De Leemputten in Groenlo, uniek karperwater!

De leemputten, karpervissen midden in de natuur!

De leemputten in Groenlo is een uniek water voor het karpervissen. De Leemputten ook wel Zwolse leemputten genoemd heeft een wateroppervlak van ongeveer 5 hectare groot. De vele eilanden en prachtige natuur samen met het feit dat je het hele water voor jezelf hebt is natuurlijk geweldig voor ons als karpervissers. Want zeg nu eerlijk waar vind je dit nog?

Maar er is meer. Er zwemmen ook nog eens een handvol zeer oude karpers. Karpers tussen de 40 a 50 jaar oud! Dit zijn namelijk echte 25% wildbloed hybriden uitgezet in de 70tiger jaren. Deze karpers worden behoorlijk oud. Daarnaast lijken ze wel onvermoeibaar aan de karperhengel. Niet verwonderlijk want deze schubkarpers hebben een hoger gehalte aan rode bloedlichaampjes. Hierdoor kunnen ze veel meer zuurstof opnemen dan de verder doorgekweekte spiegel en leder varianten.

Het karpervissen op de leemputten is wel een uitdaging. Het water heeft namelijk veel obstakels in de vorm van in het water gelegen bomen. Daarnaast is er behoorlijk wat wiergroei waardoor de vissen zich kunnen vast zwemmen. Dit betekent gezien de aard van het water en de lage karper dichtheid het niet een eenvoudig water is. Maar goed daar staat tegenover, dat wanneer er eenmaal een karper over het netkoord glijdt de voldoening des te groter is.

Inhoudsopgave:

Diepte kaart en overzicht natuurpark De Leemputten voor het karpervissen.

Karper bestand De Leemputten in Groenlo

Hoeveel oude karpers zijn er nog in leven?

De beste karper rigs voor de leemputten?

Welke boilies voor de leemputten in Groenlo?

Visveilig loodsysteem voor de leemputten

Extra tips voor de leemputten in Groenlo

Waar boeken voor de visvakantie op de Leemputten in Groenlo?

 

Diepte kaart en overzicht natuurpark De Leemputten voor het karpervissen

Het water is zoals de naam al zegt gebruikt om leem te winnen. De leemputten is ontstaan in de tijd dat ze voornamelijk met de schep het leem dolven. In die tijd werd het vooral gebruikt om stenen en dakpannen te maken. Echter de leemwinning is rond 1975 gestopt. Daarna is het gebied overgelaten aan de natuur. Wel zijn er in de 70-tiger jaren karpers uitgezet. Waarbij Staatsbosbeheer het hele complex vele jaren in beheer heeft gehad. Martijn de eigenaar, laat het ongerepte uiterlijk van het water intact. En dat vind ik persoonlijk erg mooi!

Dieptekaart de leemputten
Je ziet dat de leemputten heel veel mogelijkheden biedt en zeker een karperwater is voor de visser die van uitdaging houdt!

Daar de leemputten met de schep is uitgegraven is het niet heel erg diep. De  gemiddelde waterdiepte ligt rond de 2 meter met een maximale diepte van rond de 3 meter. Deze diepere geul is te vinden in de eerste plas daar waar ook de beide visstekken liggen. Deze geul loopt evenwijdig met het eerste eiland.

De diepte van deze geul varieert een beetje. Dit kun je goed zien op de door mij gemaakte overzicht kaartje van de leemputten. Toen ik er was, had deze geul 2,3 tot ongeveer 3 meter in waterdiepte. De rest van het water is zo rond de 1,8 a 2meter diep. Wel kun je ook ondiepe plateaus vinden vooral in het eerste stuk. Deze ondiepe plateaus hebben een diepte tussen de 0,5 a 1,2meter.

Karper bestand De Leemputten in Groenlo

Ik weet dat er door de huidige eigenaar 35 nieuwe karpers zijn uitgezet op De Leemputten. Dit over een periode van 5 jaar. Het oude bestand vind ik persoonlijk erg lastig in te schatten. Toen ik er was gingen de karpers net paaien. Vaak kun je dan wel een goed beeld vormen van het bestand. Maar het water is echt niet overzichtelijk. Hierdoor kan een deel van de karpers uit het zicht onder de overhangende bomen en/of wiervelden kunnen liggen.

karpers op de leemputten in groenlo
Er zwemmen hele mooie karpers dus dat beloofd nog wat voor de toekomst! Het plan is om de komende tijd nog eens 100 karpers uit te zetten.

Echter met de drone kun je toch wel behoorlijk wat zien. Daarbij kun je ook bepaalde vissen eenvoudig herkennen. Dit geldt zeker voor de beide koi’s. Wanneer daar een andere karper naast zwemt kun je toch vrij goed een inschatting maken hoe groot deze is. Daarbij kun je met de drone ook de grootte van de borstvinnen en de lengte van de karper zien. Hierdoor kun je een beetje indicatie krijgen wat nu een oude vis, of een uitzetter is.

Hoeveel oude karpers zijn er nog in leven?

Maar goed mocht ik een inschatting moeten geven dan vermoed ik dat er hooguit nog een hand vol oude vissen rond zwemmen. Maar goed er kan altijd een verrassing uitkomen en misschien zwemmen er meer dan ik denk dus dat maakt het extra spannend! Deze zeer oude karpers zullen tussen de 13 en 20 kg zijn. Dus mocht je daar eentje van vangen, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Deze oude karpers zijn echte karaktervissen en duidelijk getekend door de tijd. De eerste oude karper die ik ving was gelijk een hele lange chocoladebruine torpedo. Ik vermoed dat de vis nog geen 15 kg op de schaal zou brengen. Echter voor een vis van deze leeftijd is het gewicht van ondergeschikt belang.

zeer oude karpers vind ik bijzonder interessant dit zijn namelijk echte karaktervissen!
Zeer oude karpers vind ik bijzonder interessant dit zijn namelijk echte karaktervissen!

Aan de ene kant had ik een beetje geluk en aan de ander kant ook weer niet. Want net toen ik er was gingen de vissen paaien. Wel is het zo dat vaak de hele oude vissen wat later op gang komen. Dus de kans dat je een dergelijke karper vangt wanneer de kleinere aan het paaien zijn neemt aanzienlijk toe. Tijdens het observeren vond ik het grootste deel van de populatie in een met wier begroeide hoek. Vrijwel allemaal spiegels. Lekker met hun dikke buiken tegen elkaar aan te wrijven. Ik heb me nog even met de boot en camera ertussen laten drijven. Erg leuk om te zien dus alleen al daarom was het geslaagd!

2de oude karper!

Aangezien het vissen in de paaizone te veel risico met zich meebrengt lijkt het me beter om zo dicht mogelijk bij de paaiende vissen een hengel af te leggen. Vaak is het zo dat de oude vissen in de buurt zwemmen dus daar heb ik mijn hoop op gevestigd. En als kers op de taart wist ik op mijn laatste dag zelfs nog een 2de oude karper. De snelheid en de vrijwel onuitputtelijke kracht die deze oerkarpers weten tentoon te spreiden, is echt geweldig! Ze laten je werkelijk alle hoeken van het water zien! En nu is het zo dat ze in deze periode gedreven door hun hormonale toestand sowieso al wat sterker zijn.

Ik wist er 2 te vangen van het oude bestand en daar ben ik bijzonder content mee!!
Ik wist er 2 te vangen van het oude bestand en daar ben ik bijzonder content mee!!

De beste karper rigs voor de leemputten?

Op de leemputten moet je rekening houden met zeelt en brasem. Dit betekent dat je zowel je aas als ook de rig moet aanpassen. Zeker een zeelt is vrij lastig te omzeilen. Immers deze mooie groene vissen met de Latijnse naam: Tinca Tinca kun je vergelijken met een kleine karper. Hierdoor zijn ze ook prima te vangen met de normale standaard karper rigs.

De beste karper rigs vind ik een rig met een lange hair, of de KD rig. Bij een KD rig is het vertrekpunt van de hair bij het oog van de haak. Dit maakt dat de haak op een andere manier de bek in wordt gezogen. Immers bij deze montage zal bij het aanzuigen de haak kantelen. Dit betekent dat het oog van de haak eerst de bek in vliegen gevolgd door de rest van de haak. De kans dat bij deze montage de haakbocht achter de onderlip blijft hangen en dus niet in de bek komt is erg groot.

Je kunt ook vissen met een lange hair om zo te voorkomen dat je brasem of zeelt vangt
Je kunt ook vissen met een extra lange hair om zo te voorkomen dat je brasem of zeelt vangt. Het vertrekpunt maak ik dan middels een 3.7mm rig ringetje op de steel van de haak. De lengte van de hair = afstand tussen haak en aas is dan 2,5 a 3cm.

Dit in tegenstelling tot een rig waarbij het vertrekpunt van de hair meer richting de haakbocht is gepositioneerd. Bij deze montage vliegt de haak (welke evenwijdig met de hair ligt) bij het aanzuigen zo de bek mee naar binnen. Je snapt natuurlijk wel dat je met deze montage vrijwel alles haakt wat het aas oppakt.

Hoe maak je deze karper rig?

En dat willen we zien te voorkomen! Want elke keer dat je een zeelt, of brasem vangt verstoor je de stek. Het doel is dus een rig maken waar een kleinere mond niet mee wordt gehaakt. Nu is het wel zo dat zeelt en brasem soms met grote gretigheid tegen het haakaas stoten en zuigen. Hierbij haak je af en toe toch nog een vis die je niet wilt vangen. Dus helemaal witvisproof is er geen enkele rig.

Enfin de KD rig is heel makkelijk te maken. Allereerst maak je een lus in het soft hooklink onderlijnmateriaal. Daar bevestig je het haakaas aan. Het mooiste is een wafter, of snowman presentatie. Nu schuif je de haak in dit geval een maatje 2 spinner haak op het onderlijnmateriaal. Vervolgens bepaal je de lengte van de hair. Deze moet zo zijn dat het haakaas net de onderkant van de haak raakt. De lengte van de hair is zo rond de 1,5cm lang.

Gebruik een grote haak maat 4 of 2 is zeker een pré! Ik gebruik graag een spinner haak of een curve haak voor de kd rig.
Gebruik een grote haak maat 4 of 2 is zeker een pré! Ik gebruik graag een spinner haak of een curve haak voor de kd rig. Klik op de foto voor meer informatie

De haak kan nu bevestigd worden met een knotless knot. Let erop dat je op het einde van de knoop 1 wikkeling onder de hair legt. Hiermee gaat de hair nog wat meer afstaan waarbij het kanteleffect wordt vergroot. Je kunt de haak daarna afwerken met een kicker. Als laatste maak je een lusje in het uiteinde en werkt deze af met een anti tangle sleeve. Super eenvoudig maar zeer effectief!

Stap voor stap KD rig

De KD rig is echt super eenvoudig om te maken! Je hebt enkel een spinner, of curve haak nodig, soft hooklink met een anti tangle sleeve en een kicker!
De KD rig is echt super eenvoudig om te maken! Je hebt enkel een spinner, of curve haak nodig, soft hooklink met een anti tangle sleeve en een kicker! Klik hier om naar onze rig convertor te gaan zodat je je eigen KD rig kunt samenstellen.
Voor de KD rig gebruik je een wafter of snowman ideaal voor op de leemputten
Voor de KD rig gebruik je een wafter of snowman. Deze kunt eenvoudig maken middels onze half boilie. Klik op de foto voor meer info!
Maak allereerst een lus in het sof hooklink materiaal
Maak allereerst een lus in het sof hooklink materiaal
Bevestig nu het haakaas aan de hair zorg dat deze net de haakbocht raakt
Bevestig nu het haakaas aan de hair zorg dat deze net de haakbocht raakt
De spinner haak maat 2 bevestig je met een knotless knot
De spinner haak maat 2 bevestig je met een knotless knot
De spinner haak maat 2 bevestig je met een knotless knot
Leg de laatste wikkeling onder de hair zoals op de foto
Trek de knoop strak
Trek de knoop strak
Om de haak nog agressiever te laten draaien gebruik dan een kicker
Om de haak nog agressiever te laten draaien gebruik dan een kicker
De KD rig voorkomt dat vissen met een kleine bek de haak opzuigen
De KD rig voorkomt dat vissen met een kleine bek de haak kunnen opzuigen
Schuif nu een anti tangle sleeve op de onderlijn
Schuif nu een anti tangle sleeve op de onderlijn
Maak in het uiteinde een lusje
Maak in het uiteinde een lusje
Zo ziet de KD rig eruit! ideaal voor het karpervissen op de leemputten
Zo ziet de KD rig eruit. Wil je hem liever kant en klaar kopen? Klik dan op kant en klare KD rig

Welke boilies voor de leemputten in Groenlo?

Naast de rig kun je ook het aas aanpassen. Het is raadzaam om beide te doen. Ja ik weet het, je doet op deze manier wel wat concessies. Echter daar staat tegenover dat de stek meer rust krijg en de kans behoorlijk toeneemt op een echt oude karper! Ik heb gevoerd met 20 mm en 25 mm Squid liver boilies. Dit om zoveel als mogelijk ongewenste tafelgenoten te weren. Zeker wanneer je echt op safe wilt spelen dan is een 25 mm boilie wel te overwegen! Een grote karper heeft daar trouwens geen enkele moeite mee. Dus daar hoef je niet over in te zitten!

De squid liver is een hele goede keus wanneer je wilt vissen op de ganzenkuil!
De squid liver is een hele goede keus wanneer je wilt vissen op de Leemputten. Klik hier voor meer informatie over onze Squid liver boilies

Het voordeel van de Squid liver boilie is dat deze een bijzonder hoge instant respons heeft. Dit is essentieel wanneer je jacht maakt op vissen die groot zijn geworden op natuurlijk aas. Dit natuurlijk aas bestaat in de leemputten vooral uit zwanenmosselen en muggenlarven. Ik heb zelf heel veel ervaring met deze oude, op biotoop eigen voedsel groot geworden karpers. De Squid liver boilies kwam keer op keer als beste uit de bus! En ook op dit water laten ze me niet in de steek. Dus doe je voordeel ermee.

Visveilig loodsysteem voor de leemputten

Zoals je al kon zien in de film staat de leemputten vol met wier. Daarnaast liggen er overal bomen en struiken in het water. Het is dus zaak om goed na te denken hoe je een vis gaat afdrillen. Neem daarom geen risico’s maar gebruik je gezond verstand. Het beste is om de weerhaak van je haak plat te knijpen of om een CW haak te gebruiken. Onze haken hebben namelijk een speciale weerhaak waardoor de karper bij lijnbreuk zich altijd kan bevrijden van de rig. Dit is mijns inziens essentieel wanneer je verantwoordelijk wilt vissen in dergelijke wateren.

Echter je kunt naast de karper haak ook nog het loodsysteem aanpassen. Zoals je kunt lezen in het regelement van De Leemputten is lead core verboden. Persoonlijk vind ik dat een goede zaak. Immers lead core bevat onbehandeld lood en dit is bijzonder schadelijke voor alles wat in het water zwemt. Echter lead core, maar ook de tegenwoordig veelvuldig gebruikte 45lb loodvrije leaders zijn ook nog eens heel scherp. Dit betekent dat tijdens de dril het materiaal tegen de flanken van de vis komt en zo de karper beschadigt.

Stel nu hier je eigen safety systeem samen
Eenvoudig om zelf te maken maar ook als kant en klaar loodsysteem te koop. Klik op de foto om zelf je visveilige lead free leader loodsysteem samen te stellen. Of klik hier voor de kant en klare versie van onze safety lead clip systeem.

Tijdens de ontwikkeling van een echt goede leader die voldoende bescherming biedt tijdens de dril heb ik daar veel aandacht aan besteed. De CW lead free leader is namelijk 2 keer zo dik als alle andere loodvrije leaders. Daarbij is onze lead free leader ook nog eens afgeplat en ultra glad. Hierdoor geeft dit leader materiaal tijdens de dril dezelfde bescherming als tube! Je mag het CW lead free leader materiaal daarom wel gebruiken op De leemputten.

Fluorcarbon karper leader systeem

Een ander materiaal om als leader in te zetten is de fluor carbon karper leader. Deze leader heeft een kern van fluorocarbon met een mantel van zacht rubber. Wanneer je de leader uit de verpakking haalt breng je deze even op spanning. Dit doe je door aan beide uiteinden te trekken. De leader zal nu mooi recht liggen. Het mooie aan deze leader is het elastisch vermogen van het materiaal. Je kunt de leader tot wel 5 cm uitrekken. En dat is natuurlijk mooi meegenomen wanneer je tussen het wier vist.

Een visveilig systeem is zo gemaakt. Knip de wartel van een lood en bevestig het lood aan de Quick change swivel. Schuif achtereenvolgens een Multi clip sleeve, big eye swivel, rubber bead en quick change ring swivel op de leader. Steek vervolgens het uiteinde door de big eye swivel en het visveilig loodsysteem is klaar voor gebruik.

Stap voor stap visveilig loodsysteem

Knip de wartel van het lood en bevestig deze aan de quick change swivel, ideaal voor de leemputten
Knip de wartel van het lood en bevestig deze aan de quick change swivel
Schuif een multi clip sleeve over de verbinding
Schuif een multi clip sleeve over de verbinding
Daarna volgt een big eye swivel
Daarna volgt een big eye swivel
Met een rubber bead stop je de swivel
Met een rubber bead stop je de swivel
Schuif nu een quick change ring swivel op de leader
Schuif nu een quick change ring swivel op de leader
Steek het uiteinde door de big eye swivel
Steek het uiteinde door de big eye swivel
Het systeem is nu klaar om te gebruiken op de leemputten
Het visveilige loodsysteem is nu klaar om te gebruiken! Bestel hier de fluorocarbon karperleader

Extra tips voor de leemputten in Groenlo

De leemputten leent zich ook prima om te gaan vissen met het gezin. Je kunt namelijk s ’nachts vissen en overdag met het gezin op pad gaan. Er is een goede douche en wc. Daarnaast is er een keukentje en een kleint tweepits kookplaatje. Ook is er een koelkast en een kacheltje in de pipowagen. En uiteraard kun je je voerboot en/of accu’s voor de elektromotor van de boot laden. Wat dat aangaat ben je van alle gemakken voorzien.

De pipo wagen met douche, wc en keuken de leemputten
De pipo wagen met douche, wc en klein keukentje, luxe op de leemputten!
gezellig houtvuur op de leemputten
Een gezellig houtvuur behoort tot de mogelijkheden op de leemputten! Lekker genieten in de avonduren!

Waar boeken voor de visvakantie op de Leemputten in Groenlo?

Overzicht stek 1 de leemputten
Overzicht stek 1 De Leemputten

Zoals gezegd het water wordt enkel exclusief verhuurd er zullen dus geen andere vissers aanwezig zijn! Het karpervissen kan zowel voor een weekend als ook voor een midweek of een volle week.

Het adres is: Natuurpark De Leemputten,  Zwolse Veenweg 4a in Groenlo. Voor meer info en om te boeken kun je het beste een mailtje sturen naar: [email protected] of je surft even naar de website van De Leemputten