Karpervissen in het najaar lees nu de beste tips en tactieken!

Karpers vangen in het najaar geluk of kun je het afdwingen?

Karpers vangen in het najaar! Is het vangen van grote karpers veelal geluk, of kun je een vangst ook daadwerkelijk afdwingen?

Grote karpers vangen in het najaar leer je door het lezen van dit artikel

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar op de een of andere manier maakt het najaar altijd wat in mij los. Temeer wanneer ik de typische najaarsgeuren opsnuif en er een stevige zuidwestenwind in mijn gezicht blaast dan krijgt dit gevoel de overhand. Deze jachtdrang welke vanuit het niets opkomt en mij volledig in vismodus zet is een merkwaardig fenomeen. Ik denk dat dit gevoel bij jullie als lezer wel herkenbaar is, want wanneer de omstandigheden ideaal zijn dan neemt het vertrouwen evenredig toe. Met andere woorden een stevige en warme zuidwestenwind zal bij de meeste karpervissers zonder twijfel de viskriebels losmaken!

Naast deze welbekende warme zuidwestenwind, betrap ik me er steeds vaker op dat ook andere specifieke natuurverschijnselen, maar soms ook geuren, of kleine nietszeggende gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dan mijn zintuigen tijdens het vissen volledig op scherp gaan staan. Des te vaker dezelfde zaken gelijktijdig gebeuren, des te duidelijker het voor mij wordt wat ik moet doen. Dit geeft niet alleen een flinke boost in mijn zelfvertrouwen maar geeft je als visser ook net even dat beetje extra houvast om echt succesvol te zijn.

Inhoudsopgave

Karpers vangen in het najaar geluk of afdwingen?

Watersense.

Eten doet eten.

Het zwarte goud genaamd hennep.

Attractie middels geluid.

Vloeibare attractie.

Grote karpers vangen in het najaar en iets over spinnenwebben en paddenstoelen.

Hoe vind je de trekroutes van grote karpers in het najaar

Aanknopingspunten voor grote karpers vangen in het najaar

Karper rigs voor grote karpers in het najaar!

Welke boilies zijn goed voor grote karpers vangen in het najaar

De chod rig is bijzonder goed om grote karpers te vangen in het najaar

Fel gekleurde pop ups of toch liever een onopvallende boilie?

 

Watersense

Deze soort van ‘watersense’ wordt natuurlijk gevoed door dat, wat we in onze vissersleven allemaal aan de waterkant meemaken. Eigenlijk is het bij grote karpers niet veel anders, des te meer vertrouwen een bepaalde situatie oproept des te makkelijker ze vangbaar zijn! In dit artikel beschrijf ik een sessie waaruit het ogenschijnlijk lijkt dat het vissen veelal met geluk te maken heeft. Echter wanneer je tussen de regels doorleest valt al snel op dat jezelf het geluk ook zeker een handje kunt meehelpen.

Wanneer een groep kolganzen opvliegt zie ik warempel een kraanvogel staan, welke zich te goed doet aan de door de boeren tijdens de oogst gemorste maiskorrels.
Wanneer een groep kolganzen opvliegt zie ik warempel een kraanvogel staan, welke zich te goed doet aan de door de boeren tijdens de oogst gemorste maiskorrels.

Eten doet eten

Onderweg naar het water kijk ik over de akkers, een grote groep kolganzen doen zich te goed aan de laatste overblijfselen van wat er door de boeren tijdens de oogst is gemorst. Ik blijf even staan waarop de ganzen de lucht in gaan. Wanneer ik wat beter kijk zie ik warempel een kraanvogel welke zich, net als de kolganzen, tegoed doet aan de overgebleven maiskorrels. Een kraanvogel is net wat groter dan een ooievaar en heeft een hele herkenbare roep Deze roep is duidelijk hoorbaar wanneer ze in groten getale en op een majestueuze manier overvliegen. In Nederland zie je ze echter niet vaak en wanneer je ze ziet zijn het vaak eenlingen. Ik krijg een blij gevoel vanbinnen en geniet van de zeldzame vogel die niets vermoedend zijn buikje vult met de gele lekkernij wat voor hem op de grond ligt. Voor mij zijn dit soort waarnemingen nu net de kleine dingen waardoor mijn dag met een gouden randje begint.

Ik vervolg mijn pad en laat het voorval nog even na ebben in mijn gedachten, tegelijkertijd zie ik direct de gelijkenis met de karpers die net als deze vogels voor de winterperiode een vetreserve gaan aanleggen. Hopelijk doen ze dat op de door mij aangevoerde visplek. Het is trouwens de eerste keer dit jaar dat ik hier weer aan de oevers van dit water ben. En hoewel ik in het verleden al hele mooie verrassingen in het net mocht trekken, is dit water nu niet bepaald vergevingsgezind of gul in het laten vangen van zijn bewoners. Maar misschien is dat ook wel de reden dat ik hier graag mag vissen. Ik ben een beetje uitdaging nodig om er vol voor te gaan en zolang het water nog zijn mystieke sluier heeft zal ik er blijven weerkomen, dat is zeker!

Het zwarte goud genaamd hennep

Wanneer het water omgeven is door een mystieke sluier dan staan mijn zintuigen op scherp!
Wanneer het water omgeven is door een mystieke sluier dan staan mijn zintuigen op scherp!

Wanneer ik mijn spullen uitstal en uiteindelijk rustig op mijn stoeltje ga zitten om over het water heen te kijken. Zie ik een blauwe streep met een typerend geluid vlak over het oppervlak heen gaan. Het is een ijsvogel. Ook voor hem zit er een andere tijd aan te komen. Wanneer ik een bakkie inschenk draai ik nieuwsgierig als ik ben een enigszins vermolmd stuk hout om. Dit stuk hout ligt voor mij in het water. Zodra het zonlicht onder het stuk hout komt, zie ik allerlei kleine waterdiertjes verschrikt wegschieten.

Het is met recht een heel bijzonder water. Niet alleen de bodemgesteldheid, maar ook zeker de grote hoeveelheden natuurlijk voedsel dat de vissen hierzonder al te veel moeite kunnen opnemen maken het er niet gemakkelijker op. Het komt hier echt eropaan, om op de juiste vierkante meter te vissen. Iets wat trouwens bij veel wateren het geval is. Om nu de vissen wat sneller naar mijn voerstek te lokken maak ik gebruik van hennep. Met als doel ook de vissen die deze stek niet geregeld aandoen alsnog te lokken.

Attractie middels geluid

Immers het geluid wat vrijkomt tijdens het kauwen van de hennep zal heel verdragen onder water en hopelijk in mijn voordeel werken. Om de vissen nog wat extra overredingskracht mee te geven heb ik de hennepkorrels samen met een flinke hoeveelheid sambal gekookt. Deze pittige toevoeging zal de spijsvertering en vooral de smaak van de hennep ten goede komen. Hierdoor wordt de attractiviteit van dit ‘zwarte goud’ wat gepimpt. Een ander niet te onderschatten voordeel van hennep is, dat door de olie die van nature in de korrel zit, er een mooie verticale smaakspoor ontstaat in het water.

Het enige wat jammer is, is dat er van hennep niet echt een bepaalde selectiviteit uitgaat. Daarom combineer ik het met 15mm SA7 en SE4 boilies. Om de uitstraling van beide aassoorten wat in elkaar over te laten lopen geef ik ze wat SE4 Activator liquid mee. Deze activator liquid heeft een positieve invloed heeft op de attractiewaarde van dit zwarte wonderzaad. De SE4 is wat zoetig en combineert trouwens ook erg goed met de hartige SA7 boilies.

vloeibare attractie kan je een flink eind op weg helpen bij het vissen op grote karpers in het najaar

KLIK op de foto voor meer informatie

Vloeibare attractie

Wist je dat onze Activator dip en soak vloeistof een perfect middel is om de attractiewaarde van je aas te verhogen? De Activator liquid bevat naast goede smaakversterkers ook een aantal chemoreceptor prikkelaars. Deze prikkelaars zijn voor ons mensen niet waar te nemen. Maar zijn speciaal ontwikkeld om een karper tot eten aan te zetten. Het mooie is dat je met deze vloeistof eenvoudig verschillende aassoorten aan elkaar kunt linken.

Het beste resultaat krijg je wanneer je het aas een dag van tevoren voorziet van een dun laagje Activator. Dit doe ik als volgt: neem een ruime emmer met wat boilies en bijvoorbeeld wat pellets. Doe er een klein scheutje Activator liquid in. Schud vervolgens de emmer met inhoud totdat het aas gecoat is met Activator. Laat het vervolgens een dag staan. Je zult zien dat het na een 8-tal uren volledig in het aas is getrokken.

Hennep gecombineerd met de SE4 Activator is een uiterst effectieve combinatie wanneer je je zinnen hebt gezet op moeilijk vangbare, grote karpers.
Hennep gecombineerd met de SE4 Activator is een uiterst effectieve combinatie wanneer je je zinnen hebt gezet op moeilijk vangbare, grote karpers.
Soms zie je maar een heel klein deel van dat wat er werkelijk te zien is
Soms zie je maar een heel klein deel van dat wat er werkelijk te zien is

Grote karpers vangen in het najaar en iets over spinnenwebben en paddenstoelen

Wanneer de zon langzaam maar zeker verdwijnt, geniet ik nog even na van het laatste licht dat over het water weerkaatst in mijn gezicht. Een dunne wolkensluier zorgt voor een overweldigende aanblik. Een schilderij die tekens verandert door de schepper van hemel en aarde. Steeds weer weet Hij er nieuwe nuances in aan te brengen. Ik knijp mijn ogen wat toe wanneer ik richting de zon kijk en mijmer wat over vangsten uit het verleden. Een vis komt telkens weer boven in mijn museum van herinneringen. Het zal zo rond dezelfde tijd van het jaar zijn geweest. Het was de tijd van waarin de paddenstoelen de overhand kregen in het bos. Want ook toen kwamen er her en der wat vliegenzwammen boven de grond zetten.

Hoe vind je de trekroutes van grote karpers in het najaar

Vliegenzwammen, bekend door hun rode met witte stippen vormen een zeer groot stelsel van schimmeldraden onder de grond. Dus dat wat je boven de grond ziet is maar een klein deel van de eigenlijke schimmel. Enfin, we dwalen wat af, of misschien ook wel niet. De vis die wat door mijn gedachten spookte wist ik te vangen op een kleine open plek tussen het wier. Op zich niet zo heel bijzonder zal je zeggen. Ware het niet dat deze plek precies op een kruising van onderwaterwegen lag. Een kruispunt die de karpers in het dichte wier gemaakt hadden. In eerste instantie had ik dat niet eens in de gaten. Dat kwam later toen het wier meer en meer afstierf.

Toen zag ik dat de vissen zich verplaatsten door een soort van gangenstelsel die ze hadden gemaakt in het wier. Nu begreep ik ook waarom deze open plek in het wier mij telkens vis op leverde. En waarom het vissen met de chod-rig over het wier mij nooit een aanbeet had opgeleverd. Net als de schimmeldraden van de paddenstoelen verstopt zitten onder de grond, was ook het netwerk wat de karpers hadden gemaakt in het dichte, lees twee meter hoge wier van boven af niet zichtbaar.

Om daadwerkelijk succesvol te zijn is het belangrijk om te weten hoe de vissen zich verplaatsen, maar vooral ook waar ze hun voedsel zoeken.
Om daadwerkelijk succesvol te zijn is het belangrijk om te weten hoe de vissen zich verplaatsen, maar vooral ook waar ze hun voedsel zoeken.
Grote karpers vangen in het najaar geven veel voldoening!!
Niet de grootte maar de weg die leidt naar de uiteindelijke vangst, bepaalt hoe lang een vis in jouw museum van herinnering zal blijven hangen. Oh ja en wanneer ze er uitzien als bovenstaande vis dan zal je hem nooit weer kwijtraken uit je gedachten 😉

Aanknopingspunten voor grote karpers vangen in het najaar

De volgende morgen ben ik al vroeg op. Oh wat zie ik graag de zon opkomen aan de waterkant. De afgelopen nacht was het behoorlijk koud en nu vult een zweem van nevel het wateroppervlak. De ochtenddauw heeft zich meester gemaakt van een kunstig gesponnen spinnenweb dat een beetje rechts van mij over het water hangt. Tja, die gaat deze ochtend niets vangen denk ik nog bij mezelf wanneer ik mijn beker schoonmaak in het viswater. Even later zet ik mijn percolator op het vuur en tuur net als altijd over het water op zoek naar aanknopingspunten.

De afgelopen nacht wist ik nog een mooie schub te vangen. Deze vis zwom zicht eerst vast in de deels afgestorven waterplanten. Maar na een korte en hevige strijd zich toch overgaf in de armen van mijn schepnet. Ik twijfelde nog bij aankomst of het wel verstandig was om deze hengel op de ondiepe stek te plaatsen. Deze vis bevestigde gelukkig het tegendeel. Het is namelijk zo, dat naar mate de nachten kouder worden de vissen en zeker de echt grote beren, graag wat dieper azen. Gelukkig maar dat ik dat niet gedaan heb, denk ik bij mezelf. Vrijwel gelijktijdig, maar behoedzaam zuig ik wat hete koffie naar binnen.

Karper rigs voor grote karpers in het najaar!

Wel ben ik erover uit wat ik met mijn andere hengel ga doen. Deze hengel gaat naar een stek die ik gisteren bij aankomst nog even lichtjes heb aangevoerd. De desbetreffende stek heeft de afgelopen nacht rust gehad. Ik wil de hengel die vannacht niets heeft opgeleverd graag nog even de kans geven om het alsnog goed te maken met mij. Wanneer mijn koffie op is en ik de hengel geclipt heb op de juiste afstand werp ik mijn montage naar de beoogde stek. De montage welke bestaat uit een eenvoudige chod- rig. Deze rig is simpel maar heeft mijn volledige vertrouwen.

Tijdens het afdalen van mijn montage door de zeven meter hoge waterkolom, tel ik routinematig hoelang het lood erover doet om de bodem te bereiken. Na negen tellen voel ik het lichte werpgewicht op de bodem neerkomen. De bodem bestaat op deze stek uit een zachte laag modder. Modder met hier en daar wat afgestorven wier en her en der een enkele blad. Deze bladeren zijn in het water gewaaid van de hier veelvuldig voorkomende populierenbomen. Ondanks dat het hier vrij diep is wil ik de stek zo min als mogelijk verstoren. Het duurt dan ook zeker een minuut of tien alvorens ik een vijftal boilies op de door mij beoogde stek heb gevoerd.

wafters en pop up boilies

Klik op de afbeelding voor meer informatie

Drijfvermogen

Wist je dat een pop-up ook op grote diepte zijn drijfvermogen behoudt? Het is logisch dat het water met de grootste dichtheid naar beneden zakt. De dichtheid van het water zal daarom iets toenemen naar gelang het dieper wordt. De opwaartse kracht zal daarom ook heel licht toenemen als je op een grotere diepte komt. Dit verschil is echter zo klein dat het praktisch bijna niet te meten is. In tegenstelling tot wat vaak verkondigd wordt, zal jouw pop-up montage ook op diep water nog uitstekende zijn werk blijven doen. Mits de pop-ups natuurlijk niet te veel water opnemen en niet samengedrukt worden.

Wanneer je begrijpt waarom je bepaalde dingen doet, of waarom bepaalde dingen gebeuren is het toepassen vaak niet eens moeilijk.
Wanneer je begrijpt waarom je bepaalde dingen doet, of waarom bepaalde dingen gebeuren is het toepassen vaak niet eens moeilijk.

Welke boilies zijn goed voor grote karpers vangen in het najaar

De zon wint snel aan kracht en niet veel later zit ik heerlijk te genieten van het zijn aan de waterkant. Mijn vertrouwen is ondanks dat de barometer een hogedruk aangeeft wel net zo hoog. Uit ervaring weet ik dat de vissen in deze periode nooit echt alleen zwemmen. Zolang ik geen aantallen vang, is de kans op een echte dikke beer heel groot. Daar komt nog bij, dat de topvissen graag komen wanneer de weersomstandigheden niet echt perfect zijn. Vorig jaar wist ik op deze stek tot diep in de winter nog met enige regelmaat een mooie vis te vangen. En dat zal deze winter niet veel anders zijn.

Tenminste zolang ik de tijd maar vind om er met enige regelmaat wat voer in te gooien. Het is een waarheid als een koe dat de echt grote vissen nooit op dieet zijn. Dat voeren moet trouwens wel in verhouding staan met hetgeen je vangt. En hoewel ik mijn aas is voorzien van zowel voldoende wateroplosbare als ook vaste vezels is de bedoeling dat ik straks ga overschakelen op enkel de SE4. Immers wanneer de watertemperatuur beneden de 8 a 10 graden zakt dan wordt het tijd om de voedingswaarde naar beneden te stellen. En de SE4 heeft een lagere biologische benutbaarheid dan de SA7.

chod rig maken

KLIK op de afbeelding voor meer informatie

Chod-rig is geschikt voor iedere soort bodem

Wist je dat je met een chod-rig op nagenoeg elke type bodem een goede aaspresentatie kunt bewerkstelligen? In het late najaar zijn de grote karpers vaak goed te vangen op de wat diepere stekken van het water. Het grote probleem is dat de bodem op deze stekken vaak erg zacht van structuur zijn. Het afgestorven vuil mag zich graag ophopen in deze wat diepere kuilen. Hierdoor zal een gewone presentatie vaak niet zo goed scoren. Maar kun je met een chod-rig vaak wel goede zakendoen!

Hoe knoop je een chod rig

Klik op de afbeelding hoe knoop je een chod rig!

welke boilies voor het karpervissen in het najaar
Wanneer de temperatuur van het water beneden de 8 a 10 graden komt is het belangrijk om je boilies aan te passen.

Klik op de foto voor meer informatie!

De chod rig is bijzonder goed om grote karpers te vangen in het najaar

Het zal zo rond de klok van tien uur zijn wanneer ik al wat spullen bij elkaar begin te pakken. Wanneer zonder waarschuwing mijn ‘chod-hengel’ welke op zeven meter waterdiepte ligt afloopt. Blijkbaar heeft er zich toch nog een vis vergrepen aan mijn SA7 pop-up. Wanneer ik de hengel oppak weet ik direct hoe laat het is, een loge, traag bewegende weerstand neemt zonder moeite lijn. Ik kan niet anders, dan geven wat de vis van mij vraagt. Het gaat niet snel, maar wel gestaag en naar het lijkt zonder noemenswaardige moeite. Het is een bak, precies wat ik al dacht!

Oh wat een geweldig gevoel stroomt er door mijn lijf, temeer omdat ik doelbewust hiernaar toe heb gewerkt. De vis blijft dicht tegen de bodem aan zwemmen en zet koerst naar een groot wierveld. Dat heb ik liever niet en even komt er een lichte angst in mij op. Het wier is nog niet volledig afgestorven. Daarbij staat de zware dril van afgelopen nacht nog vers in mijn geheugen gegrift. De schub van vannacht had zich behoorlijk vast gezwommen. Ik praat mezelf moed in, door te zeggen als mijn naam erop staat dan kan die doen wat ie wil, maar dan ga ik hem toch vangen. Aan de andere kant ben ik ook een nuchter denkende Groninger die liever het zekere voor het onzekere neem.

Fel gekleurde pop ups of toch liever een onopvallende boilie?

De vis zwemt, naar het lijkt moeiteloos door naar het wierbed en wat ik ook doe om deze op ander gedachten te brengen het helpt niets. Uiteindelijk vind ik een dikke steen en gooi deze met een kromme hengel in de andere hand zo goed en kwaad als ik kan richting het wierbed. Net als de vis volgens mijn berekeningen het obstakel moet bereiken weet ik het dier te keren.

Althans dat is wat ik denk, want blijkbaar heeft het monster gewoon geen zin om de wat ondiepere wierplaat op te zwemmen. Nee, deze karper blijft liever op diep water zwemmen. Gelukkig maar, want het laatste wat ik wil is deze vis verspelen in en wierveld. En dan na ongeveer een kwartier touwtrekken komt het gevaarte zonder noemenswaardige weerstand naar boven.

Ik zie in een fractie van een seconde een enorme flank onder de waterspiegel. Wow! Dit is echt een hele dikke beer. Wanneer de vis net voor mijn schepnet langs zwemt zie ik de bruine pop-up duidelijk buiten de bek hangen. De haak zit gelukkig perfect in de onderlip. Iets wat met een goed geknoopte chod-rig altijd het geval is. Ja, op deze vis staat zeker mijn naam denk ik, wanneer ik het kolossale dier in mijn net loods.

Blij als een klein kind onhaak ik de vis en hang deze vervolgens weg in een sling. Nadat ik even ben bekomen van deze geweldige vangst, stel ik mijn camera op. Zo weet ik met de zelfontspanner een aantal leuke plaatjes te schieten. Daarna zet ik de prachtige vis voorzichtig terug in zijn element en geniet ik nog even na van de laatste glimp alvorens het dier verdwijnt in de donkere diepte.

wie wil er niet niet grote karpers vangen in het najaar?

Het selectief karpervissen op de grootste vissen van het water is een geheel andere manier van vissen dan de heersende trend van karpervissen. (Meer hierover in mijn boek ‘Sprekende Hengels’)