Zig rig maken?

Met dit artikel leer je stap voor stap de beste zig rigs maken!

Een zig rig maken is eenvoudig en na het lezen van dit artikel kan jij de perfecte zig rig maken! Zigvissen is een manier van karpervissen waarbij je op verschillende waterdiepten je aasaanbieding presenteert. Je gebruikt hiervoor een klein stukje drijvend foam als haakaas. Al met al is zigvissen een actieve maar ook subtiele manier van karpervissen. Dit betekent dat je karperhaak en onderlijn veel kleiner en dunner zijn dan normaal. In dit artikel alles over het maken van de beste zig rig!

Indeling van het artikel zig rig maken

Zig rig maken voor het vissen op karper?

Kun je ook snacht vissen met de zig rig?

De werking van de zig rig uitgelegd.

Is fluoro carbon geschikt voor het zigvissen?

Beste onderlijnmateriaal om een zig rig te maken.

Hoe vind je de juiste diepte voor het zigvissen?

Hoe knoop je een zig-rig?

Adjustable zig rig maken, hoe doe je dat?

Benodigde producten om een zig-rig te knopen.

Benodigde tools om een zig-rig te maken.

Stap voor stap zig-rig loodsysteem.

Kun je ook snacht vissen met de zig rig?

Ik weet het zig vissen is voor veel mensen nieuw en het druist een beetje in tegen het normale statische manier van karpervissen, maar vergis je niet; het vissen met een zig rig kan heel effectief zijn. Sterker nog ik heb echt op alle wateren er mee gevangen! Vaak denken vissers dat deze manier van vissen, door het hoge visuele aspect enkel overdag toe te passen is. En dat is zeker niet waar, ik heb ook in hele mistige omstandigheden en zelfs tijdens de nachtelijke uren vissen weten te vangen op de zig.

Een karper kan namelijk met zijn zijlijnorgaan heen eenvoudig, vrij kleine zwevende deeltjes welke in half water zweven waarnemen. Het vinden van een zig in het donker is daarom voor een karper geen probleem. Daarbij zijn de ogen van een karper dermate goed ontwikkeld dat deze ook kleuren in het ultra violette lichtspectrum kan waarnemen. Hierdoor kan een karper zelfs bij het flauwe licht van de maan een zig opmerken in de hogere waterlagen.

Met de zig rig kun je vissen op verschillende waterdieptes lees hier alles op het zig vissen!
De zig rig is een rig die op alle wateren, in vrijwel alle omstandigheden enorm succesvol kan zijn!

De werking van de zig rig uitgelegd

De werking van de zig-rig is net als bij het semi vast loodsysteem heel eenvoudig. Zodra een vis het haakaas in de bek neemt zal deze zichzelf haken op de weerstand van de Zig/snag Float en het lood. Echter met dit verschil dat het vissen met de zig een subtiele manier van vissen is en je daarom met kleine lichtere haken en dunner onderlijnmateriaal vist dan wat je op de bodem normaal gesproken gebruikt.

Immers een karper heeft met een zig rig veel meer bewegingsvrijheid dan met een normale bodem-aasaanbieding. Wanneer je namelijk te lomp vist, loop je kans dat de vis het haakaas uitspuugt eer de haak zich kan zetten in de bek van de vis. Het beste kun je een zig-rig vergelijken met een pop-up rig, maar dan een pop-up aan een hele lange onderlijn.

Belangrijk is dat er niet te veel ruimte tussen het haakaas en de haak aanwezig is. Op deze manier zul je ook de vissen die het haakaas zeer nipt in de bek nemen haken. Doordat de vissen in deze hogere waterlagen anders azen is de keuze van de haak bij het zig-vissen een van de allerbelangrijkste punten! Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een kleine lichte klauwhaak zoals de CW Black Claw. Door de hoge indringingshoek zal deze haak (ook al wordt het haakaas maar heel nipt in de bek genomen) wel voldoende vlees kunnen pakken!

Het juiste balans vinden in de gebruikte materialen is heel belangrijk om de zig rig goed te laten werken

Is fluoro carbon geschikt voor het zigvissen?

Vooral met een zig-rig is het belangrijk dat de balans tussen de gebruikte materialen waar je de onderlijn van maakt perfect in orde is. Naast de juiste haak bepaalt het onderlijnmateriaal in grote mate de effectiviteit van de rig. In sommige magazines kom ik artikelen tegen over het maken van zigs waarbij de schrijver fluor carbon als onderlijnmateriaal aanraadt. Fluor carbon heeft een hele hoge soortelijke massa en hoewel deze lijn nagenoeg dezelfde brekingsindex heeft als water en daardoor voor het menselijk oog nagenoeg onzichtbaar is onderwater, raad ik deze lijn sterk af om te gebruiken als onderlijnmateriaal.

Ik prefereer een lijn met een lage soortelijke massa, het liefst nog een lijn die drijft. Op deze manier weet ik zeker dat het kleine drijfvermogen van mijn haakaas voldoende is om de haak maar ook het gewicht van de onderlijn te kunnen dragen. Alleen op deze manier ben je er zeker van dat de zig precies op de juiste diepte wordt aangeboden. Je zult namelijk niet de eerste zijn waarbij het hoge gewicht van de lijn het haakaas naar onderen trekt en je daardoor zonder dat je het zelf weet een stuk dieper vist dan wat je zelf in gedachten hebt.

zig link is het ideale onderlijnmateriaal voor het ziggen!

KLIK op de foto voor meer info over onze zig link

Beste onderlijnmateriaal voor het zigvissen

Daarbij staat de stugheid van het fluorocarbon een natuurlijke presentatie van ons haakaas in de weg. Een soepele onderlijn zal wat dat aangaat veel beter presteren en ons net die paar extra seconden langer geven om de haak zijn werk te laten doen (dus voordat een vis in de gaten heeft dat er iets niet in de ‘haak’ is). Kryptec® Zig Link is speciaal ontwikkeld om als onderlijnmateriaal te gebruiken voor het maken van zig-rigs. Dit materiaal drijft en is daarnaast ontzettend sterk voor zijn gegeven diameter. Ook het elastisch vermogen (wat belangrijk is om de krachten tijdens de dril op te vangen) maakt deze zeer soepele onderlijn ideaal voor het zig-vissen.

Maar wat deze onderlijn echt uniek maakt is het zelf stekkend vermogen. Want het grote probleem waar ik altijd tegen aan liep was; dat ik tijdens het zigvissen geregeld mijn onderlijn in de war gooide. Het is daarom dat dit zelfstrekkend vermogen tijdens de worp zeer belangrijk is om de effectiviteit van het zigvissen aanzienlijk te verhogen. Zig link is de enige lijn die al deze eigenschappen verenigd en daar zijn we van Carp Whisperer echt trots op!

Hoe vind je de juiste diepte voor het zigvissen?

Om echt effectief te kunnen vissen moet je precies weten op welke diepte je aaspresentatie wordt aangeboden. De meest eenvoudige manier en ook direct de meest nauwkeurige manier is de adjustable zig-rig. Met een adjustable, of anders gezegd een verstelbare zig rig kun je tijdens het vissen heel eenvoudig de diepte aanpassen zonder dat je opnieuw hoeft in te werpen. Het principe komt overeen met een peilsysteem. Na inworp laat je de Zig/Snag Float boven komen, wanneer de lengte van de onderlijn exact even lang is als de afstand tussen startoog en molen, dan kun je deze afstand op je molen spoelen en weet je dat jouw presentatie precies in het oppervlak hangt. Door de gewenste afstand op de molen te spoelen, kun je de presentatie op de juiste diepte brengen.

Stel je wilt 1 meter onder het water oppervlak vissen dan draai je 1 meter lijn op de spoel. Deze manier van vissen is ideaal wanneer er veel bodemverloop is, maar ook wanneer je niet precies weet op welke diepte de vissen zwemmen kun je met deze manier elke half uur iets dieper gaan vissen totdat je de juiste diepte hebt gevonden waar de vissen zwemmen. De Zig/snag float hebben we zwart gemaakt zodat deze van boven af gezien het beste weg valt tegen de zwarte bodem en de karpers er niet door zullen schrikken. Daarnaast kun je met deze ‘zig dobber’ door zijn Aero dynamische vorm ook gemakkelijk op grote afstanden vissen. Wel maak ik altijd gebruik van een backleadclip op deze manier zal de Zig/snag float ook wanneer het lood een stukje in de modder ligt ongehinderd omhoog komen.

om het zig voer attractiever te maken gooi ik er graag maden in!

Wil je graag wat meer weten over onze Pulex zigmix? KLIK dan op bovenstaande foto

Hoe knoop je een zig-rig?

Het knopen van een zig-rig is tamelijk eenvoudig. Allereerst knoop je de Black Claw haak vast middels een verbeterde bled of naald knoop. Nadat je de knoop, middels wat spuug hebt aangetrokken, moet je de beide uiteinden richten. Dit laatste is heel belangrijk voor de inhakingseffectiviteit van de rig. Immers wanneer de haak niet mooi recht onder het haakaas hangt loop je kans dat deze niet goed in de onderlip prikt. Vervolgens maak ik middels een platte knoop of middels een acht knoop een kleine lus in de hair. Let er op dat de hair zo kort mogelijk is, op deze manier voorkom je dat een vis het haakaas zonder de haak in de bek kan nemen.

Nu kun je het haakaas monteren in dit geval een 10mm Two Tone Zig Ball. De zig balls zijn voorzien van een unieke absorberende coating zodat je de zig balls kunt soaken in een vloeistof naar keuze. Op deze manier kan het haakaas langdurig een voedselprikkel afgeven in het water. Wanneer de zig ball gemonteerd is knippen we de onderlijn af net iets langer dan de afstand tussen start oog en molen. De onderlijn is nu klaar om gemonteerd te worden.

Met onze pulex liquid kun je een langdurige spoor van attractie in de verschillende waterlagen bewerkstelligen
Benieuwd naar onze zig liquid? KLIK op de foto voor meer info.

Adjustable zig rig maken, hoe doe je dat?

Nu kunnen we de dobber montage klaar maken aan de hoofdlijn. Allereerst schuiven we een stukje Sinking Rig Tube van 10 cm lengte op de hoofdlijn. Daarna schuif je een Zig/snag float op de lijn en vervolgens monteer je een Anti Tangle Hooklink Sleeve. Om er voor te zorgen dat de Sinking Rig Tube enigszins gefixeerd op de lijn komt te zitten, maak ik een 8 cm lange lus middels een 8 knoop. Door de dikte van de knoop fixeer je de rig tube op de lijn. Nu kun je de Quick Change Swivel in de lus bevestigen. Daarna trek je de Quick Change Swivel in de Anti Tangle Hooklink Sleeve en schuif je de Sinking Rig Tube over de 8 knoop. Als laatste schuif je de Zig/Snag Float omhoog zodat deze zich klemt om de Anti Tangle Hooklink Sleeve.

De Anti Tangle Hooklink Sleeve fungeert niet alleen als zichtbare antenne, maar ook als afstandshouder tijdens de worp. Op deze manier vergroot je de anti tangle eigenschappen van de adjustable zig rig. Nu is de montage bijna klaar. Het enige wat we nog moeten doen is de onderlijn monteren aan de Quick Change Swivel monteren en vervolgens het lood middels een backlead clip op de hoofdlijn bevestigen. Let erop dat de onderlijn precies dezelfde lengte krijgt als de afstand tussen start oog en molen. Want dan kun je heel eenvoudig de juiste diepte bepalen.

Benodigde producten om een zig-rig te knopen

 • Quick Change Swivel
 • Back Lead Clips
 • Anti Tangle Hooklink Sleeve
 • Sinking Rig Tube
 • Two Tone Zig Balls
 • Black Claw haak #10
 • Zig/Snag Float
 • Kryptec® Zig Link

Je kunt ook de rig eenvoudig samenstellen met onze zig rig configurator

Benodigde producten voor een zig rig. om een zig rig te maken
Benodigde producten voor een zig rig.

Benodigde tools om een zig-rig te maken

 • Fishing Scissors
 • Multi Tool
 • Boilie needle
Benodigde producten voor een zig rig
Benodigde producten voor een zig rig

Stap voor stap zig-rig loodsysteem

Knoop de haak middels een naald/bled knoop vast
Knoop de haak middels een naald/bled knoop vast
zigvissen Stap 2 tot 5.
zigvissen Stap 2 tot 5.
 1. Maak een kleine lus middels een achtknoop
 2. Bevestig de Two Tone Zig Ball op de hair
 3. Gebruik een klein stukje Sinking Rig Tube als stopper
 4. Knip de onderlijn iets langer af dan de lengte tussen start oog en molen
Hoe maak je een zig rig? Stap 6 tot 9.
Hoe maak je een zig rig? Stap 6 tot 9.
 1. Bevestig een stukje Sinking Rig Tube van 10 cm op de hoofdlijn
 2. Schuif daarna de Zig/snag Float op de hoofdlijn
 3. Schuif daarna een Anti Tangle Hooklink Sleeve op de hoofdlijn
 4. Maak in het uiteinde van de hoofdlijn een 8cm grote lus middels een 8 knoop
Hoe maak je een zig rig? Stap 10 tot 13.
Hoe maak je een zig rig? Stap 10 tot 13.
 1. Bevestig een Quick Change Swivel in de lus
 2. Trek de Quick Change Swivel in de Anti Tangle Hooklink Sleeve
 3. Schuif het stukje Sinking Rig Tube over de 8 knoop zodat deze gefixeerd wordt
 4. Schuif nu de Zig /Snag Float stevig in de Anti Tangle Hooklink Sleeve
adjustable zig rig Stap 14 tot 17.
Hoe maak je een zig rig? Stap 14 tot 17.
 1. Bevestig nu middels een uniknoop die twee keer door het oog van de wartel gaat de onderlijnmontage met het haakaas
 2. Neem een wartel lood en bevestig de Back Lead Clip aan het lood
 3. Schuif de clip op de hoofdlijn
 4. Zo zit de montage er uit!

Wil je graag nog meer weten over onze adjustable zig rig klik dan hier om naar onze zig rig configurator te gaan