Van boilie mix tot boilie deel 5

Wil je meer weten over de verschillende ingredienten die je in je boilie mix kunt verwerken?

Een goede boilie mix samenstellen die attractief, vangkrachtig en ook op de langere termijn veel karper vangt is niet eenvoudig.

boilies maken is een hobby binnen een hobby

In deel vier hebben we ons verdiept in; hoe maak je nu een special haakaas, met als doel om de inhakingsefficiëntie van onze rig aanzienlijk te verhogen? In deel 5, het laatst deel uit deze reeks gaan we de werking van een aantal veel gebruikte boiliemix ingrediënten bespreken. Omdat een boilie uit een aantal verschillende bestanddelen bestaat moeten de verhoudingen in balans zijn. Want ieder ingrediënt heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen. Wanneer we willen leren om een goede bol te kunnen maken, dan is het raadzaam om ons te verdiepen in welke eigenschappen de door ons gekozen ingrediënten hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet welke bestanddelen elkaar versterken en welke dat niet doen. Uiteindelijk leer je een boilie te maken die op alle vlakken goed scoort! Je moet dan denken aan een aas dat de juiste hardheid heeft, goed draaibaar is, voldoende attractieve stoffen afgeeft en daarbij de mechanische verwerking (moeite die de vis moet doen om het aas fijn te malen) op een positieve manier beïnvloed.

Ik zou met gemak een boek kunnen schrijven over karperaas en de kans is groot dat dit ook nog eens gaat gebeuren!

Naast de verhoudingen van de verschillende ingrediënten en de hoe deze elkaar beïnvloeden zijn er nog zo veel meer dingen die nog nooit besproken zijn in de magazines. Allemaal informatie die voor de puristen heel erg interessant zal zijn, maar goed daar gaat dit artikel niet over dit is stof voor een volgende keer!

Wat is een goede boilie mix?

De vraag rest nu natuurlijk hoe stellen we een goed aas samen voor het karpervissen? Het verstandigste is voor de beginner om een soort basis mix te maken en vanuit deze mix verder te werken met allerlei toevoegingen. Allereerst zul je dan moeten weten wat de werking van de door jouw gebruikte ingrediënten zijn. Houd het simpel is mijn advies! Zeker als je net begint met zelf boilies draaien. Het is namelijk heel belangrijk dat je goed leert, wat de door jouw gebruikte ingrediënten doen en in welke verhouding ze het beste in de door jouw samengestelde mix werken.

Ik heb voor de duidelijkheid nog even de werking van de drie meest gebruikte basis-ingrediënten op een rijtje gezet namelijk; Maïs producten geven geen binding, maar geven structuur, hardheid (hoe grover hoe harder) en smaak in de mix. Bijvoorbeeld: maïzena, maïsbloem, maïsmeel, maïs/polentagries. Soja producten geven geen binding, maar geven structuur, veerkracht, olie, en voedingsvezels in de mix. Je moet het zien als een product die zich neutraal gedraagt bij niet te hoge doseringen. Bijvoorbeeld: sojabloem vet, sojameel, sojagries en de getoaste soja versies. Graanproducten geven binding, smaak, en ongeraffineerd ook voedingsvezel. Bijvoorbeeld tarwebloem, tarwemeel, tarwegries, roggemeel etc.

Het maken van mijn eigen aas is voor mij altijd al een hobby binnen een hobby geweest!

Voeg je bovenstaande drie producten bij elkaar in gelijke delen, dus een maïs, soja en een tarwe product, dan heb je een simpele maar goede basis-mix. Waar je zonder problemen 20 a 30 procent vismeel, vleesmeel, of vogelvoer aan kan toevoegen.
Voeg je bovenstaande drie producten bij elkaar in gelijke delen, dus een maïs, soja en een tarwe product, dan heb je een simpele maar goede basis-mix. Waar je zonder problemen 20 a 30 procent vismeel, vleesmeel, of vogelvoer aan kan toevoegen.

Je kunt met mais goed karpers vangen maar ze zijn er ook heel snel weer op uitgekeken. Een goede boilie daarentegen zal ook op de lange termijn zijn vruchten blijven geven.

Wanneer je de juiste verhoudingen weet te vinden van de door jouw gebruikte ingrediënten dan krijg je een goede boilie. Een boilie die juiste hardheid heeft, goed draaibaar is, voldoende attractieve stoffen afgeeft en daarnaast de juiste mechanische verwerking heeft wanneer een karper het aas met zijn keeltanden fijn maalt!

De toevoegingen

VogelvoerRed factor, een zoet vogelvoer met carophyll red, suikers en zetmelen maximaal 25% toevoegen. Robin Red, een vogelvoer met pepers, paprika en rode kleurstof tot 10% toevoegen. Naast specerijen bevat robin red ook veel olie uit zaden. Sluis CLO, is een vet vogelvoer gemaakt van gemalen zaden, maximaal 25% toevoegen. Meggablend, is een zoet eivoer mengsel boorde vol suikers en zetmeel maximaal 25% toevoegen.

VismeelWitvismeel, is een mengeling ven diverse vissoorten maximaal 50%. Mijn voorkeur gaat uit naar een goede LT vismeel. Predigested vismeel, is een met enzymen behandelde vismeel. Wateroplosbaar en maximaal te gebruiken in een 25% dosering. Trouvit, bestaat voornamelijk uit vismeel, maar is een kompleet visvoer dosering tot 80%. Garnalenmeel & Krillmeel: Zeer licht ingrediënt maximaal 5 tot 10% bij een goede kwaliteit meel.

VleesmeelKippenmeel te vergelijken met vismeel maar anders van smaak en zeker een aanrader op zwaar beviste wateren. Dosering tot 40%. Vlees/beendermeel is een bruin meel die je als vismeel vervanger kunt toepassen. Dosering tot 40%. Van beide varianten kun je ook een predigested versie krijgen, deze zijn zeer geschikt om te gebruiken in ons aas.

Andere ingrediënten

Kelp meel, zorgt voor een crunch effect en heeft een zoute smaak te gebruiken in een 25 % dosering. Pindameel geroosterd, geeft een heerlijke notensmaak en wordt toch erg weinig gebruikt, te doseren tot 40%. Tijgernoten meel, te gebruiken tot 40%. Vitamealo, Lammeren melk bindt en help een beetje mee voor de hardheid. Heel romig en gedeeltelijk wateroplosbaar. Te gebruiken tot 25%. Tarwekiemen, is een vezelrijk product met een wat zoete smaak en is net als tarwe vezels een perfecte winter toevoeging, dosering tot 15%.

Ingrediënten voor het uitharden van de boilie mix

Het beste ingrediënt voor het uitharden en duurzaam maken van een boilie is zonder twijfel eialbumine. Dit bestanddeel is gemaakt van puur ei-eiwit en heeft naast het uitharden van de boilie ook een sterke bindende werking in de mix. Dosering tussen de 3 a 5%. Eicompound in 40 en 60% wordt in vrijwel alle gevallen door de grote firma’s gebruikt om hun mixen zonder eieren te draaien. Dit poeder heeft een soortgelijke werking in de mix als ei-albumine, maar minder krachtig om het zo maar te zeggen. Hierdoor kan de dosering ook best wat hoger zijn en kan naar gelang de hardheid en binding van de ander ingrediënten, het wel of niet toevoegen van eieren, variëren tussen de 5 a 15%.

Met een goed aas maak je aanspraak op vissen die nooit of nagenoeg nooit gevangen worden!  
Met een goed aas maak je aanspraak op vissen die nooit of nagenoeg nooit gevangen worden!

Door gelijke delen maïsmeel, sojabloem volvet en tarwemeel te gebruiken in combinatie met 3% ei-albumine, krijg je een mix waaraan je zonder problemen ook nog eens 20 a 30 % van een ander ingrediënten kunt toevoegen. Deze mix is zonder twijfel een goed vertrekpunt wanneer je zelf nog weinig ervaring hebt met het maken van boilies. De basis-mix die je gebruikt bepaalt voor een groot gedeelte de smaak, uitwaseming, draaibaarheid van je aas. Wil je nog een stap verder en wil je ook de basis-mix gaan veranderen dan zijn er producten die qua werking dicht bij de door ons veel gebruikte maïs, soja en graanproducten komen. Maar die wel een heel andere smaak aan je basismix zullen geven.

Alternatieven boilie mix maken

*Als maïsmeel vervanger zou je gebruik kunnen maken van, rijstgriesmeel, rijstmeel of caseïne. *In plaats van een sojaproduct kun je gebruik maken van pindameel, tijgernotenmeel getoaste hennepmeel of sodium caseinate. *Om een graanproduct te vervangen kun je gebruik maken van lactalbumine, lupinemeel, plasma of lijnzaadmeel. Door gebruik te maken van ingrediënten die andere vissers niet toepassen kun je dus een geheel eigen karakter geven aan je boilie. Als je dan ook nog tijd wilt steken om de juiste verhoudingen te vinden, dan zit je wat je mix betreft al een heel eind op de juiste weg.

Het is belangrijk om het aas niet langer te koken of te stomen als dat strikt noodzakelijk is. Op deze manier voorkom je dat veel attractieve stoffen verloren gaan of dat het uitlekvermogen van de boilie nadelig beïnvloed wordt.
Het is belangrijk om het aas niet langer te koken of te stomen als dat strikt noodzakelijk is. Op deze manier voorkom je dat veel attractieve stoffen verloren gaan of dat het uitlekvermogen van de boilie nadelig beïnvloed wordt.

Tot slot

Het is natuurlijk zo, dat als een vis jouw aas niet oppakt je ook geen kans maakt om er één te vangen. Met een goed aas kun je dus een behoorlijk aantal bonus vissen vangen maar er is meer voor nodig. Je vangsten worden immers bepaald door het totaalplaatje. Je kunt je gaan afvragen: hoe ben ik tactisch onderlegd? Heb ik veel last van losschieters? Hoeveel ervaring heb ik en kan ik hierdoor dingen goed interpreteren? En zo zijn er nog veel meer aspecten wat van invloed is, op je vangsten. Wat ik er mee wil zeggen is: “Dat je met alleen een goed aas er niet komt in deze tijd”. Er zijn dus nog veel meer variabelen die van invloed zijn op je vangsten.

Aas is een hobby binnen een hobby

Aas is eigenlijk een hobby binnen een hobby zoals ik in het begin al aangaf. Wanneer je de eigenschappen van de door jouw gebruikte ingrediënten kent en weet in welke verhoudingen ze het beste tot hun recht komen, dan ben je al heel ver! In mijn boek Sprekende Hengels ga ik nog wat dieper op de materie in, daarbij heb ik er ook een aantal goede boilie-recepten in vermeld om je nog wat verder op weg te helpen!

 

Zie je het zelf draaien niet echt zitten en wil je liever je tijd aan de waterkant doorbrengen? Voor meer informatie over ons assortiment boilies

Carp Whisperer boilies

Wil jij graag meer weten over onze boilies lees dan ook eens: “Boilies, de 3 pijlers van attractie.”

Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!