Wat zijn de beste boilies?

Welke boilies vangen het beste?

De boilies waarmee je het meeste mee vangt, zijn uiteraard de beste boilies! Maar wat maakt naast de smaak een boilie effectief? Dit hangt samen met verschillende factoren zoals:

  • Stekkeuze
  • Manier van voeren
  • Hoeveelheid voer
  • Bijtlust van de karper
Grote karpers vangen in de herfst lukt prima wanneer je op de juiste waterdiepte vist
Goed aas en de juiste waterdiepte is heel belangrijk om succesvol op karper te vissen.

Welke boilies vinden karpers het lekkerste?

Bovenstaande factoren hebben een grote invloed op je vangstresultaat dat mag duidelijk zijn. Maar welke smaken scoren het beste als het om boilies gaat? Dat is afhankelijk van het water waarin je vist. Hoe vaker een bepaalde soort boilie wordt gevoerd, des te makkelijke de karper erop gevnagen kan worden. Dit positief effect zal na verloop van tijd (wanneer de karpers er meer op worden gehaakt) ook weer afzwakken. Echter de belangrijkste smaken wil ik hieronder noemen.

Kies de juiste boilie voor het vissen in het najaar!
De juiste boilie voor een voercampagne is bijzonder belangrijk. Echter voor het instant vissen kan het gebruik van een boilie dip een buitengewoon goede toevoeging zijn. Check hier onze activator dips.

Zoete boilie op basis van gistextracten

De bekendste in deze zijn de zogenaamde Cell boilies. Gist extracten worden ook veel in menselijk voeding gebuikt om de smaak aanzienlijk te verbeteren. Je kunt wel stelen dat een gistextract een soort van smaakdrager is, waardoor het een beetje de werking van zout heeft. De smaak van gist komt een beetje overeen met de smaak van bouillon. Het is een buitengewoon lekkere smaak die het zowel in zoet als ook in zoutige boilies goed doet! De SE4 boilie is op basis van speciale gistextracten waarvan is aangetoond dat deze een zeer hoge eetlustopwekkende eigenschappen heeft op de karper.

De SE4 is een zoet romige boilie die al vele karpers op zijn naam heeft zijn
De Se4 is een boilie die je het hele jaar door met veel succes kunt inzetten. Shop SE4 boilies

Hartige boilie met umami smaak

Deze umami smaak wordt vaak gelijk getrokken met mono sodium glutamaat (MSG), een toevoeging welke veelvuldig in allerlei sausen en soepen wordt gebuikt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan MSG zowel doormiddel van natuurlijke fermentatie, als ook via een chemisch proces gewonnen worden. Het is een smaakmaker die van nature te vinden is in heel veel soorten eten zoals: vlees, vis melkproducten maar ook in mais en noten. Na de smaken: zoet, zuur, zout en bitter wordt het ook wel de 5de smaak genoemd. Echter wil je de volle potentie uit deze smaakversterker halen, dan moet je wel weten hoe je deze smaakversterker moet inzetten. De beste boilie in deze categorie is de Savoury addicted of te wel de SA7.

SA7 boilies zijn bewezen boilies voor het vissen op karper
De SA7 boilies hebben zich bewezen als uitstekende karpervangers zowel instant als ook tijdens voercampagnes

Vismeel boilie

Deze boilies bevatten tenminste 20% vismeel als ingredient. Deze boilies hebben een typische smaak profiel en zijn niet per definitie direct instant attractief. Echter gebruik je het juiste vismeel dan kan het verschil tussen de verschillende vismeel boilies erg groot zijn.

Krill- of garnaal of mossel boilies

Deze boilies vallen zeker in de smaak bij de karper. Echter het staat en valt met de kwaliteit van het ‘zeedierenmeel’ waarmee de boilies worden gemaakt. In hetzelfde straatje vallen ook boilies met mosselsmaak. Deze wordt veelal gemaakt met een aandeel mossel extract en niet zozeer van het mosselmeel.

Squid boilies

Gemaakt van Squidmeel en Squid extract. Deze boilies zijn buitengewoon attractief voor een karper. Echter ik durf gerust te zeggen dat er maar heel weinig goede Squid boilies op de markt zijn. Dit komt omdat de meeste van deze boilies gemaakt zijn met wat kleurstof en een flavour. Probeer eens onze Squid liver, je zult gelijk merken dat de vangkracht van dit aas echt een verschil maakt.

De enige echte squid liver boilies die zich al vele jaren hebben bewezen als echte karpervangers
De squid liver boilies kun je zonder probleem het hele jaar door inzetten!

Spicy boilie op basis van specerijen

Specerijen hebben hele duidelijke smaak profielen waarvan sommigen zeker bij de karper aanslaan. Echter persoonlijk gebruik ik graag specerijen in combinatie met andere ingrediënten. Hierdoor wordt de werking aanzienlijk verbeterd. Naast smaak verbeteren specerijen ook de verteerbaarheid van een boilie.

Fruitige boilie op basis van gedroogd fruit

Hoewel je met gedroogd fruit goede boilies kunt maken, worden fruitige boilies in hengelsportzaken vaak alleen voorzien van een flavour en zoetstof, waardoor ze voornamelijk geschikt zijn voor instant gebruik en niet voor voercampagnes.

Romige boilie op basis van melk en roompoeders

Een goede romige boilie kan een groot verschil maken. Naast de geweldige smaak zorgen bepaalde ingrediënten zoals boterzuur voor een hoge aantrekkelijkheid. De Scopex is een voorbeeld van een uitstekende romige boilie.

Scopex boilies kopen goedkoop en buitengewoon vangkrachtig
Scopex boilies kopen? Klik hier voor onze 15kg bulk deal actie prijs!

Wat is nu echt belangrijk voor het maken van de beste boilies?

Uit het bovenstaande blijkt dat er veel mogelijkheden zijn, en dit zijn nog niet eens alle opties. Goede boilies bieden een groot voordeel, want als de karper ze niet graag eet, wordt het lastig om te vangen. Wil je meer weten over aas? Lees dan eens het artikel: “De 3 pijlers van attractie.”