Maken rivier kreeften je het leven als karpervisser zuur?

 

Karpervissen, kreeften en krabben hoe pak je dat aan?

Hoe kun je nu het beste op karpervissen op wateren met kreeften en krabben? Immers kreeften eten net als  karpers graag boilie’s en kunnen niet alleen je haakaas opeten maar ook je onderlijn in de war brengen. Echter karpers eten op hun buurt ook weer kreeften en zo is de cirkel weer rond! In dit artikel belicht ik de verschillende manieren om met succes te karpervissen op wateren met kreeften. Vragen als wat zijn de beste rigs tegen kreeft? Hoe kun je het haakaas kreeft bestendig maken? En verschillende andere tips om met succes te vissen op wateren waar het haakaas zo verdwenen is!

Vooral de grotere vissen weten net als ikzelf de kreeften wel te waarderen
Vooral de grotere vissen weten de kreeften wel te waarderen

Karpervissen op het kanaal met rivierkreeft en krab! 1

De ochtend is prime time voor het karpervissen! 2

Water sense ben je nodig bij het karpervissen. 2

Anekdote rijenkarper van het kanaal 2

Karpertips om kreeften en krabben een stap voor te zijn! 3

Top tip bevestigen van je haakaas. 3

Boilie wrap of super wrap hoe bevestig je dat om je haakaas?. 3

Dubbele zekerheid middels special krimpkous voor je haakaas. 3

Hoe maak je eenvoudig je boilies harder zodat ze beter bestand zijn tegen kreeft?. 4

Hoe voorkom je het in de war raken van je karper rigs?. 4

Gebruik nep aas om de rivier kreeften voor te zijn! 4

Geef ze iets te eten zodat ze niet vol op je haakaas storten! 4

Overdag karpervissen geeft je een voordeel tov de kreeften! 4

Azende karpers zullen de kreeften verjagen! 5

Needle in a hystack! 5

Oude rijenkarper 5

 

eten karpers ook rivier kreeften?
Soms vraag je jezelf af gaat karpervissen en kreeften wel samen? Karpers lusten naast driehoeksmosselen ook heel graag kreeften!

Karpervissen op het kanaal met rivier kreeften

Soms heb je een liedje, of deuntje die blijft plakken in je hoofd. Ik weet niet eens van wie het liedje is maar op de een of ander manier blijft een deel van de tekst zich steeds herhalen. Het gaat over een needle in a haystack, of te wel het vinden van een naald in een hooiberg. Iets wat natuurlijk een vrijwel onmogelijke opgave is gezien het aantal hooi sprietjes die nagenoeg hetzelfde eruitzien als een naald. Eigenlijk is het vissen op de kanalen ook wel vergelijkbaar met het vinden van een spelt in een hooiberg. Temeer wanneer je kijkt naar de grootte van het water en de bezettingsgraad. Het is deze vergelijking die ik maak wanneer het deuntje door mijn hoofd zich keer op afspeelt.

Het is alweer een tijd geleden dat ik hier aan het kanaal ben geweest om mijn lijnen nat te maken. Ik ken het water als mijn spreekwoordelijke broekzak. Als rattenvanger was ik namelijk dagelijks op en aan het water en hoewel ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt mis ik dit werk wel. Met het vangen van muskusratten en het dagelijks bewegen in de natuur krijgt het laatste stukje oerinstinct in mij een zekere mate van voldoening. Als kleine jongen was ik altijd al een beetje anders wat dat aangaat en dat zal ook wel nooit weer overgaan..

op de juiste stek inwerpen ook dat is karpervissen!
Het was gisteravond al laat toen ik aankwam maar gelukkig kon ik mijn hengels nog net voor het donker worden klaar maken en op de juiste plek inwerpen

De ochtend is prime time voor het karpervissen en kreeften water!

Gisteravond ben ik vrij laat aangekomen. Het tijdstip van aankomst had niet gehoeven, maar is volledig mijn eigenschuld, veel te druk met allerlei zaken waaronder een verbouwing. Mijn hoofd is teveel bezig met andere zaken en dat gaat ten koste van het vissen. De afgelopen nacht bleef het stil niet verwonderlijk gezien de structuur en grootte van het water in vergelijk met het bestand. Het is ondertussen ochtend aan het worden en mijn uitzicht is werkelijk fantastisch. Het is een moment waarbij het ochtenddamp langzaam oplost in de droge wat killere buitenlucht. Dit gecombineerd met het goudgele strijklicht van de eerste zonnestralen van een nieuwe dag geven een hemels karakter. Tenminste dit is wat ik me voorstel bij een hemelse gloed. Het gekke is dat zolang ik al vis mijn inwendige klok precies weet wanneer de nieuwe dag begint.

Karpervissen op het kanaal is waar mijn hart ligt!
Plaatjes zeggen vaak meer dan woorden, echter zelfs deze foto laat niet ‘het moment’ in zijn volle recht uitkomen. Bij mij zijn karpervissen en kreeften nauw met elkaar verbonden. De wateren waar ik vis zijn veel rivierkreeften en krabben. En daar zul je op een bepaalde manier mee moeten leren omgaan!

Het is voor een karpervisser misschien wel het belangrijkste moment van de dag. Al het onderwaterleven lijkt wel een glimp te willen opvangen van de eerste lichtschitteringen op het wateroppervlak. Net als de karpers die even denken vrij spel te hebben en zonder angst het wateroppervlak doorbreken en zo hun schuilplaats een mij kenbaar maken. Ik weet niet of jullie dat ook hebben maar wanneer ik aan het vissen ben dan is mijn blik als het ware automatisch gericht op het water. Het is onbewust een soort gewoonte die van nature mijn focus aanstuurt.

Water sense ben je nodig bij het karpervissen en kreeften water

Ik weet dat dit het moment is waarbij je een aanbeet mag verwachten. Op de een of andere manier is karpervissen niet altijd iets waar je precies je vinger op kunt leggen. Ja, ik weet het wel, we willen graag het hoe en waarom begrijpen en ik ben wat dat aangaat zeker niet anders. Echter naast ervaring en kennis is er ook nog het stukje waar we geen grip op hebben. Dit gevoel of ‘water sense’ zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen kan ons wel net dat beetje extra geven. Ach en soms gebeuren dingen ook omdat het net zo uitkomt

Hoewel het kanaal altijd al voor mij een magisch water is geweest doet het ook nu weer zijn naam eer aan. De eerste aanbeet voelde ik als het ware van tevoren aankomen. Een prachtige, hoog gebouwde karper met een rijenachtige schubbenpatroon glijdt mijn landingsnet in. Het doet me gelijk denken aan een oude bekende die ik hier meermalen heb gevangen. Maar die op zijn manier altijd buiten ‘beeld’ wist te blijven. Karpervissen en kreeften met krabben gaan hier hand in hand maar de beloning kan soms echt heel mooi zijn!

het zijn niet altijd monsters die je op het kanaal vangt!
De eerste karper is niet gelijk een monster maar wel eentje met veel potentie!

Anekdote rijenkarper van het kanaal

Het verhaal wil dat ik ruim een decennia geleden eens een rijenkarper ving. Wat trouwens een zeldzame verschijning hier op de openbare kanalen is. Nu liet ik toen ter tijd een toevallige voorbijganger een paar foto’s maken…Achteraf bleek dit een hele domme fout te zijn. Je kent dat vast wel alles was onscherp en of totaal niet goed gekadreerd. Enfin die foto’s konden dus zo de prullenbak in.

Een aantal jaren later ving ik precies dezelfde karper weer. De vis in kwestie was niets gegroeid en naast zijn beschubbing heel makkelijk herkenbaar aan zijn speciale staart. Deze keer had ik een vismaat meegenomen die foto’s ging maken! Dus dat zat wel goed! Tenminste dat dacht ik.. Je raad het al, ook dat ging mis…Op de een of andere manier zijn de gemaakte foto’s verdwenen en heb ik ze nooit in mijn bezit gekregen. Het was deze vis die bij het terugzetten van de hoge gedrongen karper. nu terugkomt in mijn gedachten Waarschijnlijk roept de rijenachtige beschubbing van de hoge spiegel bepaalde herinneringen op.

Wanneer ik in het water sta en de vis langzaam door mijn handen wegzwemt ben ik er vrij zeker van dat ik de rijen van het verleden nog eens ga vangen. Als bijna niet te geloven sta ik niet veel later met deze rijen voor mijn camera te poseren. Ik kan het nog steeds niet bevatten hoe ik net voor de vangst zo aan deze vis dacht. De ambiance is trouwens echt geweldig zo met het zwakke ochtendzonlicht en de verhullende waterdamp over het kanaal.

De ambiance is perfect wat een heerlijke herinnering van een vis die zo lang de dans wist te ontspringen.
De ambiance is perfect wat een heerlijke herinnering van een vis die zo lang de dans wist te ontspringen.

Karpertips om kreeften en krabben een stap voor te zijn!

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn, tijdens het onthaken zag ik aan mijn haakaas dat de krabben al behoorlijk actief zijn. Gelukkig heb ik mijn boilie ingelust. Op deze manier blijft het haakaas zeer lang aan de hair. Het enige wat er na verloop van tijd gebeurt is dat het aas steeds kleiner wordt echter het aas gaat niet van de hair. En ook al is er uiteindelijk nog maar een stukje boilie over, ook daar kun je nog steeds een karper mee vangen!

Top tip bevestigen van je haakaas

Als eerste: De lus maak ik dusdanig groot dat ik het hele haakaas kan inlussen

Maak een grote lus en lus het haakaas in om zo te voorkomen dat kreeften je haakaas van de hair snoepen
Maak een grote lus en lus het haakaas in om zo te voorkomen dat kreeften je haakaas van de hair snoepen

Stap 2; Vervolgens trek ik de lus door de boilie en lus ik de boilie als het ware in

steek de lus door de boilie
Trek de lus door de boilie en lus de boilie aan de hair!

Als derde: Daarna trek je de lus terug door het centrale deel van de boilie zodat het haakaas strak is ingelust

Zo ziet een ingeluste boilie eruit!
Zo ziet een ingeluste boilie eruit!

Door het inlussen van je haakaas voorkom je dat de boilie van de hair wordt gehaald. Kreeften zijn ware meesters in het verwijderen van een boilie stop en weten vervolgens in no time je haakaas van de hair te halen. Vraag me niet hoe ze dat doen maar feit is dat je met ingelust haakaas de tijdsduur aanzienlijk verlengd! Ideaal dus wanneer je moet uitvaren of wanneer je de nacht ingaat!

Boilie wrap of super wrap hoe bevestig je dat om je haakaas?

Een andere manier om de geschaarde lastposten wat langer bezig te houden. (Want ze uitsluiten is niet mogelijk) is het gebruik van boilie wrap. Des te gladder deze is des te minder grip de kreeften of krabben hebben op het oppervlak. Persoonlijk hou ik niet van boilie wrap waar al geperforeerde gaten in zitten. Deze gaten zijn vrij groot en dat is tevens het probleem. Met deze voorgestanste gaten had ik met grote regelmaat dat de punt van de haak in de perforatie bleef hangen.

Met een boilie naald kun je eenvoudig kleine gaatjes in het wrap prikken zodat er wat extra attractie uitlekt.
Met een boilie naald kun je eenvoudig kleine gaatjes in het wrap prikken zodat er wat extra attractie uitlekt.

Niet bepaald goed voor je vertrouwen moet ik je zeggen. Daarom geef ik de voorkeur voor een glad en niet geperforeerd type boilie wrap. Je kunt trouwens de uitwaseming heel eenvoudig zelf verbeteren door met een boilie naald hele kleine gaatjes in de buitenkant te prikken. Doordat deze gaatjes heel klein zijn voorkom je (ook wanneer er door witvis en/of kreeft er met het haakaas wordt gerommeld) dat de haak erin blijft hangen,

Dubbele zekerheid middels special krimpkous voor je haakaas

Het krimpen van boilie wrap rondom je aas doe je eenvoudig middels stoom.
Het krimpen van boilie wrap rondom je aas doe je eenvoudig middels stoom.

Het kan ook met een aansteker maar je loopt dan kans dat het tube verbrand en je haakaas gaat ruiken naar verbrand plastic. Je kunt wanneer er veel kreeften aanwezig zijn het haakaas voorzien van een tweede laag die je haaks op de eerste laag zet. De hair voer je dan door het deel wat dubbel is waarbij je gebruik maakt van een verlengde boilie stop. Op deze manier wordt het een stuk lastiger om het haakaas van de hair te verwijderen.

Hoe maak je eenvoudig je boilies harder? karpervissen en kreeften omzeilen!

Gebruik geen boilies met dierlijke producten op wateren met kreeft
De volgende tip die ik jullie kan meegeven is om te voeren met een boilie waar geen dierlijke producten in worden gebruikt. Mijn voorkeur gaat uit naar de SE4 boilie.

Een harde zoete boilie heeft mijn voorkeur. Dit uitharden kun je gemakkelijk doen door een handvol aas te bewaren in een pot met zout. Ook kan je het haakaas voor enkele weken in de CV-hok hangen totdat ze kurkdroog zijn. Wees niet bang ook niet om met harde boilies te voeren karpers kauwen dit zo fijn. Denk maar eens aan die grote zwanenmosselen die je veelvuldig terugvindt in de ontlasting van kanaalkarpers.

Hoe voorkom je het in de war raken van je karper rigs?

Voor kom dat de boilie eenvoudig kan rollen!
Voor kom dat de boilie eenvoudig kan rollen!

Door met een scherp mes de zijkanten te verwijderen van het haakaas is het haakaas veel minder een speelbal van witvis en of kreeft. Het lijkt misschien een nietszeggende tip maar het helpt welzeker mee om het in de war raken van je onderlijn te voorkomen! Mijn absolute voorkeur gaat uit naar de German stiff rig met deze rig voorkom je het in de war raken van je montage!

Klik hier voor meer informatie over de German stiff rig.

Gebruik nep aas om de rivier kreeften voor te zijn!

Nep mais is een karperaas waar kreeft maar heel moeilijk vat op krijgt. Door de rubberen structuur en hoge mate van elastisch vermogen voorkom je dat het haakaas van je hair verdwijnt. Wanneer je ook nog eens een verlengde stopper gebruikt voorkom je dat een kreeft deze uit de hair peutert. Dit laatste zijn ze heel goed in! Vandaar dat je beter hier wat extra aandacht aan kunt besteden. Het helpt zelf al wanneer je een nep maisje als stopper voor je boilie gebruikt. Op deze manier vis je eigenlijk nooit met een lege hair!

nepmais kan een hele goede oplossing zijn voor het kreeften probleem!
Nep mais kan een hele goede oplossing zijn voor het kreeften probleem!

Geef ze iets te eten zodat ze niet vol op je haakaas storten!

Voer geregeld wat bij zodat er wat te halen valt. Doe je dat niet dan zullen de kreeften zich massaal op het ene haakaasje storten waardoor deze veel sneller van de hair wordt gesnoept. Voer je geregeld bij met normale boilies die zachter zijn dan blijft het haakaas veel langer intact en nemen de vangkansen aanzienlijk toe! Daarbij kun je het haakaas ook wat naast de voerstek vissen. Deze laatste is so wie so wel een goede tactiek op dit soort wateren!

Je kunt pellets ook prima inzetten op wateren met kreeft
Je kunt pellets ook prima inzetten op wateren met kreeft echter zorg ervoor dat je haakaas ver buiten de voerstek ligt!

Overdag karpervissen geeft je een voordeel tov de kreeften!

Misschien een open deur maar check geregeld je haakaas en wacht niet te lang met verversen!
Misschien een open deur maar check geregeld je haakaas en wacht niet te lang met verversen!

Temeer op wateren met krabben is het belangrijk om geregeld even de zaak naar binnen te draaien. Ook het verleggen van je montage iets dichterbij of een iets andere plek kan helpen. Daarnaast zul je veel meer last van onze geschaarde ‘vrienden’ hebben in de nachtelijke uren dan overdag. Hierdoor kan het een verstandige keus zijn om enkel overdag te gaan vissen!

Deze vervelende kreeften en krabben is iets waar je mee leert omgaan. Vandaar een aantal tips die je vast kunt gebruiken mocht je last krijgen van kreeften. Het is tijdens de piekperiode van de krabbentrek nagenoeg onmogelijk om te vissen hier op het kanaal. Het haakaas blijft ondanks het gebruik van boilie wrap hooguit 30minuten aan de hair. Daarna is alles verdwenen en storten ze zich op alle kunststof en rubber componenten van je onderlijn/loodmontage. Tail-rubbers worden er gewoon af geknipt net als line aligners en anti tangle tubing. Het is dat ik in deze periode even niet vis op het kanaal.

half boilie is gemaakt van foam om uitgebalanceerd haakaas te maken

Onze foam half boilie is ook prima te gebruiken icm met de boilie wrap!

Azende karpers zullen de kreeften verjagen!

Des te meer karpers gaan azen op je stek des te meer last je hebt van deze creepy crawlers. Logisch natuurlijk wanneer je kijkt naar de verhouding in grootte en dat karpers niet vies zijn van een lekker hapje in de vorm van een kreeft of een kleine krab! Na de oude rijenkarper vang ik al snel nog een paar vissen. Niet hele grote maar wel een paar zeer fraai beschubte exemplaren. En dat maakt ook een hoop goed!

Er komen in totaal 6 vissen voorbij. Geen hele grote karpers maar dat maakt het plezier er niet minder om!
Er komen in totaal 6 vissen voorbij. Geen hele grote karpers maar dat maakt het plezier er niet minder om!

Meestal blijf vis ik geen lange sessies op het kanaal. Kanaalvissen trekken namelijk al vrij snel verder. Je kunt met voer de vissen ook niet lang op de plek houden. Beter is om een ander plek aan te voeren en daar te gaan vissen. Zelf heb ik niet heel veel tijd en ga meestal na een 12-tal uren vissen weer naar huis. Wel voer ik dan een andere stek aan. Wanneer je het kanaal goed kent dan kun je een redelijke inschatting maken waar de vissen heen trekken. Op deze manier kun je de vissen op een volgende stek als het ware opvangen. Belangrijk is dat je niet te veel tijd tussen het voeren en de eerstvolgende sessie laat want kanaal karpers kunnen moeiteloos 10 km zwemmen op een dag.

Na een 6-tal karpers wordt het tijd om in te pakken. Het is al rond de middag en het is bloedheet. Niet bepaald mijn ding moet ik je eerlijkheidshalve zeggen, maar goed ik heb niets te klagen! Na het inpakken voer ik nog een andere stek aan. Deze stek zullen de vissen als het goed is aandoen en wanneer niet dan maak ik wel kans op een andere school die hier hopelijk rondzwemt.

Needle in a hystack!

De eerstvolgende sessie die ik gepland heb kan ik niet vissen ik laat het voeren even achterwege want meer dan een paar dagen voorvoeren op het kanaal heeft voor mij geen zin. Er gaat veel meer tijd over dan dat mij lief is en eerlijk gezegd glipt het kanaal langzaam maar zeker door mijn vingers en rest mij niet veel meer dan opnieuw beginnen. Grip houden kan alleen wanneer je er met een zekere regelmaat vist. Soms heb je niet veel keus en ga je vissen wanneer je tijd hebt. Wel lukt het me om een morgentje te vissen op een ander stuk kanaal waar ik naast een paar schubs ook een erg mooie rijen weet te vangen. Blijkbaar zit het me wel mee wat betreft het vangen van mooie vissen!

Op een ander stuk kanaal weet ik een aantal erg mooie vissen te vangen. 1 van deze vissen is een bijzonder fraaie rijenkarper!
Op een ander stuk kanaal weet ik een aantal erg mooie vissen te vangen. 1 van deze vissen is een bijzonder fraaie rijenkarper!
Waarschijnlijk zal ik je wel nooit weer vangen!
Waarschijnlijk zal ik je wel nooit weer vangen!

Oude rijenkarper

Na het uitstapje kan ik weer terug naar het kanaal waar de oude rijen zwemt. Ik rij wat rond, voorvoeren is me niet gelukt dus ik wil instant mijn geluk beproeven. Nergens valt wat te bespeuren. Ik heb ook niet veel zin om nog veel verder te rijden, ik wil vissen! De kans dat ik niets vang is heel groot dat weet ik als geen ander. Ik kies uiteindelijk voor een deel waarvan ik weet dat de vissen er regelmatig rondhangen. Met een beetje geluk kan ik er eentje van vangen.

rijenkarpers en kreeften gaan goed samen!
We meet again old friend! Karpervissen en kreeften is niet eenvoudig maar de voldoening kan wel heel groot zijn!!

Het mooie van deze stek is dat de oever heel natuurlijk is. Niet de stalen damwanden waar de meeste kanalen mee zijn verstevigd. Het is me wel opgevallen dat ook de karpers een voorkeur hebben voor een natuurlijke oever. Er is uiteraard ook veel meer te halen temeer omdat hier veel riet staat. In de dichte wortelstructuur van het riet huist heel veel onderwaterleven die op hun beurt weer tot voedsel dienen voor de vissen.

Ik vis altijd 2 hengel net achter het riet. Het is er niet diep ongeveer een 30 a 40-tal cm maar dat deert de karpers niet hoor die graven als het ware in de oeverzone. Het is deze hengel die als eerste afloopt en ik vang opnieuw een oude bekende! Hoe is het warempel mogelijk dat je dezelfde vis weer vangt op misschien wel 50km watergang zonder stuwen. Misschien moet ik toch eens een staatslot kopen denk ik wanneer ik de vis terugzet….

Needle in a haystack! We meet again old friend 😊