Inspiration lake een van Nederlands oudste betaalwateren voor het karpervissen!

Inspiration lake, karper betaalwater in Nederland, super sessie!

Inspiration lake is een 1,5 hectare groot Nederlands betaalwater. Dit karper water is ideaal voor een visvakantie. Je hoeft namelijk niet ver te rijden, want het betaalwater ligt net boven de Belgische grens in het plaatsje Veldhoven. Wanneer je ook nog weet dat er karpers zwemmen van boven de 20kg, ja dan wordt het wel heel aanlokkelijk om daar je visvakantie te boeken!

Inspiration lake heeft 4 visstekken waarvan er 2 worden verhuurd. Hierdoor heb je wat extra ruimte en tevens de mogelijkheid om te verkassen. Helemaal ideaal is het, wanneer je het hele water boekt. Je kunt dan eventueel met een paar vrienden gezellig in de natuur chillen. Wat Inspiration lake ligt namelijk aan een natuurgebied! Dit maakt Inspiration lake tot een prachtige locatie voor een gezellige karper visvakantie.

Inspiration lake, karper betaalwater in Nederland, super sessie!

Bodemverloop en dieptekaart Inspiration lake.

Waterplanten en obstakels op Inspiration lake.

Karperbestand op de Inspiration lake.

Welke boilies werken goed op de Inspiration lake.

De best vangende karper rigs op de Inspiration lake.

Wat ben je nog meer nodig voor je trip naar Inspiration lake?

Boeken van je vakantie trip.

Bodemverloop en dieptekaart Inspiration lake

Inspiration lake is een oude zandafgraving die later heeft dienstgedaan als forellen vijver. Het zand is zoals bij veel wateren gebruikt voor de aanleg van de autoweg. Doordat Inspiration lake vrij helder is kun je de bodem in de oeverzone goed zien. Ik raad aan om bij aankomst zeker even met de boot een rondje te varen. Je ziet dan al gauw de heldere aasplekken, maar ook waar de obstakels zich bevinden. Deze obstakels in de vorm van overhangende takken geven gelukkig niet veel hinder!

inspiration lake - karper vissen diepte kaart
Bij de kanten loopt het vrij snel af naar een meter of 6. Enkel het hoekje is wat ondieper.

De bodem loopt gezien vanaf de kant vrij snel af naar 6 meter waterdiepte. Eigenlijk is de bodem een soort van badkuip. Er zijn wel kleine diepteverschillen, maar daarvoor moet je wel zoeken! Zoals gezegd de bodem bestaat voornamelijk uit zand en een klein laagje slib. Dit maakt dat je op Inspiration lake eigenlijk overal met een gerust hart je rig kunt droppen! Enkel het uiterste hoekje is iets ondieper. Deze plek is er wel eentje om te onthouden. Want wij zagen bij aankomst hier verschillende karpers uit het water omhoogkomen!

Inspiration lake is een leuk klein karper water in Brabant. Dus zoek je nog iets leuks met een paar vrienden om een leuke visvakantie in Nederland te vieren dan is dit zeker een aanrader!

Waterplanten en obstakels op Inspiration lake

Je hebt niet echt een boot nodig op Inspiration lake. Toch kan het heel handig zijn! Temeer wanneer je een karper-rig heel precies wilt afleggen. Bedenk echter wel dat de karpers op Inspiration lake (wanneer je veel op het water ronddobbert) al snel heel voorzichtig worden. Ik raad daarom aan om je aanwezigheid zo veel als mogelijk te verhullen. Een voerbootje is wat dat aangaat een discretere manier om je haakaas te plaatsen. Maar echt nodig is het niet, mijn voorkeur gaat uit naar werpend vissen.

inspiration lake karper visvakantie nederland
Het is handig om een boot bij de hand te hebben maar tijdens mijn sessie kon ik alles vanaf de kant landen!

Persoonlijk heb ik enkel een boot achter de hand mocht er iets misgaan. Het kan namelijk gebeuren dat een karper zich vastzwemt in een overhangende struik. En dan is het handig wanneer je de boot in kunt stappen. Echter heel bang hoef je daar niet voor te zijn hoor. Van de 18 aanbeten kwamen er 17 vissen op de kant. De enige vis die vlak voor het net los schoot was een graskarper. Uiteindelijk wist ik alle karpers vanaf de kant te landen. Waarmee ik gezegd wil hebben dat het verspelen in de obstakels niet echt aan de orde is.

Karperbestand op de Inspiration lake

Het bestand op Inspiration lake is vrij divers. Er zwemt naast een oud bestand ook karpers die een aantal jaren geleden zijn uitgezet. Het precieze aantal van het oude bestand aan vissen is niet bekend. Echter ik schat dat het oude bestand uit een 60 a 80 exemplaren bestaat. Maar goed hou me daar niet aan vast het is een schatting die ik maak aan de hand van drone beelden en mijn eigen vangsten van dat moment. Naast het normale bestand zwemmen er nog een aantal kleinere karpers die heel mooi beschubt zijn. Dus dat belooft nog wat voor de toekomst. Ik heb er in ieder geval schubkarpers, spiegelkarpers en lederachtige vissen gevangen. Dus er is een mooie variëteit aan karpers.

Er zwemmen hele mooie karper op inspiration lake!
Er zwemmen hele mooie karper op inspiration lake!

Naast karper zwemmen er ook enkele grote graskarpers. Ik vermoed dat er een stuk of 4 a 5 van rondzwemmen in Inspiration lake. De grassers zijn behoorlijk in gewicht waarbij een 20 kg zware graskarper zeker tot de mogelijkheid behoord. Naast de graskarpers zwemmen er ook nog een handvol steuren. Deze laatste zijn ook behoorlijk groot en geven een spectaculaire dril. Temeer wanneer je de hengel oppakt en ze in de meeste gevallen bovenwater springen. Zelf heb ik geen gevangen. Wel kwam er nog een hele mooi grote zeelt op de kant! Wat dat aangaat is er voor elk wat wils. Brasem zwemt er niet, of heel weinig dus daar zul je geen last van krijgen!

Welke boilies werken goed op de Inspiration lake

Ik voer het liefste met hetzelfde als wat ik gebruik als haakaas. Immer door het voeren maak je de karper vertrouwd met het aas en dus makkelijker vangbaar. Wij hebben de Squid Liver in 15mm en 20mm gebruikt. Door beide diameters te combineren voorkom je dat de karpers op eenzelfde manier gaan azen. Vergis je niet de karpers op Inspiration lake zijn behoorlijk voorzichtig. Zeker wanneer je een compacte voerplek maakt zul je wel wat langer moeten wachten. Het is daarom raadzaam om wat verspreider te voeren.

Squid liver boilies doen het heel goed op inspiration lake
Squid liver boilies doen het heel goed op inspiration lake! Klik op Squid liver boilies voor meer informatie.

Het gebruik van pellets heb ik achterwege gelaten. Persoonlijk heb ik weinig trek in een steur vandaar dat ik enkel en alleen met boilies heb gevist. Nou ja, op de eerste karper na dan. Want die heb ik met de zig gevangen. Als haakaas kun je een normale zinkende boilie gebruiken, maar de beste resultaten had ik met een uitgebalanceerde boilie. Deze maak ik met een 20mm Squid liver waar ik met een scherp mes een stukje afsnij. Door nu dit deel te vervangen met een half foam boilie krijg je een soort wafter die altijd met het drijvende deel naar boven staat. Zeker voor de grotere karpers op Inspiration lake was dit aangepast haakaas de absolute winnaar!

Squid liver boilies doen het heel goed op inspiration lake
Er zwemt een hele mooie diversiteit aan karpers rond op inspiration lake!

Geen witvis of kreeft op dit betaalwater!

Zoals al aangegeven je kunt zonder probleem vissen en voeren met klein aas, want er zwemt nauwelijks witvis op Inspiration lake. Wel zwemt er baars en het zou me ook niets verbazen dat er een paar grote snoeken rondzwemmen. Het is wel zaak om echt even aandacht te besteden aan de stek. Het kan best zijn dat wanneer je een montage een aantal meters verplaatst waar je plotseling wel een aanbeet krijgt! Gebruik je veel pellets dan zul je ook zeker een steur gaan vangen! Dus weet wat je voert en hoe je voert, want daarmee kun je echt een bepaald doel bewerkstelligen.

De best vangende karper rigs op de Inspiration lake

Voor Inspiration lake gaat mijn voorkeur uit naar een rig die veel houvast biedt. Daarom is een sterke haak zeker aan te raden. Vergis je niet de karpers op dit betaalwater zijn erg sterk. Daarbij hangen bepaalde struiken erg ver over in het water en je wilt voorkomen dat ze daarin zwemmen. Vandaar dat mijn eerste keus een Circle, of Claw haak is. Beide modellen geven namelijk de best mogelijke houvast tijdens de dril.

Circle rig stel hem hier zelf samen
Sterke en vooral betrouwbare karperonderlijn, die ook nog eens heel veel houvast geeft tijdens de dril! Klik op zelf samenstellen Circle rig

Het is daarom dat ik heb gekozen voor de Circle rig. Dit is in de basis een vrij eenvoudig te maken karper rig. Daarbij je kunt deze onderlijn heel eenvoudig finetunen mocht het nodig zijn. Als onderlijnmateriaal maak ik gebruik van coated hooklink. Doordat er (net boven de haak) ongeveer een centimeter van de coating is verwijderd kan deze vrij indraaien. Dit draait effect wordt nog eens extra benadrukt door de line aligner. Ook het rig ringetje op de haak maakt dat het haakaas veel bewegingsvrijheid heeft. Wat betekent dat het haakaas zich bij het opzuigen op een hele natuurlijke manier gedraagt.

De circle rig kant en klaar makkelijker kunnen we het niet maken!
De circle rig kant en klaar makkelijker kunnen we het niet maken!

Sinkers voor een nog snellere inhaking!

Door nu een wafter te gebruiken als haakaas hef je het gewicht van de haak op. Tevens zal door de onbalans het zware deel altijd naar de onderlip vallen. Hierdoor wordt de karper rig aanzienlijk effectiever! Ik gebruik niet een normale wafter maar ik snij met een scherp mesje de bovenkant van een 20mm boilie af. Door nu een half boilie te bevestigen blijft de vorm van de boilie intact. Echter door het drijfvermogen van de half boilie creëer je een hele mooie wafter! Ik zal hieronder een kleine stap voor stap plaatsen van de rig zodat het wat duidelijker is.

Karper rig tips! Denk niet te moeilijk soms kunnen hele kleine details zoals het plaatsen van een sinker op de onderlijn een heel groot verschil maken.
Denk niet te moeilijk soms kunnen hele kleine details zoals het plaatsen van een sinker op de onderlijn een heel groot verschil maken. Klik op Shop sinkers om te bestellen

Zijn de vissen nu heel voorzichtig en zie je ze wel op de stek springen zonder dat je ze haakt? Dan wordt het zaak dat je wat aanpassingen gaat doorvoeren. Door een sinker te plaatsen op de onderlijn zal de haak sneller naar de onderlip draaien. Een goed startpunt is op 5 a 6 centimeter van de haak. Echter kijk goed naar de inhaking wanneer je een karper vangt. Het kan best zijn dat je deze afstand moet vergroten of zelfs wat verkleinen! Tevens kan het gewicht ook iets uitmaken vis je wat verder van de haak dan ga ik liever voor de 1,5 grams versie. Vis je dicht op de haak dan kan een 0,5 grams versie van de sinker al voldoende zijn.

half boilie is gemaakt van foam om uitgebalanceerd haakaas te maken

De half foam boilie geeft het aas voldoende drijfvermogen om het gewicht van de haak op te heffen. Het mooie is dat je op deze manier van iedere boilie een wafter kunt maken. Klik op Half boillie kopen voor meer informatie.

Stap voor stap uitleg Circle rig gemaakt met coated onderlijnmateriaal

De circle rig is echt super eenvoudig zelf te maken. Maar goed mocht het knopen niet lukken, we hebben deze karper rig ook als kant en klare versie te koop dus dat is lekker handig! Strip eerst een 15-tal centimeter van de coating en maak een klein lusje in het uiteinde. In het lusje bevestig je de boilie middels een boilie stopper. Nu kun je de rig ring met een platte knoop op ongeveer 1 centimeter van het haakaas bevestigen. Prik de circle haak door de rig ring en knoop de haak vast middels een knotless knot.

Neem een stukje shrink tube met een lengte van 1 centimeter en schuif deze over het oog van de karperhaak. De krimpkous kun je middels stoom in model brengen. Schuif nu een anti tangle hooklink sleeve op de onderlijn. Daarna maak je een lusje in het andere uiteinde. En de onderlijn is klaar voor gebruik!

Stap voor stap Circle rig

Benodigde tools om de circle rig te maken
Benodigde tools om de circle rig te maken
Benodigde rig componenten om de circle rig te maken
Benodigde rig componenten om de circle rig te maken
strip ongeveer 14 cm van de coating circle rig stap voor stap
Strip ongeveer 14 cm van de coating
maak een kleine lus in het onderlijnmateriaal circle rig maken
Maak een kleine lus in het onderlijnmateriaal
stap voor stap circle rig bevestig het haakaas
Bevestig het haakaas
stap voor stap circle rig maken
Maak middels een platte knoop een rig ringetje van 3,7mm op de hair
Stap-voor stap circle rig maken schuif de haak op het onderlijnmateriaal en bepaald de afstand van de boilie ten op zichte van de haak
Stap-voor stap circle rig maken: schuif de haak op het onderlijnmateriaal en bepaald de afstand van de boilie ten op zichte van de haak
De haak kun je eenvoudig met een knotless knot bevestigen
De haak kun je eenvoudig met een knotless knot bevestigen
Knip nu een stukje shrink tube af van ongeveer 1 cm in lengte
Knip nu een stukje shrink tube af van ongeveer 1 cm in lengte en schuif die over het oog van de haak zoals op de foto.
Middels stoom kun je het shrink tube strak om het oog laten krimpen
Middels stoom kun je het shrink tube strak om het oog laten krimpen
Een anti tangle sleeve voorkomt het in de war werpen van je rig!
Een anti tangle sleeve voorkomt het in de war werpen van je rig!
Maak als laatste een lusje in het ander uiteinde zodat je de onderlijn eenvoudig aan de leader kunt bevestigen
Maak als laatste een lusje in het ander uiteinde zodat je de onderlijn eenvoudig aan de leader kunt bevestigen
Zo ziet de circle rig met circle haak eruit voor obstakelrijk water
Zo ziet de circle rig met circle haak eruit voor obstakelrijk water. Klik op Circle rig zelf samenstellen om zo alle benodigde rig componenten te bestellen.

Zig rig montage

Een andere goede karper rig voor de Inspiration lake is de zig rig. Je kunt hiermee perfect vissen op verschillende waterdiepte. Ik heb enkel bij aankomst even gevist met de zig rig. En niet zonder resultaat. Al vrij snel liep de hengel af en ving ik de eerste karper van de sessie! Veel mensen denken dat zig vissen lastig is maar dat valt best mee. Je kunt met de zig kit eenvoudig een goed vangende zig rig maken. Vandaar dat ik deze altijd bij me heb. Zeker wanneer je de karpers in het oppervlak ziet is het raadzaam om ook in de hogere waterlagen te vissen.

Altijd handig om bij je te hebben onze kleine zig box. Hiermee kun je in een handomdraai op half water vissen!
Altijd handig om bij je te hebben onze kleine zig box. Hiermee kun je in een handomdraai op half water vissen! Klik hier voor 18 delige Zig kit voor maar € 9,95

Wat ben je nog meer nodig voor je trip naar Inspiration lake?

Er ligt een roeiboot bij Inspiration lake voor algemeen gebruik. Echter het is verstandig om gewoon je eigen boot mee te nemen. Dan hoef je de boot niet te delen met iemand anders en kun je gewoon je eigen ding doen. Je kunt de auto gewoon op de stek laten staan. Dit kan een groot voordeel zijn temeer wanneer je maar een weekendje kunt vissen.

Vergeet ook niet om je schepnet, onthakingsmat en wateremmertje mee te nemen. Daarnaast zou je nog een peilstok mee kunnen nemen mocht het water niet helder genoeg zijn. Een andere mogelijkheid die je hebt op dit water is het penvissen op karper. Er zijn namelijk een aantal open stekken waar je prima met de penhengel uit de voeten kunt.

Er zwemmen hele mooie grote karpers op inspiration lake
Er zwemmen hele mooie grote karpers op inspiration lake, dit is er eentje van 21kg!

Boeken van je vakantie trip

Er zijn 4 stekken op Inspiration lake. Je krijgt wanneer je boekt altijd een extra stek er gratis bij. Dus dat geeft je wat extra vrijheid. Het mooiste is natuurlijk om het hele water te boeken want dan kun je gaan en staan waar jij wilt. Bedenkt wel dat er geen stroom aanwezig is en ook geen stromend water of een douche. Wel is er een soort van overkapping en zijn er 2 dixies. Dit is echt een water voor de vissers die niet zozeer gehecht zijn aan luxe maar meer hun zinnen hebben gezet op een mooie karper!