Speciale haakaas boilies maken deel 4

Een speciale haakaas boilies die de inhaking sterk verbeteren van je karper rigs

Hoe maak je nu zelf speciale haakaas boilies zodat je de inhaking van je rig kunt bepalen?

In deel drie konden we lezen welke invloed boilies hebben op de inhaking van onze rig. Niet alleen de vorm maar ook het type onderlijnmateriaal en de onbalans van het aas kan van grote invloed zijn op de inhakingsefficiëntie van ons haakaas voor het karpervissen. In deel vier gaan we verder met dit onderwerp en gaan we ons verdiepen in het maken van speciaal haakaas waarmee je de werking van je rig aanzienlijk kunt verbeteren!

Het liftende effect van de hybride haakaas boilie

Dit principe werd dit effect voor het eerst bewust toegepast bij de mugga-rig. Ik zelf maakte ook van dit principe gebruik, maar dan niet met een stukje kurk aangezien deze methode de levensduur van mijn haakaas te sterk beïnvloede. Ik maak liever gebruik van pop-ups of speciaal samengestelde boilies die voor de helft uit pop-up mix en de andere helft uit normale zinkende boiliemix worden gemaakt. Wanneer je net als ik graag op een voerstek vist dan is het gebruik van een pop-up vaak niet de beste manier om te vissen. Dit komt omdat de vissen gefocust zijn op het bodem-aas en daarom de pop-up presentatie in de meeste gevallen volkomen negeren.

Door gebruik te maken van aas dat gedeeltelijk gemaakt is uit pop-up mix, kun je heel eenvoudig de inhaking van jouw rig bepalen!
Door gebruik te maken van aas dat gedeeltelijk gemaakt is uit pop-up mix, kun je heel eenvoudig de inhaking van jouw rig bepalen!

Toen ik echter met een overlode pop-up presentatie ging vissen, waar ik de loodhagel als boilie-stopper gebruikte. Kon ik de voordelen van een pop-up ook toepassen op een aangevoerde stek. Door het gewicht van de loodhagel kwam het vertrek van de hair, altijd aan de bovenzijde van het haakaas te liggen. De achter liggende gedachtegang is, dat de steel van de haak word opgelicht van de bodem door het drijfvermogen van de pop-up.

Door nauwkeurig de lengte van de hair te bepalen, zal de haak na opname, in een uiterst agressieve stand lees; met de punt naar beneden gaat wijzen. Zodra een karper het zaakje naar binnen zuigt zal de haak een ideale stand om te prikken aannemen. Bij de minste of geringste verplaatsing van de vis waarbij de onderlijn strak getrokken wordt zal de haak, vlees gaan pakken in de karperbek. Heel belangrijk is dat je voor deze rig een soepele onderlijn gebruikt. En een extra verzwaring in de vorm van een loodhagel met al dan niet een beetje putty een cm of vier a vijf van de haak. Ook dat komt het draaien en dus de overtuiging van de haak dat hij in de onderlip moet gaan prikken sterk ten goede.

Een snowman of toch liever speciale haakaas boilies

Om de haak te liften, waardoor de punt naar beneden gaat wijzen, zijn natuurlijk vele variaties mogelijk. Door met een omgekeerde snowman te vissen, door eerst de pop-up op de hair te doen en vervolgens de zinkende boilie, kun je heel eenvoudig dit effect creëren. Ook heb ik gevist met zogenaamde extra zwaar haakaas. Door een flinke loodhagel als stopper te gebruiken, kun je ook het liftend effect bewerkstellingen bij een normale zinkende boilie zij het dan niet in dezelfde mate als bij een pop-up boilie natuurlijk.

Wat wel heel belangrijk is, is dat de lengte van de hair niet te kort wordt gevist. Een iets langere hair bracht in de praktijk het beste resultaat. Dit komt omdat anders de boilie de haak niet genoeg ruimte geeft om goed te kunnen prikken. De beste lengte vond ik voor dit systeem minimaal een centimeter afstand tussen boilie en de bocht van de haak, (bij het gebruik van een 20mm boilie en een maat 8 haak). De haak moet namelijk voldoende onder de boilie uitkomen, om goed in de bek te kunnen prikken.

Speciale haakaas boilies zijn eenvoudig zelf te maken.
Speciale haakaas boilies zijn eenvoudig zelf te maken.
Let er op dat het water goed blijft koken. Voeg daarom niet te veel aas in één keer toe aan het kookwater.
Let er op dat het water goed blijft koken. Voeg daarom niet te veel aas in één keer toe aan het kookwater.

Hoe karpers azen

Nu zul je misschien denken: maar als het haakaas eenmaal is opgezogen en in de bek van de karper zit, dan zal het haakaas, zich waarschijnlijk toch anders gedragen als dat wij ons in theorie voorstellen. Ik ben het met je eens, dat de praktijk vaak anders is dan de theorie. En dat er heel veel variabelen werkzaam zijn in het grote geheel. Wel heb ik enkele feiten kunnen vaststellen die ik jullie niet wil onthouden. Het testvissen voerde ik in het begin uit met twee hengels. De één met een speciaal haak aas en een loodhagel achter de weerhaak en de ander met een normaal onderlijnsysteem.

Bij deze manier van vissen viel het aantal aanbeten duidelijk in het voordeel van eerst genoemde. Maar ook de vele bijvangsten zeggen mij meer dan genoeg over hoe bijzonder effectief deze rig is. Blijkbaar komt de haak in een bijzonder gunstige stand in de bek van de vis te liggen. Wanneer ik kijk naar de plek waar ik de vissen haak, dan blijkt de haak keer op keer recht in de onderlip te zitten. Dit in tegenstelling van veel andere systemen waar ik de vissen vaak in de mondhoeken haak. Hierdoor ben ik er van overtuigd dat dit systeem wel degelijk de inhaking sterk beïnvloed.

 

Probeer ze zelf maar eens uit en je zult zien dat het echt een verschil maakt wanneer je vist met deze speciale haakaas boilies!
Probeer ze zelf maar eens uit en je zult zien dat het echt een verschil maakt wanneer je vist met deze speciale haakaas boilies!

Hybride hookbaits zijn niet enkel goed om de inhaking te sturen maar ze zijn bovendien zeer attractief.

Het opzuigen van een boilie

Als we dan ook nog eens kijken hoe een karper zijn aas opneemt dan blijkt dat het geen toeval is als je het mij vraagt. Het opnemen van een aasdeeltje geschied doordat er een vacuüm wordt getrokken in de bekholte van de karper. Het aangezogen water gaat via de bek de bekholte in en verlaat de bekholte weer via de kieuwen. Hierdoor kan een karper heel gericht een aasje opzuigen. Dit betekent dat er een waterstraal ontstaat die ons haakaas naar binnen zuigt. Ik denk dan ook niet, zoals zo vaak gesuggereerd wordt, dat er allerlei wervelingen in de bek van de karper zijn, die de werking van onze rigs te niet doen.

Immers het aangezogen watervolume verplaatst zich door de bek heen en verlaat de bek via de kieuwen, dit is één beweging en gaat heel snel. Andersom kan natuurlijk ook, door het aangezogen water direct weer door de bek naar buiten te drukken. Dit verklaart dan ook waarom deze rigs zo effectief zijn. Het grote volume van de boilie zorgt ervoor dat de waterstraal hier het meeste vat op heeft. Het volume van de haak is immers te verwaarlozen. Zeker in combinatie met het gewicht van de loodhagel die achter de weerhaak hangt zal er voor zorgen dat de haak onder in de bek komt te liggen.

Wanneer je aandacht schenkt aan de rigs en het gebruikte haakaas dan kun je zeker meer karpers vangen!
Een van de negen vissen van een lastig water, die mijn schepnet wist te vinden tijdens een korte wintersessie! Allen gevangen op de SE4 wafters.

Lengte van de onderlijn bij gebruik van speciale haakaas boilies

Door de uiterst agressieve stand die de haak in neemt na aasopname. Hierdoor is het mogelijk om deze rig met een zeer korte onderlijn te vissen. Ik wil namelijk dat de haak prikt tijdens het sluiten van de lippen. Dus precies op het moment wanneer de lippen van een uitgestulpte stand zich terugtrekken naar binnen. Vissen zijn niet gewend dat ze in dit stadium van aasopname worden geprikt. Dit kan enkel bewerkstelligd worden met speciale haakaas boilies.

Want bij ieder ander systeem wordt een vis pas geprikt bij het strak zwemmen van de onderlijn. Dit verrassingselement is heel belangrijk voor het vangen van rig schuwe vissen. Maak de onderlijn daarom niet te lang! Persoonlijk gebruik ik graag een helikopter systeem en een onderlijn die tussen de 5 en de 10 centimeter lang is. Want anders loop je de kans dat de vissen te veel tijd krijgen om onraad te bespeuren. En vervolgens het zaakje eenvoudig kunnen uitspugen.

Uiteindelijk gaat het erom dat een karper daadwerkelijk in het net komen!
Uiteindelijk gaat het erom dat een karper daadwerkelijk in het net komen!

Het grote verschil tussen boilie en boilie! (Deel 5)

In het laatste deel, deel vijf gaan we de verschillende ingrediënten en hun eigenschappen behandelen. Vragen als;

  • In welke verhouding kun je nu een bepaald ingrediënt toevoegen?
  • Hoe stel je nu een goede basis-mix samen?
  • Welke in toevoegingen zorgen voor binding?
  • Welke toevoegingen zorgen voor de uitharding van het aas? Deze vragen en nog veel meer komt allemaal aanbod in het deel vijf van; “Het verschil tussen boilie en boilie!”

Check eens ons You tube kanaal en maak je gratis lid!