Pop up boilies vangen meer karper!

Pop ups visuele attractie versus chemoreceptor prikkelaars!

Pop ups zijn zeker in de winter maar ook in het vroege voorjaar zeer succesvol. Dat heeft te maken met het feit dat karpers koudbloedig zijn. De vissen zijn niet echt op zoek naar voedsel en moeten eerst op gang komen. Een opvallend haakaasje is dan genoeg om even een oppakreflex uit te lokken. Mijn favoriete manier van karpervissen is 1 hengel met een pva stick i.c.m. een wafter. De andere hengel vis ik vrijwel altijd met een chod rig.

In het vroege voorjaar kan het vissen op karper best lastig zijn. Echter geef niet te snel op ze zijn zeker met de juiste tactiek te vangen.

Het aas; een CW Hi-visual pop ups vis ik single hookbait. Ik wil met deze hengel zo veel mogelijk vlakte dekking hebben. Wat ik doe is de hengel telkens een aantal meters verplaatsen. Dit opnieuw ingooien is meestal met een tussenposen van laten we zeggen één a anderhalf uur. Op deze manier vis ik een deel van de stek af en is de kans dat ik het aas letterlijk voor de neus van een karper gooi behoorlijk groot! Uiteraard zit er een wereld van verschil tussen het ene en het ander aas! Zeker pop up boilies vallen in veel gevallen niet onder de noemer ‘spetterend aas’. Soms is dat ook niet nodig maar ik ben van mening dat in veel gevallen dit wel wat extra’s geeft. Lees het volgende maar eens.

welke pop ups vangen het beste
Soms vangt het ene systeem beter dan het andere!

Eetlust opwekkers versus visuele attractie van pop ups

Nagenoeg alle pop-up boilies die je koopt worden samengesteld van ingrediënten die geen attractie vanuit zichzelf bezitten. Met andere woorden; je vist met een smaakloze bal die totaal niet de chemoreceptoren van de karper prikkelen. Nu is dat in het voorjaar niet echt een groot nadeel hoor. Immers de visuele attractie is in deze periode het allerbelangrijkste. Om het aas toch nog wat appeal te geven worden ze door de boilie fabrikant nageflavourd. Echter je moet jezelf afvragen of dit meer voor de visser is, dan wel voor de karper. Ik snap dat wel hoor. Wij karpervissers beoordelen vooral het aas met de neus. Ruikt het goed, dan moet het wel een goede pop-up zijn. Of niet soms? En hoewel het soms erg lonend kan zijn om met een aas te vissen zonder attractie, gaat mijn voorkeur uit naar aas wat wel de eetlust stimuleert.

Ik wet namelijk liever op twee paarden dan dat ik alles inzet op één! Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar haakaas dat een sterke visuele attractie combineert met een goede smaak.

Flavours en pop ups

De flavours die we tegenwoordig in ons aas gebruiken zijn nagenoeg allemaal chemisch samengesteld. Hierdoor herkent een karper ze niet als zijnde voedsel. Toch helpen flavours mee om de eetlust te stimuleren. Niet zozeer op eigen kracht. Maar meer de combinatie van verschillende ingrediënten kunnen middels een flavour aanzienlijk verbeterd worden. Het is onder andere daarom dat flavours wel degelijk van toegevoegde waarde kunnen zijn.

dips en soaks voor boilies lees nu de tips!
Een klein scheutje is genoeg om de buitenste cellen te laden met attractie is al genoeg.
Flavours heb je in vele soorten, mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke flavours. In het boek Sprekende Hengels leg ik uit hoe je die zelf eenvoudig kunt maken. KLIK op de foto voor meer informatie over onze Activator met natuurlijke attractors.
Flavours heb je in vele soorten, mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke flavours. In het boek Sprekende Hengels leg ik uit hoe je die zelf eenvoudig kunt maken. KLIK op de foto voor meer informatie over onze Activator met natuurlijke attractors.

Let wel kunnen zijn.. Want de gebruikte ingrediënten moeten wel herkend worden als zijnde voedsel. Melkderivaten bezitten wat dat aangaat een zeer slechte instant response. Om maar niet te spreken van sommige andere ingrediënten die veelvuldig gebruikt worden in pop up boilies. M.a.w. stel je niet te veel voor van de attractie die vanuit de ingrediënten komt van een pop up boilie.

Food based pop ups en wafters

Zoals gezegd mijn voorkeur gaat uit naar haakaas waarbij ook de chemoreceptoren van de karper wordt geprikkeld. Mijn ervaring is dat een karper dit type haakaas beter, lees dieper in de bek neemt. Maar ook langer in de bek houdt. En dat gegeven is bijzonder interessant! Een haakaasje dat geen voedselsignaal afgeeft wordt meestal na opname in een split second weer uitgespuugd. Duidelijk mag zijn dat je dan met een hele goede rig moet vissen wil je de vis alsnog haken. Niet dat dit onmogelijk is hoor. Echter de foutmarge is dusdanig klein dat de meeste rigs domweg afvallen.

Een lekker haakaasje zal met graagte worden opgenomen, dit komt de werking van de rig sterk ten goede!

Alle special hookbaits in onze range zijn voorzien van verschillende chemoreceptorprikkelaars. Sterker nog, de basis van ons haakaas is in de meeste gevallen voor 90% of meer gelijk aan de normale boilies. Hierdoor geeft het haakaas hetzelfde voedselsignaal af als het vrij liggende voer. En dit gegeven is een van de belangrijkste wapens in ons arsenaal als zijnde karpervisser. Vis waar je mee voert! Immer het vertrouwen wordt bij elke vrij liggende boilie die een vis opzuigt alleen maar groter. Waardoor onze kansen evenredig toenemen!

Een scherpe haak icm attractieve pop up boilies maken een groot verschil.
Een scherpe haak icm attractieve pop up boilies maken een groot verschil.

KLIK op de foto voor meer informatie over onze vlijmscherpe haken!

Het visuele aspect hoe belangrijk is dat?

Naast het prikkelen van de chemoreceptoren is er natuurlijk meer wat een karper aanzet om het aas op te nemen. Echter welke kleuren zijn nu goed? Ja, dat is een goede vraag! Fluoro groen bijvoorbeeld is erg goed zichtbaar onder water net als wit. Lichte kleuren steken heel goed af tegen een heldere bodem! Zeker in het voorjaar is dit een goede keus. Immers de vissen hebben een lange rust periode achter de rug zonder hengeldruk. Hierdoor zijn ze wat minder argwanend. De karpers nemen om deze reden makkelijker een opvallende pop up boilie in de bek.

Soms is het beter om pop up boilies te gebruiken dat niet te veel contrasteert met de bodem.
Soms is het beter om een aas te gebruiken dat niet te veel contrasteert met de bodem.

Klik op de foto voor meer info over onze special hookbaits.

Naar gelang het water en de hengeldruk is het soms raadzaam om het haakaas wat minder te laten opvallen. Je kunt dan beter een bruine pop up boilie gebruiken die wat meer wegvalt tegen de bodem. Duidelijk mag zijn dat je dan meer moet inspelen op het attractie gehalte van de boilie. Zodat de vissen het aas nog wel snel kunnen vinden. Ik soak, zeker wanneer ik single hookbait vis mijn pop up boilies graag in SA7 activator dip.

sa7 activator carp whisperer

SA7 Activator zorgt voor een sterk voedselsignaal. KLIK op de foto voor meer informatie.

Tot slot

De periode zo net na de winter is altijd een moeilijke periode om succesvol te zijn. Immers de vissen moeten nog echt op gang komen. Daarbij heb je vaak te maken met behoorlijke temperatuur schommelingen wat de eetlust niet ten goede komt. Desalniettemin kun je met de juiste aanpak en het juiste aas zeker een goed voorjaar draaien! Hou in je achterhoofd dat de vissen niet echt met eten bezig zijn dus wees voorzichtig met voeren. Ook het weer van de afgelopen dagen bepaalt voor een groot deel hoe actief de karpers zullen zijn. Good luck en vang een voorjaarsbak!

Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!