Verbeter de inhaking van je rig en vang meer karpers!

Inhaking verbeteren van je karper rig?

De inhaking van je rig kun je aanzienlijk verbeteren door het gebruik van een line aligner. Maar er zijn nog een aantal manieren om een zo goed mogelijk inhaking en houvast te bewerkstelligen. De soort karperhaak en de vorm van de line aligners die je gebruikt zijn alles bepalend voor een verbeterde inhaking.

Als je haar maar goed zit! Lees dit artikel over hoe je de inhaking kunt verbeteren van je karper rigs!
Als je haar (haak) maar goed zit! Lees dit artikel over hoe je de inhaking kunt verbeteren van je karper rigs!

Want wanneer je haak goed inhaakt zal je ten eerste meer beet krijgen, ten tweede minder karpers lossen! In dit artikel alles of hij jij als karpervisser de inhaking van je rig kunt verbeteren!

Alleen karpers die je vangt kun je fotograferen!
Alleen karpers die je vangt kun je fotograferen!

Inhaking verbeteren van je karper rig!

Wat kun je doen om de inhaking te verbeteren?

Wat gebeurt er tijdens de dril?

Zwaar lood geeft een verbeterde inhaking

De scherpte van de karperhaak zorgt voor een betere inhaking

No escape concept, inhaking verbeteren door het loodsysteem

Kantelen van de haak, hoe verbeter je de inhaking

Recht in de onderlip of toch niet?

Wat is de beste plek in de bek van de karper voor de inhaking?

Kant en klare line aligners en karperhaken welk model geeft de beste inhaking?

Kort versus langstelige haken hoe de inhaking verbeteren?

Invloed van het haakaas op de inhaking

Sturen van de haak naar de onderlip middels een gewichtje op de onderlijn

Tot slot

Wat kun je doen om de inhaking te verbeteren?

Dit is een veel gestelde vraag waar menig karpervisser niet altijd een goed antwoord op heeft. Echter naast aanpassingen in je onderlijnmontage kun je ook denken aan de manier van voeren. Of hoe je de stek bevist. Immers dit kan van invloed zijn op de mate van vertrouwen waarop de vissen azen. En wat te denken van karpers met zachte bekken, of karpers met hele harde bekken? Vis je tussen wier en obstakels waardoor er al snel veel druk op de haak komt te staan.

Dril je vanuit een boot of vanaf de kant? Wat betekent een andere hoek tussen visser en karper en dus een andere druk op de haak. Hoe dril je de vissen af? Met andere woorden wat is de stand van de hengel ten opzichte van de lijn? En zo kan ik nog wel even doorgaan met betrekking tot de inhaking verbeteren van je rigs. Met andere woorden, er zijn veel factoren die bepalen of je een karper ook daadwerkelijk in je net krijgt. Om niet te veel uit te wijden wil ik me vooral beperken tot welke rig-technische aanpassingen je kunt doorvoeren om zo het inhaking kunt verbeteren, of houvast van de haak in de bek van de karper te verbeteren. Want daar begint het mee!

Het houvast van je haak heeft ook te maken met hoe je een vis afdrilt!
Het houvast van je haak heeft ook te maken met hoe je een vis afdrilt!

Wat gebeurt er tijdens de dril? En wat heeft dit voor invloed op de inhaking verbeteren?

Om toch wat meer inzicht te krijgen over hoe de inhaking te verbeteren. Is het goed om even te kijken wat er nu precies gebeurt van het moment dat de karper zicht haakt en de eigenlijke dril begint. Duidelijk mag zijn dat een karperhaak alleen kan prikken wanneer de vis zich verplaatst. Immers bij het zelfhaaksysteem strekt de onderlijn zich door de verplaatsing van de vis ten opzichte van het lood. De haak glijdt door de bek totdat deze houvast vindt. Daar het loodgewicht altijd onder de vis ligt zal de inhaking eigenlijk altijd in de onderlip plaatsvinden. Na de inhaking volgt de dril. Daardoor zal de stand van de onderlijn ten opzichte van de bek veranderen. Dit laatste is een belangrijk gegeven.

De inhaking verbeteren begint al bij de dril..
Bij het inhaken heb je een kracht die vanaf het lood naar de bek gaat. Deze kracht komt dus van onderen ten opzichte van de karperbek.
Bedenkt dat de inhaking van de haak tijdens de dril verandert en niet verbeterd
Tijdens de dril zal deze kracht op de haak veranderen naar een naar boven gerichte kracht. Hierdoor wordt de haak er als het ware weer uitgewerkt. Het mag duidelijk zijn dat des te beter en dieper de haak bij de eerste prik kan indringen des te beter blijft deze zitten!

Dit betekent dat de eerst naar onderen gerichte kracht vanaf het lood verandert naar een naar boven gerichte kracht vanaf de hengel. Immers de lijn wijst nu naar het oppervlak en niet meer naar de bodem. Het mag duidelijk zijn dat dit het houvast van de haak negatief beïnvloed. Want door de naar boven gerichte kracht tijdens de dril wil je de haak als het ware weer uit de bek werken. Het is dus zeker zaak om dit in je achterhoofd te houden wanneer je zwaarder moet drillen. Vandaar dat ik bij het obstakelvissen de hengel laag hou. Op deze manier maak je de hoek kleiner en kun je ook nog eens meer kracht uitoefenen op de karper!

Zwaar lood geeft een verbeterde inhaking

Dit geldt zeker voor het karpervissen! Vandaar dat steeds meer vissers wat zwaarder lood gebruiken. Hierdoor is de kans groter dat tijdens de aanbeet de haak volledig zal indringen. Waardoor het houvast tijdens de dril aanmerkelijk beter zal zijn. Hiermee wil ik zeggen dat het goed is dat je de run even op gang laat komen. Immers de van onderen gerichte kracht zal nu groter worden waardoor de haak volledig kan indringen. Om nog even een open deur in te trappen. Dit betekent dat je niet moet aanslaan bij een run. Je kunt veel beter rustig de hengel oppakken en vervolgens de druk op de karper verhogen.

De scherpte van de karperhaak zorgt voor een betere inhaking

Het mag duidelijk zijn dat een vlijmscherpe karperhaak en een kleine weerhaak het indringen van de haak aanzienlijk vereenvoudigd. Immers des te minder weerstand ervoor nodig is, des te dieper de haak zal indringen onder dezelfde druk. Waarom dit zo belangrijk is? Een haak die 1cm diep in het vlees zit is moeilijker uit de bek te spugen dan eentje die maar voor de helft erin zit! Het is maar dat je het weet, want ik zie nog te veel karpervissers die hier concessies in doen.

Om nog even terug te gaan naar de weerstand die nodig is om de haak te laten penetreren. Het type lood en de soort bodem als mede het gebruikte loodsysteem is van invloed op hoe direct het volle gewicht wordt overgedragen naar de punt van de haak. Veel mensen denken dat een wartellood nooit het volle gewicht zal overbrengen bij de eerste prik. Immers er zit behoorlijk wat speling tussen het lood en de onderlijn zeker wanneer de bodem hard is. Toch is dit bij gebruik op een zachte bodem niet het geval. Immers wanneer het lood in de bovenste sediment laag verdwijnt zal de prik zeer direct worden overgebracht. En wat te denken van de weerstand van het slib? Deze extra weerstand drukt de haak nog dieper in het vlees! Het is dus verstandig om goed na te denken over welk loodsysteem je inzet onder de gegeven omstandigheden!

Hoe scherp vis jij? Verbeter je inhaking en vang aanzienlijk meer karpers!
Hoe scherp vis jij? Klik hier voor onze vlijmscherpe karperhaken!

No escape concept, inhaking verbeteren door het loodsysteem

Een andere vraag die je jezelf moet stellen is de volgende. Wat gebeurt er nadat de run op gang komt? Immers na de eerste prik kan het loodgewicht ook sterk in ons nadeel werken. Dit betekent dat tijdens het kopschudden de karper het lood kan gebruiken om de haak te lossen. (Dit is zeker het geval bij korte onderlijnen) Om dit te voorkomen zorg ik ervoor dat na de eerste prik de wartel van de rig loskomt uit het loodsysteem.

Omdat de afstand bij dit systeem tussen vis en lood steeds groter wordt, fungeert de lijn als een schokdemper. Daardoor kan het loodgewicht niet meer gebruikt worden om de haak uit de bek te schudden. Het 2de grote voordeel van het no escape lead clip systeem is dat tijdens de dril het loodgewicht dusdanig ver van de haak zit dat de lijn laag wordt gehouden. Daardoor blijft de druk op de haak hetzelfde en voorkom je een losser!

Bij het no escape concept komt de wartel los uit de lead clip waardoor de karper niet middels het kopschudden de haak kan lossen!
Bij het no escape concept komt de wartel los uit de lead clip waardoor de karper niet middels het kopschudden de haak kan lossen!

Kantelen van de haak, hoe verbeter je de inhaking

Tot zover de invloed van het loodsysteem, we gaan verder met het kantelen van de haak! Het was Jim Gibbinson die als eerste de line aligner beschreef in de media. Hij gebruikte daarvoor een stukje tube over het oog van de haak. Om het kanteleffect te krijgen drukte hij middels een naald het onderlijnmateriaal door de zijkant van de tube. Let wel op dat het vertrekpunt van de lijn naar de haakpunt gericht is. Hierdoor maakt de lijn een hoek ten opzichte van de haak. Wat betekent dat het niet meer mogelijk is voor de haak om zonder te prikken tussen de karperlippen door te glijden.

Bij de originele line aligner verlaat de onderlijn de tube via de zijkant waarbij de onderlijn wijst naar de punt van de haak. Met de kant en klare line aligner wordt dit principe nagebootst.
Bij de originele line aligner verlaat de onderlijn de tube via de zijkant waarbij de onderlijn wijst naar de punt van de haak. Met de kant en klare line aligner wordt dit principe nagebootst. Klik hier om onze line aligners of line adaptors te bestellen.

Dit kanteleffect van de haak is een zeer belangrijke eigenschap die je eigenlijk in iedere karperonderlijn moet inbouwen. Om dit zelf te bewerkstelligen kun je gebruik maken van kant en klare line aligners. Maar je kunt natuurlijk ook een stukje shrink tube gebruiken. Echter hoe moet een line aligner eruitzien en welke line aligners gebruik je voor welke haak? En wat is nu de beste plek voor de haak om te prikken?

Inhaking verbeteren van je kaper rigs? Lees dan dit artikel
Recht in de onderlip, of is dat niet altijd noodzakelijk?

Recht in de onderlip of toch niet?

De meeste karpervissers willen graag dat de haak in de onderlip prikt. En dan het liefste recht in de onderlip. Zoals hierboven al beschreven, zou het beter zijn dat de haak in de bovenlip prikt. Immers dan zou tijdens de dril de haak veel beter op zijn plek blijven zitten dan wanneer deze in de onderlip zit. Persoonlijk hou ik ervan dat de haak achter de harde liprand indringen. En dat mag best in de zijkant van de bek zijn. Je kunt je onderlijnen wel zo fine tunen dat een haak nagenoeg altijd recht in de onderlip prikt hoor. Maar wanneer de haak dan niet volledig is gevuld loop je kans dat deze tijdens de dril weer loskomt. Dus wanneer je normaal drilt is het niet nodig om te gaan voor een haakpositie welke recht in de onderlip zit.

Voor mij is het prima wanneer de haak achter de harde liprand prikt, dit hoeft niet recht in de onderlip te zijn!
Voor mij is het prima wanneer de haak achter de harde liprand prikt, dit hoeft niet recht in de onderlip te zijn!

Wat is de beste plek in de bek van de karper voor de inhaking?

Aan de andere kant wil ik te allen tijde vermijden dat de haak te diep in de bek gaat draaien. Hier is het vlees op de meeste plekken te zacht. Waardoor je grote kans loopt dat de haak gaat snijden en loskomt tijdens de dril. Vooral langstelige haken met rechte punten willen snel prikken. Je kunt dit voorkomen door de haakpunt iets af te schermen met de soort line aligner die je gebruikt.

Iedere haakmodel vraagt wat dat aangaat om een andere soort line aligner. Het principe is eenvoudig: Het kantelen van de haak en dus hoe diep in de bek de haak zal penetreren, is afhankelijk van het punt waar de onderlijn uit de line aligner komt. Want daarmee bepaal je de afstand tussen haakpunt en vertrekpunt onderlijnmateriaal. En dus het moment wanneer de haak gaat draaien en penetreren.

Welke line aligner voor welke karperhaak?
Welke line aligner voor welke karperhaak?

Kant en klare line aligners en karperhaken welk model geeft de beste inhaking?

Door de bank genomen heb je 3 verschillende modellen line aligners. Bovenin zie je de originele line aligner. Hierbij verlaat het onderlijnmateriaal middels een kleine opening in de zijkant de line aligner. Het grote voordeel is dat de lijn onder een hoek komt te staan. Daardoor wordt het kanteleffect versterkt. Ideaal om te gebruiken voor kortstelige klauwhaken.

Middenin zie je een kicker. Een kicker past perfect op een bow haak. Doordat de steel is verlengd zal de haak mooi achter de harde liprand prikken.

Onder zie je de longshank haak met een line adaptor. Door de korte knik in de adaptor kan de haak niet meer diep in de bek prikken, maar pas draaien voor in de bek. Je ziet dat de ruimte tussen uiteinde line aligner en haakpunt bij alle combinaties gelijk is. Hierdoor zal elke haak even diep in de bek gaan draaien en inhaken.

Kort versus langstelige haken hoe de inhaking verbeteren?

Bij kortstelige haken is het goed om de steel van de haak te verlengen en een langere line aligner te gebruiken. Hierdoor voorkom je dat de haak te nipt in de liprand prikt en er te weinig vlees voor de haak staat om zich goed te kunnen vullen. Het grote voordeel van het verlengen van de haaksteel is dat je veel minder hefboom krijgt. Immers langstelige haken zullen nooit meegeven tijdens de dril en altijd last hebben van een zekere mate van hefboomeffect. Dit in tegenstelling tot het flexibele rubber van een line aligner op een kortstelige haak.

De line aligner is het ideale hulpstuk om de inhaking te verbeteren van elke karper rig!
Het gebruikte materiaal moet de juiste stijfheid combineren met een grote mate van resetvermogen naar zijn originele vorm. Daarnaast mogen ze geen repulsieve stoffen bevatten die karpers kunnen waarnemen!

Dit gezegd te hebben zal ik persoonlijk ook nooit geen gebruik maken van haken met een naar binnenstaand haakoog. Veel beter is om middels krimpkous, of een kant en klare line aligner het draai effect te bewerkstelligen. Immers het semi stijve rubber geeft mee tijdens de dril waardoor je veel minder lossers krijgt. Het rubber waar de line aligners van gemaakt zijn moet een zekere mate van stijfheid bezitten. Te zacht en de haak wordt niet voldoende gestuurd naar de onderlip. Te hard en de haak gaat veel meer werken in de bek van de vis. Daarbij vind ik het belangrijk dat het rubber voldoende resetvermogen heeft. Immers na inworp of na een dril moet de line aligner of kicker terug keren naar zijn originele vorm.

Karpers op betaalwateren weten precies hoe ze moeten omgaan met de eerste prik! Wil je echt zo goed mogelijk vissen? Gebruik dan vlijmscherpe haken en fine tune je inhaking!
Karpers op betaalwateren weten precies hoe ze moeten omgaan met de eerste prik! Wil je echt zo goed mogelijk vissen? Gebruik dan vlijmscherpe haken en fine tune je inhaking!

Invloed van het haakaas op de inhaking verbeteren

Hier heb ik al eens een volledig artikel over geschreven. Mocht je dit artikel hebben gemist dan kun je deze nalezen op onze website. Enfin het haakaas heeft enorme invloed op de inhaking van de haak. Vooral zinkend haakaas kan eenvoudig de inhaking maskeren. Daarom is het zaak om bij gebruik van een normale boilie voldoende ruimte te laten tussen haak en haakaas. Voor wafters en pop-ups kan de haak veel dichter op het aas bevestigd worden. Om het een en ander te verduidelijken heb ik een foto gemaakt van 3 dezelfde montages. Het enige wat verschilt is het vertrekpunt van de hair op de steel van de haak.

inhaking verbeteren van je karper rigs? Check dan dit artikel!
Het maakt wel degelijk uit welk haakaas je gebruikt en hoe je hiermee de inhaking kunt verbeteren!

Uitleg haakaas

Bovenin zie je dat de hair gelijk onder de kicker de steel van de haak verlaat. Dit systeem is zeer goed inzetbaar wanneer je gebruik maakt van wafters of snowman presentaties. Immers bij gebruik van zinkend haakaas zal het haakaas ten eerste te dicht op de haak zitten. En zo de inhaking belemmeren. En ten tweede de haakpunt niet voldoende sturen om naar de onderlip te draaien.

In het midden zie je een montage met een iets langere hair en een rig ring. Het vertrekpunt van de hair is hierdoor heel flexibel. Wat betekent dat de haak veel bewegingsvrijheid heeft om te kunnen inhaking. Al met al zal een montage met een rig ring vooral goed tot zijn recht komen bij gebruik van wafters of snowman presentaties. Maar kan ook prima ingezet worden met bodem aas hoor!

Als laatste zie je een lange hair waarbij het vertrekpunt vrij laag ligt op de steel van de haak. De montage is semi vast middels een stukje sinking rig tube. Hierdoor kun je met het gewicht van een zinkende boilie de punt van de haak perfect naar de onderlip sturen! Let erop dat je tenminste 1,5cm tussen haak en haakaas laat zodat de inhaking niet wordt gemaskeerd. 

met een stukje tungsten putty kun je eenvoudig de inhaking verbeteren!
Het sturen van de haak middels een shot on the hook of in dit geval een stukje tungsten putty!  

Inhaking verbeteren middels een gewichtje op de onderlijn

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om de haak te sturen naar de onderlip. Een veel gebruikte manier is een zogenaamde shot on the hook. Eerlijk gezegd maak ik daar zelden gebruik van. In de meeste gevallen zitten deze ‘kant en klare haakpunt verzwaarders’ de inhaking in de weg. Veel beter is het om een stukje tungsten putty te gebruiken dat je eenvoudig net in de haakbocht bevestigd.

Wil jij meer karpers vangen? Check dan dit artikel over het de inhaking verbeteren van je karper rigs!
Door kleine sinkers te monteren op ongeveer 5 cm vanaf de haak op de onderlijn valt de haakpunt gelijk met de punt in de onderlip!

Ik heb wat dat aangaat een veel betere oplossing om de haak snel naar de onderlip te sturen. Dit doe je door op ongeveer 5 cm vanaf de haak een kleine verzwaring van ongeveer 1 a 1,5 gram aan te brengen. Deze zogenaamde sinkers sturen de haak op een dusdanige manier dat deze gelijk in de juiste prik positie komt te staan. Immers door het aanzuigen komt het haakaas van de bodem en valt de punt van de haak naar de onderlip. Dit kun je zelf heel eenvoudig testen door het haakaas op te pakken en kijken hoe de haak reageert. Eventueel kun je dit bijsturen door het vertrekpunt van de hair aan te passen.

Tot slot inhaking verbeteren van je karper rigs!

Het is als met al toch nog een lang artikel geworden. Niet dat we alles zeer uitvoerig konden uiteenzetten, maar wel de belangrijkste punten. Het idee is dat je weet wat er gebeurt tijdens de dril. Maar ook wat de invloed is van het loodsysteem, de manier van drillen, de scherpte van de haak op het houvast van de haak in de bek van de vis. En natuurlijk wat je zelf kunt doen om de inhaking te fine tunen.

Allereerst is er het kantelen van de haak middels een line aligner, of kicker voordat deze de bek verlaat. Vervolgens bespreken we de invloed van het vertrekpunt van de hair en het haakaas op het indraaien van de haak. En als laatst laat ik je zien dat je, door het verzwaren van de onderlijn en/of haakpunt de haak nog wat sterker kunt sturen naar de onderlip. Ik hoop dat je met deze informatie het losschieten van de vis tot het minimum kunt beperken!