Penvissen op Karper

Penvissen: de leukste manier van karpervissen!

Penvissen op karper is een avontuurlijke en vooral leuke manier van karpervissen. Met penvissen op karper is het mogelijk om in een korte tijd een prachtige karper op de kant te krijgen. Deze manier van karpervissen is over het algemeen spannender en actiever dan normaal karpervissen en vereist een goede uitrusting. In deze blog bespreken we wat penvissen precies is en wat je allemaal nodig zult hebben om een goede penvis ervaring te krijgen. 

Penvissen op karper is een hele leuke manier van karpervissen waarbij je heel mobiel bent.
Penvissen op karper is een hele leuke manier van karpervissen waarbij je heel mobiel bent.

Inhoudsopgave

Penvissen: de leukste manier van karpervissen! 1

Wat is penvissen precies?. 1

Je vangt makkelijker een karper met een goede penhengel! 1

Welke karpermolen kiezen voor het penvissen?. 2

Een goede lijn is bij penvissen wel zo fijn! 2

Beetregistratie een goede dobber is de basis van het penvissen! 2

Uitloden van je karper dobber bij het penvissen, hoe doe je dat?. 2

Loodzetting voor het vissen met de pen op karper 3

Welke karper haak is het beste voor het vissen met de pen?. 3

Wat heb je nog meer nodig voor het penvissen?. 3

 Wat is penvissen precies?

Penvissen is een bijzondere manier van karpervissen. In plaats van dat je wacht tot de karper naar je toe komt, ben jij degene die de karper opzoekt. Eigenlijk is het heel simpel. Je zoekt een plekje (of meerdere plekken) dicht bij de kant. Vervolgens gooi je wat karpervoer op deze stek of stekken. Dit met het doel om de karper wat tijd te geven om met vertrouwen te gaan azen. Daarnaast kun je ook zonder voorvoeren de karper met een penhengel vangen. Je struint met deze manier van penvissen het water af totdat je de karpers vindt. Vervolgens probeer je het aas voor de bek van de vissen te presenteren. Karpers schrikken snel, temeer wanneer je ze dicht onder de hengeltop wilt vangen, dus je zult heel voorzichtig moeten zijn.

Karpers verraden zich vaak door kleine aasbelletjes!
Karpers verraden zich vaak door kleine aasbelletjes!

Zoals gezegd; om je kansen optimaal te benutten kun je het beste wat karperaas op meerdere plekken voeren. Dit geeft je de mogelijkheid om in een paar uur verschillende visplekken af te vissen. Je leert op deze manier heel snel het water kennen zodat je een volgende keer nog eenvoudiger een karper kunt vangen. Daarnaast kun je met de penhengel ook heel goed alternatief haakaas gebruiken. Denk aan zachtgekookt aardappeltje, wormen of maden!

Kleinere boilies hebben mijn voorkeur. Daarbij meng ik graag 2 soorten door elkaar heen. Hierdoor krijg je een zo breed mogelijke attractiviteitsspectrum.
Kleinere boilies hebben mijn voorkeur. Daarbij meng ik graag 2 soorten door elkaar heen. Hierdoor krijg je een zo breed mogelijke attractiviteitsspectrum.

Geef elke vis stek ongeveer 15 a 20 minuten rust, alvorens je gaat karpervissen. Maak je pen hengel dan ook niet klaar op de visstek, maar op een ander plek waar je niet gaat vissen. Vervolgens ga je heel voorzichtig met je penhengel naar de kant sluipen. Als je na 15 a 20 minuten nog geen activiteit hebt gezien dan is het verstandig om naar de volgende plek te gaan. Activiteit kan zijn dat je dobber af en toe wat beweegt, of dat er belletjes boven komen op de stek van een azende karper.

Je vangt makkelijker een karper met een goede penhengel!

Je hebt natuurlijk wat aangepaste karperspullen nodig wanneer je succesvol wilt penvissen. Als eerste heb je een penhengel nodig. Deze speciale hengels verschillen op een aantal punten met de hengels die gebruikt worden voor het statisch karpervissen. Penhengels zijn over het algemeen langer dan normale karperhengels, zodat je het aas geruisloos onder de top kunt laten zakken. Ook zijn penhengels buigzamer dan normale hengels. Hierdoor heb je meer demping en kun je makkelijk de vluchtpogingen van de karper afremmen.

Ik heb het karpervissen geleerd door veel te vissen met de pen hengel
Ik heb het karpervissen geleerd door veel te vissen met de pen hengel

Over het algemeen is een karperhengel met een testcurve van rond de 2,5lb zwaar genoeg. Zelf vind ik een hengel van 13 ft (dat is 3,9m) ideaal om te gebruiken als penhengel. Uiteraard is een parabolische karperhengel aan te raden. Deze buigt door tot in het handvat en geeft zo de benodigde demping. Daarnaast kan het ook fijn zijn om een hele korte stalk hengel in je foedraal te leggen. Deze kan soms heel handig zijn op plekken met veel begroeiing. Immers een lange penhengel zal dan steeds met de top in de overhangende takken blijven hangen met alle gevolgen van dien. Wil je wat meer weten over karperhengels lees dan ook eens het artikel: Karpervissen leren

Welke karpermolen kiezen voor het penvissen?

Ook is een goede molen uiteraard een belangrijk onderdeel van je uitrusting voor het penvissen. Je molen moet goed in verhouding tot je hengel staan, aangezien je de hengel constant in je hand houdt. Dit betekent dat de voorkeur uitgaat naar een lichte karpermolen. Daarnaast is ook een goed werkende slip super belangrijk bij het penvissen op karper. Het afstellen van de slip is eenvoudig. Bevestig het uiteinde van de lijn aan een vast punt. Trek vervolgens de hengel krom zodat hij een mooie buiging laat zien. Wanneer je nu nog wat meer kracht zet op de hengel en vislijn moet de slip in werking treden. Zo kan je hengel gemakkelijk de eerste klappen van de karper opvangen en de slip doet dan de rest.

Een goede lijn is bij penvissen wel zo fijn!

Een goede kwaliteit karper lijn is misschien wel het belangrijkste wat je bij penvissen nodig hebt. Je vist dicht onder de kant en hebt weinig lijn uitstaan. Hierdoor komt er heel veel kracht op een relatief korte lengte vislijn te staan. De gebruikte vislijn moet daardoor voldoende rek bevatten. Daarom is een nylon lijn aan te raden wanneer je gaat penvissen. Deze soort vislijn is zeer schuurbestendig en heel erg taai. Daarnaast bezit een nylon karper lijn voldoende rek waardoor de vluchtpogingen van de karper heel goed worden gedempt.

De keuze van je karperlijn is heel belangrijk bij het penvissen op karper!
De keuze van je karperlijn is heel belangrijk bij het penvissen op karper! De invisible mono is wat dat aangaat een van de beste keuzes!

Zelf kies ik ervoor om een vislijn te gebruiken met een dikte van 0,37mm. Deze heeft een trekkracht van 20lb wat voldoende is om zelfs de zwaarte karper te kunnen drillen. Mochten er nu heel veel obstakels zijn dan kan het raadzaam zijn om zelfs te kiezen voor de 0,43mm versie. Andersom kan natuurlijk ook. Wanneer je op relatief kleinere karpers vist in wateren met weinig tot geen obstakels dan zou je ook de 0,33mm versie kunnen gebruiken. De lijndikte hangt dus samen met de gegeven omstandigheden. Belangrijk is tevens dat je de juiste knopen gebruikt en die ook even test. Immers een knoop is het zwakste deel van de schakel!

Welke lijn voor Penvissen op karper?

Voor het penvissen op karper kun je het beste een nylon vislijn gebruiken. Nylon heeft namelijk de meeste rek en vangt daardoor de klappen van de dril het beste op. Immer het penvissen gebeurt veelal onder de hengel top waardoor je maar een relatief korte vislijn hebt uitstaan. Kies daarnaast een vislijn voor het penvissen niet te dun, een 0,37 mm dikke draad is een goede keus.

Een goede dobber is de basis van het penvissen!

Bij het penvissen op karper is de keuze van een dobber belangrijk. Je hebt daarin verschillende modellen. Veel hangt af van de waterdiepte die je bevist, maar ook of er stroming of golfslag is. Met een zogenaamde schuifdobber kun je grotere dieptes bevissen dan de hengellengte. Immer bij dit systeem schuift een dobber over de lijn en wordt middels een stuitje gestopt op de juiste waterdiepte. Bij wateren tot 2 a 2,5 meter diep kun je penvissen met een vaste dobber die je vastzet op de gewenste diepte.

je kunt ook prima vissen met een boilie als haakaas aan de hair
Je kunt ook prima penvissen met een boilie als haakaas aan de hair!

Uitloden van je karper dobber bij het penvissen, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om je dobber uit te loden voor het penvissen op karper. Je kunt vissen met een liggende haak, maar ook met een staande haak. Daarbij kun je ook nog vissen op halve waterdiepte wat natuurlijk ook gebeurt met een staande haak. Met de liggende haak vis je met het laatste loodje gezien vanaf de dobber op de bodem. Het stuk lijn tussen haak en knijploodje ligt dan op de bodem. Dit systeem is uitermate geschikt voor het vissen in stromend water, of wanneer er trek staat. Daarnaast is het vissen met een liggende haak heel goed inzetbaar wanneer je met de pen wat verder uit de overkant wilt vissen. Dit omdat de montage dan enigszins vast ligt en niet zo snel van zijn plek afdrijft.

Penvissen op karper hoe moet je een dobber uitloden
Penvissen op karper hoe moet je een dobber uitloden

Met een staande haak vis je het hele systeem verticaal. Het enigste wat de bodem raakt is de karperhaak! Dit systeem is bijzonder gevoelig en zal ook de meest voorzichtige aanbeet weergeven. Immers bij het beroeren van het haakaas zal de pen indicatie geven en zo laten zien wat de karper doet. Het mag duidelijk zijn dat het vissen met een staande haak het beste tot zijn recht komt bij het vissen onder de hengeltop. Eventueel kun je met dit systeem ook nog een stuk boven de bodem vissen. Op deze manier kun je ook de karpers vangen die niet op de bodem azen.

Loodzetting voor het vissen met de pen op karper

Naast de manier hoe je het haakaas aanbiedt kun je ook met de loodzetting de gevoeligheid van het penvissen bepalen. Een erg goede loodzetting waarbij je een bijzonder gevoelige beetregistratie krijgt, is het zogenaamd zinkend uitloden van je karper dobber. Bij deze manier van uitloden zal de dobber heel langzaam zinken op het gewicht van het laatste loodje of op het haakaas. Het ligt er maar net aan waarop de dobber zinkt. Bij een aanbeet zal de dobber vrijwel altijd eerst omhoogkomen ten teken dat het loodje van de grond wordt gelicht en het haakaas is opgepakt.

Wat gebeurt er wanneer een karper het aas oppakt bij het penvissen?
Wat gebeurt er wanneer een karper het aas oppakt bij het penvissen?

Naast bovenstaande loodzetting kun je de dobber ook zo uitloden dat het puntje van de pen net boven water staat. Bij een aanbeet zal de karper dobber vrijwel altijd naar onderen worden getrokken. Maar het kan ook zijn dat deze naar boven komt. Dit noemen ze een opsteker. Bij een opsteker kun je de haak zetten wanneer de dobber plat op het wateroppervlak komt te liggen. Let wel de loodverdeling is dan voor het grootste deel op ongeveer 30 cm van de haak. Daarnaast kun je nog het grootste deel van het lood onder de dobber zetten. Met dit systeem krijg je nooit geen opsteker maar zet je de haak wanneer de dobber onder gaat of van de stek af loopt.

Welke karper haak is het beste voor het vissen met de pen?

De beste karperhaak voor het penvissen op karper hangt af van het aas wat je gebruikt. Vis je met groot aas zoals deegballen, of aardappel dan is een grote karperhaak op zijn plek. Ik gebruik daarvoor een maat 4 Bow haak. Deze vishaak met rechte punt prikt zeer goed. Vis je daarentegen met klein aas dan is het raadzaam om een hair te gebruiken. Als haak kies ik dan voor een maatje 8 bow haak.

bow karperhaak black edition maat 4
Wanneer je op zoek bent naar een echt sterke karperhaak voor obstakelrijke wateren dan heb je die nu gevonden!

Bij het zetten van de haak kun je het beste in tegengestelde richting aanslaan! Op deze manier trek je de karperhaak als het ware in de bek in plaats van uit de bek. Het juiste moment van aanslaan is soms wat lastig. Het een en ander heeft te maken met de loodzetting zoals hierboven beschreven. Maar als regel kun je het beste aanhouden dat de karper dobber eerst goed moet weglopen. Het kan namelijk best zo zijn dat een karper tijdens het azen tegen de lijn aan komt en zo de pen wat naar onderen drukt. Dit kan daardoor lijken op een aanbeet, maar wanneer je aanslaat sla je een gat in de lucht en de karper zal wegschrikken van de stek.

Wat heb je nog meer nodig voor het penvissen?

Het mooie aan penvissen op karper is dat je me betrekkelijk weinig visspullen uit de voeten kunt. Een kleine rugzak met wat eten en drinken. Verder een emmertje met wat aas en voer Daarnaast ben je een schepnet, hengel en onthakingsmat nodig. Je kunt de emmer gebruiken als zitplek, maar een stoeltje maakt het toch wel een stuk comfortabeler. Alvast heel veel visplezier en hopelijk heb je wat aan dit schrijven!