Karperhaken: welk model moet je kiezen?

Karperhaken: welk model moet je kiezen?

Welke karperhaak kun je het beste gebruiken voor je onderlijnmontage? Waarom is de ene vishaak beter dan de andere in bepaalde situaties? Is een karperhaak zonder weerhaak beter dan eentje met weerhaak? Welke maat haak is geschikt voor mijn karper-rig? Hoe groot mag een karperhaak zijn in relatie tot het haakaas dat ik gebruik? Dit zijn allemaal vragen die ik geregeld krijg vandaar dat het de hoogste tijd wordt voor een informatief artikel over;” Welke karperhaak is nu de beste keus?”

Inhoudsopgave,

Karperhaken welk model moet je kiezen?

De karperhaak uitgelegd

Oog van de vishaak welke uitwerking heeft dit op de inhaking?

Langstelige, curve shank, of kortstelige karperhaken?

Gape van de karperhaak wat is dat?

Wat is nu het allerbelangrijkste detail van een karperhaak?

Verschillende karperhaken, welke modellen zijn het beste?

Welke karperhaak geeft het meeste houvast tijdens de dril?

Welke haakmaat? Haakmaten in relatie tot boilie grootte

Barbless karperhaken of toch niet?

Welk model barbless karperhaak blijft het beste zitten?

Hoe kun je de inhaking verbeteren van een karperhaak?

Het voordeel van een vlijmscherpe karperhaak!

Welke karperhaken zijn echt sterk?

Een ultra gladde karperhaak maakt een groot verschil!

Karperhaken welk model moet je kiezen?

Karperhaken heb je in verschillende vormen en maten. Iedere haakmodel is ontworpen voor een bepaalde karper rig of manier van karpervissen. In dit artikel gaan we kijken welke type karperhaak het beste geschikt is voor de gegeven omstandigheden. We gaan het hebben over de inhaking, de mechanische werking en het houvast van een vishaak tijdens de dril. Daarnaast gaan we elk model afzonderlijk behandelen, zodat jij precies weet wat de specifieke eigenschappen zijn van een longshank, klauw haak, curve shank haak en chod haak.

karperhaken welk model moet je nu gebruiken?
Een vishaak is de belangrijkste schakel tussen de visser en de karper!

De karperhaak uitgelegd

Ik snap heel goed dat het als karpervisser heel moeilijk is om een goed onderscheid te maken. Wat moet je nu gebruiken? Een rechte punt, een klauwmodel, een naar binnen staand oog of een recht oog? Of toch liever een haak met een korte steel in plaats van een longshank karperhaak? Ik zie een vishaak als de belangrijkste schakel tussen de visser en de karper. Het is daarom dat ik zeer veel waarde hecht aan de vorm, sterkte en scherpte van de haak die ik gebruik.

Hoe worden de verschillende onderdelen van een vishaak benoemd?

Voordat we dieper ingaan op de inhaking en de verschillende karperhaken is het van belang dat je weet hoe de ‘anatomie’ van een karperhaak eruitziet. Dit geeft je namelijk heel veel inzicht met betrekking tot de werking van een vishaak. Ken je de werking van een haak, dan wordt het kiezen van het juiste model of hook pattern, zoals de Engelsen het zeggen, een stuk eenvoudiger!

Anatomie van de karperhaken
Op de foto zie je precies wat wordt bedoeld met ‘gape’ of de ‘keel’ van de haak.

Oog van de vishaak welke uitwerking heeft dit op de inhaking?

Het oog van de karperhaak bepaalt in hoge mate hoe de haak zal indringen, maar ook het houvast tijdens de dril. Controleer wanneer je een nieuwe haak uit de verpakking haalt allereerst of het oog goed sluit en geen bramen bevat. Dit om te voorkomen dat het onderlijnmateriaal beschadigd raakt of erger nog doormidden gaat op de plek waar het oog is samengedrukt. Bij hoogwaardige karperhaken wordt het oog middels computergestuurde machines zeer nauwkeurig afgewerkt. Je ziet dit verschil onmiddellijk wanneer je er een goedkope variant naast legt.

Welke werking heeft een naar binnen staand haakoog?

Een haakoog dat ten opzichte van de steel naar binnen staat zal de punt iets meer afschermen, maar het draai effect bevorderen. Immers doordat het oog naar binnen staat krijg je het zogenaamde line aligner effect. Dit kantel-effect zorgt ervoor dat zodra een haak over de onderlip draait deze altijd vlees zal pakken. Toch gaat mijn voorkeur niet uit naar een haak met een naar binnen staand oog.

Het probleem met dit soort vishaken is dat ze veel minder ruimte hebben om zich goed te kunnen vullen met vlees. Daarnaast is de inhakingshoek veel kleiner/vlakker waardoor de haak minder diep zal penetreren en zo ook minder houvast kan geven tijdens de dril. Met als resultaat dat je met een dergelijke karperhaak aanzienlijk meer lossers zult krijgen.

het oog van de karperhaak bepaalt de indringingshoek
Een haak met een naar binnen staand haakoog heeft mijns inziens tijdens de dril enkel nadelen. De naar boven gerichte kracht (tijdens het drillen) zal een haak met een naar binnen staand oog sneller uit de bek werken. Het is daarom dat ik deze nooit gebruik. Links is de CW Chod haak, in het midden de Claw en rechts dezelfde haak maar dan met een naar binnen gezet oog.

Welke werking heeft een haakoog die recht op de steel van de vishaak staat?

Om dit te voorkomen is het veel beter om gebruik te maken van een haakoog welke recht op de steel van de haak staat. Deze kun je dan afwerken met een line aligner of een stukje shrink tube. Dit werkt 2-ledig. Allereerst zal de haak zeer goed draaien naar de onderlip, zonder dat er sprake is van een hefboom. Immer, een line aligner kan mee buigen en zo het loswrikken tegen gaan. Daarnaast wordt het draaipunt ook nog eens positief verlegd zodat de haak eerder draait en meer vlees kan pakken en zich dus beter kan vullen. Hierdoor krijg je meer houvast in de bek van de karper.

Welke karperhaak gebruik jij voor je rigs
Voor het vissen met bodemaas, wafters, of snowman presentatie is een haak met een recht oog aan te raden. Klik op de foto voor meer info over de Bow rig.

Welke werking heeft een naar achteren staand haakoog?

Naast haken met een naar binnen staand haakoog zijn er ook haken met een naar achteren staand haakoog. Deze worden veelal gebruikt voor het vissen met zeer stijf onderlijnmateriaal, zoals Chod link. Het zijn haken die speciaal zijn ontwikkeld voor het vissen met pop-up montages. Je kunt dan denken aan de hinged stiff rig, of de chod rig.

Door het naar achteren staand oog krijgt de haak een hele grote indringingshoek. Het grote voordeel hiervan is dat de haak ook bij nipte inhaking vaak nog genoeg vlees kan pakken. Dit maakt deze haken zeer geschikt voor het vissen met pop-ups. Pop-ups worden immers in veel gevallen door hun visuele attractie minder diep in de bek opgenomen. Dit in tegenstelling tot aas, wat wordt opgenomen middels een voedselprikkel. Daarbij wordt met pop-up montages veelal gevist aan korte onderlijnen. Alles tezamen maakt dat een pop-up montage voornamelijk voor in de bek komt te liggen en er maar weinig ruimte is om echt vlees te pakken. Het is daarom raadzaam om een haak met een grote indringingshoek te gebruiken zoals onze Chod haak.

chod rigs zijn gemaakt met onze speciale chod karperhaken
Een haakoog die naar achteren staat is vooral geschikt om te gebruiken met heel stijf onderlijnmateriaal zoals onze Chod-link. Klik op de foto voor meer info over de kant en klare chod rig

Langstelige, curve shank, of kortstelige karperhaken?

Er wordt voornamelijk in de karpervisserij gesproken over longshank en short shank haken. Daarnaast heb je ook nog curve shank haken. Deze laatste hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een gebogen haaksteel. Hier kom ik zo nog even op terug.

De lengte van de haaksteel bepaalt in grote mate waar de haak zal prikken in de bek. Des te langer de steel, des te verder het oog van de haak verwijderd is van de haakpunt. Dit maakt dat een langstelige vishaak dieper in de bek kan prikken dan een haak met een korte steel. Ook is er minder kracht nodig om een langstelige karperhaak diep te laten indringen. Dit komt omdat de indringingshoek een stuk kleiner is dan bij een kortstelige vishaak.

Langstelige karperhaken

Hou ook rekening met het feit dat de werking in de bek van de vis groter zal zijn bij een langstelige karperhaak. Dit heeft te maken met de indringingshoek en de richting van de kracht die wordt veranderd bij het oppakken van de hengel. De druk/kracht op de haak is immers door het gewicht van het lood bij een aanbeet naar onderen gericht. Bij het oppakken van de hengel zal deze naar boven gericht zijn. Je krijgt nu bijna een tegengestelde kracht die als het ware de haak weer uit de bek wil trekken. Bij een korte haaksteel heb je dus veel minder met de natuurkundige wetten van kracht X arm te maken.

indringingshoek van karperhaken
Een haak met een lange steel zal eerder draaien en dus dieper in de bek willen penetreren. Een haak met een korte steel zal minder werken, dieper inhaken en een stabieler houvast bieden dan een langstelige karperhaak. De bovenste haak is de CW Bow haak en de onderste haak is de CW Longshank karperhaak.

Samengevat langstelige karperhaak versus short shank

De afstand tussen het oog van de haak en de haakpunt bepaalt in veel gevallen het draaimoment en dus hoe diep de haak in de bek zal draaien ten opzichte van de liprand. In het kort komt het hierop neer: Een langstelige haak zal eerder prikken, er is daarnaast minder kracht voor nodig om de haak te laten penetreren. Echter door de lange steel zal een longshank bij zachte bekken en een stevige dril beter vast blijven zitten in de bek van de vis. Vandaar dat ik een langstelige karperhaak graag inzet met korte onderlijnen tot 12 cm lengte. Wanneer je dan ook nog een line adaptor gebruikt, zal de haak pas prikken voor in de bek net achter de harde liprand.

Een kort stelige haak heeft een aanzienlijk grotere hellingshoek waaronder deze indringt. Dit betekent dat er meer weerstand nodig is om een short shank haak net zo diep te laten penetreren als een longshank haak. In vrijwel alle gevallen moet de steel van een kortstelige haak worden verlengd. Dit om het draaimoment te verleggen en de haak precies achter de harde liprand te laten penetreren. Om dit te bewerkstelligen maak ik gebruik van een line aligner of kicker.

Gape van de karperhaak wat is dat?

De gape van een vishaak is de afstand tussen de haakpunt en de steel van de haak. Dit is het deel wat zich kan vullen met vlees. Naast niet gezette haken, ook wel non-offset genoemd, heb je ook gezette haken. Deze worden ook wel offset haken genoemd. Bij gezette haken is de gape extra groot, waardoor de haak meer vlees kan pakken. Dit wordt vaak gedaan bij haken met een naar binnen staand haakoog om zo toch de gape van de haak wat te vergroten.

Let wel; de punt van een offset karperhaak staat naar 1 kant. Je hebt een agressieve kant en een kant waarbij de haak niet kan prikken. Persoonlijk hou ik ervan om de inhaking zelf te sturen bij een gezette haak speelt de factor geluk te veel mee. Een ander nadeel van een gezette haak is dat ze minder diep penetreren en daarbij ook minder sterk zijn. Al met al redenen genoeg voor mij om deze karperhaken links te laten liggen.

De gape van een karperhaak wat is dat
Wanneer een offset haak op de juiste kant in de bek komt te liggen zal deze type haak snel vlees pakken. Wanneer hij op de niet agressieve kant komt te liggen glijdt hij zo weer uit de bek van de karper. Links; de haak ligt op de agressieve kant naar onderen, rechts; de haak ligt met zijn agressieve kant naar boven.

Een gevulde gape geeft meer houvast tijdens de dril

Veel mensen staan er niet bij stil, maar een kleinere haak zal zich wat dat aangaat veel sneller vullen dan een grote vishaak, puur omdat er minder vlees voor nodig is. Aan de ander kant kan een grote vishaak door de bek van de karper heen gaan en zo een goede houvast geven.

Bedenk ook dat een grote karper veel meer vlees in de bek heeft dan een kleine. Het klinkt allemaal logisch, maar ik zie hier nog heel vaak wat verkeerd gaan. Neem bijvoorbeeld graskarpers. Deze sterke vissen hebben weinig vlees in hun bek. Je zult met een kleinere haak veel meer vissen landen dan met een grote haak.

Harde bekken

Rivierkarpers hebben vaak een hele harde leerachtige bek, waarbij er soms verbazingwekkend weinig vlees aanwezig is voor de haak om houvast in te krijgen. Voor deze vissen raad ik aan om te vissen met onze Circle karperhaak. Door de speciale vorm zal deze haak precies achter de liprand inhaken en zo voldoende houvast geven tijdens de dril. Bedenk ook dat bepaalde rigs zoals een Ronnie – of de 360 graden rig – beter werkt met een grote haak.

Bij deze rigs heeft de haak een verticale stand. Hierdoor is de afmeting van de gape in grote mate bepalend voor hoe diep de haak in de bek zal inhaken. Het is daarom dat je met een Ronnie rig een betere score zult halen met een grote haak dan met en kleine!

Wat is nu het allerbelangrijkste detail van een haak voor karpervissen?

lees nu het artikel over welke vishaken je het beste kunt inzetten voor de verschillende rigs

Een visser is enkel zo scherp als zijn haak, lees ook eens deel 1 “De beste karperhaken en de slimste voertactieken, wat maakt een verschil?”

Misschien wel het allerbelangrijkste van een karperhaak is de scherpte van de punt. Bij het statisch karpervissen slaat de visser de karper niet aan de haak, maar haakt de karper zichzelf op het loodgewicht. Een vlijmscherpe haak is zoals je zult begrijpen essentieel voor de goede werking van dit systeem.

Vergis je niet; een karperbek is heel glad en wanneer de haak niet scherp genoeg  is, dan glijdt deze zo uit de bek. Des te scherper de vishaak des te dieper zal de haakpunt penetreren maar ook precies op het kantelmoment. Dit laatste is essentieel om de haak voldoende vlees te laten pakken. Het resultaat is dat je meer beet krijgt, de vissen veel beter haakt en minder lossers moet incasseren!

Wil je nog wat meer weten over het slijpen van een karperhaak en wat het verschil is tussen de verschillende karperhaken? Lees dan eens de 2 luik: “De beste karperhaken en de slimste voertactieken”

Rechte haakpunten en klauw vormige karperhaken welke prikt het beste?

Grofweg gezien heb je 2 verschillende haakpunten, namelijk de karperhaken met een rechte punt en de zogenaamde klauwhaken. Klauwhaken prikken minder snel en glijden verder naar voor in de bek alvorens ze kunnen prikken. Een klauwhaak kan immers pas vlees pakken wanneer deze over de onderlip heen draait. Een haak met een rechte punt kan sneller (Lees dieper in de bek) prikken. Klauwhaken hebben wat dat aangaat een beetje een negatieve klank wanneer het aankomt op de snel prikkende eigenschappen van een vishaak.

Toch ben ik het daar als praktijkman niet helemaal mee eens. Ik zal uitleggen waarom ik dit vindt. Stel, een karper aast heel voorzichtig dan zal een haak met een rechte punt in theorie eerder prikken. Wat gebeurt er echter na de prik? Precies! De karper gaat spugen en zo snel de haak met rechte punt kan prikken zo eenvoudig is deze ook weer uit de bek te werken.

Een haak met een haakpunt die naar binnen staat, zal door de kromme vorm ook tijdens het spuugproces veel beter blijven hangen. Daarbij is het niet altijd wenselijk dat een haak diep in de bek prikt. Zeker bij zachte bekken is daar nauwelijks houvast en zal een haak die pas prikt achter de harde liprand veel meer houvast bieden. Wil je de inhaking van je onderlijnmontage aanzienlijk verbeteren? Check dan ook eens het artikel:

Verschillende karperhaken, welke modellen zijn het beste?

Longshank karperhaak

De longshank komt misschien wel het dichtste bij het model van de eerste vishaak. De lange steel en de rechte haakpunt maakt deze haak tot een zeer snelle prikker. De CW Longshank heeft een semi lange steel en dat hebben we gedaan om de hefboom wat te verkleinen. Zoals gezegd kun je deze vishaak het beste inzetten met onze line adaptor.

De Line adaptor is een korte line aligner die je over het oog van de haak schuift. Door de speciale vorm voorkom je dat de haak te vroeg gaat indraaien. Achter in de karperbek is het vlees namelijk zacht en daar heeft een haak heel weinig houvast. We willen de karper haken precies achter de harde liprand en daar is de line adaptor speciaal voor ontworpen.

long shank karperhaak
Een longshank karperhaak is een zeer snelle prikker die door zijn lange steel wat dieper in de bek zal inhaken. Een langstelige vishaak is vooral van toepassing bij vissen met harde bekken en op wateren waar veel dressuur heerst.

Lengte van karper rigs met een longshank vishaak

Een Longshank haak prikt zeer snel en in veel gevallen zelfs direct op de plek waar deze na inzuigen op de onderlip valt. Hierdoor is het mogelijk om een karper heel weinig speelruimte te geven m.b.t. het uitspugen van ons haakaas. Een longshank komt het beste tot zijn recht met hele korte onderlijnen van rond de 10 a 15 cm. Daarbij hebben wij onze longshank haak dusdanig gesmeed dat de haakbocht veel draagkracht heeft. Hiermee wordt voorkomen dat de haak gaat snijden in de bek van de karper.

Zeker in de winterperiode, wanneer de vissen trager zijn en harde bekken hebben, is een longshank karperhaak een goede keus! Ook op wateren waar de vissen harde bekken hebben – zoals op de kanalen – mag ik persoonlijk graag vissen met een longshank. Het probleem op dit soort wateren waar de karpers vooral mosselen eten, is dat ze weinig vlees in de bek hebben. Daarbij zijn de bekken leerachtig en hebben de meeste haken weinig houvast in dit soort bekken. Een longshank heeft maar weinig vlees nodig om zich te vullen en dringt door zijn vorm gemakkelijk in ook al is de bek hard en leerachtig!

Curve shank karperhaak
Een Curve shank haak is misschien wel de meest gebruikte karperhaak en dat is niet zonder reden! Dit model combineert een uitstekende inhaking met een goede houvast tijdens de dril.

Curve shank karperhaken

Onder deze haken vallen de Curve haak en de Bow haak. Beide haken hebben een speciaal gebogen haaksteel of haakbocht. Deze Curve shank karperhaken combineren een goede houvast met een uitstekende inhaking en zijn daarom zeer geliefd bij vrijwel elke karpervisser!

Ze kunnen ingezet worden voor vele verschillende soorten rigs. Denk maar eens aan de Ronnie rigbow rigKD rig en Combi rigs.

De Curve haak werk ik meestal af met en klein stukje shrink tube over het oog van de karperhaak. Meer is er niet nodig voor deze haak. De gebogen steel zorgt namelijk al voor een zeer goede inhaking.

De Bow haak heeft een rechte steel, maar een gebogen haakbocht, waardoor het model sterk in de buurt komt van een Curve haak. De Bow haak prikt daardoor net even sneller dan een Curve haak. Zelf raad ik aan om deze haak af te werken met een line adaptor of middels een lus zoals de Bow rig wordt gemaakt.

bow karperhaak
De bow haak is zonder twijfel de meest verkochte vishaak het is een geweldige allround karperhaak die inzetbaar is voor zowel bodem, wafter en zelfs als pop up presentatie.

Lengte van karper rigs met een Curve shank haak

Curve shank haken kun je zien als de ideale allround karperhaken. Wanneer je een onderlijn lengte aanhoudt van ongeveer 20 a 25 cm lang voor het vissen met bodemaas dan zit je aardig goed. Vis je met pop-ups of wafters? Dan kun je rond de 18 a 20 cm gebruiken. Controleer altijd even waar de haak in de bek van de karper zit. Zit de haak in de zijkant of vrij diep? Dan kun je de onderlijn wat inkorten. Het mooiste is wanneer je de karpers in de onderlip haakt. Dan zit je qua lengte perfect!

Klauwhaken

Klauwhaken worden ook wel wide gape haken genoemd. Onze Claw haak heeft een recht oog en een semi kromme haakpunt. Dit maakt dat onze klauwhaken heel veel vlees pakken en zo heel veel houvast bieden. Ook in situaties waarbij er zwaar gedrild moet worden. Daarnaast is dit een haak die je erg goed kunt gebruiken bij het vissen in wateren met veel wiergroei. Ook wanneer het hoogzomer is en de vissen zachte bekken hebben is de Claw of Circle haak een zeer goede keus.

wide gape of klauw haak is veel gebruikt voor het obstakelvissen op karper
Circle of klauwhaken hebben een zeer goede houvast tijdens de dril en kunnen prima ingezet worden met zowel bodem, wafter en pop up presentaties!

Omdat de Claw een korte steel heeft, zul je de steel iets moeten verlengen met een Kicker. Met een kicker of line aligner verleng je steel, zonder dat de steel als hefboom kan werken tijdens de dril. Hierdoor verbeter je de inhaking en verleg je het draaimoment iets dieper in de bek. Dit heeft tot gevolg dat de haak zich beter kan vullen met vlees waardoor het losschieten wordt voorkomen.

Lengte van karper rigs met een klauwhaak

Een klauwhaak kan het beste gevist worden met combi rigs en bodemaas. Daarnaast kun je een Claw haak ook inzetten voor een Ronnie rig en voor het vissen met de pen of zig. De lengte van een onderlijn met een klauwhaak kun je beter wat langer maken, zeg maar tussen de 20 a 25 cm. Op deze manier krijgt de haak voldoende ruimte om goed in te haken.

Welke karper haak geeft het meeste houvast tijdens de dril?

Het houvast van een karperhaak heeft te maken met een aantal dingen. Je kunt dan denken aan het volgende: hoeveel kracht komt er op de haakt te staan tijdens de dril, is dit een constante kracht of zwemmen de vissen zich bijvoorbeeld vast in het wier. Maar ook: hoe goed is de rig in balans, is de haak goed gevuld en hoe hard zijn de bekken van de karpers? Daarbij kan het van belang zijn om een vis heel snel te prikken. Zeker op wateren waar de karpers voorzichtig azen en harde bekken hebben. En zo zijn er nog wel wat factoren die meespelen om een karper veilig in het net te krijgen.

Situatie Circle haak Claw haak Curve haak Bow haak Longshank
Zwaar drillen/zachte bek xxx 4x xx xx x
Normaal drillen/zachte bek vier keer x 4x xxx xx x
Zwaar drillen/harde bek xxx 4x xxxx xxx x
Normaal drillen/harde bek xxxx 4x xxxx vier keer x xxx
Houvast in wier xxx xxx xx xx x
Snelle prikker x x xx xxx xxxx

Wanneer je het schema goed bekijkt, zie je dat klauw achtige haken zoals de Circle en de Claw het meeste houvast geven tijdens de dril. Dit betekent dat je in situaties waarbij je steviger moet drillen of waarbij de vissen zachte bekken hebben, je beter uit bent met een klauw haak. De Kurv shank haken, zoals de Bow en de Curve hook, zijn hele goede allround haken die je eigenlijk overal wel kunt inzetten. De Longshank is echt een specialisten haak die zeer snel prikt en zo vooral tot zijn recht komt op wateren waar de vissen zeer voorzichtig zijn en niet te zachte bekken hebben.

Check ook eens het artikel over obstakelvissen. In dit artikel gaan we dieper in op de houvast wanneer je zwaar moet drillen.

Circle karperhaak
De Circle haak is een model wat nog niet veel gebruikt wordt voor het vissen op karper, maar de houvast en de vorm zijn echt perfect voor het zelfhaaksysteem! Daarbij vast is ook vast en je zult met een Circle haak zelden een karper lossen.

Welke haakmaat? Haakmaten in relatie tot boilie grootte

Om de haakmaat van een karperhaak te bepalen, is het van belang om te weten welke rig je gebruikt. Voor zinkend haakaas raad ik aan om tenminste 1 a 1,5 cm ruimte te laten tussen haakbocht en het haakaas. Bedenk wel dat een boilie onderwater altijd zal uitzetten. Een 15mm boilie zal na verloop van tijd opzwellen tot een 17 a 18 mm boilie. Dit is niet erg, maar hou er wel rekening mee dat de hair beter wat langer kan zijn dan te kort. Op deze manier voorkom je dat het haakaas de inhaking belemmert.

Voor wafters en pop-ups kun je minder ruimte laten tussen de vishaak en het haakaas. Dit omdat het haakaas gewichtloos of dusdanig weinig gewicht heeft dat dit geen invloed heeft op het inhaken. Wel kies ik ervoor om voor drijvend haakaas met een grotere haak te vissen. Dit omdat de haak bij een pop-up rig verticaal staat, in plaats van plat ligt, wat het geval is met bodemaas. Hierdoor heb je een grotere gape nodig om de karper goed te haken.

Lange hair of korte hairs voor je karper rigs
De originele hair-rig werd gemaakt met een lange hair van wel 5 a 7 cm lang.

Hieronder een haakmaten tabel waarbij je eenvoudig kunt zien welke haakmaat geschikt is voor een bepaalde boilie grootte.

haak grootte 8 Haakmaat 6 maat 4
Enkele zinkende boilies 15 t/m 18mm boilie 20mm boilie 25mm boilie
Dubbele zinkende boilies twee keer 12mm boilie 2x 15mm boilie dubbele 20mm boilie
Wafter boilie 15 t/m 18mm 18 t/m 22mm 20 t/m 24mm
Snowman presentatie

(Zinkende/drijvende boilie)

15mm i.c.m. 12mm pop-up 2x 15mm 20mm i.c.m. 16 mm pop-up
Pop up boilie 12mm 12 t/m 16mm 15mm t/m 20mm

Barbless karperhaak of toch niet?

Barbless karperhaken zijn op veel betaalwateren verplicht. Betaalwatereigenaren zijn zuinig op hun karpers, immers het is hun broodwinning. De keuze voor een barbless haak is wat dat aangaat een eenvoudige keus. Het idee is dat de karper bij lijnbreuk eenvoudig zig kan ontdoen van de haak. Daar komt bij dat veel karper geregeld worden gevangen en de meeste karperhaken hebben een naar buitenstaande weerhaak. Deze grote weerhaak zorgt bij het onthaken voor veel schade in de bek van de karper. Het is daarom dat onze weerhaken zo zijn gemaakt dat ze geen schade aan de bek geven tijdens het onthaken van de karper.

De keuze voor een barbless karperhaak is zo gek nog niet voor het vissen op een betaalwater. Toch willen veel karpervissers er niet aan, want stel nu dat de haak er tijdens de dril uit valt? En hoeveel vissen ga ik lossen op jaarbasis door een barbless karperhaak?

De voordelen en nadelen van een karperhaak zonder weerhaak

Ik wil graag mijn ervaringen delen met jullie lezers en wat dieper ingaan op het gebruik van een barbless karperhaak. Ieder voordeel heeft een nadeel en ieder nadeel heeft een voordeel. Zo ook weerhaakloze karperhaken. Ik heb een jaar lang intensief gevist met barbless karperhaken en ik durf wel te zeggen dat je niet meer lossers zult krijgen met deze haken. Het enige wat opvalt is, dat een karperhaak zonder weerhaak bij het volledig slapvallen van de lijn vaak niet meer in de bek van de vis zit.

Dus bij het weghangen na het scheppen van de karper waarbij de vis nog niet onthaakt is, zal al vrij snel de haak niet meer in de bek aanwezig zijn. Niet dat dit erg is, want de vis is toch al binnen. Bovenstaande is echter wel het beste bewijs dat een barbless karperhaak het meest visveilige aspect is binnen de karpervisserij. Visveiligheid is een compleet systeem niet enkel een loodsysteem. Echter mijns inziens staat of valt alles met een barbless karperhaak.

Obstakelrijke wateren welke vishaak?

Wanneer je in obstakelrijke wateren vist dan is een barbless karperhaak het beste wat je kunt vissen. Daarnaast is deze ook nog eens sterker dan dezelfde haak met weerhaak. Dit is zeker voor ‘hook and hold’ situaties een extra voordeel. Immers de weerhaak zal altijd een verzwakking zijn in het staal van de haak. Het is maar dat je het weet!

Karperhaken wat maakt het verschil
Grote of naar buitenstaande weerhaken ze zouden verboden moeten worden in de karpervisserij! Dergelijke karperhaken beschadigen de bek van de karper bij het onthaken en hebben totaal geen toegevoegde waarde. Links een karperhaak van een concullega met een naar buitenstaande weerhaak, rechts ter vergelijk onze Bow haak in Black edition met een naar binnen staand weerhaak zoals op al onze haken. (let ook eens op de scherpte van de haakpunt)

Welk model barbless karperhaak blijft het beste zitten?

Er zijn heel veel factoren die bepalen welk model beter presteert voor de gegeven situatie. Je kunt dan denken aan het soort aas, aasgedrag van de vis, opbouw van de rig en nog veel meer. Echter even los gezien van alles eromheen heeft de ene haak meer houvast dan het andere model.

Alles staat en valt in deze met de hardheid van de karperbek. Hebben de vissen een zachte bek? Dan wordt de haakwond groter en komt de haak hierdoor losser te liggen. Deze zachte bekken krijg je veelal bij hogere watertemperaturen en zachte modderbodems. Het is dan zaak om te voorkomen dat de haak in een te vroeg stadium achter in de bek al vlees pakt. Beter is om dan een vishaak te gebruiken die pas prikt op het moment dat deze over de harde liprand heen glijdt. Een Claw of Circle haak zijn hiervoor heel geschikt.

shrink tube op een karperhaak of toch liever een line aligner die kant en klaar is
Met een stukje shrink tube kun je de inhaking aanzienlijk verbeteren. Door tijdens het stomen de tube wat naar binnen te drukken krijg je het zogenaamde line aligner of kantel effect. De haak zal hierdoor altijd naar de onderlip draaien en inhaken.

Slotsom weerhaakloze karperhaken

Zoals ik al aangaf in het eerste stuk is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Naast dat ik zelf geen karpers meer heb verspeeld door te vissen met een barbless karperhaak, zijn er genoeg opties om het houvast te verbeteren mocht je dat willen. Daarbij hebben barbless karperhaken ook duidelijk voordelen. Onder andere een diepere inhaking, ze zijn namelijk sterker.

Echt visveilig vissen begint met een barbless karperhaak.

karperhaken wat maakt het verschil
Barbless karperhaken dringen veel dieper in bij de eerste prik vanaf het lood en wanneer je ze goed vist zul je er geen enkele karper meer om verspelen.

Hoe kun je de inhaking verbeteren van een karperhaak?

Het te vroeg prikken achter in de bek kun je verhelpen door gape meer af te schermen. Dit afschermen doe ik met een stukje shrink tube of een kant en klare line aligner. Hierdoor kan een haak pas prikken wanneer deze over de liprand heen kantelt. De haak zal dan precies achter de harde liprand prikken en zo voor de beste houvast zorgen tijdens de dril. Dus dit geldt zowel voor barbless haken maar ook voor de vishaken met weerhaak.

Naast dat de inhaking een stuk effectiever is, geeft het stukje shrink tube, of kant en klare line aligner ook mee tijdens de dril. Hiermee voorkom je het hefboomeffect en dus het werken van de haak in de bek van de vis. Wel is het zaak dat je het shrink tube tijdens het stomen wat naar binnen buigt. Daardoor versterk je het kantel-effect naar de onderlip. Immers onze line kickers zijn wat dat aangaat ideaal en hebben precies de juiste vorm en lengte voor de perfecte inhaking.

kickers voor de inhaking van je karper rigs
Kickers zijn een zeer handig hulpmiddel om de inhaking van je haak aanzienlijk te verbeteren!

Kickers zijn zeker handig!

Bijkomend voordeel van een kicker is dat de houvast sterk wordt verbeterd. Door de veerkracht van het materiaal wordt de haak als het ware om de onderlip heen geklemd. Wanneer je het haakaas vervolgens ook nog eens bevestigt op een manier dat de haak niet middels het zuigen en blazen kan worden uitgespuugd, ben je al een heel eind.

verschillende soorten kickers en line aligners
Voor elke haak heb je wel een ideale line aligner. De bovenste line aligner wordt voornamelijk gebruikt voor de Bow en Claw haak. De middelste line kicker is perfect om te gebruiken voor de Claw, Curve en de Circle. De onderste line adaptor is zeer geschikt voor de Bow en de Longshank karperhaken.

Het voordeel van een vlijmscherpe karperhaak!

Het mag duidelijk zijn dat des te dieper de haakpunt bij de eerste prik penetreert, des te beter de haak blijft zitten. Reden te meer een reden om altijd een vlijmscherpe haak te gebruiken. Misschien een open deur maar een hele lange vlijmscherpe haakpunt is kwetsbaarder dan een dikke korte punt.

Eerlijk gezegd snap ik niet dat er nog zoveel vissers zijn die hier concessies in doen. Want wanneer je vist met karperhaken waarbij de punt kort en dik is, dan doe je jezelf echt tekort en loop je heel veel karpers mis! Ikzelf zal nooit langer dan 10 uur met dezelfde haak vissen. Het is maar dat je het weet…

Weet ook dat een barbless haak met dezelfde weerstand dieper zal indringen. Een weerhaak heeft immers altijd een bepaalde weerstand. Sterker nog: Ik denk dat voor aanvang van de eigenlijke run veel haken niet eens indringen tot over de weerhaak, maar pas bij een later stadium waarbij de hengel wordt opgepakt en de visser kracht zet.

Het zelfhaaksysteem werk enkel goed met een vlijmscherp karperhaak! Immers de karper moet zichzelf haken op het gewicht van het lood in plaats van dat de visser aanslaat.

karpervissen
Ik doe nooit geen concessies

Een vlijmscherpe karperhaak werkt altijd in je voordeel! Ik doe nooit geen concessies in de scherpte van mijn vishaken.

Welke karperhaak is echt sterk?

Een haak met een korte steel is veel sterker dan een haak met een lange steel. Daarnaast is het type staal wat gebruikt wordt om de haak te maken verantwoordelijk voor de kracht en taaiheid van de haak. Ik gebruik voor het maken van onze karperhaken een bijzonder hoogwaardig staal dat ook veel fijner van structuur is dan het normaal gebruikte carbon 80 staal.

Dit maakt het mogelijk om een werkelijk vlijmscherpe punt te maken. Daarnaast heeft dit steel veel meer veerkracht en is het veel taaier. Daardoor zal een haak bij extreme belasting willen terug keren naar zijn originele vorm, zonder dat het uitbuigt of breekt. Dus dat maakt ons staal werkelijk uniek! Test onze haken maar eens met een andere willekeurige haak uit je tackle box door ze met een tang uit te buigen. Dan weet je gelijk wat het verschil is.

Tungsten putty verbetert de inhaking van je onderlijnmontage
Met een klein stukje tungsten putty kun je de haakpunt snel naar de onderlip laten draaien

Een ultra gladde karperhaak maakt een groot verschil!

Onze karperhaken zijn voorzien van een ultra gladde coating. Hierdoor zullen ze aanzienlijk dieper penetreren dan een haak zonder deze gladde nabehandeling. Naast het verminderen van de wrijvingsweerstand geeft deze coating ook bescherming tegen het corroderen. Op sommige wateren is de bodem dermate zuur dat vishaken al na een 8-tal uur op de bodem beginnen met roesten. Je kunt dan denken aan oude veenwateren of wateren zoals Rainbow met veel naaldbomen er omheen. Ook kanalen of meren met brak water kunnen door hun zoutgehalte al vrij snel een haak aantasten.

Daarvoor hebben wij een unieke nabehandeling ontwikkeld. Het is niet echt een coating maar een verduurzaming die in de buitenste laag van het staal trekt. Deze zogenaamde Black edition karperhaken zijn verkrijgbaar tijdens dit schrijven in de Bow en Circle haken.

De black edition karperhaken zijn speciaal ontwikkeld voor wateren met een zure bodem
Black edition karperhaken hebben een extra sterke haakpunt en hebben een unieke nabehandeling waardoor ze bestand zijn tegen corroderen!

De Black edition karperhaken kun je zonder problemen gebruiken in wateren waar normale haakjes al snel zullen roesten. Daarnaast hebben deze haken extra uitgeharde haakpunten, waardoor ze langer standhouden. Ook in ruige omstandigheden zijn ze hiervoor geschikt. Verder zijn deze haken gemaakt van hetzelfde staal als – en identiek aan – de normale karperhaken uit onze range van vishaken.

Goed aas zal je rig en dus de inhaking sterk ten goede doen komen!
Goed aas zal je rig en dus de inhaking sterk ten goede doen komen!

Wat zijn jullie favoriete karperhaak?

Hopelijk heb ik met dit artikel veel van jullie vragen over karperhaken weten op te lossen. Duidelijk mag zijn dat een vlijmscherpe vishaak altijd in je voordeel werkt als karpervisser! Net als goed aas! Immers wanneer een karper met graagte je aas opneemt kan een rig veel beter werken. Daardoor haakaas komt dieper in de bek en de haak kan zo meer vlees pakken. Wanneer je op deze beide zaken niet beknibbeld dan zul je aanzienlijk meer karper vangen!

Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jullie favoriete karperhaken! Maar ook hoe jullie ze graag inzetten! Als laatste, laat gerust een leuke reactie achter onder dit artikel en laat jouw mening over karperhaken achter!