Multi rig maken?

Multi rig maken? Leer hier hoe je deze karper rig het beste kunt knopen!

De Multi rig is echt een multifunctionele rig, die niet alleen heel eenvoudig is om te knopen maar ook nog eens zeer effectief is! De Multi rig is de onderlijnmontage waar vrijwel alle grote Rainbow vissen op worden gevangen. En dat zegt mijns inziens wel genoeg over hoe doeltreffend deze karper rig kan zijn!
De Multi Rig is een rig waar al heel veel grote vissen op gevangen zijn!
De Multi Rig is een rig waar al heel veel grote vissen op zijn gevangen!

Inhoudsopgave:

Multi rig maken? Lees hier hoe dat moet!

Werking van de Multi rig.

Hoe de multi rig het beste uitloden?

Welke karperhaak is geschikt voor de Multi rig?

Hoe knoop je een Multi rig?

Welk onderlijnmateriaal gebruiken voor deze rig?

Rig componenten om een Multi rig te knopen:

Tools om een Multi rig te maken:

Stap voor stap Multi Rig.

 

Werking van de Multi rig

De Multi rig kan gebruikt worden voor zowel bodem-aas als voor pop-up presentaties. Voor bodem-aas is het belangrijk dat er wat ruimte wordt gelaten tussen de haak en het haakaas. Op deze manier maskeert het haakaas nooit de haak wat de inhaking sterk ten goede komt. Persoonlijk denk ik dat de populariteit van deze rig vooral te danken is aan de zeer agressieve stand van de haak na aasopname. De haak wordt namelijk, na opname, als het ware weggedrukt van het haakaas en krijgt hierdoor alle kans om zich vast te zetten in de bek van de karper.

Toen ik de rig voor het eerst zag was ik direct gecharmeerd door de eenvoud en mogelijkheden welke deze rig in zich heeft. Kijk alleen maar naar de lus waarin de haak bevestigd zit. Doordat de onderlijn dubbel is bij het oog van de haak krijg je het zogenaamde line aligner effect wat de inhaking natuurlijk sterk ten goede komt. Hierdoor hoef je in principe geen gebruik maken van een stukje shrink tube of een Line Adaptor. Toch raad ik dit persoonlijk wel aan. De praktijk leert dat de rig beter presteert met een Line Adaptor. Want met een line aligner of adapter fixeer je de grootte van de D lus.

voor de perfecte inhaking gebruik je de line aligner of line adaptor
De praktijk leert dat de Multi rig beter presteert met een Line Adaptor.

KLIK op de foto voor meer informatie over de line adaptor.

Hoe de multi rig het beste uitloden?

Om de beste werking te verkrijgen strip ik altijd een stukje coating weg net achter de knoop op ongeveer twee centimeter van de haak. Hierdoor krijgt de haak meer bewegingsvrijheid wat de inhakingsefficiëntie sterk ten goede komt. Om het sturen van de haak naar de onderlip nog wat te vergroten gebruik je een stukje putty net na het gestripte gedeelte op de plek waar de coating iets is opgeschoven. Of je gebruikt een sinker dat is wel net zo eenvoudig!

Door dat de coating op deze plek wat in elkaar is geschoven heeft het putty heel veel grip en dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een pop-up wilt uitloden. Bevestig het putty niet rond de knoop van de het lusje, hoe verleidelijk ook, want dan belemmer je het draaivermogen van de haak, dus altijd na het gestipte gedeelte het putty plaatsen!

Een andere favoriete manier om een multi rig maken is door een lus in het CW Soft Hooklink te maken. Ik gebruik een stopper op de steel van de haak om de afmeting van D- lus te kunnen stellen.
Een andere favoriete manier om een multi rig maken is door een lus in het CW Soft Hooklink te maken. Ik gebruik een stopper op de steel van de haak om de afmeting van D- lus te kunnen stellen.

KLIK op de foto voor meer informatie over de Bow rig

Welke karperhaak is geschikt voor de Multi rig?

Het mooie aan de Multi rig is; dat je bij een beschadigde haakpunt heel snel van haak kunt wisselen. Met de Multi rig is het een kwestie van oude haak “uitlussen” en vervolgens een nieuwe haak “inlussen”. Op deze manier kun je, zonder van onderlijn te verwissel direct weer verder gaan met vissen!

Het mooie aan deze rig is dat je jouw favoriete haak kunt gebruiken want de Multi rig presteert goed met zowel een Claw, Chod, Curve en Longshank haak! Persoonlijk gebruik ik voor deze presentatie graag een Longshank. Het enige verschil bij een Multi rig welke ik inzet met een pop-up/wafter presentatie is; dat ik het haakaas direct aan een Link Loop bevestig ipv een losse hair. Met de Multi Rig kun je dus heel snel switchen tussen bodem-aas of een pop-up presentatie!

Voor bodem-aas gebruik ik een lus waar het haakaas aan wordt geregen. Met deze montage zal de haak altijd direct naar de onderlip willen draaien. Daarbij maskeert het zware haakaas door deze manier van bevestigen nooit de inhaking.
Voor bodem-aas gebruik ik een lus waar het haakaas aan wordt geregen. Met deze montage zal de haak altijd direct naar de onderlip willen draaien. Daarbij maskeert het zware haakaas door deze manier van bevestigen nooit de inhaking.

Hoe knoop je een Multi rig?

De Multi-rig is heel eenvoudig om te maken. Je knipt 40 centimeter Coated Hooklink als onderlijnmateriaal af. Hierin maak je met een platte knoop een lus van ongeveer 3 centimeter lengte. Vervolgens neem je een haak naar keuze in dit geval een CW Longshank in maat 6. Voor het meeste onderlijnmateriaal is het raadzaam om een Rig Ring van 3.1mm op de haak te schuiven. Deze Rig Ring is er voor om de lus te beschermen tijdens de dril wanneer deze tegen het oog van de haak komt te liggen.

Wanneer je gebruik maakt van Kryptec® Coated Hooklink is dat niet nodig dit onderlijnmateriaal is namelijk heel schuurbestendig. Nu kun je de lus welke je in het Kryptec® onderlijnmateriaal hebt gemaakt door het oog van de haak steken. Waarna je een Link Loop op de lus kunt schuiven en de haak verder ‘ingelust’ kan worden. Wanneer dit klaar is, schuif ik een Line Adaptor over het oog van de haak. Nadat de Line Adaptor op zijn plek zit, verwijder ik ongeveer 2 centimeter coating net na de knoop van onze lus. Doordat de coating nu verwijderd is krijgt de haak veel meer bewegingsvrijheid en dat komt de inhakingsefficiëntie sterk ten goede.

Welk onderlijnmateriaal gebruiken voor deze rig?

Het is ook mogelijk om de soft hooklink te gebruiken. Ik splice deze met een gewone naald. Doordat het deel dat door het oog van de haak loopt dubbeldik is en wat stijver krijg je het line aligner effect. Op de steel gebruik ik een stopper uit het blowback system. Hiermee kun je eenvoudig de afmeting van de D lus instellen. Absolute een hele subtiele presentatie waar je op ieder water mee uit de voeten kan. Mijn haakaas bevestig ik met een CW Ring Swivel #20 of een Rig Ring van 3.7 mm. Een mooie CW wafter complimenteert het geheel perfect!

Plaatsen van tungsten putty

Geloof me, wanneer je hier een keer mee hebt gevist je niet gauw meer met iets anders aan de gang. Om het draaien van de haak nog wat meer in ons voordeel te laten uitvallen draai ik een hooklink een beetje Tungsten Putty precies om het gedeelte waar de coating op elkaar is geschoven.

Nu is de onderlijn bijna klaar en kun je het ander eind klaar maken zodat deze bevestigd kan worden aan de leader middels een Quick Change Swivel. Het enige wat je nu nog moet doen is een Anti Tangle Sleeve op de onderlijn schuiven en een kleine lus in het uiteinde van de rig knopen middels een platte knoop en klaar is de Multi rig!

benodigde producten om de beste karper rigs te maken!

KLIK op de afbeelding om de  bow rig te bestellen

Rig componenten

 • Coated Hooklink Soft
 • Line Adaptor
 • Longshank haak mt 6
 • Link Loop
 • Tungsten Putty
 • Anti Tangle Hooklink Sleeve
 • Bait floss/onderlijnmateriaal

benodigde tools om de combi rig te maken

KLIK op de afbeelding om onze karpertools te bestellen

Tools

 • Fishing Scissors
 • Multi-Tool
 • Boilie Needle
 • Boilie Stoppers

Stap voor stap

stap voor stap uitleg multi rig
1.Vorm een lus 2. Maak middels een platte knoop een lus met een lengte van 3 cm 3. Bevochtig de knoop en trek deze stevig aan met behulp van een Multi-Tool 4. Druk het uiteinde van de lus bij elkaar zodat deze gemakkelijk door het oog van de haak gevoerd kan worden.
hoe knoop je een multi rig
Nu kan de Link loop op de lus geschoven worden, hieraan wordt het aas bevestigd6. Nu kan de lus over de haakpunt geschoven worden, net als op de foto7. Knip de onderlijn af op ongeveer 20 cm voor een pop-up of wafter 8. Schuif een Line Adaptor op de onderlijn.

 

lees hier het artikel over de beste karper rigs
Zorg er voor dat de D lus begint ergens tussen de weerhaak en haakpunt op de steel van de haak. Schuif daarna de Line Adaptor op zijn plek.10. Strip daarna een paar centimeter van de coating weg net achter de 8 knoop middels een Multi-Tool11. Kneed nu het Tungsten Putty om het opgeschoven coating, zodat de pop-up langzaam naar de bodem zinkt. 12. Rijg een stukje tandzijde door de Link Loop.
bevestigen van het haakaas aan de bow rig
Trek het Tandzijde door de pop-up heen14. Trek de Link Loop met de punt in de boilie15. Knoop middels een platte knoop een boilie stopper vast en fixeer deze middels een dubbele platte knoop 16. Schroei de uiteinden van het tandzijde dicht middels een aansteker.
Schuif een Anti Tangle Sleeve op het uiteinde van de onderlijn18. Maak een platte knoop in het uiteinde van het onderlijnmateriaal19. Met de Multi rig is het mogelijk om de haak te wissel in enkele seconden!
Schuif een Anti Tangle Sleeve op het uiteinde van de onderlijn18. Maak een platte knoop in het uiteinde van het onderlijnmateriaal19. Met de Multi rig is het mogelijk om de haak te wissel in enkele seconden!

Wil je meer weten over het karpervissen in het algemeen dan is het artikel: ‘Karpervissen leren’ echt iets om eens door te nemen