Rijenkarper

De rijenkarper: wat is een rijenkarper?

De rijenkarper is een groot favoriet bij de karpervissers. Dit door zijn uniek schubpatronen en zeer zeldzame verschijning! De rijenkarper is eigenlijk een speciaal beschubte spiegelkarper welke behoort tot de Cyprinidae familie, oftewel karperachtigen. De rijenkarper kenmerkt zich door een perfecte rij van schubben netjes gerangschikt over de volledige zijlijn. Naast de normale rijen heb je ook nog de zogenaamde dubbele rijenkarper en zelfs half rijenkarper!

rijenkarper spreekt tot de verbeelding van elke karpervisser. Maar wat is nu een <yoastmark class=
Rijenkarper van groot openbaar water zijn heel zeldzaam!

Wat maakt een rijenkarper uniek?

Zoals gezegd; de rijenkarper is een zoetwatervis die tot de verbeelding spreekt van elke karpervisser. Dit komt omdat de rijenkarper een zeer regelmatig en opvallend schubbenpatroon heeft. Daarnaast is het een verschijningsvorm die zeer zeldzaam is. Eigenlijk is een rijenkarper een spiegelkarper maar dan met een ononderbroken rij van schubben over de zijlijn die loopt van kop tot staart. Waarbij er verder maar weinig schubben aanwezig zijn rond de zijlijn. Het mooiste is dan wanneer deze rij met schubben even groot zijn!

Hierdoor is een rijenkarper heel eenvoudig te herkennen. Aangezien een echte rijenkarper zeer zeldzaam is worden spiegelkarpers met een bepaalde regelmaat in het schubben patroon ook wel eens gekenmerkt als een rijen. Benamingen als half rijen of dubbele rijen zijn binnen de hengelsport dan ook veel gebruikte termen. Echter een perfecte linear zoals de Engelsen deze karper noemen vang je maar zelden.

Zo mooi als deze rijenkarper van je ze maar heel zelden. Net als deze vis dit is de enige vangst ervan.
Zo mooi als deze rijenkarper vang je ze maar zelden. Dit was trouwens de enige vangst van deze vis op een bijzonder druk bevist water!

Wat een rijenkarper nog meer uniek maakt is dat ze door de bank genomen niet zo zwaarlijvig zijn. Deze karper is eerder slank en wordt ook niet zo heel zwaar als een normale spiegelkarper. Wel kunnen rijenkarpers heel oud worden! Maar ik denk dat de genetica waardoor deze unieke beschubbing ontstaat niet voordelig is om een zeer gewichtige karper voort te brengen.

Verschillende soorten rijenkarpers

Een Rijenkarper is zoals gezegd eigenlijk een spiegelkarper. Dit zijn erg sterke vissen met een groot uithoudingsvermogen. Een Rijenkarper kan tot wel 50 jaar oud worden. Toch zijn dit uitzonderingen. Vooral gekweekte karpers zijn toch wat zwakker dan een schubkarper. Zeker in vergelijk met een schubkarper waar ook nog eens een flink gehalte wildbloed genetica in zit. Deze laatste zijn verreweg het sterkte!

Een dubbele rijen met wel een heel bijzondere beschubbing tijdens mijn jongere jaren!
Een dubbele rijen met wel een heel bijzondere beschubbing tijdens mijn jongere jaren!

Naast de normale rijenkarper heb je ook de zogenaamde dubbele rijens! Zoals de naam al zegt moet er op de zijlijn een dubbele even grote rijen met schubben aanwezig zijn. Waarschijnlijk is dit de meest unieke beschubbing die een karper kan hebben. Daarbij is deze vorm ook gelijk de meest zeldzaamste verschijning. Dus wanneer je een dubbele linear vangt dan heb je echt een bijzonder unieke karper gevangen!! Een perfecte dubbel rijen heb ik persoonlijk nog nooit gezien maar sommige karpers komen wel heel dicht in de buurt.

Een super mooie dubbel rijen zoals je ze maar zelden vangt!
Een super mooie dubbele rijen zoals je ze maar zelden vangt!

Wil je meer weten over de verschillende karpers die er zijn, klik dan eens op het artikel: Karper soorten welke zijn er allemaal?

Wat eet de rijenkarper?

De rijenkarper is een omnivoor, net als de normale karper. Wanneer het om hun voedsel voorkeuren gaat verschilt het eetgedrag niet van de normale karper. Larven, insecten, wormen en schelpdieren zijn maar een paar van de lekkernijen die in het dieet van de rijenkarper te vinden zijn. Slakken en mosselen zijn een delicatesse voor rijenkarper. Ze eten deze volledig op en vermalen de schelp volledig. Deze wordt vervolgens via de kieuwdeksels of ontlasting naar buiten gebracht. Hiernaast eten ze soms ook waterplanten, algen en zaden. De karper maakt vooral van zijn reuk/smaakvermogen gebruik wanneer deze op zoek naar voedsel is.

Goede boilies helpen zeer zeker mee om meer karper te vangen
Goede boilies helpen zeer zeker mee om meer karper te vangen. Klik op goede boilies voor meer informatie.

Het vangen van een rijenkarper is niet anders dan bijvoorbeeld een schubkarper. Wel is het zo dat een rijen wat verder is doorgekweekt. Hierdoor heeft deze karpersoort een wat bredere acceptatie van verschillende soorten voedsel. Dit betekent dat ook op het vlak van biotoop vreemd voedsel een rijenkarper dit aas sneller zal opnemen en accepteren. Hierdoor kun je ze vaak eenvoudiger vangen op boilies die weinig tot geen dierlijke ingrediënten bevatten. Denk dan aan zoete koolhydraatrijke boilies op basis van granen. Vis je daarentegen met boilies die voor een groot deel vismeel bevatten dan zul je zien dat je veel makkelijker verwilderde schubs gaat vangen!

Op het kanaal kun je ook voor verrassingen komen te staan! Hele oude rijenkarper die ik meermalen heb gevangen over de loop der jaren.
Op het kanaal kun je ook voor verrassingen komen te staan! Op de foto een hele oude rijenkarper die ik over de loop der jaren meermalen heb gevangen.

Ben je goed voorbereid om een rijenkarper te vangen?

Voor het vangen van een rijenkarper is aaskeuze belangrijk! Ondanks dat een mooi beschubte karper een breed voedselspectrum heeft eten ze niet alles. Goede boilies maken zeker een verschil! Goedkoop is wat dat aangaat veelal duurkoop. Zeker op wateren waar veel wordt gevist zie je dat de keuze in het aangeboden aas de karper zeer kieskeurig maakt. Vandaar raad ik aan om niet te besparen op je karperaas. Immers wanneer een karper het niet in de mond neemt kun je hem nooit vangen.

Rijenkarpers zijn bijzonder zeldzaam en vooral wanneer ze van groot water komen is het gevoel extra speciaal!
Rijenkarpers zijn bijzonder zeldzaam en vooral wanneer ze van groot water komen is het gevoel extra speciaal!

Gelukkig is een karper niet moeilijk te haken! Je kunt vaak met simpele karper rigs met succes vissen. Voor bodemaas raad ik aan om een combi rig te gebruiken. En voor wafters is de bow rig ideaal! Daarnaast zijn opvallende pop ups rig heel goed om nieuwsgierige, opportunistische karpers te vangen. Dit betekent dat vooral spiegelkarpers houden van felle kleuren zoals onze hivisual pop ups. Door het visuele sterke attractie wordt dit haakaas vaak als eerste gepakt. Dus doe je voordeel ermee.

Een rijenkarper hoeft niet groot te zijn!
Een rijenachtige karper! wanneer de rij schubben op de zijlijn niet perfect is is het eigenlijk geen echte rijen!

Wat heb je nog meer nodig om te karpervissen?

Uiteraard ben je een goede karperlijn nodig en een geschikte werphengel met dito molen. Daarnaast bepaalt de manier van karpervissen welke spullen je nog meer nodig bent. Echter het statisch karpervissen is heel geschikt om deze vis te vangen. Hiervoor maak je gebruik van het zelfhaaksysteem. Waarbij de karper zich haakt op het gewicht van het lood. Er zijn verschillende soorten loodsystemen. Wil je wat meer informatie over de verschillende loodsystemen klik dan op loodsystemen samenstellen.