Beginners uitleg over het karpervissen!

Karpervissen voor beginners: waar moet je beginnen?

Karpervissen is ook zer geschikt voor beginners het is immers een van de meest populaire vormen van vissen! Wie wil er nou niet met een 120 cm lange, 30 kg zware karper op de foto? Dat is natuurlijk een vis die voor eeuwig in je geheugen staat gegrift! Bij het karpervissen wordt ons laatste stukje oerinstinct geprikkeld. De jacht er naar toe, samen met het genieten aan de waterkant geeft enorm veel voldoening en plezier. Maar hoe begin je precies aan je karpervis-avontuur? In deze blog bespreken we zeer handige tips voor de beginnende karpervisser.

Inhoudsopgave

Karpervissen voor beginners: waar moet je beginnen?. 1

Informatie over de karper 1

Wat is gelaagdheid?. 2

Wat als het water kouder wordt?. 2

Welke materialen heb je nodig bij het karpervissen voor beginners?. 2

Hoe stel je de molenslip af, karpervissen voor beginners?. 3

Hoe dik moet een karper lijn zijn wanneer je begint met karpervissen?. 3

Welke rigs en loodsystemen gebruiken bij het karpervissen voor beginners?. 3

Hoe zorg je als beginner voor de karper wanneer je deze hebt gevangen?. 4

Heb je als karpervissen voor beginners nog vragen?. 4

Informatie over de karper

Wat moet je weten wanneer je begint met karpervissen? Karpervissen voor een beginner is best lastig! Echter voordat je een hengel uitgooit is het belangrijk om eerst voldoende informatie over de karper te leren. Allereerst waar kun je een karper verwachten? De karper vindt het fijn om in plantenrijk water te zwemmen die snel opwarmt. Hierdoor hebben ze een voorliefde voor ondiep en stilstaand water. Al met al zijn parkvijvers de ideale plek om te beginnen als karpervisser. Ze zijn niet te groot en heel overzichtelijk waardoor een karper nooit ver weg zal zijn. In veel parkvijvers zwemmen verschillende types karpers (let op: controleer of je hier mag vissen).

De mohikaan karper een zeer bijzondere vis van ruim 40kg
De Mohikaan karper een zeer bijzondere vis van ruim 40kg

Daarnaast is de vorm en diepte van het water en daarmee samenhangende gelaagdheid ook van groot belang. Houd deze factoren in je achterhoofd wanneer je wilt bepalen waar de karpers op dat moment zich ophouden. Zodra het water rond de 18 graden is, is de karper het meest actief. Daarnaast kun je ze dan ook opzoeken. Immers met warm weer is een karper geneigd om naar het oppervlak te komen. Hierdoor kun je als beginnende karpervisser ze vaak makkelijk vinden. Temeer omdat karpers zich meestal verplaatsen in kleine scholen wat natuurlijk de vindbaarheid aanzienlijk vergroot! Een polaroid bril en een verrekijker zijn bij het karpervissen voor beginners zeker handig!

Ilonca vist graag op overzichtelijke wateren zoals parkvijvers en kanaaltjes en dat niet zonder succes!
Ilonca vist graag op overzichtelijke wateren zoals parkvijvers en kanaaltjes en dat niet zonder succes!

Wat is gelaagdheid?

Gelaagdheid, of ook wel spronglaag genoemd. Dit fenomeen zul je enkel aantreffen op wateren die wat dieper zijn. De bovenste warme laag zal gescheiden zijn van de koude onderlaag. Deze koude onderlaag zal altijd een stabiele 4 a 5 graden zijn. Echter, zeker in de zomer waarbij de bovenlaag met gemak 18 graden, of meer zal zijn is de koude onderlaag een plek waar je niet wilt vissen. Karpers komen hier soms wel, maar zullen zich hoofdzakelijk ophouden in de warmere bovenlaag. Wat betekent dat je in deze periode het beste niet dieper vist dan een 6 tal meters. Veel beter is om de karpers te zoeken in de eerste 3 tal meters gerekend vanaf het oppervlak. De ondiepere delen van het water zijn dan de beste keus om te beginnen!

Hier is duidelijk een spronglaag zichtbaar!
Hier is duidelijk een spronglaag zichtbaar!

Wat als het water kouder wordt?

In de herfst zal de karper zich naar diepere gedeelten van het water verplaatsen. Hier is de watertemperatuur nog stabiel en koelt het minder snel af. In de winter gaat de karper in een soort van winterstand. Veelal houden ze zich dan op in het rustige deel van het water op veelal de diepere stukken. Karpervissen voor beginners is vooral zoeken waar je de karper kunt verwachten!

karpers houden van overhangende takken en bossen
karpers houden van overhangende takken en bossen

Hier liggen ze uit de wind en zijn ze niet onderhevig aan temperatuurverschillen. Immers een karper is koudbloedig. Dit betekent dat een karper zijn lichaam niet op temperatuur hoeft te houden. Hij verbruikt daardoor nauwelijks energie en zal daardoor ook veel minder voedsel nodig zijn. Toch kun je ook in de winter met succes op een karper vissen hoor! Dus laat je wanneer je wilt beginnen met karpervissen niet te snel uit het veld slaan.

Let op: karpers zijn over het algemeen heel erg schuw. Ze schrikken snel en bij een kleine beweging kunnen ze al snel wegzwemmen. Wees dus stil en maak geen onverwachtse bewegingen wanneer je naar de stek sluipt of een karper ziet zwemmen. 

Welke materialen heb je nodig bij het karpervissen voor beginners?

Karpervissen vereist een paar belangrijke materialen. Uiteraard heb je een werphengel nodig: hiermee ga je de karpers vangen. Een standaard karperhengel heeft een lengte van 3,60 meter. Deze lengte is ideaal voor de beginnende karpervisser. Met deze lengte hengel kan je allereerst voldoende ver werpen, maar tevens ook genoeg kracht op de karper uitoefenen. Op de karperhengel zit natuurlijk een molen gevuld met vislijn. Een molen is een essentieel deel van je karperhengel. Een molen van een 6000 formaat is ideaal voor de beginnende karpervisser. Deze molen is niet te groot, maar bevat genoeg lijn voor het karpervissen.

je bent een goed schepnet en karperhengels nodig!
je bent een goed schepnet en karperhengels nodig!

De werpmolen is op zijn beurt voorzien van een slip. Een slip is een mechanisme op de molen die de visser in staat stelt lijn te geven aan een sterke vis zoals de karper. Zodra de karper een dermate hoge kracht op de hengel en vislijn uitoefent dat deze zou knappen treedt het slipmechanisme in werking. Beginnende karpervisser maken vaak de fout om de slip niet goed af te stellen. Een van deze fouten zou bijvoorbeeld zijn dat je de slip van de molen te dicht hebt staan. Door de lengte van de hengel kan deze alsnog ietwat meebuigen, maar vaak zal de haak door de te grote druk losschieten.

Hoe stel je de molenslip af, karpervissen voor beginners?

Als beginnende karpervisser is het belangrijk dat de slip goed is afgesteld. Dit kun je het beste doen door de lijn te bevestigen aan een vast punt. Vervolgens trek je de hengel krom zodat deze een mooie buiging heeft. Stel de slip dusdanig af dat er lijn wordt gegeven zodra de hengel dieper begint door te buigen. Wees ervan bewust dat je tijdens de dril soms ook de slip moet bijstellen. Immer dicht onder de kant kan een karper hevige vlucht pogingen ondernemen en is het beter om de slip wat losser te stellen. Een ander punt van aandacht is dat je nooit de lijn moet opspoelen wanneer deze door de slip heen gaat. Op deze manier voorkom je het kinken van de hoofdlijn.

karpers zijn heel sterk daarom moet een molenslip goed afgesteld worden bij het karpervissen voor beginners!
karpers zijn heel sterk daarom moet een molenslip goed afgesteld worden!

Hoe dik moet een karper lijn zijn wanneer je begint met karpervissen?

Een goede karper lijn is misschien wel het belangrijkste aspect tussen jou en de karper van je dromen. Het visdraad zorgt immers voor dat je de karper in kan halen, dus deze moet stevig en taai zijn. Kies bijvoorbeeld voor een nylon lijn met een diameter van 0.37mm. Deze dikte is voldoende om ook de grootste karpers veilig het schepnet in te loodsen! Test wel altijd even de knopen die je gebruikt. Want een lijn is enkel zo sterk als de knoop die jij erin maakt!

Aan de hoofdlijn komt het karper loodsysteem. Dit ben je nodig om de karper te haken. Immers we vissen met een zelfhaaksysteem, waarbij het gewicht van het lood ervoor zorgt dat de karper wordt gehaakt. Aan het loodsysteem zit vervolgens de karper rig. Waarbij het aas (in veel gevallen een boilie) middels een hair aan de rig wordt bevestigd. Bij Carp Whisperer werken we met rig componenten die gemaakt zijn van loodvervangers. Lood is namelijk erg giftig en deze alternatieven zijn gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Zo dragen wij ook weer bij aan een betere leefomgeving voor onze beliefde karpers.

Gebruik als beginners een hoogwaardige karperlijn die gemaakt is speciaal voor het karpervissen!
Gebruik een hoogwaardige vislijn die gemaakt is speciaal voor het karpervissen! De invisible mono is wat dat aangaat een uitstekende keus!

Welke rigs en loodsystemen gebruiken bij het karpervissen voor beginners?

Het beste en ook gelijk het meest eenvoudige is om zowel de karper rig als ook het loodsysteem kant en klaar te kopen. Wanneer je gaat karpervissen als beginner wil je voorkomen dat je onderlijnmontage niet klopt. Daarom hebben wij verschillende soorten kant en klare onderlijnen in het pakket. Die zich geruime tijd hebben bewezen als uitstekende karpervangers. Hetzelfde geldt voor het loodsysteem die je inzet. Ook daar kan het niet beter dan de kant en klare zelfhaaksystemen. Het bevestigen gaat echt heel eenvoudig.

Claw rig kant en klaar de ideale rig wanneer je karpervissen wilt leren als beginners
Claw rig kant en klaar de ideale allround karper rig!

Het loodsysteem bevestig je middels een zogenaamde lus in lus verbinding. Je maakt hiervoor een lus in de hoofdlijn en lust als het ware het loodsysteem aan de hoofdlijn. Beide lussen hangen dan als het ware in elkaar wat een bijzonder sterke verbinding geeft. De bevestiging van de rig is nog eenvoudiger. In de kant en klare karper rig zit een lusje. Deze haak je als het ware aan de quick change swivel van het loodsysteem ook wel leader genoemd. Vervolgens schuif je de anti tangle sleeve over deze verbinding en klaar is de bevestiging van je rig aan de leader!

Wil jij graag karpervissen voor beginners leren? Lees daarom ook het bijzonder leerzame artikel: “Karpervissen leren.”

Boilies zijn een goed karperaas je kunt ze op meerdere manieren inzetten!
Boilies zijn een goed karperaas je kunt ze op meerdere manieren inzetten!

Hoe zorg je als beginner voor de karper wanneer je deze hebt gevangen?

Natuurlijk willen we allemaal een leuke foto met een gevangen karper maken. Dit uiteraard niet ten koste van het welzijn en de gezondheid van de karper. Na het scheppen van de vis met een schepnet onthaak je de vis in het water. Daarna kun je de vis het beste met het schepnet in de retension sling laten glijden.

Wie wil er nu niet een dergelijke dikke karper vangen
Karpervissen voor beginners, leren doe je door te proberen! Wie wil er nu niet een dergelijke vis vangen?

Dit alles doe je in het water zodat de karper volledige steun heeft van het water. Vervolgens controleer je of de vinnen van de vis netjes naast het lichaam liggen en kun je de sling op de onthakingsmat tillen. Tijdens het fotograferen hou je de karper voldoende nat. Een emmertje met water is zeker handig om bij de hand te hebben. Op deze manier voorkom je dat de slijmlaag beschadigd raakt.

Heb je als karpervissen voor beginners nog vragen?

We hopen dat deze tips je hebben geholpen om je in de wereld van het karpervissen te interesseren. Heb je nog enige vragen? Deze mag je altijd stellen, we helpen je graag verder! Onze slogan is niet voor niets: “We want you to catch!!

We want you to catch! Hopelijk heb je wat aan dit artikel karpervissen voor beginners!
We want you to catch! Hopelijk heb je wat aan dit artikel karpervissen voor beginners!