Graskarper

Graskarper vangen? Dit zijn de beste karper tips!

Een graskarper eet zoals de naam al suggereert vrijwel uitsluitend waterplanten. Je kunt de graskarper herkennen aan zijn torpedovormig lichaam en korte rugvin. Tevens hebben ze een hele harde snavelachtige bek. Hiermee kunnen gemakkelijk plantendelen plukken uit wiervelden en zelfs van de oeverzone! Alhoewel het een karperachtige is lijkt hij met betrekking tot zijn uiterlijk niet op de gewone karper. Ze kunnen daarentegen wel langer worden en ongeveer net zo zwaar! De graskarper toont wel zeer sterke vergelijkingen met de Zwarte karper en de kopvoorn.

Graskarpers kunnen heel groot worden
Graskarpers kunnen heel groot worden!

De grootste Graskarper die is gevangen was ruim 40kg zwaar en ongeveer 130cm lang. Maar het kan best zo zijn dat er nog grotere graskarpers zwemmen hoor, want ze zijn namelijk heel lastig te vangen. Ik ken een paar wateren waar hele grote vissen zwemmen maar die nog nooit zijn gevangen. Sommige van deze graskarpers gaan naar de 150cm in lengte, dus reken maar uit hoe zwaar deze vissen kunnen zijn!

Inhoudsopgave

Graskarper vangen? Dit zijn de beste karper tips! 1

Een graskarper is een Aziatische karper soort 1

Wat eet een graskarper?. 1

Welk aas voor graskarper 1

Hoeveel eet een graskarper?. 2

Wat zijn de beste rigs om graskarper te vangen?. 2

Welke haak is het meest geschikt?. 2

 

Een graskarper is een Aziatische karper soort

Graskarper valt net als de grootkop en zilverkarper onder de Aziatische karper soorten. Dit betekent dat deze zoetwatervis een uitheemse karper soort is. De Latijnse naam is: Ctenopharyngodon Idella ze vallen onder de Cyprinidea familie net als onze gewone karper. In tegenstelling tot de gewone karper kunnen ze zich niet voortplanten in ons land. En dat is denk ik maar goed ook, gezien de vele waterplanten die voorkomen in onze viswateren.

Dit is tevens de reden waarom ze hier in Nederland zijn uitgezet door de waterschappen. Strikt genomen mogen ze niet worden uitgezet in natuurgebieden of in stromend water. Toch zwemmen op vrijwel alle openbare wateren nu graskarpers. Wat betekent dat deze karper soort makkelijk migreert van het ene naar het andere water.

Ilonca vist graag met de pen op graskarper
Ilonca vist graag met de pen op graskarper  

Wat eet een graskarper?

Zoals gezegd een graskarper is een herbivoor en eet daarom vrijwel uitsluitend plantaardig materiaal. Je kunt dan denken aan kroos, draadalg maar ook waterpest, hoornblad en jonge rietscheuten. Toch denk ik dat een graskarper ook dierlijk eten tot zich neemt. Zeker in wateren waar minder plantaardig materiaal voor handen is. Ik vermoed dat ze ook mosselen eten. Dit omdat vrijwel alle Aziatische karpers dat doen en er in waterplanten vaak kleine mosselen verstopt zitten.

Daarnaast kun je en graskarper ook prima vangen op boilies met daarin bijvoorbeeld vismeel verwerkt. Met andere woorden een graskarper is niet vies van wat dierlijk eiwit. Kan ook bijna niet anders want bij het eten van waterplanten komen er ook grote hoeveelheden slakjes en andere organismen mee naar binnen! Daarom denk ik dat ze ook af en toe mosselen eten!

Blikmais
Blikmais is zeker een goed aas om te gebruiken voor graskarpers vangen.

Welk aas voor graskarper

Een van de beste aassoorten voor het vangen van een graskarper is zoete mais uit blik! Daarnaast kun je ze prima vangen met een broodkorst of allerlei zaden en granen. Vooral tijgernoten en tarwe valt in de smaak! Opvallend is dat deze karper soort heel veel eten kan verwerken. Ook wel logisch ze hebben een 7 keer langere spijsverteringsstelsel dan de gewone karper. Dus daar kan aardig wat in! Daarbij bevatten planten veel vezels en weinig calorieën, waarbij je ook nog in je achterhoofd moet houden dat ze lastig te verteerbaar zijn.

Omdat ze geen uitstulpbare bek hebben zoals de gewone karper is het vissen met pop-ups zeker aan te raden. Vooral zoete smaken doen het goed zoals onze SE4 boilies. Vis ook niet te diep. Graskarpers houden ervan om dicht in de oeverzone hun voedsel te zoeken. Zelf gebruik ik graag mais ter ondersteuning. Niet alleen is het visuele effect erg aantrekkelijk, maar de vissen kunnen dit aas ook heel makkelijk verwerken. Hierdoor komen ze heel snel in een vreetbui en pakken ze alles wat voor de bek komt.

Wil jij karpervissen leren?

Hoeveel eet een graskarper?

Een graskarper kan bij watertemperaturen tussen de 20 en 30 graden tot ruim twee keer zijn eigen gewicht aan waterplanten eten! Een graskarper heeft net als een gewone karper keeltanden. Ze zijn enkel anders van vorm. Met deze hoornige keel, of slokdarmtanden kan deze planteneter ook harde plantenstengels verwerken. Of er delen afschrapen. Wil je echt grote graskarpers vangen wees dan niet te bang om flink te voeren! Deze vissen komen vrijwel altijd als school over de voerstek en vreten vervolgens in een mum van tijd al het voer weg!

Welke karper soorten zijn er nog meer?

Wat zijn de beste rigs om graskarper te vangen?

Deze vissoort is bijzonder schuw! Vaak krijg je bij een aanbeet niet veel meer indicatie dan een paar piepen, of een terugzakker. Een graskarper zoekt wat dat aangaat vrijwel altijd de weg van de minste weerstand op. Hierdoor worden heel veel aanbeten vaak niet eens opgemerkt. Dit betekent dat je gerust een zwaar stuk lood kunt gebruiken. Hierdoor zal de karperhaak veel beter kunnen penetreren ook wanneer de vis een zogenaamde terugzakker geeft waarbij de vis op je toe komt zwemmen.

Een graskarper zal na de prik niet gaan kopschudden zoals een normale karper dat doet om de haak uit de bek te werken. Maar deze vis zal eerder proberen de lijn te ontspannen en dan middels het zuigen en blazen de haak er weer uit te werken. Dit maakt dat de rekker rig voor deze karper soort ook buitengewoon effectief is gebleken. Door de constante spanning op de haak kun de vis de haak nu niet meer weg krijgen waardoor deze gaat zwemmen!

Big rich met een hele mooie grassie
Big Rich met een hele mooie grassie!

Naast het statisch karpervissen op graskarper, kun je ook prima met de penhengel deze vis belagen! Je kunt dan de karper opzoeken en het aas vrijwel letterlijk voor de bek leggen. Naast penvissen is het oppervlak vissen ook een bijzonder effectieve manier om deze vis te belagen. Het beste is om een flinke hoeveelheid brood te voeren en dan te wachten totdat de karpers gaan azen in het oppervlak. Vervolgens kun je dan het haakaas presenteren en wachten totdat deze van het oppervlak wordt geslurpt!

Welke haak is het meest geschikt?

De zeer harde snavelachtige bek zorgt ervoor dat een karperhaak vrijwel geen houvast heeft. Daarom is het raadzaam om een echt scherpe vishaak te gebruiken. Het is tevens belangrijk dat de haak past prikt achter de liprand. Rechte haakpunten prikken te diep in de bek en zullen daardoor voor een hoger percentage aan lossers zorgen. Zelf kies ik ervoor om te vissen met onze Claw- of Circle karperhaak. Door de naar binnen staande kromme haakpunt blijft deze type karperhaak veel beter in de bek zitten en voorkom je lossers.

Circle haak geeft veel houvast in de harde snavelachtige graskarper bek
Circle haak geeft veel houvast in de harde snavelachtige graskarper bek

Wat voor mij een hele goede rig is gebleken zijn 2 x soft sweet corn op een KD rig gemaakt met een Circle haak. Doordat de hair bij een KD rig vertrekt vanaf het oog van de haak zal het haakaas bij het blazen en zuigen geen invloed uitoefenen op de inhaking. Het lijkt een hele simpele rig maar vergis je niet deze karper rig is bijzonder effectief wanneer het gaat om graskarpers vangen! Een 1,5grams sinker op ongeveer 6 sm vanaf de haak maakt de inhaking nog wat efficiënter dus doe je voordeel ermee!