Kroeskarper

De kroeskarper: een unieke sportvis!

Kroeskarper wordt maar zelden specifiek belaagd door ons vissers. Alhoewel het een kleine karper soort is, heeft de kroeskarper geen bekdraden zoals de gewone karper! De kroeskarper, ook wel steenkarper genoemd heeft deze naam te danken aan zijn hoge rug en gedrongen vorm. Daarbij kan deze vis de meest extreme omstandigheden overleven. Een kroeskarper is tevens een inheemse vissoort die helaas steeds minder  voorkomt in Nederland

Eigenlijk is de kroeskarper een hele bijzondere vis. Vaak zijn ze donker van kleur met een roodachtige gloed. Meer naar de buik toe zijn ze lichter maar behouden ze hun mooie warme kleur. Samen met de afgeronde vinnen en de bolle rugvin maakt deze karperachtige tot een van de mooiste zoetwatervissen van Nederland.

De kroeskarper is een kleine maar erg leuke sportvis
De kroeskarper is een kleine, maar erg leuke sportvis. Let op de bolle rugvin deze is heel herkenbaar voor de kroeskarper.

Kroeskarper, of giebel wat is het verschil?

De kroeskarper en giebel worden vaak verward. De giebel is trouwens de voorouder van onze goudvis. Het verschil tussen beide vissoorten is tijdens de eerste aanblik misschien klein. Echter de giebel heeft een duidelijk holle rugvin en maar 27 tot 32 schubben op de zijlijn. Eigenlijk is de giebel een uitheemse vissoort die hier niet thuis hoort. Toch kunnen beide vissoorten ook kruisen, net als trouwens een kroeskarper met een gewone karper. Deze laatste genoemde hybride heten dan kruiskarpers en worden wel uitgezet ten behoeve van de sportvisserij.

Naast de bolle rug vin van de kroeskarper kan deze karperachtige ook veel groter worden dan een giebel. Er zijn exemplaren bekend tussen de 50 en 60cm. Waarbij een giebel maximaal 40 tot 45 cm lang kan worden. Daarnaast heeft een kroezer tussen de 33 tot 36 schubben op zijn zijlijn. Naast bovenstaande is er ook wel kleurverschil. Een giebel is veelal zilverachtig van kleur en een kroeskarper neigt meer naar een warme goudachtige donkere kleur. Een andere opvallend kenmerk van jonge kroeskarpers is de opvallende vlek op de staartwortel. Deze ontbreekt bij de giebel.

De giebel lijkt heel veel op de kroeskarper.
De giebel lijkt heel veel op de kroeskarper. Echter de giebel heeft minder schubben op de zijlijn en heeft een holle rugvin ipv een bolle rugvin zoals de kroeskarper.

Wat is de beste visplek om een kroeskarper te vangen?

Kroeskarpers komen eigenlijk overal wel voor. Echter de voorkeur gaat uit naar wateren met veel plantengroei. Het liefste stilstaand water, niet te diep zoals sloten plassen en meren. Vooral wateren waar andere vissoorten niet kunnen overleven zijn ideaal voor deze vis. Ik ken zo een aantal wateren die in de zomermaanden volledig zijn bedekt met kroos en waar verder geen andere vissen in voorkomen. Het zijn net deze wateren waar heel veel kroeskarpers rondzwemmen. Dit betekent dat ze kunnen overleven in vrijwel zuurstoflooswater met een hele hoge zuurgraad. Ik heb zelfs wel eens gehoord dat ze kunnen overleven in wateren die voor een korte tijd droogvallen. Dus een steenkarper is letter een heel taaie, geharde karper soort!

Wil je meer weten over de verschillende karpers die er zijn, klik dan eens op het artikel: Karper soorten welke zijn er allemaal?

Kruiskarpers zijn een hybride soort die gekruist is tussen de gewone karper en de kroeskarper
Kruiskarpers zijn een hybride soort die gekruist is tussen de gewone karper en de kroeskarper

Wat eet een kroeskarper?

De kroeskarper is een omnivoor, net als de normale karper. Een kroezer verschilt amper van de normale karper wanneer het om hun voedselvoorkeuren gaat. Muggenlarven, kleine kreeftachtigen zoals watervlooien, vlokkreeften en pissebedden vormen samen met larven en slakjes een ware lekkernij voor deze karperachtige. Ze zoeken dit dierlijk voedsel voornamelijk in de bodem of tussen planten.

Het beste aas om deze karperachtige te vangen!

Mocht je op kroeskarper willen vissen dan is het raadzaam om voornamelijk dierlijk voedsel te gebruiken. Maden en wormen zijn wat dat aangaat zeker favoriet karperaas! Daarnaast kun je ze ook wel vangen met zoete mais uit blik. Waarbij een dag op voorhand voeren sterk in je voordeel gaat werken. Ook kan ik aanraden om geknipte wormen door je voer te mengen net als een handje met maden. Als voer is het gebruik van kleine karper pellets een goede keus. Deze week ik dan een dag op voorhand voor zodat ze een zacht karakter krijgen.

kroeskarpers zijn hele mooie vaak goudgekleurde karperachtigen
kroeskarpers zijn hele mooie vaak goudgekleurde karperachtigen

Hoe kun je het beste een kroeskarper vangen?

Voor het vangen van een kroeskarper is aaskeuze belangrijk! De mooiste en tevens ook een van de beste technieken om deze karperachtige te vangen is met de penhengel. Met de penhengel kun je prima maden en wormen als haakaas gebruiken. Daarbij bijten steenkarpers heel voorzichtig en kun je met de pen zelf de haak zetten. Je kunt zelfs vissen zonder werphengel. Immers omdat kroeskarpers niet zo groot en sterk worden als een normale karper kun je ze ook prima vangen met de vaste hengel. Het is een subtiele manier van karpervissen waarmee je met klein aas en kleine haken probeert de vis te verleiden.

Om de karpers te lokken is het gebruik van karper pellets en fijn lokvoer zoals onze zig mix een echte aanraden. Zelf gooi ik er graag nog wat maden of geknipte wormen doorheen. Let wel dat je niet teveel voert deze karperachtige is snel verzadigd. Wil je het voer nog wat extra attractie mee geven dan is het raadzaam om onze activator te gebruiken! Voeg tussen de 30 tot 50ml per kilo gram lokvoer toe voor het beste resultaat.

Ook de zeelt vind je op dezelfde wateren als waar je de kroeskarper mag verwachten
Ook de zeelt vind je op dezelfde wateren als waar je de kroeskarper mag verwachten

Welke hengel is geschikt?

Zelf gebruik ik graag een matchhengel. Deze hengels zijn wat langer en speciaal bedoelt om te vissen met een dobber. Het grote voordeel is dat wanneer je een gewone karper, of grote zeelt haakt je deze vissen ook zonder problemen kunt vangen. Dit in tegenstelling tot het gebruik van een vaste stok. Kroeskarpers zijn vaak niet heel groot, maar wel sterk en super wendbaar. Ze geven dus veel sport aan de hengel! Hopelijk kun je met dit artikel een mooie kroeskarper vangen!

Wil jij karpervissen leren?