Karper tips voorjaar 2023
Tijd dat we een goed artikel gaan schrijven met deze karper tips voorjaar 2023. Het zonnetje begint al aardig in kracht toe te nemen. De warmte maar zeker ook de ontluikende natuur lonkt ons als karpervisser naar de waterkant. En toch zal het nog even duren alvorens de karpers echt op gang komen. Karpers houden namelijk van een hogere watertemperatuur dan onze inheemse vissoorten. Ze komen daarom wat later op gang. Toch kun je ook in deze periode al karper vangen hoor. Met onderstaande voorjaars karper tips moet dat zeker lukken!
Inhoudsopgave
Zoek een water met een goed bestand!
Verspeel je eerste voorjaars karper van 2023 niet.
Single hookbaits is een goede tactiek om voorjaars karper te vangen!
Wat zijn de best vangende karper rigs
Maak je boilies extra attractief!
Vergeet de kleine ondiepe kanalen niet!
Karper tips voorjaar 2023, nummer 1: zoek een water met een goed bestand!
Zoek een water met een goed bestand aan karper. Het mag duidelijk zijn dat een water met een goed bestand je niet ver naast de vis kunt zitten. Locatie is namelijk een van de belangrijkste karper tips in de voorjaars zoektocht. Daarbij zijn dit soort wateren wat hongeriger. Hier bedoel ik mee dat de karpers veel meer drang hebben om eten te zoeken. Het spreekwoord zegt: “honger maakt rauwe bonen zoet” en dat is zeker iets om je voordeel mee te doen.
Ja ik weet het, de karpers op dit soort wateren zijn vaak niet heel groot. Maar het is belangrijk zeker na een wat rustiger winterperiode even weer de feeling te krijgen met het vissen. Ikzelf ga enkel overdag om zo lekker in het zonnetje te genieten van de zingende vogels. Je krijgt op deze manier ook veel meer mee van het eigenlijke vissen. Dus mocht een vis zich ergens laten zien dan is het zeker raadzaam om je spullen te pakken en daar te gaan vissen!
Karper tips voorjaar 2023, nummer 2: Vis op de juiste waterdiepte!
Tips omtrent de juiste waterdiepte zijn van cruciaal belang voor het vangen van een voorjaars karper. Het mag duidelijk zijn dat het water nog heel koud is in deze periode. Enkel het oppervlak en de ondiepe stekken zal door het voorjaarszonnetje worden opgewarmd. Het is daarom zaak om niet te diep te vissen. Vooral zigs doen het in deze periode vaak buitengewoon goed. Dit komt niet alleen omdat je de zigs kunt vissen net onder het oppervlak, maar ook omdat de bijtlust van de voorjaars karper nog niet echt hoog is. Een klein stukje foam of een two tone zig ball is dan het aas om even in de bek te nemen! En vergis je niet ook hiermee heb ik al vaak de grootste vissen van het water weten te vangen.
Een van de beste voorjaars karper tips is om niet dieper te vissen dan 1,5 meter. Het is niet dat de karpers niet dieper komen maar de meest actieve vissen zullen hun voedsel zoeken in de ondiepe oeverzone!
Als voer gebruik onze Pulex zigmix. Deze bestaat uit drijvende en langzaam zinkende bestanddelen die ook nog eens sterk wolken. Door de verticale voerkolom creëer je een echt uithangbord voor de voorjaars karper. Het gaat er vooral om dat de nieuwsgierigheid van de karper wordt opgewekt. Karpers in het voorjaar hebben nu eenmaal niet veel trek. Dit komt omdat het hele spijsvertering nagenoeg stil heeft gelegen en die moet nu eenmaal eerst weer op gang komen.
Tip nummer 3: Verspeel je eerste voorjaars karper van 2023 niet.
Je zult niet de eerste zijn die zijn hengels van zolder haalt en vervolgens door lijnbreuk een voorjaars karper verspeelt. Het is dus zaak om alles even goed na te lopen. Een nieuwe karperlijn hoort daar zeker bij. Immers door invloed van zonlicht wordt een karperlijn broos. En hoewel een nylon vislijn sowieso water opneemt zal een lijn die broos is geworden nog meer water opnemen en sterk in trekkracht afnemen. Dus heb jij nog een oude nylon karperlijn van vorig voorjaar op je molen liggen, dan wordt het hoog tijd om die te vervangen. Wat ik ermee wil zeggen is dat een nylon karperlijn na een jaar vissen zijn beste tijd heeft gehad.
Top tip: Onze lijnstripper is een superhandig hulpmiddel om snel en probleemloos drie molen spoelen leeg te halen.
Dit geldt niet voor een gevlochten vislijn of een Carp Whisperer fluoro carbon vislijn. Deze karperlijnen zijn Uv bestendig en daarom meerdere jaren achtereen te gebruiken. Wel raad ik aan om deze lijnen even goed te controleren op beschadigingen en waar nodig een deel eraf knippen. Daarnaast is het goed om deze soort karperlijnen even goed schoon te maken met lauw water, een drupje afwasmiddel en een doekje. Dat doe je als volgt; allereerst haal je ongeveer 50 a 60 meter vislijn van je spoel. Deze lijn leg ik uit in het water, dan kan het al wat voorweken. Vervolgens draai je de karperlijn door natgemaakt doekje weer terug op de molenspoel. Op deze manier haal je alle viezigheid van de lijn.
Tip nummer 4: Single hookbaits is een goede tactiek om voorjaars karper te vangen!
Ik weet het als karpervisser voer je graag om zo de vissen te lokken. Echter attractief en vooral opvallend haakaas is in deze periode een winnaar! Zelf kies ik graag voor witte hi Visual SE4 pop-ups maar ook de roze Squid liver doet het bijzonder goed! Je kunt het haakaas een dag op voorhand voorzien van een heel kleine beetje activator liquid. Deze vloeistof zal na een nacht al snel in het haakaas trekken. Op deze manier geef je het haakaas nog wat meer overredingskracht. Immers de Activator liquid lost supersnel op in het water en geeft zo een sterk voedselsignaal af.
Een ander voordeel van deze manier van vissen is dat je niet vastzit aan een voerstek. Je kunt met een single hookbait veel mobieler vissen. Dit vind ik een van de mooiste voorjaars karper tips! Heel simpel 2 hengeltjes mee op de barrow en je loopt zo een water rond. Elke stek krijgt 2 uur de tijd en dan ga je naar de volgende stek. De karper heeft geen keus want het enige wat hij in de bek kan pakken is jouw haakaas! Dit is tevens de manier om in te zetten wanneer je maar weinig tijd hebt.
Karper voorjaars tips nummer 5: wat zijn de best vangende karper rigs?
Wanneer je de stek niet te veel wilt verstoren moet de rig ook goed liggen op wat bodemvuil. De Chod en ronnie rig zijn zeker in het voorjaar de best vangende karper rigs. Je kunt hiermee prima single hookbait vissen. Daarbij prikken deze karper rigs supersnel en makkelijk uit te loden. Persoonlijk hou ik ervan om mijn haakaas overloaded te vissen. Ik gebruik hiervoor een sinker deze kun je heel makkelijk verwisselen. Wanneer je deze rigs iets te zwaar uitloodt zal de haak nog sneller naar de onderlip draaien.
Een ander groot voordeel vind ik dat de haken veel langer scherp blijven. Immers de haak staat van de bodem en komt zo veel minder in contact met de ondergrond. Zeker wanneer je veelvuldig verkast is dit wel mooi meegenomen! Tijdens het verkassen prik ik de haak in een stukje schuim. Dan weet je zeker (mocht er een hengel verschuiven) dat de karperhaak niet gelijk in je foedraal vast zit. Als loodsysteem gebruik ik een helikopter leader hiermee kun je zowel een chod als ook een ronnie rig vissen. Dus dat geeft je wat extra mogelijkheden mocht je snel willen wisselen!
Karper tips voorjaar nummer 6: maak je boilies extra attractief!
Zeker in deze periode is het goed om het aas wat extra overredingskracht te geven. De vissen komen net uit de winterstand en hun zinnen hebben ze nog niet helemaal op eten staan. Daarom is het goed om het voer te voorzien van wat extra eetlustopwekkers. Ik doe dat door een dag op voorhand het voer te voorzien van wat activator liquid.
Dit doe je als volgt: Doe de hoeveelheid voer wat je nodig hebt in een emmer. Giet er een scheutje activator naar keus overheen. Schud nu de emmer totdat er zich een heel dun filmlaagje vormt over het aas. Na een nachtje zal de activator helemaal in het aas zijn getrokken. Je kunt op deze manier ook speciaal haakaas maken. Echter dan soak je ze nogmaals en neem je een kleine hoeveelheid melkpoeder die schud je over het haakaas. Vervolgens schud je het potje met haakaas dusdanig dat er zich een coating vormt over de hele boilie. Dit proces kun je meermalen herhalen. Belangrijk is dat je het haakaas goed laat drogen bij een verwarming. Dit mag gerust een paar dagen in beslag nemen. Het eindresultaat is een super attractief haakaasje met een langzaam oplosbare buitenkant!
Karper tips voorjaar nummer 7: Verbeter de inhaking!
Karpers in deze periode azen maar mondjesmaat. Het is zaak dat je iedere keer dat het haakaas wordt opgepakt de vis ook daadwerkelijk haakt. Ikzelf vis in deze periode graag zo scherp mogelijk. Dit doe je heel eenvoudig door een shot on the hook te gebruiken. Door het gewicht van de shot on the hook zal de haak direct naar de onderlip vallen. Immers door het subtiele gewichtje op de haakpunt wordt deze aanzienlijk zwaarder!
Maak in het voorjaar ook de onderlijnen niet te lang. Een onderlijn van rond de 17 cm is lang genoeg. Ikzelf gebruik graag coated hooklink als onderlijnmateriaal. Door een centimeter van de coating te verwijderen boven de haak, kan de haak prima draaien. Dit is essentieel om de shot on the hook zijn werk te laten doen. Daarbij is het raadzaam om ook een line aligner te gebruiken. Dit bevordert net als de shot on the hook de inhaking!
Karper tip voorjaar nummer 8: Wees mobiel!
Pin je niet volledig vast op een water maar kies tenminste 2 geschikte voorjaarswateren. Loopt het op het ene water niet dan kun je altijd nog uitwijken. Daarbij kan het ook in deze periode al vrij druk zijn aan de waterkant. Door 2 wateren uit te kiezen heb je altijd wat achter de hand.
Hetzelfde geldt voor een stek. Het is beter om verschillende stekken te bevissen. Niet alleen leer je een water zo veel sneller kennen, maar je vergroot de kans dat je tegen een karper aanloopt ook aanzienlijk! Zeker in het voorjaar is de karper niet heel actief en is het vaak lastig om de vis te vinden!
Karper tip voorjaar nummer 9: Welke boilie vangt het best?
Naast opvallend haakaas zou ik in deze periode vooral licht verteerbaar aas inzetten. De SE4 of de Squid Liver zijn voor het voorjaar ideaal om te gebruiken. Het is zeker in deze periode zaak dat je de stek heel lichtjes aanvoert. Beter te weinig dan te veel. Ook halve boilies doen het in het voorjaar heel goed! Het liefste gebruik ik kleine 15mm boilies. Daarmee geef je de stek best wel wat body zonder dat er veel aas ligt.
Bedenk wel dat wanneer je een aantal mooie zonnige dagen hebt je wat meer kunt voeren dan wanneer je een koude gure noordoostenwind hebt. Hou het weer wat dat aangaat goed in de gaten en pas daar je voerhoeveelheid op aan. Het voorjaar is vaak erg wisselend en het kan best zijn dat de karpers een week nagenoeg niets eten. Dus ook al vis je met de beste boilie het is vooral in deze periode zaak dat je weet wat je doet!
Voorjaars tip nummer 10: Vergeet de kleine ondiepe kanalen niet!
Ondiepe kanaaltjes die ook nog eens stromen zijn echt ideaal. De vissen worden al snel geactiveerd door het ondiepe karakter van het water. Daar komt nog bij dat de stroming er vaak voor zorgt dat de vissen veel actiever en hongeriger zijn dan op stilstaande wateren. Een ideale situatie als je het mij vraagt voor het karpervissen in het vroege voorjaar!