Karpers vangen op brak water!

Karpervissen op brak water! Zilte karpers vervelen niet!

Staal, mosselen, beton, krabben en hard stromend zilt water met een laag karperbestand….Zij die opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren! Dit is karpervissen op brak water

Flarden van losgekomen groen, gemengd met schuim, dansen ritmisch op en neer met de deining van het zilte nat. De zoute geur vermengt zich met de diesel dampen afkomstig uit de stalen schuiten die het water met hun grote schroeven tot schuim slaan. De scheidingslijn tussen zee en zoetwater is klein, de vermenging is groot. De machtige vissen die hier zwemmen zijn gehard door het zout en de steeds veranderende, maar altijd sterke stroming. Afgeronde vinnen en sprekende schubben met karakteristieke jaarringen vormen de zilte karpers in dit ruime sop. Het is mijn favoriet decor een ambiance van overweldigende, maar ruige natuur gemengd met mystieke karpers en een water dat door mensenhanden in toom wordt gehouden.

op brak water zwemmen hele grote karpers maar ze vangen dat is wat anders
Lachend gevoerd, huilend naar huis. Dat is hoe het gaat op grote openbare wateren.

Karpervissen op brakwater is lachend gevoerd, huilend naar huis…

Zelf kijk ik over het water, verzonken in gedachten. Gedachten over karpers, karpers groot geworden op brak water. Ondanks de enorme voedselrijkdom en het enorme wateroppervlak zwemmen er maar heel weinig vissen. Dat maakt het moeilijk, maar ook rustig. Er zijn maar heel weinig mensen die het aandurven hier hun lijnen nat te maken. Het is een kwestie van doorzetten en karakter, van voeren en blanken, van lachen en huilen, van vallen en opstaan. De ene keer zijn ze er en voer je het aas lachend tussen de vissen. De dag erop ga je vissen en zijn ze allemaal verdwenen en ga je huilend naar huis. Een kennis van mij zegt altijd: “Ik heb lachend gevoerd, maar ben weer huilend thuis gekomen van het vissen..”

brakwaterkarpers zijn aan mij wel besteed
Veel geweldige kansen zijn soms maar één sessie verwijderd van de blank die je nu hebt gemaakt..

Droom sessie, op brak water karpervissen!

Vandaag ben ik er weer. Het is nog vroeg in de ochtend. Wanneer ik de spullen op de kar heb gelegd begint mijn tocht naar de waterkant. Onderweg word ik overvallen door regendazen en steekvliegen. Steekvliegen die hongerig op zoek zijn naar de weinige onbeschermde delen van mijn tere mensenhuid. Bloed hebben ze nodig om hun voortbestaan te waarborgen. Ik smeer mij in met een paar drupjes etherische olie. De geur van eucalyptus neemt weldra de overhand. Het gras is hoog en nat van de dauw. Ik trek mijn lieslaarzen hoger terwijl mijn knieën al nat zijn geworden door de natte zaadpluimen van de gestreepte witbol.

Terwijl ik mijn spullen in het hoge gras heen leg kijk ik hongerig over het water. Opzoek naar een aangrijpingspunt, een bevestiging dat ze er zijn. Bewust pak ik mijn spullen uit terwijl ik het water nauwlettend in de gaten hou. Het is een goede gewoonte die mij al meermalen bij het uitpakken net die ene vis heeft doen zien die ik anders nooit had ontdekt. Mijn ogen turen het water af, op zoek naar die ene rug die het wateroppervlak kan doorbereken. Een rollende vis, de endorfine voor mijn lichaam, het voorspel van het karpervissen op brak water

karpervissen op brak water hoe doe je dat? Tips en tricks lees je hier!
Wanneer het succes uitblijft en je toch doorzet, word je een ervaren karpervisser!

Keiharde runs en steenharde karperbekken

Mijn rigs zijn simpel en hebben de tand des tijds doorstaan. Met de sterke stroming in hun voordeel weten ze als een rodeo paard, al kopschuddend, de haak te lossen. Een haak moet direct vlees pakken en zich door de onderlip heen piercen anders ben je de oersterke, door stroming getrainde vissen kwijt. De lederen monden met weinig vlees zijn gewend om mosselen te schrapen van de bodem. Een haak met een rechte punt, die met zo min mogelijk loodweerstand zo diep mogelijk wil penetreren is wat ik hier nodig ben.

Een stevige Curve haak in maat 4 met een stukje krimpkous van 1 centimeter lengte over het oog, geven voldoende houvast in de steenharde karperbekken. Ik vis meestal met 2 verschillende rigs. De ene rig is gemaakt met de Curve haak en de ander vis ik met een Bow haak. Deze laatste rig vis ik graag met een stiff rig. Deze rig ligt altijd goed en gooi je nagenoeg niet in de war. Het resetvermogen is deze rig geeft je een groot voordeel met het wassende water.

Eigen kant vang je de dikste karpers

Al vrij snel na het uitpakken werp ik mijn rigs net op de zijkant van het talud op eigen kant. De overkant is geen optie, want daarvoor gaan er veel te veel boten door deze waterweg. Mijn linkerstok raakt de bodem als ware het een betonplaat. Mijn rechterhengel valt een stuk zachter neer. Zelf prefereer ik de wat zachtere plekken, vandaar dat ik altijd het lood aan een strakke lijn laat afzinken. Op deze manier krijg ik meer gevoel en tevens feeling met de stek en de voorkeuren van de karpers. Mijn rechterstek is ook wat ondieper dan de linker stek en eerlijk is eerlijk een wat diepere kuil heeft gewoon een pluspunt. Hier blijft immers het voer veel beter liggen.

onze snagleader is essentieel voor het vissen op zilte karpers!

Een snag leader moet gebruiksvriendelijk zijn en zeer betrouwbaar voor het karpervissen op brak water. KLIK op de afbeelding voor meer info

Mijn hengeltoppen wijzen wat omhoog. Hierdoor weet ik de hoofdlijn vrij te houden van het vele drijfvuil dat hier veelal dicht onder de kant voorbij komt. Een ander voordeel is dat de lijn bij een aanbeet vrij wordt getrokken van het met mosselen begroeide talud. De hoofdlijn is voorzien van een sterke snag leader. Dit is een absolute must, maar ik heb geen illusie dat ik deze messcherpe mosselen de baas ben. Voorkomen is beter dan genezen! Hoewel een snag leader bescherming biedt kun je beter zorgen dat de lijn zo min als mogelijk contact maakt met deze vervaarlijke schelpdieren. Welke veelvuldig roet in het eten kunnen gooien bij het karpervissen op brak water.

karper rigs voor het vissen op brak water en kanalen
Een stevige CW Bow haak met een SE4 boilie heeft zich op dit water meermalen bewezen.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze SE4 boilies.

Verbeelding is het oog van de karperziel

De krachtige stroming laat de hengeltoppen wat krommen. Mijn hoofd denk na, na over wat ik hier heb geleerd. Het is een water waardoor je als karpervissen wordt gescherpt. Het leert je om ‘open minded’ naar je visserij te kijken. In mijn optiek is een karpervisser een beetje verbeelding nodig anders roest je vast en zal je nooit echt zelf dingen ontdekken. Ik denk vaak na over het hoe en waarom, probeer verbanden te leggen, te analyseren waarom iets gebeurt. Mijn vader zei het altijd al, jongen in de natuur gebeurt niets zonder reden. Niet dat ik altijd snap waarom iets gebeurt soms weet ik er alleen van te profiteren! Ik denk dat je door veel te vissen op dit soort wateren een betere visser wordt, vooral omdat je voor je vissen moet werken.

Niets komt zomaar en wanneer je succes hebt dan smaken de vruchten zoet. Mijn gedachten zakken verder af, terwijl er een stoet van plezierboten voorbij komen. Ze zijn nog maar net over de stek gevaren, wanneer mijn rechterhengel diep doorbuigt. Met mijn rechterhand op een ronddraaiende spoel besef ik me hoeveel geluk ik heb, want wat, als deze vis een paar minuten eerder had gebeten? Ik probeer de slip wat vaster te zetten zodat ik snel nog wat aas op de stek kan werpen. Ik wil zo veel als mogelijk de trekkende vissen vast houden. Eenvoudig gaat dit niet, maar iets is beter dan niets! De vis aan de haak weet ik vrij snel in het net te trekken. Het is een kleinere schub. Na het terugzetten heb ik een euforisch gevoel, een gevoel dat enkel wij als karpervissers kennen.

karpervissen op brak water kan zomaar eens een verrassing op leveren!
Verbeelding is het oog van de karperziel.

1 op de 100 zijn spiegel karpers wanneer je gaat karpervissen op brak water

Ik controleer de haak. De punt is een beetje verbogen door de keiharde bek, maar verder nog goed scherp. Ik buig deze met mijn oude slijpsteen weer terug naar zijn normale stand. Het staal is dusdanig sterk dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor een volgende vangst. Na een paar honderd gram boilies te hebben nagevoerd, zit ik weer over het water te turen. Ditmaal met een lekkere bak koffie in mijn hand, genietend tussen het riet en natuurlijk van de zo juist gevangen vis. Een uur later tettert dezelfde hengel met grote snelheid af.

Met een behoorlijke adrenaline kick sta ik de vrij sterke en logge vis te drillen vanaf de wal. Dit voelt goed aan zeg ik tegen mezelf. Uit mijn ooghoek zie ik een zeewaardige zeilboot aankomen de boot is op nog geen 200 meter van mij en de vis verwijderd. Ik bedenk me geen moment en trek mijn lieslaarzen zo hoog ik kan en spring in het ondiepe water hier voor de kant. Ik glij wat heen en weer over de spekgladde stenen, maar weet ondertussen de vis dichter onder eigen kant te krijgen. De vis is nog steeds diep en het gevaar bestaat dat ik op deze manier mijn lijn beschadig op de stenen en mosselen van het talud.

zoutwater karpers vangen is een speciale manier van vissen
Een schilderij waar het ‘verf’ vanaf druipt om het patroon van 1 op de 100 voort te zetten.

Zeilboot

De snelle zeilboot is nu op nog geen 70 meter afstand van mij genaderd. Ik trek uit alle macht en probeer de vis met de top onder water zo snel als mogelijk af te drillen. Wanneer de zeilboot tegen mij is hef ik mijn hengel om te kijken waar de vis zich bevindt. De vis komt vrijwel gelijktijdig omhoog in het turbulente water van de vaargeul precies achter de stevens van de grote zeilboot. Ditmaal ben ik door het oog van de naald gegaan.

Yes, het is een spiegel! Spiegel karpers zijn hier heel zeldzaam. 1 op de honderd karpers is een spiegel

Karpervissen op brak water kan soms een verrassing met zich meebrengen!

Mijn ogen glinsteren bij het zien van de vis. Yes, het is een spiegel! Spiegels zijn hier heel zeldzaam. 1 op de honderd vissen is een spiegel. Niet veel later verdwijnt de vis in een door mij gretig uitgestoken landingsnet. De curve haak maat 4 zit perfect in de bek. Die was niet weer los gekomen zeg ik tegen mezelf. Mijn geluk kan niet op wat een mooie vis! Eenmaal terug op de wal bekijk ik aandachtig het prachtige dier. De vis heeft afgeronde vinnen en een bijzondere markante uitstralen. Getekend door het harde bestaan van het wassende water.

karpervissen op brak water is prachtig om te doen!
Het prachtige dier heeft afgeronde vinnen een bijzondere, markante uitstraling.

Koude koffie en karperslijm tijdens het karpervissen op brak water!

Mijn koffie is koud geworden en ik zit onder het slijm, maar mijn hengel ligt weer op de plek waar die moet liggen. Niet veel later drink ik een nieuwe en warme bakkie cafeïne rijke vocht. Ik ben onrustig en vol spanning mijn ogen wijken geen seconde van mijn hengeltoppen. Want die geven namelijk als eerste door dat er een vis zich heeft gehaakt. Ik vis met het no escape leadclip systeem. Met dit systeem glijdt het lood na het kopschudden weg van de vis. Hierdoor kan de karper niet meer het loodgewicht gebruiken om de haak te lossen. Een bijkomend voordeel is dat het lood, tijdens een run, een neerwaartse spanning op de haak houdt. Er gaat maar een ding door mijn hoofd wanneer komt de volgende.

Mijn jagersinstinct krijgt de overhand, mijn lichaam is in volledige karpermodus. De komende paar uur ben ik, (zoals later blijkt) deze hyper focus nodig. Ik vang de een na de andere karper. Voeren, drillen, vangen, onderlijnen vernieuwen, haken slijpen, leaders controleren en ingooien. Ik ga volledig op in mijn volmaakte karperwereld. Halverwege de dag heb ik er ruim 10 op de mat. Echter een van de vissen heeft een uitzonderlijk mooi schubbenkleed. Het is een rijenachtige vis met een cluster van warrelschubben op zijn flank zo tussen aarsvin en borstvin. Het is tevens de laatste vis die ik vang. Deze afsluiter is absolute de kers op de taart. Wat een sessie, wat een voedsel voor de karperziel. Ik ben verzadigd, ik weet alleen niet voor hoelang….

zoutewater karpers hebben gewoon iets meer en geven net dat beetje extra aan het karpervissen
Ik ben volledig gefocust op het vangen, maar ik vergeet niet om te genieten van de prachtige vissen die de revue passeren!

Stap voor stap uitleg van de gebruikte German Stiff rig

De rig die ik gebruik is een German stiff rig. Ofschoon deze rig bij veel karpervissers wat in de vergetelheid is geraakt vind ik het een hele goede rig. Misschien heeft het te maken met de eenvoud die deze rig uitstraalt. De beste haak voor deze rig is zonder twijfel de CW Bow haak. Deze haak met zijn boogvormige haaksteel draait van nature naar de onderlip. Het enige wat ik doe is het draai-effect versterken door de haak te bevestigen middels een knotless knot. Daardoor zal de haak nog beter kantelen.

Door het stijve onderlijnmateriaal zal de haak minder goed willen draaien. De oplossing is echter simpel. Bevestig een wartel in het stijve deel en de haak kan ook weer draaien. Deze normale wartel bevestig ik op ongeveer 5 cm vanaf de haak. Daarnaast geeft de wartel extra gewicht aan de onderlijn waardoor de haak nog wat meer naar de onderlip gestuurd wordt.

Keiharde bekken van zilte karpers

Het probleem op dit water is dat de vissen hele harde leerachtige bekken hebben. De haak moet daarom vlijm, maar dan ook vlijmscherp zijn anders schiet de vis al los bij aanvang van de run. Mijn voorkeur gaat uit naar een haak met een rechte punt en een goede houvast. Het is tevens belangrijk dat de rig niet in de war komt te liggen. Vandaar dat ik de rig maak met fluoro link. Fluoro link is erg stug en geeft heel veel resetvermogen aan de rig. Het vertrekpunt van de hair fixeer ik middels een stukje sinking rig tube.

karper rigs voor het vissen op brak water!
Al doende leert men. Toen ik overschakelde naar een wartel op 4 a 5 cm van de haak waren alle vissen goed in de onderlip gehaakt. Het voordeel van een wartel is; dat deze het draaivermogen van de haak verbeterd zonder daarbij het resetvermogen van de rig aan te tasten.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze wartels.

Het vertrekpunt van de hair is heel belangrijk. Deze moet te hoogte van de weerhaak zijn. Als haakaas gebruik ik een zinkende boilie. Door het gewicht van het haakaas wordt de haakpunt als het ware naar onderen geduwd. De stiff rig werkt dus enkel goed met zinkend haakaas! Door het vertrekpunt meer richting haakbocht te plaatsen benut je het gewicht van het haakaas in jouw voordeel!

beroepsvisserij op de grote Nederlandse wateren
Ik ben helaas niet de enige die hier aan het vissen is. Mijn concullega heeft de afgelopen jaren een zware slag toegebracht aan het karperbestand. Ongelofelijk dat deze praktijken nog mogen anno 2017

Voor mij de perfect karper rig om te gebruiken voor het karpervissen op brak water!

Het knopen is heel eenvoudig. Allereerst maken we de hair. Dit doe ik door een simpele bled knoop te maken op de steel van de haak. Vervolgens voer je het uiteinde door de oog van de haak. Laat wat ruimte vrij tussen de knoop en het oog van de haak. Nu knoop ik de haak vast middels een knotless knot. Als onderlijnmateriaal gebruik ik CW Fluoro link in 26lb. Wanneer ik de knoop heb gelegd trek ik de hair die gemaakt is uit het soft hooklink materiaal tegen de knotless knot. Het uiteinde van de knotless knot werk ik af met een aansteker.

Nu knip je ongeveer 3mm sinking rig tube af. Dit materiaal is heel sterk en is ideaal om de hair semi-vast te fixeren op de steel van de haak. Schuif het stukje sinking rig tube ter hoogte van de weerhaak op de steel van de haak. Nu kun je een wartel monteren in het uiteinde van de rig. Ikzelf maak graag een 8 lus in het uiteinde. Daardoor krijgt de rig wat meer bewegingsvrijheid. Als laatste, trek de 8 lus goed na met een Multi tool. Fluoro carbon is een stuk sterker wanneer de knopen goed strak zijn getrokken met wat spuug.

Stomen

Om de rig mooi te strekken beweeg ik de rig onder spanning door het stoom van de fluitketel. Hierdoor krijgt de rig heel veel resetvermogen en voorkom je tevens het in de war werpen. Je zult zien dat het onderlijnmateriaal na het stomen onder een mooie hoek het oog van de haak verlaat. Daardoor zal de haak altijd prikken alvorens hij de bek uitglijdt. Als laatste maak je een lus in het soft hooklink materiaal. Middels de lus kun je eenvoudig een boilie bevestigen. Het is zoals gezegd heel belangrijk dat je een zinkende boilie gebruikt. Door het gewicht van het haakaas wordt de haak als het ware in de onderlip getrokken. Al met al een hele simpele rig die verbazend wekkend goed werkt!

karper rigs voor het vissen op kanalen en brak water

Klik op de afbeelding om je eigen German stiff rig samen te stellen te gaan.

Benodigde materialen:

  • Bow haak maat 6 of 4
  • Sinking rig tube
  • Soft hooklink 20lb
  • Swivel maat 8
  • Fluoro link 26lb

benodigde tools om een karper rig te maken

KLIK op de afbeelding om onze tools te bestellen!

Benodigde gereedschappen:

  • Fishing scissors
  • Boilie stops
  • Multi tool
  • Boilie needle
  • Splicing needle

Stap voor stap:

stiff rig maken voor het karpervissen
Maak een lus in het Kryptec soft hooklink materiaal
stiff rig maken voor het karpervissen
Daarna draai je het uiteinde een paar keer rond de steel van de haak. Als laatste steek je het uiteinde door de lus
stiffrig maken voor het karpervissen
Trek de knoop strak en voer het uiteinde door het oog van de haak
stiff rig maken voor het karpervissen
Bevestig daarna de haak middels een knotless knot
hoe maak je een stiff rig
Schuif een stukje sinking rig tube op de hair
stiff rig maken voor het karpervissen
Druk vervolgens de punt van de haak door het sinking rig tube zoals te zien is op de foto
karpervissen op brak water dit is de perfecte stiff rig!
Fixeer de hair ter hoogte van de weerhaak
hoe maak je de beste stiff rig
Maak een acht lus met een wartel in het uiteinde hier kun je vervolgens het loodsysteem aan bevestigen
zo maak je de beste german stiff rig
Bevestig een wartel middels een 8 lus aan het uiteinde van de rig. Trek de knoop strak middels een multi tool
zo maak je een hair aan de hair rig!
Maak een lus in het soft hooklink materiaal om de boilie te bevestigen
het recht stomen van de stiff rig voor het karpervissen op brak water
Stoom de onderlijn recht middels een fluitketel
de beste stiff rig voor het karpervissen op zilte karpers
Enkel nog het haakaas monteren en de stiff rig is klaar voor gebruik!

Black edition karperhaken speciaal voor het karpervissen op brak water!

Voor het vissen op brak water of wateren met zure bodems raad ik je onze black edition karper haken aan. De Black Edition karperhaken zijn de volgende stap in de ontwikkeling van een corrosie bestendige karperhaak. Daarnaast is de black edition voorzien van een extra uitgeharde haakpunt. Ik ben er trots op dat wij na 2 jaar ontwikkelen deze unieke haak op de markt kunnen brengen. Vooral de wat oudere wateren hebben een vrij zure bodem en wanneer je niet oppast kan het zijn dat de zuurtegraad de scherpte van de haak aantast.

KLIK op de foto voor meer info

 

karpervissen op brakwater doe je met de black edition karperhaken
Wil je zelf de German rig samenstellen middels onze rig configurator?