Karpervissen in Noord-Frankrijk, super sessie Domain de Brocard deel 2!

Karpervissen in Noord Frankrijk deel 2

Karpervissen in Noord Frankrijk, lekker dichtbij, veel karpervissers besteden hier hun vakantie! Er zijn natuurlijk talloze wateren de een nog mooier dan de andere. Echter wij werden uitgenodigd om eens te vissen en te filmen op het mooie Domain de Brocard! In deel 1 hebben we het gehad over de populatie, bodemgesteldheid, tactiek en rigs. In deel 2 gaan we het hebben over aaskeuze, montage van je haakaas en hoe je hoe wij ons aas hebben ingezet. Daarnaast is het loodsysteem voor het gebruik op dit soort wateren ook een niet te onderschatten aspect. Uiteraard komen er ook genoeg vissen voorbij in deel 2. Sterker nog het begint steeds beter te lopen naar het einde van de week toe, dit ondanks dat een deel van de vissen aan het paaien is.

Ik heb me uitstekend te vermaken tijdens het karpervissen in Noord Frankrijk.
Ik heb me uitstekend te vermaken tijdens het karpervissen in Noord Frankrijk.

Karpervissen in Noord Frankrijk plan de campagne

Ik krijg vaak de vraag hoeveel boilies moet je nu meenemen wanneer je een week gaat vissen op een betaalwater? Dat is voor mij altijd heel moeilijk om te zeggen want ieder water is weer anders. Maar ook de weersomstandigheden en de eetlust van de vis bepalen wat je moet voeren. Daarbij maakt de stek en wat er allemaal voor je op een stek is gebeurd ook wat uit. Vandaar dat je in veel gevallen er beter aan doet om de stek met weinig voer eerst wat op te bouwen.

Immers wanneer je er direct heel veel ingooit en de vissen hebben weinig trek dan kun je wel eens een rustige week tegemoet gaan. Maar welke hoeveelheid is aan de veilige kant en waar kun je nu het beste mee beginnen? Ervan uit gaande dat er weinig witvis zwemt vind ik het fijn om de stek eerst met wat kleinere boilies op te starten. Kleiner aas wordt sneller en vaak met minder argwaan opgegeten. Door een stek met klein aas op te starten bouw je snel vertrouwen op bij de vissen. Kun je het dan ook nog opbrengen om vooral de eerste dagen niet 24 uur per dag te vissen, dan gaat deze vertrouwensopbouw evenredig toenemen.

Soak het aas tenminste 1 dag van tevoren. Dit geeft een enorm voedselsignaal zonder dat de vis verzadigd wordt.
Soak het aas tenminste 1 dag van tevoren. Dit geeft een enorm voedselsignaal zonder dat de vis verzadigd wordt.
een goede voorbereiding is belangrijk waar je gaat karpervissen in noord frankrijk
Bijkomend voordeel is dat witvis dit signaal niet opeten zoals wel het geval is met granen of zaden. Wel voedsel maar geen verzadiging!

KLIK op de afbeelding voor meer info over de Squid Activator

Enkel en alleen boilies voeren!

Voer waar je mee vist! Dat is een gezegde die ik persoonlijk heel hoog heb staan. Vandaar dat ik het liefste de stek opbouw met 15mm boilies en dan later overschakel indien nodig naar bijvoorbeeld 20mm boilies. Je moet niet vergeten dat de smaak gelinkt is aan vertrouwen krijgen in het aas. Bij het karpervissen in Noord Frankrijk op Domain de Brocard begon ik te voeren met 15mm Squid Liver boilies. Hier mengde ik een handje met SE4 boilies doorheen. Als haakaas gebruikte ik een Squid Liver boilie en een SE4 high visual pop-up.

karpervissen in noord frankrijk brocard kies het juiste haakaas!
De onbalans van een snowman laat deze bij het opzuigen en weer naar buiten spugen anders bewegen dan een standaard bodemaasje. Dit kan een gunstig effect hebben op het haken van vissen die de klappen van de zweep maar al te goed kennen.

KLIK op de foto voor meer info over de SE4 Hi-visual pop ups

Ik weet niet of jullie wel eens karpers hebben geobserveerd in een aquarium? En ik bedoel dan hoe ze eten. Wat opvalt is dat ze heel ruig eten en dat veel voerdeeltjes bij het kauwen door de kieuwen naar buiten vallen. Deze deeltjes komen op de bodem te liggen en worden door andere vissen gevonden en gegeten. Je snapt nu wel dat het voeren en vissen met hetzelfde aas veel meer de zaken versnelt dan het voeren van bijvoorbeeld granen en boilies. Het is zelfs zo wanneer een karper een boilie fijnkauwt dat er op dat moment een wolk van attractie uit de kieuwen komt die ander vissen kunnen waarnemen.

karpervissen in noord frankrijk op brocard zijn de vissen gek op de squid boilies

Het verschil tussen 15mm en 20mm Squid liver boilies is groot. Indien mogelijk voer de eerste 2 dagen hoofdzakelijk kleinere boilies. KLIK op de foto voor meer info

Karpervissen in Noord Frankrijk hoeveel boilies moet je nu meenemen?

Om toch even terug te komen op de vraag hoeveel boilies moet je nu meenemen voor een weekje vissen? Stel je mag met 3 hengels vissen dan mag je zeker wel 1.5 a 2 kg aan boilies rekenen per hengel. Met andere woorden 5 kg per dag is zeker niet teveel. Vis je 7 dagen dan kom je al gauw uit op 35 kg boilies. Toch zou ik wel een zakje extra meenemen niets is namelijk zo vervelend wanneer de vissen goed azen en je bent aan het einde van de week door je aas heen en de karpers springen als wilden op je stek.

naar borcard moet je wel wat goede boilies meenemen
Neem genoeg aas mee je kunt beter een zak weer mee terugnemen dan dat je zonder zit.

KLIK hier en lees het artikel : “De 3 pijlers van attractie!”

Aan de andere kant kun je ook wanneer het niet loopt de rest zonder problemen weer meenemen naar huis. Immers onze boilies zijn houdbaar buiten de vrieskist en kunnen zonder problemen tot een jaar bewaard worden. Wel moet je rekening houden met de zon het beste is om het voer op een donkere plek te bewaren. Daarbij moet je voorzichtig zijn met vocht/condens. Onze boilies zijn gedroogd en eenmaal in aanraking met water activeer je het aas en zal de houdbaarheid sterk afnemen.

Team CW neemt je mee naar Domain de Brocard voor een visvakantie met ruim 40 karpers!
Met goed aas vang je instant snel vis en het maakt het opbouwen van een voerstek een stuk eenvoudiger. Bedenk dat een goede boilie zelfs beter en beter wordt wanneer het einde van de week in zicht komt.

KLIK op de foto voor meer info over onze boilie range

Karpervissen in Noord Frankrijk op een betaalwater is niet altijd makkelijk

Veel mensen onderschatten wel eens dat ook op wateren waar veel karpers zwemmen je de zaken wel voor elkaar moet hebben. Goed aas is heel belangrijk, niet enkel om de vis snel op je aas te zetten maar ook om de hele week door te blijven vangen. En vooral dat laatste is met veel boilies erg moeilijk te bewerkstelligen. Goede boilies hebben wat dat aangaat een absolute meerwaarde op wateren waar karpers dagelijks verschillende soorten krijgen voor geschoteld.

Je krijgt dan dat vissen kieskeuriger worden en al snel het lekkerste er tussen uit pikken. Vandaar dat een goed aas zeker in je voordeel werkt op dergelijke wateren. Maar er is meer. Ook je rig werkt veel beter. Immers des te lekkerder het aas des te beter wordt het haakaas in de bek genomen. Deze graagte waarmee de vissen kunnen azen op goed aas komt de inhaking sterk ten goede.

weerhaakloze claw haken doen het goed op domain de brocard
Een rig werkt beter met goed aas! Wil je een goede inhaking dan is het raadzaam een boilie te gebruiken die de karpers met graagte eten.

Klik op de foto voor meer info over onze kant en klare rigs

Verschillende diameters

Ik roerde het al aan in het artikel Karpervissen in Noord Frankrijk Domain de Board deel 1. Gebruik verschillende diameters! Hiermee voorkom je dat de vissen op een soort van autopilot gaan azen. Het probleem is wanneer de vissen op deze manier eten dat ze eenvoudig het haakaas kunnen detecteren als zijnde niet in de “haak”. Leuke woordspeling trouwens. Immers door verschillende diameters te gebruiken is het gewicht van het voer telkens anders. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker voor een gedresseerde karper om het haakaas er tussen uit te filteren. Het een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid witvis.

Op Domain de Brocard kun je zonder problemen met 15mm en 20mm boilies uit de voeten. Wij konden in ieder geval zonder problemen met een 15mm snowman presentatie vissen. Het mooie aan een snowman is dat het haakaas in onbalans is. Hierdoor reageert het haakaas anders in de bek van de vis dan een normale zinkende boilie. Tijdens het aanzuigen zal de kant met de pop up als eerste in de bek komen gevolgd door de zinkende boilie. Waarbij de haak perfect onder in de bek komt te liggen.

domain de brocard herbergt hele mooie vissen
Klik op de foto wanneer je deel 1 nog niet hebt gezien.

Haakaas een niet te onderschat wapen op betaalwateren

Voor dubbele of triple boilies aan een hair geldt. Wanneer een karper het haakaas uitspuugt na de prik zal het haakaas heel moeilijk over de kop kunnen slaan in de bek van de vis. De langwerpige vorm belet dat als het ware. Het voordeel voor ons is dat de haak veel moeilijke loskomt tijdens het spuugproces. Een ander bijkomend voordeel is dat het gewicht van de haak kan worden weggestreept tegen het drijfvermogen van de pop-up welke we gebruiken met onze snowman presentatie.

Het zijn misschien kleine dingen maar zeker op wateren waar dag in dag uit wordt gevist zijn ze wel van belang. Zeker wanneer je met uitgebalanceerd haakaas vist zoals een wafter of een snowman kun je scherper vissen dan met normaal bodemaas. De Bow rig leent zich daar bij uitstek voor. Maar ook de KD rig is een hele mooie rig om te gebruiken voor uitgebalanceerd haakaas.

Een hele goede rig om te gebruiken op betaalwateren
Een hele goede rig om te gebruiken op betaalwateren

Met de Bow rig is het mogelijk om de haak te wissel in enkele seconden! KLIK op de afbeelding voor meer info.

Niet in de war werpen

Alhoewel het perfect zou passen bij dit artikel wil ik nu niet verder uitweiden over rigs daarvoor kun je beter even deel 1 lezen. Echter er is nog wel een ander punt welke ik wil aanroeren. Op Board mag je een voerboot gebruiken en of je haakaas uitlopen. Echter wanneer je gaat karpervissen in Noord Frankrijk op een betaalwater dan moet je in veel gevallen werpen. Een tangle free systeem is dan een absolute must!

ik gebruik tungsten tubing als leader materiaal
De tubing moet strak aansluiten op de tail rubber en niet loskomen tijdens de worp. De vorm van de tail rubber is daarbij essentieel.

KLIK voor meer info over onze sinking rig tube op de foto.

Tijdens onze sessie hebben we voornamelijk gevist met de tungsten, maar ook de sinking rig tube. Later kwamen we erachter dat we ook mochten vissen met onze lead free leader. Echter wat is nu belangrijk om de boel niet in de knoop te gooien? Dat zijn een aantal zaken. Allereerst de aansluiting op de tail rubber. De moet goed passen en daarbij moet de tubing niet te los zitten waarbij je deze tijdens de worp uit de tail rubber gooit. Wanneer dit gebeurt dan kun je ervan uit gaan dat de montage in de war komt te liggen.

karpervissen op een betaalwater betekent vaak out of the box denken. ons leadclip systeem is daar een goed voorbeeld van!
Kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, design en functionaliteit worden nauwkeurig afgestemd op elkaar. Uiteraard zie je dat terug in het uiteindelijke ontwerp maar zeer zeker ook in de vangsten!

Onze No escape lead clips worden met de grootste zorg ontwikkeld. KLIK op de afbeelding voor meer info.

Tungsten tubing wanneer het echt zwaar moet zijn!

Wanneer je gaat karpervissen in Noord Frankrijk dan heb je veelal te maken met leembodems. Deze bodems hebben een zachte sedimentlaag. Hier zal naast het lood ook onze tubing mits deze zwaar genoeg is helemaal in wegzakken. Na een aantal minuten zal de sedimentlaag zich weer sluiten boven de tubing en onze montage is volledig aan het zicht van de karper onttrokken. CW tungsten tubing is de zwaarste tungsten tubing op de markt en dermate zwaar dat deze 100% zeker in deze sediment laag wegzakt.

domain de brocard heeft hele mooie karpers
Het no escape concept heeft mij al heel veel karpers opgeleverd. KLIK op de afbeelding voor meer info

Daarnaast is deze tubing heel soepel en voorkom je dat deze gaat opstaan mochten er takken of stenen op de bodem liggen. Om je hoofdlijn erdoor te voeren raad ik aan om het als volgt te doen. Knip de tubing in 4 gelijke stukken, nu kun je vier loodsystemen maken. Maak met een schaar een scherpe punt aan de door te voeren hoofdlijn door er een stukje schuin af te knippen. Hou de tungsten tubing aan een kant vast en laat de rest naar onderen hangen. Nu kun je de hoofdlijn van boven naar beneden doorvoeren.

Mocht je nu heel veel moeite hebben met het doorvoeren dan kun je een voorslag maken van fluoro carbon. Deze lijn is dermate stijf dat doorvoeren heel eenvoudig gaat. Let wel aan de tungsten tubing hebben we wat talkpoeder toegevoegd. Hierdoor zal het doorvoeren ook een stuk eenvoudiger gaan. Daarnaast heeft onze tubing een binnendiameter van maar liefst 0.8mm i.p.v. de gebruikelijke 0.6mm.

Het mooie aan onze tungsten tubing is dat deze goed blijft zitten in de tail rubber doordat de buitendiameter van de tubing net iets dikker is dan normaal.
Het mooie aan onze tungsten tubing is dat deze goed blijft zitten in de tail rubber doordat de buitendiameter van de tubing net iets dikker is dan normaal.

Om het tungsten tubing eenvoudig in onze tail rubber te schuiven knip ik er een schuin puntje aan. Klik op de foto voor meer info over onze tail rubbers

Tungsten tubing en de aansluiting op de tail rubber

Naast talkpoeder verwerken we ook visolie in onze tungsten tubing dit is nodig om het rubber goed te kunnen verwerken. Dit visolie ruikt wel een beetje maar zal na 1 keer vissen niet meer aanwezig zijn. Het is namelijk enkel op het oppervlak aanwezig. Duidelijk mag zijn dat het geen negatieve invloed heeft op de smaakreceptoren van de karper.

tungsten tubing

Onze tungsten tubing is de zwaarste en meest soepele leader op de markt! KLIK voor meer info op de foto

Om de tungsten tubing eenvoudig in de tail rubber te schuiven knip ik er een schuin puntje aan de tungsten tubing. Het mooie is dat onze tungsten tubing op deze manier goed gefixeerd is op de tail rubber en ook blijft zitten tijdens de worp. Daarbij geeft deze tubing een goede bescherming tijdens het drillen van de vis. Immers de tubing zal bij het drillen veelvuldig langs de flanken van de vis schuren en in tegenstelling tot een dunne, (lees: scherpe) lijn zoals de veelgebruikte 45lb leadcore de vis niet beschadigen.

super sessie karpervissen in noord frankrijk
Tijdens het karpervissen in Noord Frankrijk op domain de brocard wisten we door enkel overdag te vissen in nog geen 5 dagen 42 vissen te vangen! Vrijwel alle vissen vielen op mijn hengels. Echter doordat we run om run vissen ving Richard ook een aantal mooie karpers!

Lead free leader materiaal het perfecte allround leadermateriaal

Tijdens het karpervissen in Noord Frankrijk op Domain de Brocard mochten we ook vissen met het lead free leader materiaal. Ik dacht dat dit verboden was. Echter toen ik de beheerder onze safety system liet zien en dat er geen lood in het draad verwerkt was, had hij er totaal geen problemen mee. Sterker nog hij wilde wel graag een rolletje van me overnemen. En eerlijk is eerlijk dit materiaal is ook prachtig om te verwerken als leader voor je loodsysteem. Het zinkt als een baksteen, is eenvoudig om te verwerken en is bovendien bijzonder soepel waardoor het perfect de contouren van de bodem volgt.

Er zwemmen ook een aantal hele grote vissen op Domain du Brocard
Er zwemmen ook een aantal hele grote vissen op Domain du Brocard

Daarnaast kun je er heel gemakkelijk een safety system van maken die ook nog eens een betere beetregistratie geeft. Het maken van dit safety systeem is vrij eenvoudig. Maak een kleine lus met een doorsnede van 7 mm. Zorg ervoor dat de splicing tenminste 5 a 6 cm dekking heeft. Daarna rijg je achtereenvolgens een quick change swivel, no escape lead clip en tail rubber op een boilie needle. Deze rijg je op de Lead free leader. De boilie needle steek je nu door de uitsparing in de no escape lead clip daar waar normaal gesproken het C vormige clipje komt te zitten.

KLIK hier om een stap voor stap tutorial te bekijken hoe maak je een safety lead clip systeem 

Daarna lus je de leader als het ware in en zorg je ervoor dat de 7mm grote lus mooi om de uitsparing komt te liggen. Wanneer je nu aan de wartel trekt merk je dat deze met een kleine beetje weerstand loskomt. Dit belangrijk om het No escape principe goed te laten werken. Want zodra de karper met zijn kop schudt komt de wartel uit de lead clip. Hierdoor kan de karper het gewicht van het lood niet meer gebruiken om de haak te lossen.

kant en klare safety lead clip systeem voor het karpervissen op betaalwateren

Altijd handig om bij je te hebben deze safety lead clip leaders. KLIK op de afbeelding om naar de webshop te gaan.

Tot slot karpervissen in Noord Frankrijk hoeft niet moeilijk te zijn!

Tijdens dit schrijven ben ik alweer bezig met de planning van een volgde film die we gaan draaien op de rivier. Echter wanneer je relaxt wilt vissen en bovendien lekker wilt genieten van de natuur dan is Domain de Brocard zeker een aanrader. Daarbij is dit water niet te moeilijke en wanneer je het goed aanpakt kun je echt heel goed vangen! Hopelijk heb je dan wat aan onze tips! Onze slogan is niet voor niets: “We want you to catch!”

We want you to catch!! Is onze slogan. Wanneer jij gaat karpervissen in Noord Frankrijk heb je hopelijk wat aan onze tips!