Bow rig tutorial, de beste karper rig voor grote karpers

Hoe maak je een Bow rig?

Een Bow rig maken is super eenvoudig leer nu hier de voordelen en knoop je eigen karper rigs!

De Bow karper rig is mijn favoriete onderlijn montages wanneer ik grote karpers belaag in obstakelrijk water. De Bow rig is een multifunctionele en zeer effectieve karper-rig! Ik bevestig de haken “Multi rig stijl. Hierdoor zal de haak, bij opname van het haakaas, een zeer agressieve stand innemen. CW Bow haken zijn namelijk speciaal ontwikkeld om te gebruiken op wateren waar de karpers druk bevist worden. Door de boogvormige haakbocht en grote gape weet een Bow haak snel vlees te pakken. Daarnaast geeft de unieke vorm heel veel houvast tijdens de dril. Vandaar dat ik hem heel graag inzet ook op wateren met veel obstakels en wier.

Vergis je niet hoe effectief deze grote karper rig is!
De Bow rig is een karperonderlijn waar al heel veel grote vissen op gevangen zijn!

Werking van de Bow karper rig

De Bow rig kan gebruikt worden voor zowel bodem-aas als voor pop-up presentaties. Voor bodem aas is het belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de haak en het haakaas wordt gelaten. Op deze manier maskeert het haakaas nooit de haak wanneer die naar de onderlip draait. Ik vis de Bow rig graag met een snowman of wafter. Bij opname zal de haak door het licht gewicht haakaas direct in de juiste stand komen te staan. De haak is bij het gebruik van een wafter het zwaarste en zal direct met de punt naar de onderlip vallen. Wanneer de rig juist geknoopt is zal de Bow haak onafhankelijk van het haakaas kunnen draaien. Op deze manier krijg je een hele mooie natuurlijke aasaanbieding.

De haak zit in tegenstelling tot heel veel andere rigs vrij dicht op het haakaas. En dit kleine detail kan een groot verschil in je vangsten teweegbrengen. Blijkbaar zijn zwaar belaagde karpers heel gevoelig voor een haak wat achter het aas hangt. Zeker wanneer veel mensen vissen met een standaard combi rig weten de karpers heel snel daaropin te spelen. Op deze druk beviste wateren pakken ze enkel het haakaas voorzichtig in de bek. De haak zal komt niet ver genoeg in de bek en vindt geen of te weinig houvast. Dit resulteert in lossers en/of vals gehaakte vissen.

Verschillende manieren

Je kunt de Bow rig op verschillende manieren maken. Toen ik de rig voor het eerst maakte, was ik direct gecharmeerd door de eenvoud en mogelijkheden welke deze rig in zich heeft. Kijk alleen maar naar de lus waarin de haak bevestigd zit. Doordat de onderlijn dubbel is bij het oog van de haak krijg je het zogenaamde line aligner effect wat de inhaking natuurlijk sterk ten goede komt. Hierdoor hoef je in principe geen gebruik maken van een stukje shrink tube of een Line Adaptor. Toch raad ik dit persoonlijk wel aan. De praktijk leert dat de rig beter presteert met een Line Adaptor. Want met een line aligner of adapter fixeer je de grootte van de D lus.

Echter ik heb ook een tweetal andere manieren om hetzelfde effect te sorteren. De eerste manier is doormiddel van Hook beads. Met de hook beads kun je de rig ring zo afstellen dat de haak bij opname in zijn meest ideale stand komt te staan. Je kunt deze Hook beads ook gebruiken bij het inlussen van de haak. Wanneer je dat doet kun je zelfs de line adaptor achterwege laten.

De verbeterde multi rig maken is echt heel eenvoudig
De praktijk leert dat de Bow-rig beter presteert met een Line Adaptor.

KLIK de foto voor meer info over de CW Line Adaptor

Verbeterde werking

Om de beste werking te verkrijgen gebruik ik CW soft hooklink. Soft hooklink zinkt snel af, is kleurvast en heel soepel. Hierdoor krijgt de haak meer bewegingsvrijheid wat de inhakingsefficiëntie sterk ten goede komt. Om het sturen van de haak naar de onderlip nog wat te vergroten kun je een klein stukje putty in de bocht van de haak gebruiken. Dit werkt als een shot on the hook en maakt de haakpunt net wat zwaarder.

albright knoop is een goede knoop om 2 lijnen aan elkaar te verbinden
De Albright knoop gebruik ik om een combi rig te maken van soft hooklink en chod link

 

Wanneer je liever vist me een combi link, dan raad ik je aan om een wartel te monteren op ongeveer 5 a 7 cm afstand van de haak. Deze wartel gebruik ik al verbinding tussen het stijve stuk en de soft hooklink. Daarbij geeft de wartel extra gewicht op de onderlijn. Hierdoor wordt de Bow haak nog wat sneller naar de onderlip gestuurd. Het stijve stuk maak ik van 26lb Fluoro carbon of van Chod link. Wil je geen wartel op de onderlijn? Dan kun je de verbinding eenvoudig maken middels een Albright knoop. De knoop kun je, al dan niet afwerken met wat tungsten putty

Zo ziet de onderlijnmontage eruit
Mijn favoriete manier om een Bow rig maken is door een lus in de CW Soft Hooklink te leggen. Ik gebruik vervolgens een CW Hook Bead om de afmeting van D- lus te kunnen stellen.

KLIK op de afbeelding voor meer info over de Hook Beads

Snel van karperhaak wisselen is eenvoudig!

Het mooie aan de Bow rig is; dat je bij een beschadigde haakpunt heel snel van haak kunt wisselen. Met de Bow rig is het een kwestie van oude haak “uitlussen” en vervolgens een nieuwe haak “inlussen”. Op deze manier kun je, zonder van onderlijn te verwissel, direct weer verder gaan met vissen! Je kunt zelfs wat beaasde hairs klaar leggen. Naast wafters, snowman en bodem-aas kun je de Bow rig ook perfect inzetten met een pop up.

Ik maak de lus bij gebruik van een pop up wat korter. Een pop up mag namelijk gerust dicht op de haak zitten. Want door zijn gewichtloosheid zal een pop up nooit de inhaking maskeren. Het enige waar je even om moet denken is dat de haak niet voorover kantelt. Wanneer dat het geval is moet je de lus wat groter maken.

Je kunt deze rig ook vissen met zinkend haakaas of boilies
Voor bodem-aas gebruik ik een lus waar het haakaas aan wordt geregen. Met deze montage zal de haak altijd direct naar de onderlip willen draaien ook wanneer je geen shot on the hook gebruikt!

Hoe knoop je een Bow karper rig?

De Bow rig is heel eenvoudig om te maken. Je knipt 40 centimeter Kryptec® Soft Hooklink onderlijnmateriaal af. Hierin maak je met een platte knoop een lus van ongeveer 3 centimeter lengte. Vervolgens neem je een Bow haak in maat 6. Ik schuif een Hook bead op de steel van de haak. Daarna steek je de lus, die je hebt gemaakt in het soft hooklink materiaal, door het oog van de haak. Nu kun je een micro ring swivel op de lus schuiven. Vervolgens haal je de lus over de haak zodat je de haak als het ware inlust.

Wanneer dit klaar is, kun je een Line Adaptor over het oog van de haak schuiven. Nadat de Line Adaptor bijna op zijn plek zit, kan ik de grootte van de lus nog wat bepalen. Je kunt de onderlijn ook zonder line adaptor vissen hoor. Maar met line adaptor blijft de afmeting van de lus ook bij harde worpen intact. Als laatste monteer ik een hook link sleeve op de onderlijn. Middels de sleeve kan ik heel snel en eenvoudig mijn onderlijn monteren aan mijn leader. De Bow rig is nu bijna klaar! Enkel in het uiteinde een kleine lus maken en daarna is de onderlijn klaar. Simpel maar zeer effectief en vrijwel overal inzetbaar.

Deze karper heeft voor mij al zoveel mooie vissen opgeleverd
De Bow rig is een rig die overal inzetbaar is maar des te meer op wateren waar je wat zwaarder moet drillen vanwege de obstakels.

Andere manier om de bow karper rig te maken

Het is ook mogelijk om de haak middels een Palomar knoop aan het soft hooklink materiaal te bevestigen. Ik gebruik bij deze montage altijd een stukje krimpkous of line adaptor. Die ben je nodig om de haak snel naar de onderlip te doen kantelen. Vervolgens schuif ik een hook bead op de steel van de haak. Daarna bevestig ik een CW Micro Ring Swivel #20 of een CW Rig ring. Daarna schuif ik nog een hook bead op de haak. Deze bevestig ik ter hoogte van de weerhaak. Nu kun je een hair maken. Mij hair is gemaakt van een lus die ik knoop van het soft hooklink materiaal.

Middels deze lus monteer ik het haakaas in dit geval een zinkende boilie of snowman presentatie. Wanneer ik met een wafter vis, dan gebruik ik ook graag een stuk Chod link. Dit materiaal steek ik door de Micro Ring swivel en vervolgens door mijn haakaas. Het uiteinde blob ik dicht met een aansteker.

*Wil je graag het complete Bow rig zelf knopen? (Klik op de foto voor meer informatie)

benodigde karper spullen om een bow rig te maken

 

Karperspullen:

  • Soft Hooklink 20lb
  • Bow haak maat 6
  • Micro Rig Swivel
  • Hook Beads
  • Anti Tangle Hooklink Sleeve

benodigde spullen om een bow rig te maken

Tools om te knopen!

  • Fishing Scissors
  • Multi-Tool
  • Splicing Needle
  • Aansteker

Stap voor stap

bow rig knopen doe je zo
Schuif een hook bead op de Bow haak
bow rig maken doe je zo!
Maak middels een platte knoop een lus met een lengte van 3 cm
bow rig tutorial
Trek de lus met een splicing needle door het oog van de haak
een bow rig maken leer je hier
Bevestig een Micro Ring Swivel op de lus
Hoe maak je een bow rig voor het karpervissen
Nu kan de lus over de haakpunt geschoven worden, net als op de foto
Stap voor stap uitleg karper rigs maken!
Knip de onderlijn af op ongeveer 25 cm
Stap voor stap uitleg karper rigs maken!
Schuif een Anti Tangle Hooklink Sleeve op de onderlijn
Stap voor stap uitleg karper rigs maken!
Maak een kleine lus in het uiteinde met een platte knoop
Stap voor stap uitleg karper rigs maken!
Knip ongeveer 10 cm Chod link, of Fluoro link af
zo maak je het haakaas vast aan een bow rig
Steek het uiteinde van de chod link door de Micro Ring Swivel
bow rig knopen doe je zo
Trek de Chod link door de SE4 wafter
zo bevestig je een boilie aan de bow rig
Schroei beide uiteinden van de Chod link dicht middels een aansteker
 dit is een bow rig speciaal gemaakt om te vissen met wafter en snowman presentaties
Met de Bow rig is het mogelijk om de haak in enkele seconden te vervangen!

Wil je meer weten over de KD rig klik dan hier!

Wil je meer weten over het karpervissen in het algemeen dan is het artikel: ‘Karpervissen leren’ echt iets om eens door te nemen