De beste karperhaken en de slimste voertactiek wat maakt het verschil?
Hoe scherp vis jij? Een karpervisser is mijns inziens enkel zo scherp als zijn haak! Karperhaken waarbij het verschil ook daadwerkelijk een verschil maakt.
Karperhaken heb je in veel verschillende modellen: Longshank, Claw (klauwhaak), Curve haak en de Chodhaak. Een haak is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel van de rig, daar zijn we het wel over eens. Wat zijn nu de beste karperhaken? Veel mensen denken dat er maar weinig verschil zit tussen de verschillende merken karperhaken. Maar is dat wel zo? Vooral de laatste tijd krijg ik veel vragen/berichten via Facebook/mail over het gebruik en de fine tuning van de diverse rigs. Ik begrijp dat wel, want ondanks dat er zoveel informatie op het internet te vinden is, blijkt dat het overgrote deel van deze informatie totaal geen grondslag heeft.
Dit is uiteraard de reden dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Alleen wanneer je voldoende basiskennis bezit kun je bepaalde informatie goed filteren en er de zaken die er toe doen uit halen. In dit artikel wil ik je wat dat aangaat wat handvaten toereiken over de inhakingsefficiëntie van karperhaken. Let wel het is een pittige tweeluik geworden met heel veel technische informatie over wat zijn de beste karperhaken en in hoeverre maakt onze voertactiek een verschil! De hamvraag is: “Hoe scherp vis jij?”
Toen ik begon met karpervissen moest je alles zelf uitvogelen. Hoewel dit niet makkelijk was, heb ik hierdoor wel mijn eigen stijl kunnen ontwikkelen. Een manier van vissen die mij ook vandaag de dag, waarin het lijkt alsof alles al ontdekt is, geen windeieren heeft gelegd.
De hair rig
Toen ik overstapte op het vissen met een hair-rig, had ik er alleen informatie van horen zeggen. De gedachte achter de ontwikkeling en hoe ik een hair rig moest maken, tja dat wist ik niet. Mijn eerste hair-rigs viste ik (door gebrek aan kennis) met de boilie strak tegen de haaksteel aan. Dit deed ik, omdat ik dacht dat je de hair rig moest vissen net als het side hooked systeem. Bij het side hooked systeem wordt de karperhaak nipt door de buitenkant van het aas heen geprikt. Met andere woorden op een dusdanige manier dat de haak net aan de buitenkant van het aas komt te hangen.
Door deze manier van bevestigen was de haakpunt vrij en hoefde je de haak niet eerst door het aas heen te slaan bij een aanbeet. Ondanks dat ik veel aanbeten kreeg, verspeelde ik helaas heel veel vissen tijdens de dril. Blijkbaar werden de vissen niet goed gehaakt en maskeerde het haakaas teveel de inhakingsmogelijkheden van de haak. Al vrij snel kreeg ik in de gaten dat wanneer ik mijn boilies zwevend aanbood, waarbij de haakpunt als het ware het zwaarste deel van de presentatie was, dat dit de verhouding gehaakt /gelande vissen gevoelig verbeterde.
Carp Fever
Uiteindelijk kreeg ik via een wat oudere vriend het boek Carp Fever van Kevin Madocks in mijn handen. Door de informatie van Kevin viel bij mij het kwartje! Carp Fever was daarom voor mij een echte eye opener, want hierin vertelde de ontwikkelaar/ontdekker van de hair-rig waarom de hair rig was bedacht. En wat misschien nog wel belangrijker was; welk effect de hair rig moest sorteren. Immers wil je een rig ten volle kunnen benutten zodat je de rig zelfs kunt aanpassen naar de heersende omstandigheden dan zal je de werking, maar ook de gedachtegang waarom een rig is ontwikkeld moeten begrijpen. Voor mij was de hair-rig een nieuwe manier waarop het haakaas kon worden aangeboden en zo kijk ik nog steeds naar alle rigs.
Er is namelijk geen enkele rig die altijd en overal het beste vangt. De effectiviteit van een rig staat of valt namelijk met heel veel verschillende factoren die, al dan niet weer invloed hebben op elkaar. Je kunt dan denken aan de mate van bevissing en de daaruit voortvloeiende aasgedrag van de karpers. Maar ook het type water, bodemgesteldheid, manier van voeren, soort voer, gretigheid van de karper en de weersinvloeden zijn bepalend voor de effectiviteit van de rig die we op dat moment inzetten.
KLIK op de foto voor meer informatie.
Meer vis vangen doe je met vlijmscherpe karperhaken! Hoe scherp vis jij?
Duidelijk mag zijn dat toen ik begon met vissen, je heel veel dingen zelf moest uitvogelen. Sterker nog echte karperhaken zoals we die tegenwoordig kennen waren er niet. Nee, de karperhaken die ik kon kopen waren ontzettend bot en ook lang niet zo sterk als de karperhaken van tegenwoordig. Naast het zelf scherpen van mijn karperhaken moest is ik ze vaak ook nog in het juiste model buigen. Maar ook toen had ik gelijk in de gaten dat de vraag hoe scherp vis jij? Essentieel is voor de goede werking van het vast loodsysteem!
De beste karperhaken van toen vallen volledig in het niet bij wat er nu te krijgen is. Dit deed ik met een tang om zo een betere inhaking te bewerkstelligen. Je kunt jezelf nu wel voorstellen dat je op deze manier heel veel basis kennis krijgt van de verschillende materialen. Inmiddels wordt de spoeling van de oude garde karpervissers dunner en veel van deze basiskennis lijkt verloren te gaan. Basiskennis waarmee je nog scherper kunt vissen en zeer zeker jouw vangst gemiddelde kunt verhogen! Dus het is zeker goed om jezelf de vraag te stellen hoe scherp vis jij?
KLIK op de foto voor meer informatie over de beste karperhaken.
Rig of voer?
Vaak hoor ik zeggen: “Och, ik vang mijn vissen ook wel met hele simpele rigs, dit omdat ik middels het voorvoeren alles naar mijn hand kan zetten”. Maar is dat wel zo? En wat kun je dan precies met het voeren naar je hand zetten? Is het zo, dat je vissen op een andere manier kunt laten azen doormiddel van voorvoeren? Klopt deze redenering voor elke type water, of zijn er toch factoren die ‘roet in het eten kunnen gooien’? En zo zijn er nog wel een aantal vragen die je, jezelf kunt stellen. Persoonlijk denk ik dat je met het voorvoeren heel veel naar je hand kunt zetten! Mits er niet te veel andere mensen dezelfde tactiek toepassen. Want vergis je niet wanneer een aantal mensen dezelfde tactiek toepassen dan gaan er wel wat zaken verschuiven.
Zeker wanneer je een water aanpakt met een kleine populatie en een dito wateroppervlak. Dan zal, wanneer iedereen loopt te strooien, ten eerste de gretigheid aanzienlijk minder worden. Met als gevolg dat de eetlust van de vissen uiteindelijk helemaal kan wegebben. De grote vraag is dan; wat wil je dan nog met het voeren bereiken? Immers wanneer de vissen ver over hun verzadigingspunt heen zijn wat kun je dan nog met een voedselprikkel bewerkstelligen? Kijk, wat veel mensen niet beseffen is; dat ze denken dat een karper ons voer nodig heeft. Echter de waarheid is precies het tegenovergestelde, want een karper kan heel eenvoudig enkel en alleen op het natuurlijke voedsel overleven.
Check ook eens onze rig configurator.
Hoe scherp vis jij of is het niet zo zwart wit?
En hoewel bovenstaande alinea over het voeren behoorlijk zwart/wit geschetst is, loop je hier in de praktijk geregeld tegen aan. Vergis je niet dit kan zelfs gebeuren op wateren waar behoorlijk wat karpers zwemmen. Denk maar eens aan bepaalde periodes wanneer het net even heel druk is op een water. Veel vissers op een water staat gelijk aan behoorlijk wat extra voedsel voor de karper.
Alles staat en valt met de juiste inschatting van het moment. Het grootste verschil met voorvoeren ga je maken wanneer de vissen niet constant volledig verzadigd zijn. Alleen dan kun je de vissen door middel van een voedselprikkel voldoende stimuleren. Je kunt de vissen, naarmate het voorvoeren over een langere tijd wordt uitgesmeerd, meer en meer op jouw aas “trekken”. De sleutel tot succes is vertrouwen en des te meer vertrouwen des te makkelijker de vissen vangbaar zullen zijn.
Veilig voedsel versus gevaarlijk voedsel
Een karper weet na verloop van tijd heel eenvoudig de associatie te leggen tussen veilig voedsel en gevaarlijk voedsel. Het is dan de kunst om als visser een dusdanige frequentie aan ‘afroomuren’ in te bouwen dat de balans blijft uitslaan naar de positieve kant. Dit is voor elk water en iedere situatie anders en echt een kwestie van ervaring. Als visser moet je op de juiste manier aanvoelen wat de ‘mood of the day’ is. Weet dat een karpervisser enkel zo scherp vist als zijn haak! Dus de vraag hoe scherp vis jij? Essentieel is voor de juiste werking van het zelfhaaksysteem!
Wanneer je deze tactiek echt in de vingers hebt, kun je dit tot in lengte van dagen doortrekken! Met andere woorden het opbouwende effect van het voorvoeren is groter dan de negatieve conditionering welke een vangst met zich mee brengt. Het klopt, dat wanneer je op deze manier bezig bent, je met een vrij simpele rig behoorlijk succesvol kunt zijn. Zeker wanneer er niet veel gevist wordt en de voerbeurten de overhand hebben kun je de vissen lang om de tuin leiden. Immers, je speelt in op het vertrouwen van de vis en zolang de vis zonder argwaan jouw aas naar binnen werkt is er niets aan de hand. Toch wil ik ook hier wel weer wat nuances in aanbrengen! Lees het vervolg maar eens in deel 2 van ‘Hoe scherp vis jij? (deel 2)’