Barbeel

Barbeel vangen? Dit zijn de beste barbeel tips!

Barbeel is een inheemse vissoort uit de familie van karperachtigen. Een barbeel is gemakkelijk herkennen aan zijn slanke zeer gestroomlijnde lichaamsvorm en onderstaande bek met 4 bekdraden. De bek is uitstulpbaar waardoor de vis ook in stromend water, zich tijdens het azen niet hoeft op te richten. Hierdoor kan Barbus Barbus tijdens het eten plat op de bodem blijven wat zeer efficiënt is in bij harde stroming. Dit betekent dat barbelen helemaal zijn aangepast aan het leven in de rivier!

De barbeel valt vooral op door zijn onderstaande bek met 4 bekdraden
De barbeel valt vooral op door zijn onderstaande bek met 4 bekdraden. (Foto Arnout Terlouw)

Een barbeel kan in Nederland tot ongeveer 90 cm groot worden met een gewicht van 9kg. Maar er zijn ook soorten die veel groter kunnen worden. De kleur is groen bruinig met zilveren flanken en vaak een beetje tekening door wat donkere vlekken. Barbeel is een vis die eigenlijk vrij zeldzaam is en enkel voorkomt in rivieren. Vooral de Grensmaas, de Waal en IJsel, maar ook in kleine riviertjes zoals de Geul komen ze voor. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze stromend water met schone grindbedden nodig hebben om zich te kunnen voortplanten.

Inhoudsopgave

Barbeel vangen? Dit zijn de beste barbeel tips! 1

Welke barbeel soorten zijn er?. 1

–Welke barbeelsoorten zijn nog meer interessant voor de sportvisser?. 2

Wat eet een barbeel?. 2

–Welke boilies voor barbeel?. 2

–Barbeel aas en voer 2

Wat zijn de beste barbeel vis stekken?. 2

Wat zijn de beste onderlijnen om barbeel te vangen?. 3

–Voerkorf of loodsysteem?. 3

–Welke haak is het meest geschikt voor het zelfhaak systeem?. 3

–Welke vishaak is het beste voor het running rig systeem?. 3

Wat is een geschikte barbeel hengel?. 4

 

Welke barbeel soorten zijn er?

Er zijn zwemmen ongeveer 300 barbeelsoorten op deze aardbol, die weer onderverdeeld zijn in een paar 1000 rassen. De meest tot de verbeelding sprekende is misschien wel de mahseer. Deze barbeelsoort kan ruim 1,5mm in lengte lang worden met een gewicht van ruim 50 kg. Er zijn verschillende mahseer rassen waarvan de Humbacked en Golden mahseer de grootste zijn. Deze vissoort wordt ernstig bedreigd door overbevissing en door verontreiniging van hun leefgebied.  Ze komen voor in de rivieren afkomstig van de Himalaya. En zijn ongekend sterk aan de hengel!

Toch is de mahseer niet de grootste Barbus soort. De allergrootste barbeel is denk ik de Mangar (king barbus) of ook wel Luciobarbus genoemd. De grootste die ooit is gevangen woog 198 kg zwaar met een lengte van rond de 2m volgens. Deze vis is trouwens gevangen in het stroomgebied van de Eufraat en Tigris in Syrië. Nu is het zo dat ik me wel eens afvraag hoe goed sommige van deze claims zijn gewogen. Maar het is sowieso zeker dat deze vissoort heel groot en met gemak 100kg zwaar kan worden.

DE geweldige King Barbus is een van de grootste barbelen die rond zwemmen in Iran.
De geweldige King Barbus is een van de grootste barbelen die rond zwemmen in Iran. Foto’s Arnout Terlouw

Welke barbeelsoorten zijn nog meer interessant voor de sportvisser?

In Spanje zwemmen meerdere soorten. Vooral de Barbus Comizo ook wel Iberische barbeel genoemd. Deze kan tot 20 kg zwaar worden met een lengte van ruim één meter lang. In Spanje heb je verschillende grote rivieren die voorzien zijn van meerdere stuwdammen. Op deze manier creëren ze stuwmeren en houden ze het water vast. Onder andere de Rio Guadiana en Tajo zijn bekende rivieren waar hele grote barbelen rond zwemen.

Naast de Barbus Comizo vind je 8 verschillende rassen in Spanje. Voor de sportvisser zijn interessant de Barbus Andalusian en de Iberische small hoofd barbeel. Al deze barbelen kunnen behoorlijke afmetingen bereiken echter de Comizo is de grootste en zwaarste.

De Iberische barbeel is een van de grootste barbelen uit Spanje!
De Iberische barbeel is een van de grootste barbelen uit Spanje! Foto’s Arnout Terlouw

Welke karper soorten zijn er nog meer?

Wat eet een barbeel?

Een barbeel is een omnivoor met een voorkeur voor dierlijk voedsel. Je kunt dan denken aan muggenlarven, kreeftachtigen, slakken, weekdieren, maar ook visjes en kuit. De grote barbelen jagen vaak gericht op vis en zijn dan net als snoekbaarzen echter viseters. Daarnaast weet ik dat op sommige wateren vooral rivierkreeft, krab en mosselen op het menu staat. Met andere woorden ook daar heeft een grote barbeel geen enkele moeite mee!

Welke boilies voor barbeel?

Gezien het natuurlijke voedsel welke een Barbus prefereert is het logisch dat je de beste resultaten gaat boeken met boilies op basis van vis en krillmeel. Zelf raad ik aan om onze Squid boilies en SA7 boilies te gebruiken. Beide soorten bevatten een hoog percentage aan dierlijke grondstoffen. Daarnaast is het voeren van karperpellets zeker aan te raden. Daar deze langzaam oplossen geven ze heel veel attractieve stoffen af in het water. Daarnaast kun je ze een dag op voorhand weken en vervolgens makkelijk verwerken in een voerkorf.

Wanneer je de Mangar wilt vangen dan zul je naar Iran moeten afreizen..
Wanneer je de Mangar wilt vangen dan zul je naar Iran moeten afreizen. Foto’s: Arnout Terlouw

Barbeel aas en voer

Naast boilies kun je ook luncheon meat of smac gebruiken. Maar ook een stukje knakworst, frikandel en gerookt spek kun je prima gebruiken als haakaas. Daarnaast zijn kaas en zoete mais uit blik ook prima te gebruiken. En mocht je meer op de natuurlijke tour willen dan zijn garnalen, mosselvlees of dauwwormen ook een prima keus!

Als voer gebruik ik graag aas dat goed zinkt en zo goed blijft liggen op de bodem. Lichte voer ingrediënten vallen moet je vermijden in stromend water. Daarnaast vind ik de vorm van het voer ook van belang. Mais blijft heel goed liggen net als pellets. Je kunt stevige voerballen maken en deze eventueel nog verzwaren met zilverzand.

Wat zijn de beste barbeel vis stekken?

Barbeel houdt van stromend water en schone grindbodems. Vooral de wat diepere gaten zijn hele goede stekken net als mosselbanken. Het is natuurlijk logisch dat door de stroming in deze diepere stukken wat makkelijker het voedsel blijft liggen. Barbelen weten dat van nature en zoeken hun voedsel vooral op dergelijke plekken. De buitenbocht is wat dat aangaat een goede keus!

Wil je voor de echt grote exemplaren gaan dan vind ik de rustige en vooral diepere stukken interessant. Laat ook plekken met een obstakel niet links liggen. Vaak bezinkt er voedsel net achter een dikke steen, of een boomstronk waardoor dit echte topstekken kunnen zijn. Mocht het nu zo zijn dat je op bovenstaande barbeelstekken geen beet krijgt. Probeer het dan eens dicht in de overkant. Soms zit bevindt er zich heel veel voedsel in de beschutte zones die daarnaast snel worden opgewarmd door de zon.

SA7 boilies zijn bewezen boilies voor het vissen op karper
De SA7 boilies hebben zich bewezen als uitstekende karper en barbeelvangers zowel instant als ook tijdens voercampagnes

Wat zijn de beste onderlijnen om barbeel te vangen?

Wat erg goed werkt zeker op stevig stromend water is het vissen met de voerkorf. Deze techniek heeft als voordeel dat het lokvoer en haakaas dicht bij elkaar liggen. Daarbij komt het lokvoer langzaam vrij uit de voerkorf en zal zo rond het haakaas komen te liggen. Je kunt een voerkorf vissen als zelfhaaksysteem, of op een manier waarbij je zelf de haak zet. Bij het zelfhaaksysteem is het essentieel dat je het haakaas vist aan een hair rig net als bij het karpervissen. Immers de haak moet vrij kunnen inhaken. Bij het zelf zetten van de haak kun je de haak verstoppen in het haakaas maar ook daar zou je ervoor kunnen kiezen om het aas aan een hair te bevestigen.

De lengte van de onderlijn is altijd reden tot discussie. Veel traditionele vissers die zelf de haak zetten kiezen ervoor om lange onderlijnen te gebruiken tot een lengte van 1meter. Door deze lengte beweegt het haakaas heel natuurlijk waardoor voorzichtige barbelen vaak makkelijker te vangen zijn. Toch kun je ook prima vissen met een standaard karper rig montage. Waarbij onderlijnen rond de 20cm in lengte prima zijn.

Voerkorf of loodsysteem?

Uiteraard kun je in plaats van een voerkorf ook prima een stuk lood gebruiken. Je kunt gebruik maken van een running rig. Met dit systeem kan het lood vrij over de leader schuiven zodat je een perfecte beetregistratie krijgt. Met het semi vast loodsysteem gebruik ik graag een lead clip. Met dit systeem kun je een barbeel haken op de weerstand van het lood. Hierdoor is het niet nodig om steeds met een 100% focus achter je hengels te zitten. Immer een barbeel haakt zichzelf en zal vervolgens een harde run geven. Daarom moet je er wel voor zorgen dat de vislijn kan nemen door de molenslip los te draaien, of een bait-runner molen te gebruiken!

Welke haak is het meest geschikt voor het zelfhaak systeem?

De best haak voor het vissen op barbeel vind ik de Circle haak. Deze haak zet ik in voor het zelfhaaksysteem. Barbelen hebben namelijk niet heel veel vlees in de bek maar wel taaie lippen. Daarom wil je een vis haken net achter de harde liprand. Een Circle haak zal door zijn vorm en door de wat naar binnenstaande haakpunt pas haken als deze over de liprand heen glijdt!

Het is tevens belangrijk dat de haak past prikt achter de liprand. Rechte haakpunten prikken te diep in de bek en zullen daardoor voor een hoger percentage aan lossers zorgen. Zelf kies ik ervoor om te vissen met onze Claw- of Circle karperhaak. Door de naar binnen staande kromme haakpunt blijft deze type karperhaak veel beter in de bek zitten en voorkom je lossers.

Maar er is nog een ander voordeel. Wanneer je vist in stromend water op een grindbed dan is de kans dat je haak bot vrijwel zeker. Met de Circle haak voorkom je een stompe haakpunt. Dit kun je nog iets verbeteren door gebruik te maken van een stukje shrink tube over het oog van de haak. Deze maak je een beetje warm om vervolgens een beetje naar binnen te buigen.

Enkel nog de onderlijn aan de wartel bevestigen en klaar is de free lining rig!
Enkel nog de onderlijn aan de wartel bevestigen en klaar is de free running rig!

Welke vishaak is het beste voor het running rig systeem?

Voor het running rig systeem kun je beter een haak gebruiken waarvan de gape wat verder open staat. Immers met een dichte gape zoals de Circle zou je ook gemakkelijk de haak weer uit de bek kunnen trekken. Daarom is een haak zoals de Claw, of de bow haak ideaal zijn. Wel is het raadzaam om een line aligner voor de claw haak te gebruiken of een kicker. Dit verbetert de inhaking aanzienlijk.

Wat is een geschikte barbeel hengel?

Een geschikte barbeel hengel heeft grotendeels te maken met het werpgewicht wat nodig hebt. Veelal kun je op de rivier het beste een lichte karperhengel gebruiken met een 2,5lb testcurve en een lengte van 3,9 meter. Barbelen zijn heel sterk en zeker op de rivier geven ze hele harde runs. Wanneer je vist op een klein stroompje zoals de geul dan is het vissen met een 1,75 a 2lb hengel meer dan genoeg. Persoonlijk hou ik ervan om op dergelijke wateren te vissen met de centerpen. Waarbij je een relatief licht lood gebruikt die langzaam over de bodem heen rolt. Met dit systeem vis je als het ware een stuk gebied af. Vrijwel altijd pakt een barbeel het aas tijdens het rollen van het haakaas over de bodem.

Door dat je de lijn tussen je vingers hebt voel je gelijk een aanbeet. Zaak is wel dat je niet direct slaat maar heel even wacht totdat de barbeel ook echt er vandoor gaat. Dit doe je door de hengel een beetje mee te bewegen en bij het strak lopen aan te slaan. Daarna gaat het heel snel en moet je met de andere hand de reel afremmen waarbij de hengel de klappen van de vis gaat opvangen. Probeer maar eens, want deze manier van vissen geeft het ultieme barbeel gevoel!

Barbeel is een geweldige karper soort!
Barbeel is een geweldige karper soort!

Wil je karpervissen leren?