke type boilie de karpers de voorkeur geven. De zoete SE4 en de hartige SA7 boilie heb ik door elkaar gemengd. Twee hengels beaast met een hybrid hookbait gaan, tezamen met een klein handje van deze boilies, te water. Een Hybrid hookbait is een wafter welke bestaat uit een helft SA7 en een half gedeelte SE4 pop-up (zie foto). De derde hengel werd voorzien van een Squid liver boilie.

Een half boilie met een zinkende squid liver boilie doen het goed op dit betaalwater!
Een half boilie met een zinkende squid liver boilie doen het goed op dit betaalwater!

Welke karper rigs werken goed op het plashuis?

Op betaalwateren heb je over het algemeen rekening te houden met veel regels, echter zijn er op het Plashuis zijn er geen buitensporige regels. Zo konden wij qua materiaal goed inspelen op de aanwezige obstakels zoals riet en lelies. Mede doordat wij op een afstand visten van ongeveer 100 meter, kozen wij voor gevlochten lijn op onze spoelen. De Kryptec gevlochten hoofdlijn is een zinkende lijn, dun van diameter (25/00) en is erg slijtvast, icm een shock leader voorslag van 60/00 een prima combinatie voor deze omstandigheden.

Als onderlijnmateriaal gebruikte ik de Dura link, een soepele slijtvaste onderlijn geschikt voor het “ruigere” werk. Het mooie van dit materiaal is dat je deze kunt splicen, door aan beide kanten van de onderlijn een klein lusje te maken met een splice needle kan je deze super eenvoudig  monteren aan een quick change swivel en aan de andere kant de haak inlussen (zie foto). Om de lus te fixeren bevestig ik een medium kicker op de onderlijn welke ik over het haak oog schuif, de kicker zorgt er tevens voor dat de haak nog sneller indraait. Mijn onderlijn heeft een lengte van ongeveer 18 cm.

Simpele bow rigs gemaakt van onze dura link onderlijnmateriaal
Simpele bow rigs gemaakt van onze dura link onderlijnmateriaal werken het beste op het betaalwater Plashuis.

Het aas, in dit geval een 25mm Squid liver boilie afgetopt met een roze half foam boilie, bevestig ik op een micro ring swivel en zet deze vast met een stukje flosdraad. Om er zeker van te zijn dat mijn aas niet door het flosdraad heen trekt, knoop ik een kleine boilie stopper aan de bovenkant vast. Indien watervogels, witvis, karper of andere onderwaterwezens het aas oppakken zal deze door de stopper blijven zitten. Door het drijvende vermogen van de half foam boilie is mijn aanbieding perfect uitgebalanceerd. Dit zorgt ervoor dat deze mooi op de zachte bodem blijft staan. Als haak ga ik voor de Bow maat 4, deze haak heeft al sinds een tijd mijn volledige vertrouwen! Sterk, super scherp en heeft de eigenschap om snel te draaien bij een opname door een karper.

De eerste nacht karpervissen plashuis

Zo’n eerste dag vliegt altijd voorbij, we zijn druk bezig met het opzetten van de tenten en het in orde maken van de hengels. Na het avondeten maken we een heerlijke bak koffie en genieten van een prachtige zonsondergang. We proosten met een biertje op het leven! Het is rond 23u wanneer we onze slaapzakken induiken. Zou de eerste nacht ons een aanbeet gaan opleveren? Dat we op deze vraag al zo snel antwoord zouden krijgen had ik niet verwacht. Nog voor dat de torenklok van het dorpje Noorden twaalf keer luidde krijg ik een aanbeet en sta ik met een kromme hengel in mijn handen. Het is de hengel op het harde plaatje bij de rietpollen die afloopt. In het licht van de volle super maan zie ik mijn lijn langzaam door het water verplaatsen.

Het is deze nacht zó helder dat een hoofdlamp overbodig is. De karper aan het eind van de lijn is vrij sterk, plots zwemt deze zich ergens in vast, er is geen beweging in te krijgen. Het zou me toch niet gebeuren mijn eerste aanbeet op het Plashuis te gaan verspelen! Peter en ik springen samen in de boot en varen naar de plek des onheils. Nog steeds geen beweging in te krijgen!

Er zwemmen prachtige karpers op het plashuis
Er zwemmen prachtige karpers op het plashuis! Na de eerste karper volgen er al snel meer waaronder deze geweldige spiegel!

Ik pak de voorslag met mijn hand vast en trek gecontroleerd aan de lijn, ik voel dat er iets omhoog komt en zo ineens schiet de lijn los. Ik voel de lijn door mijn hand glijden, de vis zit er gelukkig nog aan, en een paar tellen later kan Peter de karper landen en onze eerste karper op het Plashuis is een feit! De rest van de nacht krijgen we geen aanbeet meer, maar door alle commotie kunnen we maar moeilijk weer in slaap komen.

De Squid liver boilies doen het goed

De volgende morgen zijn we alweer vroeg wakker, na het ontbijt en een stevige bak koffie draaien we de hengels binnen en varen naar het restaurant. Na een verfrissende douche maken we een praatje met Bas en wisselen de accu om. In de middag en avond blijft het rustig. We genieten van de zon, zo achter de plu is het goed te doen want er staat nog steeds een koude harde wind. We hebben geen hoge verwachtingen voor komende nacht. De koude noordoosten wind, heldere hemel en nachtvorst doet ons verwachten een rustige nacht te krijgen. Echter rond 23u krijg ik op dezelfde hengel als vorige nacht een aanbeet.

Ook deze vis weet zich na enige tijd vast te zwemmen, wederom stappen we in de boot, de lijn zit vast achter een riet pol en door er heen te varen krijgen we de lijn los en voel ik weer contact met de karper. Helaas begeeft de onderlijn het, deze is waarschijnlijk toch dermate beschadigd geraakt door de scherpe harde riet pol. Om half drie in de nacht krijg ik gelukkig een herkansing, de Delkim giert het uit. Ik besluit nu minimaal druk te geven en gelijk in de boot te stappen en richting de vis te varen.

grote karpers kun je ook in Nederland vangen
Hiervoor wil ik maar wat graag vissen op het Plashuis!

Dit blijkt een juiste tactiek te zijn want zonder problemen kan Peter deze vis landen. De Squid Liver heeft wederom een karper opgeleverd en krijgen het gevoel dat de karpers de voorkeur geven aan dit aas, hierop besluiten we alle hengels met squid liver boilies en wafters te voorzien.

Het zijn niet alleen spiegels maar ook grote schubs komen op de kant!
Het zijn niet alleen spiegels, maar ook grote schubs die ons aas weten te vinden!

Derde en vierde visdag

Omdat de aanbeten steeds in de nacht zijn geweest konden we overdag lekker relaxen. Vandaag mogen voor het eerst de terrassen weer open, en we maken hier dankbaar gebruik van door in de zon een heerlijke koud biertje te drinken! Hierna gaan we boodschappen halen in het nabijgelegen dorpje. Het zou de laatste zonnige dag van de week worden en besluiten deze dag te gaan bbqen. De biefstukken liggen op de bbq. Gekscherend zeg ik tegen Peter, als we nu een aanbeet krijgen is het niet te best! Prompt loopt Peter z’n hengel af! Het is de hengel in het verste kommetje en zijn genoodzaakt er met de boot heen te varen. Ik weet nog snel de biefstukken van de bbq af te halen, het zou toch zonde zijn als deze zouden verbranden!

Het eten is op dit betaalwater echt goed!
Naast lekker vlees van de bbq, eten we ook in het restaurant!

De dril loopt voorspoedig en de karper komt in het net! In de avond betrekt de lucht en al gauw begint het te regenen. Het waait minder hard en de temperatuur is ‘s nachts wat hoger. Dit heeft gelijk effect op de eetlust van de vis, de aanbeten komen snel achter elkaar en we weten deze nacht beide een aantal mooie karpers te vangen. De gebroken nachten beginnen z’n tol te eisen. De vermoeidheid slaat toe, of zou het de leeftijd zijn?

De regen valt met bakken uit de hemel en de wind wakkert flink aan. We draaien overdag de hengels binnen en nemen in de middag een siësta. Op een druk bevist betaalwater kan het geen kwaad je hengels voor een tijdje uit het water te halen. De karper kan dan zonder dat ze worden afgeschrikt door de lijnen rustig rondzwemmen. Na het avond eten varen we de lijnen opnieuw uit.

aan grote karpers geen gebrek op het plashuis
Aan grote karpers geen gebrek op het plashuis fishing!

Helikoptersysteem

Het regenfront is gepasseerd en de zon komt af en toe weer tevoorschijn. De wind draait iets en komt uit noordwestelijke richting, maar voelt nog steeds erg koud aan. We voeren nog steeds mondjesmaat. Met een water temperatuur van net boven de 10 graden willen we de vis niet verzadigen. Om de vis gretig te houden voeren we een klein handje Squid Liver boilies per hengel bij.

Het helikoptersysteem werkt heel goed op wateren met zachte modderbodems
Het helikoptersysteem werkt heel goed op wateren met zachte modderbodems

Aan het eind van de middag vang ik op mijn hengel die ik vlak tegen de kant aan heb gelegd op 60cm water al snel een karper. De bodem is hier flink zacht, toch is er op een zachte bodem prima karper te vangen. Op deze zachte bodem gebruik ik een kant en klare helikopter leader van Cw. Hierbij zet ik de bead op zo’n 25cm van het lood waardoor de montage niet wegzakt in de bodem. Ik gebruik een squid liver wafter als haak aas, doordat deze lichter is blijft deze mooi op de bodem staan.

We sluiten het af met een prachtige spiegel!

Ook Peter gebruikt deze techniek en weet deze avond een paar aanbeten te verzilveren. Het wordt zo langzamerhand een geweldige sessie. Aan mooie vissen geen gebrek! Deze nacht krijgen we voor het eerst geen aanbeet. De wind staat niet meer vol in onze hoek. We besluiten voor de laatste nacht de tactiek wat aan te passen. We vissen nu beide met twee hengels op het wijd waar we een paar karpers zagen springen. Dit bleek een goede keuze want we vangen deze nacht allebei nog een karper. Peter sluit vroeg in de ochtend af met een werkelijk prachtige spiegel. In de loop van de ochtend ruimen we de spullen op en varen met de boot terug naar het restaurant. We kunnen terug kijken op een geweldige week en hebben het verblijf op het Plashuis als zeer prettig ervaren.

Heerlijk toch wanneer je de sessie in stijl kunt afsluiten!
Heerlijk toch wanneer je de sessie in stijl kunt afsluiten!

Bart & Linda heel erg bedankt voor jullie gastvrijheid!

Lijkt het je leuk om ook een keertje te vissen op het Plashuis? Neem dan contact op met Bart Bos van het Plashuis of Nicolas Komen van Fishermanholidays.

Vang ze!

Roelof Kruijer