Karpervissen tussen het wier hoe doe je dat?

Karpervissen tussen het wier hoe doe je dat?

 

Het waarom is niet altijd te verklaren, soms moet je genoegen nemen met het feit dat je er je voordeel mee kunt doen! Het geluk is niet altijd af te dwingen bij het karpervissen!

Sommige dingen houden me bezig. Het zijn de hersenspinsels van mijn gedachten die als kunstzinnig in elkaar verweven strengen vrijwel niet te ontwarren zijn. Het houdt me scherp en gefocust, het waarom kan niet altijd beantwoord worden. Eerlijk is eerlijk ik heb daar best moeite mee, het zegt niets over het vissen zelf, enkel iets over hoe mijn analytische brein hier slecht mee kan omgaan. Maar ik heb geleerd om het te zien als iets positiefs, iets wat je soms in de schoot krijgt geworpen. Je mag ervan proeven en genieten en er als visser je voordeel mee doen! Weerleggen dat is een ander ding, ook al is dat iets wat ik van nature doe.

Het maakt karpervissen zo uniek, zo interessant. Het is een prikkel zonder patroon of ritme. Het is de prikkel waarom ik zo graag vis en nog steeds achter dezelfde vissoort aan hobbel. Ik schrijf hobbel want de weg is bij mij nooit geplaveid. En toch kan ik soms makkelijk praten puur omdat ik door ervaring sneller de juiste keuzes maak. Maar vergis je niet, des te meer je weet, des te meer zaken er ook zijn die je niet weet, gewoon omdat er meer details zijn die gaan opvallen.

In dit artikel neem ik je mee naar een water met wier, obstakels en mooie karpers. Wie goed leest vist de tips tussen de regels er zo tussen uit. En wanneer je gewoon wilt laten inspireren door een leuk verhaal dan is het ook goed!

Karpers tussen het wier hoe vang je die?

Wat is de beste voertechniek voor het karpervissen tussen het wier?

Kan je ook karpers vangen op een modderbodem?

Hoe vind je de juiste visplek?

Moment van genieten tijdens het karpervissen.

Wat is de beste karper rig beperk losschieters!

Grote karpers, wier en zachte modderbodem..

Alles of niets… ook dat is wiervissen op karper!

Kun je karpers vangen op een modderbodem tussen het wier?.

Circle rig hoe maak je de beste karper rig voor het wiervissen!

Stap voor stap Circle rig.

karpervissen tussen het wier
Een karpervisser puzzelt want in de natuur is het nooit zwart of wit er is altijd een groot grijs gebied.

Karpers tussen het wier hoe vang je die?

Het is al best laat wanneer ik aankom bij het water. Ik ben nog niet zeker van mijn stek er is twijfel. Het is de reden waarom ik even vooraan bij het water blijf staan. Hier op deze stek kan ik bijna de hele plas overzien. Wanneer mijn ogen over het water glijden dwalen mijn gedachten af. Ergens blijven ze steken en staar ik al denkend over welke stek ik moet kiezen. Het verstrengelde wier dat op sommige plekken bijna 3 manshoog opklimt vanaf de bodem is een groot probleem. De stek die ik eerst in gedachten had staat me niet aan. De wind staat niet goed en mijn gevoel zegt dat de vissen hier nu niet zullen zijn. Ik schrik op uit mijn gedachten, laat ik verder gaan voordat het donker wordt.

Ik sta in tweestrijd waar moet ik vissen? Met de nodige krachtinspanning klim ik in een zilverpopulier. Je kent ze wel die hoge bomen met de pluisjes die in het vroege voorjaar veelvuldig op het wateroppervlak drijven. Ik klim hoger en hoger. Met mijn rechterbeen duw ik een tak die me het zicht ontneemt weg. Niet dat ik nu vrij zicht heb, maar het is genoeg om mijn zicht veld te vergroten. Het water is helder, doorzichtig als kraanwater. Tot op 6 meter kan ik de bodem zien. Ik kan duidelijk zien dat het groen al weelderig groeit.

karpervissen tussen het wier
De oeverzone ligt vol met struiken en bomen op sommige plekken kan ik net met de waadpak er voorbij komen.

Wat is de beste voertechniek voor het karpervissen tussen het wier?

Een dikke maand geleden was het nog een stuk minder begroeid met waterpest. Maar door de stand van de zon en het gladde wateroppervlak dat werkt als een vergrootglas is het wier niet te stoppen. Ik heb wel eens een poging gedaan om het te verwijderen, maar dat was water naar de zee brengen. Het leek wel of het wier zelfs harder ging groeien doordat ik het verwijderde.

Het enige wat werkte was mijn ‘inzaai’ methode. Met deze methode bewerkte ik de bodem eerst met een soort eg. Deze eg had ik gemaakt van een bouwstaalmat waarbij ik rondom de ijzeren pennen had omgebogen. Nadat ik de bodem zo goed als mogelijk had ontdaan van het groen ging ik de stek rijkelijk inzaaien met kleine pellets, hennep en boilies.

Het grote voordeel van deze methode is dat je de karpers het onderhoud laat doen van het nieuw ontgonnen stuk bodem. Sterker nog, ze komen er zelfs op af! Blijkbaar gaat er een bepaalde attractie uit van een vers omgewoelde bodem. Wanneer er vervolgens ook nog eens op gezette tijden wat te rapen valt dan zul je zien dat er al snel een kuil ontstaat. Sommige kuilen waren dusdanig groot dat je er gemakkelijk in kon staan. Tijdens het duiken zie je dat van bovenaf niet echt goed maar wanneer je naar onderen gaat en daadwerkelijk in de kuil gaat staan dan kun je bijna niet geloven wat een paar karpers kunnen verzetten

karpervissen tussen het wier
Wier is soms best lastig wat goed werkt voor mij is mijn ‘inzaai methode’. Met deze tactiek laat ik de karpers mijn stek omwoelen!

TOP TIP karpervissen tussen het wier en waterplanten

Hennep is perfect voor het karpervissen
Hennep is altijd een geliefde zaad geweest in mijn visserij. Puur vind ik het heel matig dit omdat de karpers echt met oogkleppen op gaan azen en zo al de rest negeren.
Hennep en pellets de perfecte combi!
Door het te combineren met pellets die qua basis-ingrediënten hetzelfde zijn als je boilies kun je makkelijker de link leggen naar je haakaas. Pellets nemen namelijk eenvoudig het hennepvocht op en zijn daarbij gelijkaardig van grootte.

Kan je ook karpers vangen op een modderbodem?

Toch kun je bij het vissen op karper niet altijd gebruik maken van bovenstaande wier methode. Zeker niet nu we vlak voor de paai zitten en de karpers wel wat anders aan hun hoofd hebben. Daarbij heb ik te weinig tijd om dingen naar mijn hand te kunnen zetten. Ik heb niets kunnen voorbereiden, maar moet eigenlijk inspelen op de situatie. Iets wat ik trouwens graag doe. Je moet niet vergeten dat bij het karpervissen tussen het wier de karpers minder zwemmen dan in vrij water.

Tot dusver heb ik nog geen karper in de zone gezien. En wanneer ze niet hier zitten en ook niet op het deel waar ik als eerste mijn zinnen op heb gezet moeten ze wel op het andere deel zitten. Hier heb ik geen zicht op, want de enige bevisbare stek daarvan ligt op ruim 116meter uit de oeverzone. Hier ga ik uitpakken gewoon omdat ik op de andere stekken geen karpers waarneem. Maar de stek is moeilijk bevisbaar. Niet alleen de afstand is voor mij behoorlijk ver om te werpen, maar de oeverzone is ook nog eens rijkelijk voorzien van verschillende in het water gevallen bomen. De kans dat een karper daarin zwemt is zeer groot.

Karpervissen tussen het wier! No time to waste!

Veel tijd om te beslissen heb ik niet meer. Want wil ik voor het donker aan het vissen zijn, dan moet ik nu spijkers met koppen slaan. De stek die ik op het oog heb is een plateau met daarop 3 meter water, rondom deze harde zandplaat ligt ongeveer 5 a 6 meter water en een hele zachte blubberbodem. Deze stek kenmerkt zich door een enorme boomstronk die dwars over het plateau ligt. Het plateau is langwerpig van vorm en wanneer je de stek goed aangooit kun je er bijna zonder gevaar vissen. Tenminste wanneer je de vissen niet te veel op gang laat komen. Bij het karpervissen tussen het wier moet je snel reageren!

Hoe deze boomstronk er komt is voor mij echt onduidelijk waarschijnlijk is die daar lang geleden eens afgezonken, maar het is wel iets om terdege rekening mee te houden want de stronk is rijkelijk voorzien van driehoeksmosselen.

Overzicht van de stek, zowel links als rechts ligt de oever vol met takken en struiken die behoorlijk ver in het water liggen. Het plateau ligt op een afstand van 116meter.
Overzicht van de stek, zowel links als rechts ligt de oever vol met takken en struiken die behoorlijk ver in het water liggen. Het plateau ligt op een afstand van 116meter.

Hoe vind je de juiste visplek tussen al dat wier?

Mijn hengel clip ik op 32,5 slagen dat is precies 116meter. Met een beetje tegenwind ga ik deze afstand zeker niet gooien. Ik zou met een dunnere hoofdlijn kunnen vissen, maar daar wil ik gezien de obstakels geen concessies in doen. Ik loop met mijn waadpak een klein eindje in het water en niet veel later vliegt mijn lead clip systeem met daarachter de rig richting de horizon.

Veel tijd om mijn andere hengel klaar te maken heb ik niet, want al heel snel loopt deze hengel af! Wat een heerlijk begin van de sessie. Het is gelijk een mooie vis van net geen 20kg die ik, zij het met moeite, uit een in het water gevallen boom die links van de stek ligt weet te halen. Wat een fijn begin van de sessie! Ik heb mijn 2de hengel nog niet eens ingeworpen!

De eerste vis is gelijk een grote!
De eerste vis is gelijk een grote!

Het is zo donker

Ik zit (om even een beeld te schetsen voor jou als lezer) met mijn waadpak aan achter de hengels. Op deze manier kan ik bij een aanbeet direct een stukje het water inlopen en zo de vis uit de obstakels halen. Er liggen hier namelijk heel veel bomen in de oeverzone. En ook is er heel weinig ruimte op de oever hierdoor kun je het eigenlijk geen stek noemen.

Mijn bedoeling is om nog een uurtje te vissen totdat het echt helemaal donker is. De stek is te gevaarlijk om ook s ’nachts door te vissen, of ik moet al blijven zitten hier in mijn apenpakje… Maar dat ga ik niet doen, nee ik ga lekker slapen zodat ik morgen fit verder kan vissen! Het is niet iedereen zijn ding, maar het is hier op deze stek even niet anders. Daarbij beleef ik mijn hobby intenser wanneer ik de vissen overdag vang, puur omdat je veel meer meekrijgt.

Ik vang mijn vissen het liefste overdag de belevenis is zoveel intenser, daarbij ben je veel scherper aan het vissen dan wanneer je de halve nacht in touw bent.
Ik vang mijn vissen het liefste overdag de belevenis is zoveel intenser, daarbij ben je veel scherper aan het vissen dan wanneer je de halve nacht in touw bent.

Moment van genieten tijdens het karpervissen tussen het wier

De tijd dringt, maar voordat ik verder ga met het “karpervissen tussen het wier” wil ik even genieten van deze prachtige vis. Ik onthaak de vis in het water en laat hem een moment liggen in het schepnet. Ik stel mijn camera op, zo goed en kwaad dat kan hier op deze stek en schiet snel een paar platen. Dan mag de vis terug, wanneer deze door mijn handen glijdt kantel ik hem een beetje zodat zijn omvang nog een keer zichtbaar wordt. Wat een prachtig exemplaar en wat een dikke buik. Al snel glijdt hij zo de donkere diepte in. Ik pak dit moment van geluk en maak me een snelle kop koffie, zodat ik nog even langer kan nagenieten. Het is oploskoffie…. Niet mijn eerste keus, maar het smaakt samen met deze vangst naar meer.

Tussendoor controleer ik even mijn rig. Deze kan zo weer terug, ook mijn haakaas is nog intact. De rig is trouwens vrij eenvoudig om te maken. Als haak gebruik ik een Circle haak maat 4. Deze haak heeft een mooie grote gape en is een kruising tussen een Curve en Claw haak. Waardoor de haak het houvast van de Claw combineert met de goede inhakingseigenschappen van de Curve haak.

Een stukje krimp kous is genoeg! Voor de ultieme karper rig voor het vissen tussen het wier!

Om de haak iets eerder naar de onderlip te laten kantelen verleng ik de steel van de haak met een klein stukje shrink tube. Wat veel mensen niet weten is dat de Circle haak speciaal is ontworpen voor het zelfhaaksysteem. Niet door een karpervisser hoor, maar door zeevissers die op grote diepte vissen in de oceaan. Door de lange lijnen die ze uit hebben staan is het aanslaan van de vis niet mogelijk. De vis moet zich bij deze visserij zelf haken en dat lukt ook prima met normale haakmodellen. Echter het leverde tijdens de dril heel veel lossers op. Dit moest beter en uiteindelijk is zo de cirkelvormige haak ontwikkeld.

karper rigs voor het vissen tussen het wier
De Circle haak werk ik af met een klein stukje shrink tube van ongeveer 7 mm lang. Hierdoor zal de haak net even wat eerder in de bek draaien en zo heel veel houvast geven tijdens de dril

Wat is de beste karper rig voor wier rijke wateren? Beperk losschieters!

Het bleek dat dit model vishaak verreweg het beste houvast gaf tijdens de dril. Zelf tot 80 % minder lossers in vergelijk met andere haakmodellen. Door de ronde vorm kantelt de Circle haak precies achter de harde liprand. Wanneer er vervolgens druk op de hoofdlijn wordt gezet zal de haak zich als het ware indraaien waardoor de vis niet meer los kan komen. Je mag wanneer je een Cirkelvormige haak gebruikt niet aanslaan, want dan sla je de haak zo weer uit de bek. Nee de haak moet als het ware langzaam naar voren glijden zodat deze kan kantelen achter de harde liprand. Het is daarom een Circle haak echt perfect is voor het zelfhaaksysteem zoals gebruikelijk is bij het statisch vissen op karper.

De Circle haak is speciaal ontwikkeld voor het zelfhaaksysteem waarbij de score gehaakte gelande vissen zo hoog mogelijk moet zijn! Dit is de haak om te gebruiken voor het karpervissen tussen het wier!
De Circle haak is speciaal ontwikkeld voor het zelfhaaksysteem waarbij de score gehaakte gelande vissen zo hoog mogelijk moet zijn!

Karpervissen tussen het wier karper nummer 2

Na inworp ben ik niet helemaal tevreden over de afstand. De lijn strekt zich niet op de clip van de molenspoel. Ik denk dat hij ongeveer 10meter terug ligt. Toch laat ik (gezien de tijd) de hengel liggen. Ik moet namelijk ook nog mijn onderkomen opzetten. Deze zet ik noodgedwongen een stuk terug en dan nog staat deze wel heel schuin. Enfin het maakt me niet veel uit als ik maar enigszins beschermd ben tegen de weersinvloeden. Net wanneer ik denk mijn slaapzak uit te rollen geeft de beetmelder een tweede aanbeet door aan de receiver. Snel glij ik de steile oever naar beneden zo het water in en haast me naar mijn hengel. Het voelt goed dat, ook al ligt de hengel niet op het plateau, er toch een aanbeet komt. Ook dat is karpervissen tussen het wier en waterplanten!

Ik kan het niet helemaal goed weerleggen want de bodem is daar echt boterzacht. De vis aan het andere eind geeft me niet de tijd om erover na te denken. Ik moet alle zeilen bijzetten, want de vis zwenkt naar rechts. Er staat teveel lijn uit….. Ik heb geen keus ik moet achter de in het water liggende bomen en takkenzooi langs te waden. Ondertussen sta ik op mijn tenen en kan ternauwernood voorkomen dat het water over de rand van mijn waadpak stroomt. Met de linkerhand hou ik de hengel vast en met mijn rechterhand probeer ik wat takken uit mijn gezicht te houden.

Zo dichtbij maar toch zo ver weg..

De vis is nu op ongeveer 30 meter verwijderd van mij, maar zit helaas vast in de wier rijke oeverzone. Ik zie een wilgenbos heen en weer gaan. Gelukkig is het daar iets minder diep. De vis zit goed vast ik zie hem tussen de takken liggen in het glasheldere water. Mijn hengel zet ik in het water tegen het struikgewas. De karper is (gelukkig voor mij) ondertussen behoorlijk moe geworden. Snel draai ik de vis op zijn kop op deze manier worden karpers heel rustig. De haak gaat er gelukkig makkelijk uit en als een baby draag ik mijn prijs naar de kant. Mijn camera staat nog klaar en na een paar foto’s mag deze prachtige donkere schub weer terug in zijn element. Ook dat is karpervissen tussen het wier en de obstakels!

Vis nummer 2 is een hele mooie donkere schub die nog lang zal blijven hangen in mijn gedachten. Heerlijk dat karpervissen tussen het wier!
Vis nummer 2 is een hele mooie donkere schub die nog lang zal blijven hangen in mijn gedachten.

Grote karpers, wier en zachte modderbodems bevissen!

Zo dat was eerst wel ff genoeg voor vandaag het is ook al donker en ik moet mijn hengel nog halen die ergens verderop in het water staat. Wanneer alles aan de kant is kijk ik nog even over het water. Morgen ga ik zeker 1 hengel in de blubber vissen. Het is voor mij veel eenvoudiger aan te werpen en ik ben ook wel benieuwd of deze vis een toevalstreffer was, of dat het een voorbode voor meer is.

De volgende dag ben ik al vroeg wakker. Snel eet ik mijn ontbijt en kijk wat over het water. De wind is wat gedraaid en staat nu meer richting mijn stek. De 116 meter kan ik wel vergeten dat red ik nooit met deze dikke hoofdlijn. Uiteindelijk weet ik toch nog ruim 100 meter te werpen, ik vis nu niet op het plateau maar echt in de blubber ervoor. Gelukkig staat daar niet veel wier en kan ik er redelijk kruid vrij karpervissen. Een beetje verbaast loopt de hengel al vrij snel af en niet veel later loop ook hengel nummer 2 af. Een beetje ongelofelijk sta ik 2 vissen te drillen. Ik vang ze beide, maar laat ze ook zo weer zwemmen dit om te veel gedoe te vermijden bij het fotograferen.

Dan gaat het even heel snel. Nadat ik mijn hengels weer in orde heb gemaakt krijg ik al snel weer beet. Het is echt een bak van spiegelkarper ik schep de vis en onthaak hem in het schepnet. Wanneer ik mijn camera aan het instellen ben krijg ik weer beet. Snel pak ik de hengel op en ook dit lijkt te gaan om een betere vis. Echter deze vis zit al snel muurvast. Ik voel de hoofdlijn over iets schuren. Het baart me zorgen omdat ik weet dat veel obstakels hier begroeid zijn met driehoeksmosselen.

Karpervissen tussen de obstakels en het wier is niet eenvoudig

Dan schiet de vis los, nee gelukkig niet los van de haak, maar de lijn van het obstakel. Al vrij snel weet ik de vis voor de kant te krijgen. Echter voor mij ligt een gigantische boom in het water met een hek gemaakt van gaas. De vis wil met alle geweld in de kruin van deze in het water gevallen boom zwemmen. Ik hou mijn hengel onder water en blok de vis tot het punt dat mijn hengel het bijna begeeft. De grote karper draait en komt naar het oppervlak. Deze moet ik vangen, maar eerlijk gezegd heb ik weinig vertrouwen in een goede afloop..

Dan neemt de gigant nog een duik en sta ik weer met een tot barstens toe gekromde hengel. Ik zie de vis niet, want hij blijft deze keer laag. Waar de kruin op de bodem ligt kan ik niet staan daar is het zeker drie meter diep. Met beide handen hou ik het handvat vast en probeer naar achter te lopen. Dat lukt niet. Dat de vis er sowieso nog aanhangt is een wonder, zeker gezien het feit dat ik weet dat de lijn ernstig is verzwakt…

Alles of niets… ook dat is wiervissen op karper!

Maar ik heb geen keus het is alles of niets, ik moet gewoon trekken beschadiging of niet. De vis is net als ik vast besloten om geen centimeter lijn te geven. Deze patstelling duurt misschien maar 3 minuten.. Maar voor mijn gevoel wel 30. Ik denk zelfs op een gegeven moment dat de vis misschien toch wel vast zit, dit omdat ik geen lijn kan winnen, maar dat is niet zo. Net wanneer deze gedachten door mijn hoofd gaan krijg ik vat op het logge gevaarte onderwater. Deze titan blijft laag en draait nu onder de top strak tegen de bodem. Het water kleurt en lucht bellen komen naar het wateroppervlak. Nu moet ik even opletten, want ook al lijkt het gevaar geweken dit kan zo weer veranderen.

Nooit meer gedacht aan de dikke spiegel in mijn schepnet. Deze gaat zeker richting de 25 kg, het is een vis die ik wel ken. Maar ik moet kiezen want ik ben mijn net nodig om deze vis te scheppen. Dan besluit ik om de schub met de spiegel in het net te scheppen. Een onmogelijke taak zoals zou blijken, het net blijft hangen. Dit gaat niet lukken…. De grote schub voor mij in het oppervlak is er klaar voor, maar ik krijg mijn net niet in de juiste positie.

De grote spiegel blijft de hele tijd voor mij in het water hangen. Maar wanneer ik de grote schub in het net trek zwemt hij heel langzaam weg. Karpervissen tussen het wier gaat is zeker uitdagend!
De grote spiegel blijft de hele tijd voor mij in het water hangen. Maar wanneer ik de grote schub in het net trek zwemt hij heel langzaam weg.

Ik laat de spiegel weer zwemmen.. tussen het wier karpervissen is niet altijd makkelijk!

Er zit niets anders op dan de spiegel eruit te laten en dan het net los te trekken. Ik moet om dit te doen de druk op de vis aan de hengel verminderen zodat ik mijn net naar onderen kan drukken en de spiegel zijn vrijheid kan hernemen. Dit lukt en wonder boven wonder neemt de gigant geen vluchtpoging richting het meedogenloze hout.

Dan trek ik mijn net terug onder de spiegel zijn dikke buik door. Maar los krijg ik het niet en instinctief graai ik met mijn rechterhand onder water om te voelen waar ik aan vast zit. Het water loopt nu via mijn mouwen zo mijn waadpak naar beneden, maar het deert me niets. Als door een wonder komt het net los van de wortel waar die aan vast hing. Of was het toch mijn brute kracht… Gelukkig is de torpedovormige, maar zeer massieve schub moe en nu het net vrij is kan ik, zij de vis met de nodige krachtinspanningen, scheppen. YES!!!!! Wat ben ik blij!!

Kun je karpers vangen op een modderbodem tussen het wier?

Wanneer ik mijn camera wil pakken zie ik dat de grote spiegel nog voor me in het water ligt. Het lijkt wel of die wil zeggen: “tot de volgende keer!” Ik schiet nog een plaatje van de spiegel net op het moment dat deze weer op krachten is gekomen en heel langzaam wegzwemt. Toch nog een foto al zij het niet in mijn handen. Alle vissen komen van het deel met de boterzachte blubberbodem, wanneer ik na die eerste vis van gisteren wel in de clip had gegooid had ik deze stek nooit ontdekt en met grote waarschijnlijkheid deze vissen ook niet gevangen. Geluk zit soms in een heel klein hoekje…

De schub is net even over de 50 pond. Het is een volledig onbekende vis in dit water vol met planten en wier. De spiegel die ik ervoor had staat bekend als een hele moeilijke klant en is de grootste gekende vis van het wier rijke water. Met zijn 48 pond, waar ik hem al eens op heb gevangen moet hij wel onderdoen voor deze lange en massieve schub. De door ouderdom getekende schubben maken indruk op mij. Net als de kracht van deze vangtastische vis, ik besef me heel goed dat dit anders had kunnen aflopen.. De camera klikt 1 keer en houdt het dan voorgezien…Ik vind het niet eens heel erg, deze gouden mastodont staat sowieso in mijn geheugen gegrift. Heerlijk dat karpervissen tussen het wier!

Een volledig onbekende en stokoude schub weet ik wonder boven wonder veilig te landen. Ook dat is karpervissen tussen het wier!
Een volledig onbekende en stokoude schub weet ik wonder boven wonder veilig te landen.

Wat een pracht beest! Dit is het ultieme karpervissen tussen het wier!

Ik laat de vis langzaam zakken in het water, zijn doorleefde kop ondersteund door mijn hand. Heel even kruisen onze ogen elkaar ik glimlach, wat een pracht beest! Voor mij zijn dit de momenten die ik koester niet alleen om het geluksmoment, maar ook het feit dat het een vis is die al zolang de dans ontspringt en waarschijnlijk nooit weer op de kant komt. Het zijn dingen die blijven hangen in mijn hersenspinsels. Ik kan daar in mijn hoofd lekker mee bezig zijn, waarom heb ik hem nu gevangen? Wat is de reden dat hij nu wel op de kant kwam? Dat is vissen, niets is zwart wit, maar er is altijd een heel groot grijs gebied waardoor het zo interessant blijft en soms moet je een beetje geluk hebben!

Die dag vang ik nog verschillende karpers! Allemaal komen ze van voor het plateau op de hele zachte modderbodem tussen het wier
Die dag vang ik nog verschillende karpers! Allemaal komen ze van voor het plateau op de hele zachte modderbodem.

Circle rig hoe maak je de beste karper rig voor het vissen tussen het wier!

De Circle rig is misschien wel de meest ideale vishaak om te gebruiken bij het karpervissen tussen het wier en op wateren waar je een goede houvast nodig bent. Daarbij is dit de haak om te gebruiken op het moment dat de karpers hele zachte bekken hebben. Dit is vaak het geval in de zomermaanden wanneer het water heel warm is en de vissen zich tegoed doen aan muggenlarven. De Circle haak kent zijn gelijke niet met andere woorden er is geen haak die een gelijkwaardige houvast geeft tijdens de dril. En vergis je niet, ook al lijkt het geen snelle prikker, de haak blijft tijdens het spugen veel beter hangen in de bek van de karper dan alle andere haakmodellen. In mijn optiek zul je hiermee ook op dressuur wateren zeker een paar extra vissen weten te strikken.

Benodigde tools: Visschaar, Multi tool en boilienaald
Benodigde tools: Visschaar, Multi tool en boilienaald

Benodigde producten:

  • Circle haak maat 4
  • Shrink tube
  • Kryptec coated hook link 25lb
  • Rig rings 3.7mm
  • Anti tangle hooklink sleeve

Circle rig maken

Stap voor stap Circle rig

Haal ongeveer 14 cm coating weg met onze Multi tool
Haal ongeveer 14 cm coating weg met onze Multi tool
Maak in het uiteinde een kleine lus om het haakaas in te bevestigen
Maak in het uiteinde een kleine lus om het haakaas in te bevestigen
Bevestig het haakaas in dit geval een hybride hookbait
Bevestig het haakaas in dit geval een hybride hookbait
Fixeer een 3.7mm rig ring op ongeveer 1 cm van het haakaas middels een platte knoop
Fixeer een 3.7mm rig ring op ongeveer 1 cm van het haakaas middels een platte knoop
Steek nu de haak door het rig ringetje en duw het uiteinde door het oog van de Circle haak
Steek nu de haak door het rig ringetje en duw het uiteinde door het oog van de Circle haak
Zorg ervoor dat er ongeveer 1 cm ruimte zit tussen haak en haakaas en zet de haak vast met een knotless knot
Zorg ervoor dat er ongeveer 1 cm ruimte zit tussen haak en haakaas en zet de haak vast met een knotless knot
Schuif nu een stukje shrink tube over het oog van de haak
Schuif nu een stukje shrink tube over het oog van de haak
Maakt het shrink tube warm middels stoom zodat het mooi strak om de haak komt te zitten
Maakt het shrink tube warm middels stoom zodat het mooi strak om de haak komt te zitten
Schuif nu op het andere eind een anti tangle hooklink sleeve
Schuif nu op het andere eind een anti tangle hooklink sleeve
Maak een kleine lus in het uiteinde. Ik maak de rig ongeveer 17 a 18 cm lang
Maak een kleine lus in het uiteinde. Ik maak de rig ongeveer 17 a 18 cm lang
Wanneer je de anti tangle sleeve over het uiteinde schuift kun je hem zo aan het loodsysteem bevestigen
Wanneer je de anti tangle sleeve over het uiteinde schuift kun je hem zo aan het loodsysteem bevestigen
Heerlijk wanneer het succes niet lang op zich laat wachten! karpervissen tussen het wier
Heerlijk wanneer het succes niet lang op zich laat wachten!

Klik hier om je eigen circle rig samen te stellen! Karpervissen tussen het wier vraagt om een goede rig met heel veel houvast! Immers in vrijwel alle gevallen zal een karper zich vast zwemmen in het wier en dan komt het aan op hoe goed de haak in de bek van de vist zit!