KD rig maken?

Stap voor stap uitleg om de KD rig nog effectiever te knopen!

De KD rig maken is eenvoudig! Maar vergis je niet deze karper rig is een uiterst effectieve montage die vooral bekend staat om zijn zeer agressieve inhakingshoek! Wanneer de trukendoos open moet, dan is het tijd om uit te pakken met deze onderlijn montage!

Ernesto Kamminga vist graag met de KD rig. Wil jij deze karper rig ook graag maken?

Een KD rig is een rig die ik heel vaak inzet. Echter het is niet mijn enige rig in mijn tackle box! Ik pas mijn rigs aan daar waar nodig. Uiteraard rekening houdend met de omstandigheden van het moment. Het doel is om altijd zo scherp als mogelijk te vissen. Wat ik ermee wil zeggen is: laat jouw visserij geen eenheidsworst worden. Maar speel weloverwogen in op de omstandigheden.

Inhoudsopgave KD rig maken:

Werking van de KD rig.

Fine tuning van je haakaas.

 Bij gebruik van een pop-up of wafter:

 Of bij gebruik van een snowman:

 Bij gebruik van zinkend haakaas:

Hoe knoop je een KD rig?

Lengte van de hair, KD rig.

Knotless knot

Maximaliseren van de inhaking.

Benodigde visspullen om een KD rig te knopen:

Tools om een KD rig te maken:

Stap voor stap KD rig maken.

Werking van de KD rig

Opvallend aan de KD rig is, dat de haak na opname een heel andere stand aanneemt als welke ander rig dan ook. Dit is vooral te wijten aan het vertrekpunt van de hair op de steel van de haak. Het vertrekpunt van de hair ligt namelijk dicht bij het oog van de haak. Hierdoor heeft de haak bij een KD rig sterk de neiging om bij opname van het haak-aas dwars in de bek te gaan liggen. Dit effect wordt sterker wanneer het aas wordt uitgespuugd. Hierdoor krijgt de haak meer kans om te prikken.

Daarbij heeft het uitspugen van ons haakaas ook een bijzondere gunstig effect op de houvast van de haak. Wat veel mensen niet weten is dat de KD rig van origine eigenlijk een pop-up rig is. Toch kan deze rig ook heel goed gevist worden met een snowman presentatie. Of natuurlijk een uitgebalanceerd bodem-aasje. De achterliggende gedachtegang is eenvoudig. Zodra een karper het haakaas oppakt wordt het oog van de haak als eerste van de bodem opgelicht. Hierdoor komt de haak precies in de juiste stand te staan om goed te kunnen indringen.

-->Wil je meer weten over een van de allerbeste pop-up rigs? Klik dan hier!<–

Wil jij een kd rig maken lees hier alles over de beste karper rigs!
Een KD rig kenmerkt zich vooral door zijn eenvoud. Het is tevens in helder water een rig die de beste camouflage biedt. Immers het haakaas komt boven op de haak te liggen.

KLIK op de foto voor meer info over de SA7 wafters.

Fine tuning van je haakaas

Wil je de rig dan nog iets verder fine tunen? Dan is een extra verzwaring een cm of vier van de haak aan te raden. Ik  gebruik daarvoor een stukje Tungsten Putty of een tungsten Hooklink Weight. Dit kleine beetje extra gewicht op de onderlijn heeft namelijk een positief effect op het indraaien van de haak in de onderlip. Pak het haakaas maar eens op tussen duim en wijsvinger. Je zult zien dat de haak, zodra deze vrijkomt van zijn ondergrond, direct met de punt naar onderen komt te liggen. Het mooie aan de KD rig is dat je deze voor zowel pop-ups als normale bodemaas kunt inzetten. Dit maakt de KD rig tot een rig die veelzijdig inzetbaar is.

De KD rig maken is eenvoudig maar deze onderlijnmontage vangt daarnaast ook vele grote karpers
Wanneer je de hair wat verlengt is de KD rig ideaal om in te zetten op wateren met veel witvis. Bij het naar binnenzuigen van het haakaas kantelt de haak als het ware overdwars. Hierdoor voorkom je dat de haak mee in de bek wordt gezogen. Zeker bij brasems met hun kleine bekken blijft de haak op deze manier buiten de bek hangen.

Bij gebruik van een pop-up of wafter:

Om met een pop-up als haakaas  te vissen moet je de KD rig op de juiste manier uitloden. Ik doe dit door een loodhageltje strak onder de boilie op de hair te bevestigen. Het handigste is om met een beetje Tungsten Putty de fine tunig te regelen. Wanneer het geheel net zinkt op het gewicht van de haak dan is de rig goed. Het allermooiste is dat de haak plat op de bodem komt te liggen, dan is de rig perfect uitgebalanceerd!

Of bij gebruik van een snowman:

Bij gebruik van een snowman presentatie is het systeem uit zichzelf al goed in balans. Wel hou ik ervan om de afmeting van mijn pop-up gelijk te houden aan het normale aas. Het drijfvermogen van de pop-up en de zinkende boilie is dan mooi in balans.

Tungsten hooklink sleeves zijn essentieel om een goede KD rig te maken

Door een tungsten hooklink sleeve te gebruiken verhoog je het resetvermogen. Tevens voorkom je het in de war gooien van de onderlijn! KLIK op de foto voor meer info

Bij gebruik van zinkend haakaas:

We willen voorkomen dat de haak zomaar ergens vlees pakt. Daarom moet ook bij een zinkende boilie het vertrekpunt van de hair altijd aan de onderkant liggen. Maw de boilie moet met de stopper omhoog komen te liggen op de bodem. Het eenvoudigste kun je dit bewerkstelligen door het haakaas af te toppen met een stukje soft sweet corn. Dit nepaas heeft een goed drijfvermogen. Daarnaast druk ik nog wat putty onder in de boilie. Waardoor het vertrekpunt van de hair ook bij een normale zinkende boilie altijd naar onderen zal wijzen.

Carp Whisperer soft sweet corn heft het gewicht van de karperhaak op

Door het drijfvermogen van de soft sweet corn kun je mooi de inhaking beinvloeden. Ik gebruik een 15mm boilie icm met een soft sweet corn. KLIK op de afbeelding voor meer informatie.

Hoe knoop je een KD rig?

Een KD rig is met de juiste materialen heel eenvoudig om te maken. Soepel onderlijnmateriaal heeft zeker de voorkeur. Het geeft de haak meer bewegingsvrijheid waardoor deze makkelijker naar de onderlip valt. Als eerste stap knip je ongeveer 40 centimeter CW soft hooklink af. Soft hooklink zink als een spreekwoordelijke baksteen. Daarbij is dit onderlijnmateriaal kleurvast, heel soepel en bijzonder sterk. Wanneer je 40 centimeter hebt afgeknipt, kun je beginnen met knopen. De volgende stap is het maken van een kleine lus in het uiteinde. Je kunt gewoon een platte knoop gebruiken om het lusje te maken. Vervolgens schuif je met een boilie-naald het haakaas op het onderlijnmateriaal. Op deze manier kun je, voordat je de haak gaat vastknopen, precies de lengte van de hair bepalen. Het is geen probleem om de KD rig met een iets kortere hair te vissen als wat je normaal gesproken doet.

Top tip gebruik wat pva voordat je inwerpt dit voorkomt het in de war gooien!

KD rig maken met deze karper tips!
Steek de haak in een PVA foampje. Maak vervolgens het stukje foam nat met wat spuug.
kd rig maken voorkom het in de war gooien
Vouw het stukje pva foam dubbel en de hair zal niet meer om de haak kunnen slaan.

Lengte van de hair, KD rig

Zelf bepaal ik de ruimte tussen het aas en de haak door een denkbeeldige lijn te trekken. Een lijn welke haaks op de steel van de haak staat. Wanneer je een lijn kunt trekken, die de bovenkant van het haakaas raakt en vervolgens tussen haakpunt en weerhaak komt te liggen, zit je goed. Wat langer is natuurlijk geen probleem. Korter ook niet maar dan moet het haakaas echt zweven. Nu we de lengte van de hair bepaald hebben, kan de haak bevestigd worden.

Knotless knot

Dit doe ik middels een knotless knot. Nu steken we het andere uiteinde door het oog van de haak in dit geval een maat 6 Curve haak. Vervolgens wikkelen we een zestal keren om de steel van de haak. Net als bij een normale knotless knot. Echter nu komt het! Door na deze zes wikkelingen de hair vrij te houden van de haaksteel, kun je nog een 3 tal extra wikkelingen onder de hair leggen. Je ziet nu duidelijk dat door deze drie extra wikkelingen op de steel, de hair als het ware van de steel wordt weg geduwd.

De perfecte karperhaak om de kd rig te maken

De Curve haak en de nieuwe Bow haak zijn ideaal om te gebruiken voor de KD rig.

Vervolgens wikkel je in twee a drie keer terug richting het oog van de haak. Daarna steek je het uiteinde door het oog van de haak zodat de onderlijn de haak aan de binnenkant van de haakoog verlaat. Hierdoor krijg je het zogenaamde line aligner effect en zal de haak beter in de onderlip willen draaien. Eventueel werk je het oog van de haak nog af met een klein stukje shrink Tube van 7mm. Maar nodig is dat niet.

Met een stukje tungsten putty verbeter je de inhaking van je KD rig

Een klein stukje CW Tungsten Putty in de haakbocht verbetert de inhaking aanzienlijk. KLIK op de afbeelding voor meer info.

Maximaliseren van de inhaking

Om de inhaking te maximaliseren gebruik ik heel graag een tungsten hooklink weight. Deze bevestig ik op ongeveer een vier centimeter vanaf de haak. Ook kun je de haak nog wat zwaarder maken met tungsten putty of een shot on the hook. Hierdoor zal de haak nog wat sneller naar de onderlip vallen. Wanneer je dit klaar hebt, kun je een Anti Tangle Sleeve monteren op de onderlijn. De onderlijn is nu bijna af! Het enige wat je nog rest is een kleine lus in het uiteinde van de onderlijn te maken. Dit doe ik middels een platte knoop en dan is de KD rig klaar voor gebruik!

Benodigde gereedschappen voor het maken van de KD rig.
Benodigde gereedschappen voor het maken van de KD rig.

KLIK op de foto om de CW tools te bestellen.

Benodigde visspullen om een KD rig te knopen:

  • Soft hooklink 20 of 30 lb
  • Curve haak mt 6
  • Tungsten Hooklink Sleeve
  • Boilie Stopper
  • Tungsten Hooklink Weights large
Benodigde rig componenten om een KD rig te maken.
Benodigde rig componenten KD rig.

KLIK op de afbeelding om naar de KD rig configurator tegaan.

Tools om een KD rig te maken:

  • Fishing scissor
  • Multi-Tool
  • Boilie Needle

Stap voor stap KD rig maken

hoe maak je een KD rig
Maak middels een platte knoop een lus in het uiteinde van het Soft Coated onderlijnmateriaal
Schuif een SA7 wafter op de lus met een boilie naald
Schuif een SA7 wafter op de lus met een boilie naald
Fixeer de wafter met een Boilie-Stopper
Fixeer de wafter met een Boilie-Stopper
KD rig maken doe je zo!
Knip het onderlijnmateriaal af op ongeveer 35 a 40 cm lengte
Zo knoop je een kd rig
Steek het uiteinde door de haakoog en bepaal de lengte van de hair
KD rig knopen is super eenvoudig met deze stap voor stap uitleg
Fixeer de haak middels een knotless knot. Let erop dat je 1 a 2 wikkelingen onder de hair legt.
Schuif een tungsten hooklink weight op de onderlijn op ongeveer 4 a 5 cm vanaf de haak
Schuif een tungsten hooklink weight op de onderlijn op ongeveer 4 a 5 cm vanaf de haak
Bevestig een Tungsten Hooklink Sleeve op de onderlijn.
Bevestig een Tungsten Hooklink Sleeve op de onderlijn.
Maak nu een kleine lus middels een platte knoop in het uiteinde van het onderlijnmateriaal.
Maak nu een kleine lus middels een platte knoop in het uiteinde van het onderlijnmateriaal.
De totale lengte van de KD rig is ongeveer 20 cm lang.
De totale lengte van de KD rig is ongeveer 20 cm lang.

-->KLIK hier om naar onze rig configurator te gaan<–

Wil je meer weten over het karpervissen in het algemeen dan is het artikel: ‘Karpervissen leren’ echt iets om eens door te nemen