Goede boilies onderscheiden zich door de 3 pijlers van attractie
Boilies kopen doe je niet maar zo
Boilies maken is voor mij altijd een hobby binnen een hobby geweest. Ik geloof niet in een marketingconcept waarbij je elk jaar een nieuwe boilie op de markt brengt. Waar ik wel in geloof is een goede bewezen boilie die door de jaren heen is gefine tuned. Een boilie die zowel instant als ook op lange termijn een karper meer en meer laat eten en attractief blijft omdat het aas een goed gevoel teweeg brengt. Je snapt natuurlijk wel dat dit niet iets is wat je zo maar even kunt ontwikkelen dit is een proces dat een paar jaar in beslag neemt.
Immers een echt goede boilie moet getest worden in de praktijk op verschillende wateren en in allerlei omstandigheden. Mensen die me wat beter kennen weten dat ik altijd al een aasfreak ben geweest! En dat maakt dat wij van CW eenvoudig een boilie kunnen maken die zich daadwerkelijk onderscheidt van hetgeen er nu op de markt te verkrijgen is. Nu kun je denken; ja, maar er zijn zoveel soorten op de markt, wat maakt nu een CW boilie anders dan andere boilies?
Wat maakt een goede boilie nu echt goed?
Dat is een goede vraag! Ik kan daar niet helemaal open in zijn. Want dan zou ik onze concullega ’s in de kaart spelen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wat ik wel kan uitleggen is de visie achter ons aas en de werking van ons aas. Persoonlijk wil ik het liefste karpervissen met een goede boilie die direct als zijnde voedsel wordt herkend. Mijns inziens is een boilie waar je eerst heel lang mee moet voorvoeren of welke en bepaalde gewenningsperiode nodig heeft niet het aas wat je als visser zoekt.
Nee, voor mij moet een goede boilie een zeer hoge, direct herkenbare voedselprikkel afgeven in het water. Met andere woorden de chemoreceptoren v/d karper moeten direct gestimuleerd worden om het aas op te nemen. Vervolgens moet de boilie, de smaakpapillen dusdanig activeren, dat het aas daadwerkelijk en met graagte wordt geconsumeerd. En als laatste moet de mechanische verwerking en de darmdoorloop op een dusdanige manier verlopen dat de karper zo lang mogelijk in deze boilies blijft dooreten. Het uiteindelijk doel is dat we de kansen om de vis te vangen aanzienlijk vergroten! Wanneer jouw boilie voldoet aan de hierboven genoemde drie voorwaarden heb je een zeer goed aas!
Een goede boilie laat een rig beter werken
Een goede boilie helpt op alle vlakken mee! Niet alleen werkt een rig beter, omdat het haakaas met graagte wordt opgenomen. Echter de vissen zullen ook langer op de voerstek blijven rondhangen. Wat de vangbaarheid natuurlijk alleen maar vergroot. Een ander neveneffect van echt goed aas is; dat vissen eerder geneigd zijn om met oogkleppen op te gaan azen. Dit betekent dat karpers, wanneer ze keus hebben, minder aantrekkelijke boilies veel sneller links laten liggen.
Het principe is heel eenvoudig; geef een hond een bak met hondenvoer en het dier begint met eten. Geef een dier, bijvoorbeeld een hond een keus, door bijvoorbeeld een paar stukjes rookworst naast het normale hondenvoer te leggen. En het hondenvoer zal pas weer interessant worden, wanneer de hond de laatste resten ‘rookworst-sap’ van de vloer heeft afgelikt. Net als bij mensen hebben dieren en zeker karpers een bepaalde voorkeur.
(SE4 nadat ik de stek een aantal dagen had aangevoerd) KLIK op de foto voor meer info over ons haakaas.
Goede boilies zijn vooral smaakvol
Ook kunnen vissen een individuele boilie-voorkeur hebben. Je kent allemaal vast wel een vis die echt gaat voor een zoete boilies, of een vis die vrijwel uitsluitend gevangen wordt op een vismeel boilie. Niets menselijks is hun vreemd wat dat aangaat! De ene mens houdt van allerlei soorten kaas, waarbij een ander zijn neus ophaalt voor hartige lekkernijen, maar met graagte zijn smaakpapillen laat tintelen door een taart naar binnen te schuiven. Wil je aanspraak maken op een zo groot mogelijk deel van de karper populatie? Dan is het wenselijk dat de boilies waar je mee vist een breed attractiviteitsspectrum heeft.
Sommige mensen menen dit te kunnen bewerkstelligen door een brede variatie aan ingrediënten te gebruiken in hun aas. Maar wees eens eerlijk naar jezelf, wordt het eten lekkerder wanneer je alle kruiden die je in je kast hebt erin verwerkt? Het antwoord weten we allemaal en is natuurlijk nee. Het gaat er dus om, om het aas dusdanig ‘lekker’ te maken dat het bij zoveel als mogelijk karpers in de smaak valt. Denk maar eens aan chips, vrijwel iedereen lust het en eet het ook met plezier. De samenstelling is vrij simpel en hoewel je het in verschillende smaken kunt krijgen wordt de smaak ‘naturel’ door nagenoeg iedereen wel gewaardeerd. Het geheim zit hem dus niet in een veelheid van toevoegingen. Maar des te meer in de verhoudingen ten opzichte van elkaar.
Goede boilies maken, leer van een chef-kok
Een echt goede chef-kok weet dit maar al te goed. Hij zal nooit van alles door elkaar gooien in de hoop dat er altijd wel een smaakje bij zit die de klant lust. Nee, hij zoekt zijn grondstoffen met zorg uit! Hij bereidt deze op een manier dat deze grondstoffen volledig tot hun recht komen. Het kruiden doet hij met mate, want hij weet dat de basis vanwaar hij uit werkt verantwoordelijk is voor de smaakbelevenis van het eten. Met het maken van een echt goede boilie is het niet veel anders.
En hoewel ik het met bovenstaande wel heel eenvoudig schets, ben je niet maar zo een goede boilie-kok. Daarbij en daar ben ik ook heel eerlijk in, zal je met 1 boilie nooit alles afdekken. Wat wel kan is een heel groot deel van de karpers aanspreken.
Een goede chefkok bereidt zijn eten op een manier dat de grondstoffen volledig tot hun recht komen. Goede boilies bevat de juiste ingrediënten in de juiste verhouding zodat ze elkaar versterken dat is de sleutel voor het maken van een echt goede boilie.
Het concept van een goede boilie
Onze range bestaat uit drie soorten boilies die zowel voor de zoetekauwen als ook voor de karpers die meer van hartige smaken houden uiterst attractief zijn. Als eerste de SE4, of te wel de Sweet Essential is een romige, zoete boilie die het hele jaar ingezet kan worden. Zoals de afgekorte naam al enigszins aangeeft zijn er 4 essentiële Japanse chemoreceptor-prikkelaars in de SE4 verwerkt. Deze vier chemoreceptor-prikkelaars zijn verantwoordelijk voor de voedselherkenningsprikkel van het aas en de daaruit voortvloeiende zeer brede attractie-spectrum.
Wanneer je de boilie proeft, dan krijg je, mede door de zoete smaak van de basis ingrediënten, direct een overvloedige speeksel-boost in je mond. De smaak is niet overheersend maar heel natuurlijk en complementeert de overige ingrediënten op een geweldige manier. Deze smaak komt trouwens van natuurlijke appetite stimmulators en zoetstoffen, je moet dan denken aan o.a. honing wat we in deze bol hebben verwerkt. De boilies komt in 3 verschillende diameters te weten 12mm, 15mm en 20mm. Vooral de kleine diameter is perfect voor de winter.
De SA7 Savoury Addicted bestaat uit maar 7 ingrediënten.
SA7 Savoury Addicted is een hartige boilie
De tweede boilie in onze range is de SA7 of te wel de Savoury Addicted. De SA7 bevat 7 verschillende sleutelingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de vangkracht van deze boilies. Het eerste wat opvalt aan deze hartige boilie is de aangename, maar subtiele geur met een vleesachtige ondertoon. Het eiwit profiel en de biologische benutbaarheid van deze boilie zijn net als de verteerbaarheid en de mechanische verwerking uitstekend!
Door de unieke samenstelling van de SA7, zal deze eenmaal in contact met water een reactie aangaan waardoor de chemoreceptoren van de karper sterk geprikkeld worden. Dit maakt dat de SA7 direct als zijnde voedsel wordt herkend door de karper en je zonder voorvoeren verzekerd mag zijn van een uitstekende instant respons. Het mooie is dat deze chemoreceptor prikkelaars deels opstijgen naar de hogere waterlagen en je dus ook in de warmere maanden (wanneer de vissen graag wat hoger zwemmen) wel het aas opmerken!
Squid liver boilies zijn zowel instant als op lange termijn een erg goede keus
Je hebt goede boilies en hele goede boilies, de Squid Liver is een aas dat ik overal in kan zetten. Deze boilie heeft zich de afgelopen 20 jaar meer dan bewezen. Zoals de naam al zegt zit er echt Squid liver in verwerkt. De visachtige geur is voor ons mensen nu niet echt heel attractief, maar daar denken de karpers duidelijk heel anders over. Toch zit er geen vismeel in verwerkt en ook geen chemische flavours alles is op natuurlijke basis en dat maakt deze boilie echt uniek. De Squid Liver is zo samengesteld dat de darmdoorloop ook onder koude omstandigheden zeer goed verloopt. Je zult merken dat de vissen echt verslaaft raken aan dit aas waardoor dubbelvangsten eerder regel dan uitzondering zijn. Mocht je ooit eens wat nieuws willen proberen dan is dit het aas waar je zeker eens mee aan de slag moet.
KLIK op de foto voor meer info over onze Squid liver boilies
Verhoog de instant attractie van je boilies
Naast deze drie boilies hebben we ook bijpassende activators. Deze activators bevatten componenten die onze boilies in het bijzonder versterken. Het beste is om ze de avond voor het vissen even te voorzien van en heel dun laagje Activator liquid. Dit doe je heel eenvoudig door de bollen in een emmer wat rond te husselen met een scheutje Activator. De volgende dag zal de activator in de boilies zijn getrokken en samen met de attractors uit de boilie een extra sterke boost geven op de voerstek. Omdat de activators volledig natuurlijk en pva vriendelijk zijn, is er geen gevaar voor overdosering en kun je met deze vloeistof ook perfect een stickmix aanmaken zonder dat het pva smelt.
SE4 afgetopt met Soft Sweet Corn bleek ook hier heel succesvol
De SE4 is een erg goede boilie die op het eerste gezicht niet heel bijzonder er uitziet of ruikt. Maar vergis je niet een karper heeft een andere smaak dan een mensen. In de SE4 bol zitten een paar hele goede attractors verwerkt die een wezenlijk verschil maken. Je merkt het verschil tussen een echt goed aas het beste wanneer karpers keus hebben. Tijdens het filmen wist ik afgelopen voorjaar een mooie serie vissen te vangen voor het oog van de camera. Dit op een redelijk lastig circuitwater. Klik hier om het filmpje te bekijken.
KLIK op de foto om naar onze rig configurator te gaan.
Boilies kopen? Weet wat je koopt
Als laatste wil ik wel meegeven dat het vissen op karper de laatste jaren er niet makkelijker op is geworden. Dit heeft deels te maken met dressuur, maar ook met het feit dat de vissen kieskeuriger worden en de standaard, lees ‘commerciële boilies’ veel eerder links laten liggen dan een aas dat wel de smaakpapillen openzet! Om het maar eens op ons mensen te betrekken, zeg nu zelf, wat eet jij liever? Een droge beschuit van de Aldi? Of een met liefde en zorg, gegrilde kippenbout die speciaal voor jou is geselecteerd en klaargemaakt door een chef-kok? Het antwoord is voor mij persoonlijk niet heel moeilijk….
Weet dat onze boilies zijn ontwikkeld om karpers te vangen en niet om zo veel als mogelijk vissers om de tuin te leiden met een lekker geurtje.
Kijk vanggarantie kan ik je niet geven, want er is meer dan een goed aas. Daarvoor moeten ook alle andere zaken in balans zijn. Maar wat ik gerust durf te zeggen is dat je als vissers met onze boilies niet meer druk hoeft te maken over het aas dat je gebruikt! Maar dat je met een gerust hart jouw aandacht naar andere zaken kan verschuiven, zoals; lokalisatie, techniek, tactiek etc.
Vertrouwen in je aas krijg je door goede boilies te kopen
Nu denk je misschien; nou, jij durft wel wat te zeggen Ernesto en dat besef ik me terdege, maar ik weet ook wat ik zeg, omdat ikzelf al meer dan 2 decennia met deze boilies vis. Deze boilies zijn doorontwikkeld en steeds verder gefine tuned zodat alle kinderziektes er uit zijn gehaald. m.a.w. je koopt niet zomaar een zak bollen, maar je koopt vertrouwen in een zak! Vooral dit laatste is zo ontzettend belangrijk. Want, wil je als visser echt een stap vooruit maken? Dan moet je 100% vertrouwen hebben in het aas wat je gebruikt. En zeg nu zelf wat geeft er meer vertrouwen, dan wanneer je de hengels uitwerpt en je nooit meer hoeft te twijfelen aan hetgeen onder de haak hangt?
Wil je meer weten over onze boilies en karperaas? KLIK dan hier om naar de webshop te gaan.