Karpervissen op een Nederlands betaalwater, Carp Nijstad deel 2

Karpervissen op een betaalwater Carp Nijstad deel 2

Carp Nijstad deel 2

Wanneer je op een betaalwater vist zoals Carp Nijstad dan is het goed om nog eens een 2de vistrip in te plannen. Het is zo dat iedereen lesgeld moet betalen wanneer hij of zij gaat karpervissen op een nieuw water. Tijdens deze vistrip wist ik al vrij goed op welke dieptes ik mijn aas moest afleggen, maar ook welke rigs goed werken en welk aas de karpers prefereren. Dit geeft aanzienlijk meer vertrouwen maar ook de mogelijkheid om wat meer tijd in het filmen te steken. Daarnaast werkte het weer, bij onze 2de vissessie op Carp Nijstad ook eens een keertje mee. Het is echt een hele mooie karperfilm geworden waarbij het mooie strijklicht en de vrieskou een heerlijke sfeer wordt heengezet!

Om deel 1 te bekijken klik je op: Deel 1 Karpervissen op Carp Nijstad

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
De beelden die we hebben gemaakt tijdens het deel 2 karpervissen op een Nederlands betaalwater zijn echt heel mooie geworden!

Wat gaan we in Carp Nijstad deel 2 behandelen:

Hoe kun je het beste vissen op het betaalwater Carp Nijstad?

Welke eigenschappen moet een betaalwater boilie hebben?

Hoe je voertechniek aanpassen voor het vissen op een betaalwater?

Hoe kun je nu een voerstek opbouwen zonder dat de karpers te snel verzadigd raken?

Hoe nauwkeurig voer je op de stek?

Een vlijmscherpe karperhaak geeft je aanzienlijk meer aanbeten op een betaalwater

Welke karper rig werkt het best op Carp Nijstad?

Hoe maak je een KD rig?

Belangrijke tips voor het vissen het betaalwateren Carp Nijstad

 

Hoe kun je het beste vissen op het betaalwater Carp Nijstad deel 2?

Wat veel mensen niet weten is dat je tijdens het filmen maar heel weinig tijd hebt om daadwerkelijk met het vissen bezig te zijn. Daarom zijn voor mij de wat langere vissessie op  een nieuw betaalwater van laten we zeggen; 2 a 3 dagen vissen veel effectiever. Echter mijn tijd is vrij schaars moet ik eerlijk zeggen. Dit komt mede mee door het verhuizen de verbouwing en alles wat ik daarnaast nog allemaal doe. Hierdoor konden we hebben we onze eerste vissessie op Carp Nijstad maar 12uur effectief kunnen vissen en dat zal deze 2de vistrip niet anders zijn. En toch kun je in een dergelijke korte tijdspanne ook heel succesvol zijn. Hoe ik dat heb gedaan zal ik in dit schrijven proberen uit te leggen!

Wil je meer weten over het vissen op karper in het algemeen dan is het artikel: Karpervissen leren?

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Er zwemmen echt hele mooie karpers op het Nederlandse betaalwater Carp Nijstad

Wat zijn nu de beste karper tips voor een betaalwater zoals Carp Nijstad deel2?

Er zijn een aantal zaken die het verschil maken. Nu hoor ik je denken maar ik hou overal rekening mee, maar toch vang ik niet zoveel karpers dan jij. En daarom ga ik proberen om met dit artikel de puntjes op de i te zetten. Er is namelijk maar een hele dunne lijn tussen succes en een dikke blank. Daarbij is iedere situatie anders en komt er ook een deel karpergevoel en ervaring bij te kijken.

Welke eigenschappen moet een betaalwater boilie hebben?

We zijn het er allemaal wel over eens dat zeker op betaalwateren een goede boilie sterk in je voordeel werk. Logisch ook wel aangezien de karpers op dit soort viswateren dagelijks te kust en te keus krijgen voorgeschoteld. Des te meer keus er is des te kieskeuriger een karper wordt. Een betaalwater boilie moet daarom bij de eerste confrontatie als bijzonder lekker worden bestempeld. Echter omdat je meestal voor meerdere dagen op een visstek aan het vissen bent, is naast de instant response het minstens net zo belangrijk dat de karpers in de boilies blijven dooreten.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
De meeste karpervissers vergooien letterlijk hun kansen wanneer ze gaan vissen op een Nederlands betaalwater..

Het grote probleem wat ik veelal zie is dat de vissen in veel gevallen redelijk snel op het aas komen. Maar ook bijna net zo snel weer afhaken… Leuke woordspeling trouwens ???? Het echt grote verschil tussen de ene boilie en de andere boilie is vooral te zien in hoe gretig een karper erin blijft dooreten. Immers wanneer de vissen echt blijven hangen op je visstek en blijvend opzoek zijn naar meer boilies dan heb je zeker op een betaalwater een sterke troef in handen!

Wil je wat meer weten over de gedachtegang en visie achter onze boilies? Lees dan eens het artikel: “3 pijlers van attractie”

Welke voertechniek voor het vissen op een betaalwater?

Alles leuk en wel zul je zeggen maar wat moet ik nu meenemen wanneer ik ga vissen op bijvoorbeeld Carp Nijstad? Er zijn heel veel factoren die bepalen wat je het beste kunt voeren en hoeveel je het beste kunt voeren. Er is namelijk altijd een relatie tussen de frequentie en hoeveelheid die je voert om een bepaalde gretigheid te bewerkstelligen. Even de jaargetijde, weeromstandigheden etc buiten beschouwing gelaten. Door de band genomen leven betaalwaterkarpers voor het grootste deel op het aas wat de karpervissers erin gooien. Dit is een belangrijk gegeven! Het is daarom niet verwonderlijk dat deze karpers voornamelijk boilies eten.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?

Houd een beetje rekening met de jaargetijde waarin je gaat vissen op een Nederlands betaalwater zoals Carp Nijstad.

De gretigheid wordt bepaald door verschillende factoren

In het vorige artikel heb ik al vertelt hoe je je boilies met meer vertrouwen kunt laten eten op bijvoorbeeld Carp Nijstad deel 2 waar de karpers veel pellets krijgen voorgeschoteld. Tijdens onze eerste vissessie kwam ik er al snel achter dat de karpers al dik in de winterstand stonden. Dit kun je trouwens heel eenvoudig zien aan hoe vol de karpers staan. Wanneer ze letterlijk kogelrond zijn dan weet je dat ze flink wat hebben gegeten in het najaar en dat ze zeer zeker niet hongerig zijn in deze periode. Dit gegeven is heel belangrijk om de gretigheid te bepalen.

Je zult hier je voertechniek moeten aanpassen naar de gegeven omstandigheden. Het mag duidelijk zijn dat wanneer de karpers geen honger hebben ze lastig te vangen zijn. De grootste fout die ik verreweg de meeste karpervissers zie maken op een betaalwater is dat ze bij aanvang te veel voeren. Het is dus van belang dat je eerst de juiste informatie verzameld tijdens het vissen. Door veel te voeren zet je alles op 1 paard en kan het maar zo zijn dat je al je kansen letterlijk vergooid.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Karpervissen is geen geluk of zo, het heeft alles te maken met hoe je voert en vist!

Voerstek opbouwen zonder dat de karpers te snel verzadigd raken?

Dit kun je doen door te voeren met bijvoorbeeld pellets. Pellets zijn in verhouding met boilies veel kleiner waardoor een karper er veel meer van moet opeten om verzadigd te raken. Daarbij vallen onze pellets na een uur of 5 uit elkaar waardoor er een dun attractief laagje meel achterblijft op de bodem. Dit geeft de stek veel body maar een karper kan er nauwelijks van eten.

Een andere optie is dat je voornamelijk kleine boilies voert. Het mooiste is dat je dan kiest voor een boilie zoals onze SE4. Dit karperaas heeft namelijk een lage biologische benutbaarheid en een snelle darmdoorvoer bij lage watertemperaturen. Waardoor je met deze boilies, jezelf wat meer voerfouten kunt permitteren. Maw een karper kan hier veel meer van eten, maar zal ook sneller weer honger krijgen na het eten van deze boilies. Daarnaast zijn deze boilies voorzien van stoffen waardoor het darmstelsel wordt geprikkeld waardoor de karpers ook in de winter blijven dooreten.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Neem een dopje activator liquid en giet dat in een zak met boilies. KLIK hier voor meer info over onze boilie dips
Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Schud vervolgens de boilies goed door elkaar heen zodat de activator liquid goed verdeeld is over het karperaas

Activator liquid wel een voedselprikkel maar geen voedsel!

Wanneer je de boilies ook nog eens voorziet van een beetje activator dan geef je de stek een behoorlijk voedselsignaal zonder dat de vissen zich kunnen verzadigen. Deze activator kun je natuurlijk ook gebruiken over de pellets. Het gebruik is heel eenvoudig je doet  wat boilies in een emmer en doet een klein scheutje activator over het aas. Daarna schud je de emmer totdat er een heel dun filmlaagje activator over de boilies zit. Laat de boilies nu een hele nacht staan zodat de activator goed in het aas kan trekken.

Tijdens het afdalen zal deze gesoakte boilies al wat activator afgeven in de hoger waterlagen waardoor je de attractie van je voerstek aanzienlijk verhoogd. Een ander voordeel is dat witvis deze vloeistof niet kan weggegeten waardoor er altijd een voedselsignaal van je stek uitgaat ook al zijn alle boilies of pellets weggegeten. Temeer op diepe wateren waar de karpers vaak op half water hangen zoals op Carp Nijstad is dit een groot voordeel.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Alhoewel we in deel 1 al heel goed vingen, komen er in deel 2 aanzienlijk meer karpers op de kant.

Carp Nijstad deel 2, voer jij nauwkeurig genoeg?

Je moet het zo zien wanneer de karpers niet of nauwelijks honger hebben dan moet je veel nauwkeuriger te werk gaan. Het voer wat je gebruikt moet ook daadwerkelijk bij je haakaas liggen. Het is daarom dat ik in deze gevallen graag gebruik maak van een voerboot. Echter hou er rekening mee dat zelf met een voerboot het voer altijd wat verder ligt dan je karperrig. Dit kun je voorkomen door een pva zakje aan je montage te bevestigen.

Een andere oplossing is dat je in de ene voerbak de montage legt en in de andere het voer. Je dropt dan eerst het voer en vaart vervolgens een stukje door en dropt dan je montage. Hou hiervoor ongeveer 1/3 waterdiepte aan. Dit betekent dat wanneer het 9 meter diep is dan vaar je 3 meter verder dan waar je wilt liggen. De montage kun je dan onder spanning laten afzinken. Op deze manier zal je onderlijn ook nooit in de war raken. Dit in tegenstelling tot het laten afzinken met de beugel open. Wanneer je de karperrig op deze manier laat afzinken zal deze bijna recht naar onderen vallen. Echter de onderlijn kan dan verstrik raken in de leader vandaar dat het laten afzinken aan een semi strakke lijn een betere optie is.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Eerlijk is eerlijk er zwemmen hele mooie karpers op het Nederlands betaal water Carp Nijstad

Een vlijmscherpe karperhaak geeft je aanzienlijk meer aanbeten op een betaalwater

Een karpervisser is enkel zo scherp als zijn haak..

Ik zie helaas nog te veel mensen concessies doen in de scherpte van hun karperhaak. Ik kan het blijkbaar niet vaak genoeg zeggen… Controleer bij elke keer dat je een rig ingooit of aflegt met de boot of voerboot of de vishaak ook voldoende scherp is. Dit kun je eenvoudig testen door de haakpunt in tegenovergestelde richting even langs je vinger te laten bewegen. Je voelt op deze manier heel snel wanneer er een braam op de haakpunt aanwezig is. Wanneer de haak van alle kanten glad aanvoelt dan kun je kijken hoe scherp deze is. Dit kun je doen door de haakpunt tegen het licht te houden en te bekijken.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Een vlijmscherpe karperhaak heeft zoveel meerwaarde op een betaalwater. KLIK op karperhaken voor meer info.

Daarnaast kun je de vingertest doen. Deze doe ik als volgt; neem de haak tussen duim en wijsvinger. Houd de haak in een ongeveer 10 a 15 graden stand ten opzichte van je wijsvinger prik dan de haak onder hele lichte druk in de huid van je wijsvinger. Blijft de haak daar zonder weerstand in hangen dan is de haak vlijmscherp. Prik onder geen beding de haak in je vingernagel. Deze test om te kijken of een haak wel scherp is maakt de punt eerder bot dan scherp. Het is maar dat je het weet!

Wil je alles weten over karperhaken? Check dan eens het artikel: Karperhaken welke model moet je kiezen?

Welke karper rig werkt het best op Carp Nijstad deel 2?

Dit is best een lastige vraag en ik wil jullie wat dat aangaat ook niet met lege handen wegsturen. Op een  betaalwater start ik met eenvoudige rigs. Ik vis vaak alle hengels verschillend om te zien wat het beste werkt. Daarna ga ik nadat de eerste vissen zijn gevangen 2 hengels voorzien van de tot die tijd meest succesvolle rig. Wel breng ik dan kleine nuances aan om te kijken of dit de inhaking nog wat verbetert. Je kunt dan denken aan het gebruik van een kicker of stukje shrink tube. Maar ook een stukje tungsten putty op een 4 a 5 tal centimeters van de haak kan net dat kleine beetje verschil maken.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
De rig die ik graag inzet is de KD-rig. Deze rig is heel eenvoudig om te maken en komt het best tot zijn recht bij het gebruik van wafters of snowman presentaties. Om de inhaking te verbeteren vind ik het gebruik van een stukje shrink tube of kant en klare kicker en de meeste gevallen wel een goede toevoeging. Belangrijk is dat je onderlijn materiaal gebruikt dat goed zinkt.

Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?

Benodigde rig componenten voor het maken van de kd rig

  • Anti tangle sleeve
  • Kickers
  • Curve of Circle haak
  • Soft hooklink onderlijnmateriaal

Hoe maak je een KD rig?

 karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Knip ongeveer 40 cm af van het sof hooklink materiaal. Maak dan een lus in het uiteinde
karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Bevestig een boilie aan deze lus middels een boilie naald
karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Schuif nu de haak op de soft hooklink en bepaal de grootte van de hair
karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Bevestig de haak middels een knotless knot
 karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Schuif nu een kicker op de onderlijn
karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Je kunt de kicker nu over het oog van de haak schuiven
Carp Nijstad karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Schuif nu een anti tangle sleeve op de onderlijn en werk het uiteinde af met een kleine lusje
karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
De lengte van een KD rig maak ik meestal niet langer dan een 20 tal centimeters

Wil je meer weten over de KD rig lees dan eens het artikel: De KD-rig hoe moet je die nu precies maken?

Belangrijke tips voor het vissen op betaalwateren Carp Nijstad deel 2

Bovenstaande karpertips gelden natuurlijk net alleen voor het vissen op Carp Nijstad deel 2. Maar goed dat was wel ondertussen al wel duidelijk denk ik. Veel mensen denken nog steeds dat ik een geheime boilie heb, of een super karperonderlijn die overal vangt. Maar ik doe niets anders dan hetgeen je ziet in de karperfilmpjes. Ik heb dus geen geheime boilies of zo. Sterker nog ik pak vaak de overgebleven restjes van de boilie productie. Het verschil zit hem in eerder aangehaalde tips.

kant en klare leaders voor het karpervissen!

Visveiligheid is belangrijk voor betaalwateren, daarom raden wij aan om te vissen met ons safety systeem. Klik op safety lead clip system wanneer je meer wilt weten over onze kant en klare loodsystemen.

Uiteraard heb je wel een punt wanneer het aankomt op ervaring. Want 35 jaar ervaring dat is niet te koop dat is iets wat je bij elkaar hebt vissen. En ja ik kan je dat niet geven of zo. Echter weet wel dat de informatie die ik geef over het karpervissen via bijvoorbeeld mijn boek berust op praktijk ervaringen. Niet enkel ervaringen van mij hoor, ook van mensen dicht om me heen. Daarbij helpt het mee wanneer je van nature uit zaken goed kunt analyseren en tot een conclusie kunt komen. Karpervissen is altijd al mijn passie geweest vanaf de dag dat ik mijn eerste karper ving inmiddels meer dan 4 decennia geleden.

Doe je voordeel ermee!

Ik hoop dat je met de tips in dit artikel je voordeel kunt doen op Nederlandse betaalwateren zoals Carp Nijstad

Vergis je niet toen ik begon moest ik alles zelf uitvinden. Niet dat ik dat erg heb gevonden hoor. Het ontdekken het zelf uitzoeken is iets wat mij altijd veel voldoening heeft gegeven. Spijtig genoeg is het stukje uitzoeken wel minder geworden, want het vissen op karper is voor mij door de jaren heen aanzienlijk duidelijker geworden. Niet dat je alles komt te weten hoor, maar het gaat na verloop van tijd wel als vanzelf. Daarmee wil ik wel gelijk gezegd hebben dat ik nog steeds altijd veel moeite steek in mijn eigen visserij. Niets komt je maar zo aanwaaien of zo. De mensen die al wat langer vissen op karper kunnen dit zeker beamen.

karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?

Conclusie karpervissen op Carp Nijstad

Zoals gezegd de moeilijkheidsgraad tijdens mijn visserij op Carp Nijstad lag vooral in het feit dat ik in een zeer korte tijd toch een aantal karpers moest vangen. Immers zonder vis geen karperfilm zo eenvoudig is natuurlijk wel. Carp Nijstad is zeker geen moeilijk water echter veel vissers maken het zich zelf onnodig moeilijk door te veel te voeren en/of haken te gebruiken met korte dikke punten.

karpervissen op een Nederlands betaalwater hoe doe je dat?
Zowel Stijn als ikzelf hebben genoten van onze vissessie op Carp Nijstad!

Veel karpervissers denken dat bovenstaande weinig verschil gaat maken in hun vangsten. Ze zeggen ach die rig van vorige keer kan nog wel want als ze vreten dan pakken ze alles. En soms, heel soms hebben ze gelijk maar deze momenten zijn echter zeer zeldzaam. En het zijn zeker niet de momenten waar ik mijn visserij op bouw. Vandaar dat je beter het geen in dit artikel staat in je achterhoofd houdt wanneer je gaat vissen op een Nederlands betaalwater zoals Carp Nijstad deel 2!