Karpervissen in Frankrijk, het voege voorjaar! Hoe pak je dat aan?

Karpervissen in Frankrijk tijdens het vroege voorjaar!

Karpervissen in Frankrijk is iets wat we allemaal leuk vinden! Roelof Kruijer neemt ons mee tijdens een van zijn vistrips naar Frankrijk. Tussen de regels door lees je vele tips die Roelof toepast om in weinig tijd succesvol te zijn. Zeker gezien de lastige periode is de keuze van het water, soort aas en de tactiek belangrijk. Daarnaast wil je natuurlijk zo min mogelijk karper verspelen. Daarom geeft Roelof ook uitleg wat de best vangende rig is voor deze omstandigheden! Veel leesplezier en hopelijk mag je dit voorjaar net zo succesvol zijn tijdens het karpervissen in Frankrijk.

het is best koud tijdens mijn eerste frankrijk trip.
Koud maar wanneer de karpers bijten dan ben je dat al snel vergeten!

Roelof vertelt

Het is nog vroeg in het jaar wanneer ik een trip wil plannen om te gaan karpervissen in Frankrijk. Het bloed kruipt waar het immers niet kan gaan en het water wat ik voor ogen heb staat al lage tijd op mijn verlanglijst. De bedoeling is dat ik hit en run ga vissen op een aantal kleine kanalen in het noorden van Frankrijk. Lekker actief bezig zijn en zoveel mogelijk van het prille voorjaarszonnetje in me opnemen. De keuze voor deze relatief ondiepe kanalen ligt voor de hand. De zon warmt dit soort wateren snel op en er is altijd stroming waardoor de karpers eigenlijk altijd wel hongerig zijn. Karpervissen in Frankrijk is zeker in het vroege voorjaar een aanrader! Temeer omdat ik uit het hoge noorden kom dus laat dat de Franse zon maar komen!

Dag 1, karpervissen in Frankrijk

Het zal zo rond een uur of 3 in de middag zijn wanneer ik aankom op de stek. Veelbelovend ziet het er niet uit. Het is koud en grijs en met een temperatuur van 7 graden loopt het zeker niet over. Hmm ik had me het karpervissen in Frankrijk wel wat anders voorgesteld. Gelukkig ziet de eerste stek er wel veelbelovend uit! Het is een soort kom in de bocht van het kanaal. Deze ligt mooi in de luwte. Daarnaast is het er net even wat ondieper dus mocht het zonnetje zich laten gelden dan zit ik hier goed! Ik voer op deze stek wat SE4 en Squid bollen. Echter om de vissen een beetje snel te animeren strooi ik ook wat gelijknamige karperpellets. Deze pellets top ik af met een handje hennep!

Wanneer je gaat beginnen met karpervissen is een goede boilie essentieel!
De squid bollen vallen buitengewoon goed in de smaak van de karper! Shop hier voor de Squid liver boilies.

Zo stek 1 krijgt zijn rust! Ik ga op weg naar stek 2. Stek 2 op het Franse kanaal is ook een soort van kom met een brug. De pijlers zijn altijd een leuke stek om overdag te bevissen. Het is er niet al te diep ik kom op 2 meter waterdiepte wat perfect is in deze tijd van het jaar. Ook hier strooi ik een kilo Squid liver bollen en een handje SE4 uit. Wanneer ik terugloop en de voerspullen in de wagen stop rij ik verder naar stek 3. Stek 3 ligt niet zozeer voor de hand. Ik besluit om een open stuk verspreid aan te voeren. Wel drop ik op de plekken waar ik later mijn haakaas ga leggen een paar handen pellets met wat hennep er doorheen. Zo nu is het tijd om terug te gaan naar stek 1 om wat te eten.

Stek 1 in Frankrijk, de verwachtingen zijn hooggespannen!

Al met al gaat er best wel wat tijd zitten in het aanvoeren van verschillende stekken. Echter wil je succesvol karpervissen in Frankrijk dan zul je er ook wat voor moeten doen! Eerst maar eens lekker eten en dan rustig de hengels klaar maken. Of toch maar andersom? Ja eerst meer de hengels erin het eten kan wel later! Dat was een goede keus het eten smaakt zoveel lekkerder met de hengels in het water!

Een dikke schubkarper vang ik tijdens mijn eerste nacht in Frankrijk
Een dikke schubkarper is het resultaat tijdens mijn eerste nacht in Frankrijk!

Het zal rond 1 uur in de nacht zijn wanneer een beetmelder een run aangeeft. Nog niet helemaal bekomen van de lange rit pak ik de hengel op. Die voelt gelijk goed aan! Heerlijk dat karpervissen in Frankrijk! Na een korte dril weet ik een dikke schub in het net te loodsen van rond de 17kg in gewicht! Over een snelle start gesproken. Nog niet helemaal bekomen van deze mooie vis leg ik de hengel terug op de stek. Er gaat nog een handje boilies omheen en dan kruip ik mijn warme slaapzak weer in!

Karpervissen in Frankrijk dag nummer 2

Ik ben al vroeg wakker maar blijf nog even liggen om zo dit Franse avontuur in me op te nemen! Even lekker ontbijten en genieten van de eerste koffie. Het blijft echter stil en rond een uur of 10 haal ik de hengels eruit en wordt het tijd om boodschappen te doen. Ik heb na het opruimen de stek nog even lichtjes aangevoerd, misschien ligt er nog een dikke karper te wachten op mij! Ook stek 3 krijgt voor de tweede keer een voerbeurt. Het is inmiddels al 13:00 uur wanneer ik aankom op stek 2. Je mag hier trouwens met 2 hengels vissen.

Mijn favoriete combinatie is met een de CW squid liver en SA7 hivisuals
De squid liver base mix pop ups en de SA7 hivisuals doen het overal buitengewoon goed! Klik op de afbeelding voor meer info.

Een hengel voorzie ik van de vertrouwde chod rig. De ander hengel gebruik ik een combi rig. Deze laatste beaas ik met een snowman presentatie. Zeker in het vroege voorjaar wanneer de karpers nog niet zo actief zijn vind ik het visuele aspect heel belangrijk. Vaak is het zo dat ze maar een paar boilies oppakken en verder zwemmen. Het is dan zaak dat een karper het haakaas niet links laat liggen. Daarom is het visuele aspect in de vorm van een halve hi Visual pop up zo effectief. Het is vrijwel altijd dat ze deze ervantussen uit pikken. Doe je voordeel ermee zal ik zeggen.

Kleinere karpers op dit sluisstuk

Een vriend van mij kent dit sluisstuk. Hier zwemmen voornamelijk kleinere karper. Persoonlijk vind ik dat niet erg, want beet krijgen vind ik nu het belangrijkste. Toch zal de volgende aanbeet op zich moeten laten wachten. Blijkbaar bijten de karpers voornamelijk in de nachtelijke uren. Tegen de morgen staat de tellen van deze nacht op mar liefst 5 stuks. Dus ik ben blij als ik in de ochtend een dubbele espresso naar binnen laat glijden. Zo die zal me de dag wel doorhelpen.

Dit is toch waarom we gaan karpervissen in Frankrijk
Dit is toch waarom we gaan karpervissen in Frankrijk!

Wanneer ik aankom op stek 3 schijnt warempel het zonnetje! Snel weet ik mijn hengels in te leggen want gooien is er niet echt bij. Klaarblijkelijk heeft het zonnetje goed gedaan en vang ik in de middag al 2 mooie karpers! Toch voelt de wind nog koud aan en eerlijk gezegd ben ik blij dat ik een goede winterjas bij me heb. S’nachts loopt de hengel af die ik onderhands in het midden van het kanaal heb gegooid. Dit blijkt een hele mooie spiegel te zijn. De haak zit zoals bij alle karpers mooi in de onderlip en muurvast.

De volgende ochtend vorst aan de grond

Soms heb je in je hoofd dat het karpervissen in Frankrijk gepaard gaat met een lekkere warme zon. Het tegendeel is echter waar. Het is vies koud in de ochtend maar het zonnetje is er wel. Tegen het einde van de ochtend heb ik de stekken weer aangevoerd en ook even boodschappen gedaan. Daarnaast heb ik de omgeving verkend en gekeken naar alternatieve stekken.

Wonder boven wonder is het weer helemaal bijgedraaid. Aangekomen op stek 1 is het met 20 graden echt heel aangenaam. Toch weet ik hier maar 1 spiegeltje te vangen. De stek is zeker niet echt goed. Misschien komt het wel door de otters die hier veelvuldig jagen. Karpers hebben dat al snel in de gaten en zoeken hun heil dan ergens anders. Tot nu toe elke dag nog gevangen en dat is zeer zeker een goed teken.

karpervissen in frankrijk kan heel goed in het vroege voorjaar
karpervissen in frankrijk kan heel goed in het vroege voorjaar!

Karpervissen in Frankrijk is voeren, verkassen en vissen!

Eenmaal aangekomen op stek 3 lopen de hengels al vrij snel meerdere keren af! Dus best hoge verwachtingen voor de komende nacht mag je wel weten. Het mooie aan deze visserij is het vrij eenvoudig is. Je hoeft niet alles uit te varen met de boot of heel ver van de kant vissen. Het is eerder een kwestie van voeren, verkassen en hengels in leggen. Makkelijker kan het bijna niet. Echter je moet wel mobiel zijn want anders maak je grote kans dat je de karpers mist. Het blijft dus wel zoeken!

Karpervissen in noord Frankrijk op de kanalen betekent voeren, verkassen en karpers vangen!
Karpervissen in noord Frankrijk op de kanalen betekent voeren, verkassen en karpers vangen!

Toch blijft het stil in de nacht maar in de ochtend loopt een van de hengels weer af! Heerlijk zo tijdens het opruimen nog een laatste karper vangen. Ook dat is karpervissen in Frankrijk. Moe, maar voldaan rij ik naar huis.

Conclusie karpervissen in Frankrijk in het vroege voorjaar

Het is lastig om dingen echt naar je hand te zetten. Het weer speelt een hele grote rol en ja die kunnen we niet beïnvloeden. Daarom is het goed om stekken te zoeken die in de luwte liggen. Deze stekken warmen als snel een aantal graden meer op. Een beetje drijfvuil of wat overhangende takken zijn ideaal!

Gebruikte karper rig

De gebruikte karper rig is vrij simpel. Het enige waar je even rekening mee moet houden is de steenachtige bodem. Daarom zet ik het liefste de Circle black edition in. Deze blijft langer scherp en kan wat dat aangaat beter tegen een stootje. Het onderlijnmateriaal is mijn vertrouwde soft coated hooklink in 25lb. Dit materiaal is gemaakt van een speciale vezel waardoor dit onderlijnmateriaal echt super schuurbestendig is. Om de haakpunt nog wat extra af te schermen tegen de harde steenachtige bodem gebruik ik een wat langer stuk shrink tube. Je kunt eventueel ook een kicker gebruiken dat heeft hetzelfde effect.

Gebruikte materialen: Circle haak, coated hook link 25lb, rig ring 3,7mm, line adaptor, anti tangle hooklink sleeve
Gebruikte materialen: Circle haak, coated hook link 25lb, rig ring 3,7mm, line adaptor of shrink tube, anti tangle hooklink sleeve. Klik hier om zelf de Kanaal rig te maken die ik gebruik! tevens ook als kant en klare rig te verkrijgen!
de inhaking wordt aanzienlijke verbeterd door het gebruik van een kleine sinker op 5 a 6 cm vanaf de haak
De inhaking wordt aanzienlijke verbeterd door het gebruik van een kleine sinker op 5 a 6 cm vanaf de haak. Klik hier om de sinkers te bestellen! En vergeet niet om ook het rubber koord mee te bestellen.

Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren, op deze manier de kanalen bevissen is een geweldige ervaring. Je hoeft hiervoor natuurlijk niet perse naar Frankrijk,  op de vele Nederlandse kanalen kan je hiermee ook zeker erg succesvol zijn. Goede vangsten en vooral veel plezier!

Roelof Kruijer

 

 

 

Kant en klare karper rigs

Carp Whisperer – Circle Rig (2st)

5,99 (4,95 excl. btw)
6,50 (5,37 excl. btw)
11,00 (9,09 excl. btw)
8,99 (7,43 excl. btw)