De beste karperhaken en de slimste voertactieken wat maakt het verschil?

Goede voertactiek, vlijmscherpe karperhaken!

Wat is beter een goede voertactiek of een vlijmscherpe karperhaak?

In deel 1 hebben we het gehad over wat het voorvoeren in grove lijnen kan bewerkstelligen. Echter hoe effectief het in deel 1 aangehaalde principe van een goede voertactiek op tal van wateren ook mag zijn, je zult lang niet alle vissen gaan vangen. En dat heeft niet alleen te maken met de manier waarop individuele vissen azen, maar vooral door de druk die wij als vissers teweegbrengen. Zeker op circuitwateren waar dagelijks wordt gevist weten de vissen op vrij eenvoudige wijze onze rigs te ontlopen. Het is gewoon een kwestie van overleven. Dieren kunnen zich, wat dat aangaat, heel eenvoudig aanpassen ongeacht hoe goed je voertactiek ook is.

En geloof me, dat doen ze een stuk sneller dan de meeste vissers onder ons. Ik kan terugvallen op behoorlijk wat observaties waarbij bovenstaande veronderstelling telkens weer wordt bevestigd. Niet alleen uit mijn eigen observaties, maar ook middels de vele onderwaterfilmpjes die in omloop zijn krijgen we een duidelijk beeld. Namelijk dat de voerstek wordt leeg gegeten, waarbij enkel het haakaas nog als stille getuige blijft liggen. Je kunt het een beetje vergelijken met een politie agent die een snelheidscontrole uitvoert. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar persoonlijk kijk ik niet iedere seconde op mijn kilometerteller om te zien hoe hard ik precies rij.

Vertrouwen winnen met een goede voertactiek

Soms ben je ook even aan het praten of in gedachten verzonken. En net op dit soort momenten ben je niet waakzaam en dus een makkelijke prooi voor oom agent. Doe je dit expres? Nou nee, maar je bent even niet op je hoede. Echter zodra een tegenligger jou attent maakt door even te knipperen met zijn licht is de kans dat oom agent geld aan je gaat verdienen voorbij.

Des te langer je voor voert (met een echt goed aas) zonder de vissen te prikken, des te meer vertrouwen ze krijgen.

En wat te denken van een vaste flitspaal die je dagelijks onderweg naar jouw werk passeert? Deze maakt toch geen schijn van kans of wel? Om bovenstaande even weer terug te koppelen naar het vissen. Het aantal dagen per jaar dat de karpers op druk beviste wateren minder alert zijn, kun je met gemak op één hand tellen. Ook door middel van voorvoeren ga je op dit soort wateren, mede door de vele collega voerders, niet echt de zaken naar je hand zetten. De vissen hebben een manier gevonden om de prik te ontlopen zo simpel is het. Uiteraard zal een heel goed aas de zaken nog wat kunnen vervagen maar dan moet die wel goed ingezet worden.

het zelfhaak systeem voor het karpervissen staat en valt met een vlijmscherpe haak
Een struinende visser in de breedste zin van het woord.

Struinende visser doet goede zaken met een goede voertactiek

Veel mensen weten wel dat ik een “struinende visser” ben en struinen bedoel ik dan in de breedste zin van het woord. M.a.w. ik ben niet iemand die langdurig een voerstek onderhoud, maar meer een instant visser. Het mooie is dat je dan heel duidelijk ziet waar er winst valt te halen. Want waar je middels het voorvoeren de ‘lijnen’ wat kunt vervagen, is de foutmarge bij het instant vissen een stuk kleiner. Neemt niet weg dat in grote lijnen er op hetzelfde vlak ook veel winst te behalen valt bij de voorvoerders op harde circuitwateren. Zoals gezegd, je moet weten wat je in bepaalde omstandigheden met het voorvoeren kunt bereiken.

Wil je dan nog een stapje verder, dan zal je ook op rig-technisch vlak moeten bijschakelen. Want de dagen waarbij je met een zorgvuldig opgebouwde voerstek even goed kunt uithalen zijn op harde circuitwateren voorbij. De karpers komen wel op de stek, maar azen toch vrij voorzichtig. Ze weten op eenvoudige manier de prik te ontlopen en dat zet je als visser aan het denken. Veel ‘voervissers’ zijn er inmiddels wel achter dat een scherpe haak een behoorlijk verschil kan maken in hun vangstgemiddelde.  

de beste karperhaken en de grootste karpers
Een scherpe maar bovenal betrouwbare haak is al wat je nodig bent. Op de foto een geweldige vis van openbaar water die veilig dacht te zijn tussen allerlei obstakels. Ik wist de vis zonder probleem uit het obstakel te krijgen!

Een karper moet zichzelf haken zo werkt het zelfhaaksysteem

Zoals gezegd een scherpe haak is zeer belangrijk, temeer omdat we met een systeem vissen waarbij de karper zichzelf moet prikken. Vooral de laatste tijd zie ik meer en meer mensen die hun karperhaken slijpen. An sich is dat een goede zaak, ware het niet dat veel karperhaken daartoe niet geëigend zijn. Dit komt omdat de gekozen nabehandeling, maar soms ook het type staal dat er gebruikt is om de haken te maken niet geschikt is om te bewerken met een vijl. Er zijn wat dat aangaat maar heel weinig haken die je daadwerkelijk met een vijl kunt verbeteren.

een vlijmscherpe karperhaak is zeer belangrijk voor de juiste werking van het zelfhaaksysteem
Er zijn maar heel weinig haken die je met een slijpsteen scherper kunt maken!

Ik zal het uitleggen. Verreweg de meeste haken zijn door middel van een zogenaamde elektroplating techniek gekleurd en behandeld tegen het roesten. Het grote nadeel van elektrolytisch behandelde haken is; dat ze door deze techniek aanzienlijk stomper worden. Dit komt omdat de opgeloste deeltjes in het vloeistof tijdens de behandeling in de buitenste laag van het staal trekken. Hierdoor wordt het uiterste puntje van de haak als het ware afgevlakt en zal deze behoorlijk aan scherpte inboeten.

detail karperhaak
Detail elektrolytisch behandelde haakpunt. Het rood gearceerde deel geeft aan hoe de toplaag van de haak door en door behandeld. Tijdens het slijpen zal dit deel van de haak vallen en wordt de haakpunt aanzienlijk korter en stomper.

Structuurverandering van het staal dat we gebruiken voor onze karperhaken

Tevens verandert de structuur van het staal in deze laag. Dit heeft vooral grote invloed op het uiterste punt van de haak. Immers in dit deel zullen beide lagen elkaar raken en in elkaar overgaan. Hierdoor wordt de haakpunt anders van structuur. Dit deel wordt harder dan de rest van het staal. Wanneer je denkt met een vijl de haakpunt bij te kunnen werken kom je bedrogen uit, want de haakpunt valt er tijdens het slijpen gewoon af. Om niet te veel in detail te treden ook het type staal bepaalt of je de haak echt scherp kunt maken of niet.

Weet dus welke haken je gaat na bewerken met een slijpsteen. CW karperhaken zijn gemaakt van een speciale staallegering. Wanneer je een dwarsdoorsnede onder een microscoop zou leggen van onze haken en deze zou vergelijken met een van de gangbare karperhaken. Dan zie je direct dat de structuur van het door ons gebruikte staalsoort veel fijner is. Alle karperhaken worden trouwens gemaakt van carbonstaal om precies te zijn ‘carbon 80 staal’. Naast dat het CW staal veel fijner van structuur is, is het sterker, taaier, iets beter bestand tegen roesten. Het enige nadeel is de prijs, dit staal is 60% duurder dan het Japanse carbon 80 staal.

dwarsdoorsnede karperhaken
Hoogwaardig staal heeft een fijne structuur. Wij gebruiken een speciale staalsoort die 20% sterker is dan waar de gangbare karperhaken van zijn gemaakt.

De eerste prik is een daalder waard! Ook met een goede voertactiek

Het spreekwoord zegt: ”De eerste klap is een daalder waard.” Wat zoveel wil zeggen dat de eerste klap vaak de doorslag zal geven in de uitkomst van het gevecht. Met het vissen is het niet anders. Wat we willen is; dat een haak bij de eerste prik met zo min mogelijk weerstand, zo diep mogelijk zal indringen. Het is daarom erg belangrijk dat de resulterende kracht die middels de weerstand van het lood en een wegzwemmende karper op de haakpunt wordt uitgeoefend zo hoog mogelijk is. Bij een goede voertactiek zal het aas lager in de bek blijven en met meer vertrouwen gegeten worden!

Waarbij tegelijkertijd de wrijvingsweerstand van het staaloppervlak van de haak en de weerstand van de weerhaak zo laag mogelijk moet zijn. Het model van de haak is wat dat aangaat alles bepalend in hoe groot deze resulterende kracht die wordt overgedragen naar de haakpunt uiteindelijk zal zijn.

Een super lekkere boilie zal elke rig beter laten werken. Immers des te lekkerder het aas des te langer het in de bek wordt gehouden.

Bij alle karperhaken geeft de weerhaak een behoorlijke weerstand

Hoewel bepaalde haakmodellen op het eerste gezicht behoorlijk veel op elkaar lijken, mag je van mij aannemen dat ogenschijnlijk kleine verschillen grote gevolgen hebben in de uiteindelijke prikeigenschappen en houvast van de haak in de bek van de karper. (Ik ga hier nu niet te diep op in dat is voor een andere keer) Wel wil ik de grootte van de weerhaak en hoe de weerhaak is gemaakt nog even aanhalen. Je kunt jezelf wel voorstellen dat het eerste stuk, ik bedoel het stuk van de haakpunt tot de weerhaak de minste weerstand zal geven tijdens het indringen van de haak. Om vervolgens ook de haak tot over de weerhaak te laten indringen, is er extra kracht nodig. Immers een weerhaak geeft een behoorlijke weerstand.

 

rechts onze eigen karperhaak met speciale weerhaak en ultra lange scherpe haakpunt
Een micro weerhaak die ook nog eens iets naar binnen staat zal de minste wrijvingsweerstand geven tijdens het indringen van de haak in de bek van de vis. Links zie je een door mezelf ontworpen longshank haak met een echte micro weerhaak die de juiste vorm heeft. Rechts zie je ook een longshank met een micro weerhaak, die onnodig ver naar buiten staat.

KLIK op de foto voor meer informatie over onze karperhaken!

Karperhaken met micro weerhaak

Het is daarom erg belangrijk dat een haak tot de weerhaak voldoende vlees kan pakken. Immers er zijn maar heel weinig haken die een glad oppervlak combineren met een micro weerhaak. Ideaal is een iets naar binnen gerichte weerhaak, dit om zo de weerstand nog verder naar beneden te brengen. In veel gevallen zal bij gebruik van een normale weerhaak het indringen van de haak tot over de weerhaak pas tijdens de dril tot stand komen. Vandaar dat het beter is om niet aan te slaan bij een aanbeet. Het is beter om de druk geleidelijk op te voeren door gewoon contact te maken met de vis.

welke karperhaak is beter met een recht oog of een naar binnen staand haakoog
Wist je dat: Iedere haakmodel waarbij het oog naar binnen is geknikt, je meer lossers moet incasseren dan wanneer jouw favoriete haak het oog recht op de haaksteel heeft staan? Je daarom veel beter gebruik kunt maken van een stukje krimpkous over het oog van de haak om een goede inhaking te bewerkstelligen.

De beste karperhaken hebben een recht oog

Immers tijdens de dril verandert de richting van de kracht die op de haak wordt uitgeoefend, van een naar onderen gerichte kracht (weerstand vanaf het lood welke op de bodem ligt) naar een naar boven gerichte kracht. (De hoofdlijn gaat door het wateroppervlak, waarbij de visser op de kant staat met zijn hengel omhoog) Duidelijk mag zijn dat des te beter een haak zich kan zetten alvorens de eigenlijke dril begint, des te minder een haak zal gaan werken tijdens de dril. Wel wil ik er dan direct bij vermelden, dat bij karperhaken waarbij het oog iets naar binnen is gebogen je meer lossers moet incasseren.

Immers de kracht komt tijdens de dril van boven, waardoor je met een naar binnen geknikt oog de haak meer hefboom genereert en als het ware de haak weer uit de onderlip trekt. Veel beter is een haak met een recht oog waarbij er gebruik wordt gemaakt van een stukje shrink tubing of een kant en klare line aligner. Het krimpkous geeft mee tijdens de dril waardoor de haak veel beter op zijn plek blijft zitten.

karperhaken met grote weerhaak

Een grote weerhaak maakt een haak zwak. Immers de weerhaak wordt uit het staal gesneden van de haak. Ter plekke van de weerhaak is het staal iets dunner en dit zal altijd de zwakste plek zijn van een haak. Des te kleiner de weerhaak des te sterker de haak. Wil je nu echt alles uit een haak kunnen halen wat er in zit dan raad ik een weerhaakloos model aan. Een weerhaakloze haak is veel sterker dan een haak met weerhaak. Daarbij zul je echt geen enkele losser meer moeten incasseren bij een weerhaakloze haak. Ik heb namelijk jaren lang weerhaakloze haken getest en nooit een vis omwille van de ontbrekende weerhaak gelost. Zeker een barbless Claw haak is voor het echte sleurwerk zeer geschikt en de enige haak die ik gebruik wanneer het er echt op aankomt.

de beste karperhaken worden uitvoerig getest!
Alle karperhaken kunnen breken of uitbuigen! Weet dat het staal waar Carp Whisperer karperhaken van zijn gemaakt tenminste 30% sterker zijn dan de haken die je tot nu toe hebt gebruikt. De veerkracht van onze haken is echt uitzonderlijk. Probeer het zelf maar eens met een tangetje!

De haakpunt van de verschillende karperhaken

Zoals gezegd: wil je het beste resultaat dan moet de haak met zo min mogelijk weerstand zo diep mogelijk penetreren. Dit betekend dat de lengte van de haakpunt van essentieel belang is. Des te korter het verloop, des te stomper de punt, des te meer kracht er nodig is om de haak te laten indringen. Zeker bij het vastloodsysteem is dit niet wenselijk. Een karper zal een dergelijke haak bij het kopschudden namelijk heel eenvoudig uit de bek weten te lossen. Logischerwijs zou een grote karperhaak omwille van het dikkere draad een langer verloop moeten hebben dan een kleinere haak gemaakt van dunner draad.

Immers alleen op deze manier kunnen de verschillende maten een gelijkwaardige scherpte krijgen. Toch is dit in de praktijk vrijwel nooit het geval. Er zijn verschillende manieren om een haakpunt te maken. De meest gebruikte manier is door middel van chemische scherpen. Echter CW karperhaken worden middels een andere techniek vervaardigd en behoren tot de scherpste karperhaken ter wereld. Onze haakpunten worden eerst door een speciale machine verdicht. Hierdoor zijn ze sterker en blijven ze ook langer scherp. Na deze procedure worden de karperhaken werkelijk vlijmscherp gemaakt met een speciale ‘hand grinded” techniek.

Vlijmscherpe haakpunt of de juiste voertactiek

Een vlijmscherpe haakpunt is essentieel voor de goede werking van het vastlood systeem dat mag duidelijk zijn. Echter des te scherper een haak des te makkelijker kan deze ook beschadigd kan raken. Het klinkt misschien een beetje stom, maar een stompe haak zal nooit scherp worden! Enkel een scherpe haak kan stomp worden. Controleer altijd de haakpunt! Wanneer je niet tevreden bent vervang dan de haak of werk deze bij met een slijpsteen. Een scherpe haak zal niet alleen met minder weerstand penetreren maar ook veel eerder prikken in de bek van de vis. Een stompe haak zal pas kunnen prikken op het moment dat deze kantelt op de onderlip. Hierdoor zal de haak minder houvast vinden en dus meer lossers veroorzaken.

de beste karperhaken zijn vlijmscherp en betrouwbaar!
Hoe scherp vis jij? Ik hoop dat je met dit artikel niet alleen jouw rigs een stuk scherper zult laten vissen dan voorheen!

Tot slot

Ik denk dat dit wel weer genoeg technische informatie is geweest. Zoals gezegd het is een pittig artikel geworden. Toch ben ik er zeker van dat je met dit artikel een flinke stap vooruit kunt maken in jouw visserij. Al was het maar dat ik je aan het denken heb gezet om toch nog even wat scherper te vissen als wat je tot nu toe al deed! Hou in je achterhoofd dat we karpervissen met een zelfhaaksysteem, waarbij de vis zichzelf moet prikken. Alles staat en valt met de haak, de rig en de gebruikte voertactiek die we gebruiken en toepassen!

de beste Karperhaken kopen die echt vlijmscherp en sterk zijn?
We gebruiken een speciaal soort staal voor onze karperhaken. Dit staal is sterker, taaier en vooral betrouwbaarder dan al de andere karperhaken op de markt

KLIK hier om de karperhaken te bestellen!