Karpervissen op Carp Nijstad, tips, tricks en grote karpers! Deel 1

Carp Nijstad prachtig betaalwater in Nederland!

Carp Nijstad karpervissen op zijn best! Opzoek naar een goed betaalwater in Nederland? Lees dan eens deze Carp Nijstad review!

Wanneer je op zoek bent naar een leuke visvakantie in eigen land, dan is Carp Nijstad zeker een aanrader voor de fervente karpervisser! Inmiddels heb ik 2 keer een korte sessie van anderhalve dag erop zitten en kan ik wat meer vertellen over dit Nederlands betaalwater. Carp Nijstad is geen super eenvoudig water waar je veel aanbeten moet verwachten. Je moet eerder rekening houden met het feit dat je wat langer moet wachten op een aanbeet. Maar wanneer de beetmelder afgaat dan is de kans groot dat er een gewichtige karper aan de andere kant aanhangt!

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Het is november, kil, nat en niet de beste omstandigheden om op karper te vissen

Ondanks de zeer slechte omstandigheden, namelijk hoge luchtdruk, vorst en oostenwind liepen mijn hengels maar liefs 9 keer af! Alle karpers kwamen ook daadwerkelijk in mijn schepnet. Karpervissen op een betaalwater is niet heel moeilijk, maar het vraagt wel om een doordachte aanpak. Om mijn ervaringen door te geven aan jullie heb ik samen met Stijn een leuke, 2-delige film van onze sessie op Carp Nijstad gemaakt. En natuurlijk dit artikel wat tevens boordevol met waardevolle informatie staat!

Inhoudsopgave Carp Nijstad karpervissen

Carp Nijstad, informatie over de visstekken!

Hoeveel karpers zwemmen er op Carp Nijstad?

Karpervisssen op Carp Nijstad welke aanpak werkt het beste?

Welke karperpellets en boilies zijn het beste?

Welke diepte is nu het beste om op karper te vissen in het late najaar?

Hoe verliep nu de eerste karper sessie op Carp Nijstad?

Karpervissen op een betaalwater hoeveel moet je nu voeren?

Hoe maak je de beste Ronnie rig?

Bevestigen van het haakaas aan de Ronnie rig hoe doe je dat?

Welk onderlijnmateriaal gebruik je voor de Ronnie rig?

Hoe lang moet een Ronnie rig zijn?

Waar moet je nu rekening mee houden wanneer je gaat vissen op Carp Nijstad?

Klik hieronder op de afbeelding om onze Carp Nijstad film te bekijken dit is deel 1!

Carp Nijstad karpervissen, informatie over de visstekken!

Carp Nijstad ligt onder de rook van Hoogeveen en daardoor zeer centraal in Nederland. Het is een karperwater van ongeveer 19 hectare groot. Er zijn 5 stekken waarbij, mocht je als vriendengroep komen, er ook nog een 6de reserve visstek is. Alle stekken kunnen met 2 karpervissers worden bevist en geeft iedere visser ongeveer 2 hectare aan viswater. Ik vind dit wel een groot pluspunt! Persoonlijk hou ik ervan wanneer er wat ruimte is en je niet direct iemand anders in de weg zit met je vislijnen.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Carp Nijstad kent 5 officiële stekken waarbij iedere karpervisser ongeveer 2 hectare water ter beschikking heeft.

Het zand wat uit deze zandpunt is gezogen is gebruikt voor de aanleg van de A28. Hierdoor kent het viswater grote diepten waarbij het diepste punt zo rond de 30 meter ligt. De bodem is overwegend hard en zeer goed bevisbaar! Door de lichte zandkleur is het gebruik van onze gravel kleurige rig componenten zeker aan te raden! Deze kleur heeft een perfecte gelijkenis met de bodem en daardoor nagenoeg onzichtbaar voor de karper.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Gravel kleurige rigcomponenten smelten haast samen met de licht gekleurde zandbodem. Klik op de afbeelding voor meer informatie over onze helikopter rig.

Hoeveel karpers zwemmen er op Carp Nijstad?

Wanneer je op zoek bent naar een betaalwater in Nederland met een goed bestand aan grote karpers dan is Carp Nijstad een goed water! Het karperbestand is wel doordacht gekozen. Het idee is om een gezonde populatie op te bouwen van een karperras dat de juiste genen bezit om zeer groot en zwaar te worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er is gekozen voor Villedon karpers. Ik ben zelf 1 keer geweest in Villedon en de vissen die ik daar mocht vangen waren stuk voor stuk plaatjes, dus deze keuze snap ik maar al te goed!

Maar wat is er nu uitgezet op Carp Nijstad? Er zijn naast een oud bestand (die er al rondzwommen voordat het een betaalwater werd) nu in een paar jaar tijd ongeveer 350 karpers uitgezet. Het overgrote deel van deze vissen schommelen tussen de 25 a 35 pond waarvan er een flink aantal zo rond de 20 kg liggen, of er net overheen gaan. Daarbij kan het zo maar zijn dat van het oude bestand er een uitschieter rondzwemt die nog groter is, tenminste dat wordt gefluisterd. Al met al een geweldig bestand aan karper wanneer je het mij vraagt!

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Op Carp Nijstad zwemmen Villedon karpers, wie wil die nu niet vangen?

Carp Nijstad karpervissen op een gezond viswater!

Er zwemt naast karper ook een goed bestand aan voorn en snoekbaars. Snoek zwemt er heel weinig net als brasems. Deze laatste zijn er wel, maar niet veel. Mocht je er eentje vangen, dan is het gelijk een echte deurmat. Dit maakt het mogelijk om met vrij klein aas te vissen. Het is daarom geen probleem om met 15mm boilies te vissen. Wel zou ik het gebruik van levend aas zoals maden niet aanraden. Er zwemt wat dat aangaat dusdanig veel voorn dat dit voer niet de bodem zal bereiken.

Karpervissen op Carp Nijstad welke aanpak werkt het beste?

De karpers die op Carp Nijstad rondzwemmen zijn voornamelijk groot geworden op pellets. Daarbij worden ze ook nog eens bijgevoerd met deze pellets. Je kunt je wel voorstellen dat deze karpers veel vertrouwen hebben in het eten van pellets. Immers ze krijgen ze al jaren en er zit nooit een haak in verstopt. Een logische keus voor mij is dan ook om dit gegeven van een ‘veilig voedsel’ te verbinden met hetgeen ik gebruik als haakaas namelijk boilies. Wanneer je zoekt op Carp Nijstad, karpervissen dan zie je al snel dat de karpers hier gek op pellets zijn!

Welke karperpellets en boilies zijn het beste wanneer je naar Carp Nijstad karpervissen gaat?

De truc bestaat eruit dat je een soort pellet kiest die gemaakt is van dezelfde ingrediënten als waar je boilies uit zijn gemaakt. Dit is essentieel want alleen op deze manier kun je een boilie nagenoeg dezelfde associatie geven als de veilig eetbare pellet. Zelf kies ik voor de SA7 en SE4 pellets deze combineer ik met 12 en 15mm SE4 boilies. Met deze pellets voer je niet gauw teveel en dat is iets wat ik wel even in mijn achterhoofd moet houden. Het is immers al november en in deze periode moet je echt gaan opletten dat je de karpers niet verzadigd met je voer.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Pellets die gemaakt zijn van dezelfde basisingredienten als de boilies waar je mee vist zijn een prima combi!

De reden dat ik graag 2 verschillende diameters inzet is dat je zo voorkomt dat een karper een uniforme manier van opzuigen gaat toepassen. Niet dat de karpers dit bewust doen hoor, maar het gaat gewoon automatisch. Door verschillende diameters te gebruiken dwing je de vis als het ware om zijn zuigkracht aan te passen waardoor het vergelijk van boilies onderling veel meer vervaagd.

Dit is natuurlijk een groot voordeel voor ons karpervisser omdat op deze manier ook het haakaas veel minder snel als gevaar wordt herkend. Bovenstaande lijkt misschien iets heel kleins, maar vergis je niet. Karpers die rondzwemmen op een betaalwater worden dagelijks geconfronteerd met vissers en kennen de klappen van de zweep maar al te goed! En daarom mag je gerust weten dat dergelijk kleine details er wel degelijk toe doen.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Onze stek op Carp Nijstad karpervissen van bovenaf gezien

Welke diepte is nu het beste om op karper te vissen in het late najaar?

Het lastige op een betaalwater zoals Carp Nijstad is het vinden van de juiste diepte. Nu is het wel zo dat een groot deel van het viswater afgeschreven kan worden. Immers op 20 meter diepte hoef je de karpers niet te zoeken. De spronglaag zit ten tijde van dit schrijven rond de 12m waterdiepte daaronder is het 4 graden en kun je lang wachten op een aanbeet. Ikzelf kies ervoor om altijd op verschillende waterdieptes te vissen. Op deze manier kom je er al snel achter waar je de vissen mag verwachten. Het mag duidelijk zijn dat mensen die veel met de zig vissen dit wat makkelijker weten in te schatten dan mensen die dit nooit doen. Maar goed laten we niet teveel afwijken van dit verhaal.

Voor het vissen in november wanneer het weer stabiel is kun je de karpers op een dergelijke zandput verwachten tussen de 3 en 11 meter waterdiepte. Meestal komen de vissen er dan uit op een diepte die daar ergens tussenin ligt. In dit geval is dat een diepte van zo rond de 7 a 8 meter. Uiteraard hangt het sterk af van water tot water en is dit geen wet van meden of perzen om het zo maar te zeggen.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Het aas afleggen op een diepte tussen de 7 en 8 meter is in november een goede keus!

Hoe verliep nu de eerste sessie Carp Nijstad karpervissen?

Ik kan wel zeggen dat ik een vliegende start had want al binnen een uur na inworp liep mijn hengel af. Heerlijk om zo de sessie te beginnen! Stijn komt net op het moment aan wanneer ik de vis verwelkom in mijn schepnet. We kunnen nog snel wat plaatjes schieten en het intro filmen alvorens we de tenten opzetten. Daarna gaan we het script doornemen. Het plan is om morgenvroeg net voor het lichten de hengels in te werpen en een deel van de hengels uit te varen. We hebben dan de hele dag om een leuke karperfilm te schieten. Tenminste wanneer alles een beetje meewerkt. Op dit moment is het echt heel slecht weer het miezert de hele tijd, hopelijk is het morgen beter!

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
De eerste Carp Nijstad karper laat niet lang op zich wachten

Al snel ben ik in dromenland en de volgende ochtend is het eerste wat ik doe mijn hengels klaar maken om te gaan vissen. Ondanks het slechte weer zijn we niet de enigste vissers aan het water. Gisteren net toen ik mijn eerste karper ving kwamen twee vissers nog even buurten. Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij wel dubbel genieten was bij het terugzetten. Niet alleen was de kop eraf maar ook het kunnen delen van een vangst met andere karpervissers is ontzettend leuk.

Karpervissen op een betaalwater hoeveel moet je nu voeren?

Het is nog vroeg en de weersvoorspellingen zijn ook voor vandaag niet heel best. Maar al snel loopt weer een hengel van mij af. Het is Stijn zijn beurt, we vissen run om run. Dat is wel zo eerlijk want hij moet bijna 2 uur sturen om hier te komen. De gehaakte karper zwemt zich vast achter het talud daarom gaat hij de vis halen met de boot. Bij terugkomst blijkt het een dikke bak te zijn van bijna 20kg zwaar! Dat is pas een lekker begin van de ochtend!

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Dit is pas een lekker begin op Carp Nijstad karpervissen voor Stijn!

Snel zorg ik dat de hengel weer op zijn plek ligt. Ik werp een klein handje met boilies nauwkeurig met de werppijp op de stek. Daarna gaan we de vis van Stijn fotograferen. Wanneer Stijn de karper laat zwemmen loopt dezelfde hengel opnieuw af. Snel leg ik de camera weg en pak de hengel op. Ik weet dat de kans op een mooie karper groot is immers vaak zwemmen dezelfde slag vissen bij elkaar.

Niet veel later weet ik weer een dikke vis te netten. Het is een erg mooie spiegelkarper en met 35 pond net even kleiner dan de vis van Stijn! Heerlijk wanneer de vissen in dit tempo op de kant komen. Het water is erg koud, maar klaarblijkelijk hebben de karpers wel zin in een snack! De hengels die ik met de boot afleg krijgen en paar halve boilies mee en wat pellets. Dit blijft veel beter liggen op het steile talud. Kwestie van voorkomen dat het voer naar onderen de diepte inrolt. Ik blijf ondanks dat we goed vangen weinig voeren. Het is immers behoorlijk koud en ik wil ook omdat we maar anderhalve dag hier zijn onze kansen niet vergooien.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
De karpers komen nu in een snel tempo op de kant, dit keer ikzelf met een echte ‘Nijstadse karper’

Hoe maak je de beste Ronnie rig?

Tijdens onze middag lunch krijgen we het over de Ronnie rig. Stijn is vervend gebruiker van de Ronnie rig en niet zonder reden. Hij heeft dit jaar een 100% score gehaakte/gelande vissen! Dat is natuurlijk een zeer goed resultaat. Het lijkt me leuk om deze met jullie te delen temeer omdat ik graag een Ronnie rig gebruik op steile taluds.

Het is mij al meermalen opgevallen dat pop up rigs veel beter werken op een talud dan rigs die voorzien zijn van normaal bodem-aas. Met bodemaas zal de onderlijn op een talud altijd strak liggen. Hierdoor ligt het haakaas kan het haakaas niet op een natuurlijke manier reageren zoals het geval is bij de losliggende voedseldelen. Doordat een pop-up altijd onder een hoek staat t.o.v. de onderlijn creëer je extra bewegingsvrijheid bij het opnemen van het haakaas. Deze extra speling laat het haakaas op een natuurlijke manier reageren wanneer de karper het naar binnen zuigt. Zeker ten opzichte van normaal bodem aas is dit een groot verschil in aaspresentatie.

Stap voor stap, hoe knoop je een Ronnie rig:

Benodigde rig componenten:

benodigde materialen ronnie rig

Benodigde rig tools:

  • Storm aansteker
  • Multi tool
  • Fishing scissors
  • Boilie naald

Benodigde tools ronnie rig

Stap voor stap uitleg hoe knoop je een ronnie rig!

 Hoe maak je een ronnie rig?
Bevestig het Chodlink materiaal middels een halve bloedknoop aan de 360 graden swivel
Hoe maak je een ronnie rig?
Knip vervolgens het uiteinde af van een line adaptor medium
 Hoe maak je een ronnie rig?
Daarna schuif de afgeknipte line adaptor op de Circle hook zoals op de foto
Hoe maak je een ronnie rig?
De volgende stap schuif de haak in de 360 graden swivel zoals op de foto
Hoe maak je een ronnie rig?
Duw nu de line adaptor over de verbinding van de haak en de wartel
 Hoe maak je een ronnie rig?
Bevestig nu een oval hookbead op de haak
Hoe maak je een ronnie rig?
vervolgens maak je een Micro ring swivel op de haak
Hoe maak je een ronnie rig?
Daarna bevestig je een 2de oval hookbead op de haak
Hoe maak je een ronnie rig?
Om de Ronnie rig uit te loden kun je het beste tungsten putty gebruiken. Let erop dat de presentatie niet te langzaam naar de bodem zakt
Hoe maak je een ronnie rig?
Maak nu in het ander uiteinde een kleine lus middels een 8 knoop. Je kunt de rig nu eenvoudig bevestigen aan een Quick change swivel. Wel is het belangrijk dat je een anti tangle hooklink sleeve over de verbinding schuift voor maximale sterkte
Hoe maak je een ronnie rig?
De stiff Ronnie rig maken we ongeveer 17 cm lang! Dit is hoe het eindresultaat eruit moet zien.

Bevestigen van het haakaas aan de Ronnie rig hoe doe je dat?

Ik hoor geregeld van mensen dat ze vissen verspelen op de Ronnie rig. Net als met elke karper-rig komt het aan op de kleine details. Allereerst is de bevestiging van het haakaas bepalend voor de stand van de haak. De stand van de karperhaak kun je instellen door de oval hookbead te verschuiven in de haakbocht. Des te meer naar de punt des te rechter komt de haak te staan. Het voordeel van deze manier is dat je haak echt razendsnel om zijn as kan draaien. Wel is het raadzaam om de haak een maat groter te nemen aangezien de gabe bepaalt hoe diep de haak kan inhaken.

Wanneer je de hookbead verder naar de steel schuift zal de haak meer gaan kantelen. Hierdoor komt de haak in een gunstige positie om in te haken. Je kunt in dit geval eenvoudig vissen met een normale grootte karperhaak zonder dat je bang hoeft te zijn dat de haak niet genoeg vlees pakt. Om de inhaking nog wat te verbeteren is het raadzaam om de pop up boilie dusdanig uit te loden dat deze als een zinkende boilie naar de bodem toe zakt. Met andere woorden ik wil niet dat mijn haakaas naar de bodem toe zweeft. Het is mij al meermalen opgevallen dat een overloaded Ronnie rig veel minder lossers geeft dan een versie die kritisch is uitgebalanceerd.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Als er 1 haakaas is wat echt een groot verschil maakt in mijn vangsten dan zijn dat de Hybride hookbaits wel! Klik op de afbeelding voor meer info.

Welk onderlijnmateriaal gebruik je voor de Ronnie rig?

Wanneer je zoals hier op een zandbodem vist dan is het chod link onderlijnmateriaal zeer geschikt. Dit materiaal is zeer stijf en heeft een uitstekend resetvermogen. Het voordeel hiervan is dat je rig vrijwel niet in de war kan raken. Zeker op wateren met kreeft of witvis is dit een groot voordeel. Op wateren met een zeer zachte bodem of een bodem waar takjes of andere uitstekende delen liggen is het beter om een onderlijn te gebruiken die zich wat meer vormt naar de bodem. In dit soort situaties ga ik over naar de Coated hooklink in 35lb. Dit materiaal heeft wel een zekere mate van reset vermogen maar zal zich veel beter vormen naar de bodem dan echt stijf materiaal.

Hoe lang moet een Ronnie rig zijn?

De lengte van een Ronnie rig hangt samen met het loodsysteem, het type bodem welke je bevist maar ook het aasgedrag van de karper. Het is moeilijk om een exacte lengte aan te geven. Ik heb de beste resultaten met een onderlijnlengte tussen de 12 en 20 cm. Des te langer de rig des te meer bewegingsvrijheid er is en de haak ook meer kans krijgt om zich goed te kunnen zetten. Vandaar dat ik liever start met een iets langere rig dan een hele korte. Voor de .. op de i is altijd zaak om even te kijken hoe een vis is gehaakt en vandaaruit eventuele aanpassingen door te voeren.

Waar moet je nu rekening mee houden wanneer je gaat vissen op Carp Nijstad?

Hoe voorkom je dat een karper losschiet?

Carp Nijstad kent steile taluds. Een gehaakte karper kan vrij diep blijven zwemmen en zo de hoofdlijn als het ware in het talud trekken. Het is dan noodzakelijk om gelijk in de boot te stappen en naar de vis toe te varen. Wanneer je boven de vis bent zet je weer druk op de hengel en dril je de karper op de gebruikelijke manier af. Op deze manier zul je geen vis verspelen! Zorg dus dat er een boot klaar ligt om te gebruiken.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Met de hengels omhoog voorkom je dat de vislijn bij een aanbeet vast komt te zitten in het talud

Op welke diepte kan ik het beste op karper vissen?

Leg je hengels nauwkeurig af met behulp van een dieptemeter. Dit kun je doen middels een roeiboot, maar ook met een voerboot. Houdt rekening met het feit wanneer je een karper rig laat zakken hij altijd wat terugvalt door de weerstand van het water en de waterdiepte. Het is echt zaak om hier aandacht aan te besteden en eventueel te noteren waar elke hengel ligt. Leg ook niet elke hengel af op dezelfde waterdiepte maar vis op verschillende waterdieptes. Op deze manier kom je er al snel achter waar de vissen het liefste azen.

Welk boilies werken het beste op Carp Nijstad?

Ik merkte dat de karpers een duidelijke voorkeur hadden voor de SA7 pellets i.c.m. met de SE4 boilies. Als haakaas gebruikte ik de hybride hookbaits. Wat zeker een punt van aandacht is dat wanneer je op een talud vist is het raadzaam om de voerboilies doormidden te maken. Op deze manier blijft het voer goed liggen en rolt het niet bij het minste of geringste naar beneden. Voor de Ronnie rig kun je het beste de SE4 hivisual pop-ups inzetten of de SE4 foodbase pop-ups.

 Karpervissen op Carp Nijstad, een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Door verschillende diameters te gebruiken voorkom je dat een karper in een zelfde soort van aasritme komt waardoor onze rig al snel wordt uitgespuugd. Klik op de afbeelding voor meer info over de SE4 boilies

Welke rigs vangen goed op Carp Nijstad?

Ik ving de meest vissen op een KD rig, maar ook de Ronnie rig geeft hele goede resultaten. De lengte van mijn rigs zijn zo ronde de 18 a 20 cm lang. Alle vissen waren goed gehaakt en vrijwel allemaal recht in de onderlip. Als haak kun je de Curve haak gebruiken maar ook de Circle haak is voor beide rigs zeer geschikt! Wil je precies weten hoe ik mijn KD rig maakt lees dan ook deel 2 of ga naar onze rig-configurator en klik op KD rig.

Mocht je ook eens willen karpervissen op Carp Nijstad doe dan Harry de hartelijk groeten van Team CW en mij in het bijzonder! Veel plezier alvast en tot de volgende karperfilm! Je kunt Harry telefonisch bereiken op: 06-46813765. hij kan je precies vertellen welke stekken vrij zijn en de verdere mogelijkheden.