Lederkarper

De lederkarper: wat is een lederkarper?

De lederkarper is een zeer zeldzame verschijning! De lederkarper ook wel naaktkarper genoemd is eigenlijk een spiegelkarper, maar dan zonder schubben. Net als de spiegelkarper behoort de lederkarper ook tot de Cyprinidae familie, oftewel karperachtigen. Zoals gezegd, de lederkarper kenmerkt zich door het volledig ontbreken van schubben. Een echter leder heeft dan ook geen enkele schub op het lichaam.

Wat maakt een lederkarper uniek?

Een echte lederkarper is een zoetwatervis die tot de verbeelding van elke karpervisser spreekt. Een echte leder/naakt karper is buitengewoon zeldzaam. Sterker nog de meeste karpervissers hebben nog nooit een echte lederkarper gevangen. De huid van een naakt karper is wat dikker en voorzien van een stevige slijmlaag. Vandaar ook de naam ‘leder’ wat slaat op de leerachtige huid van deze karpersoort. Uiteraard is door het ontbreken van de schubben deze verschijningsvorm wat kwetsbaarder dan een normale schubkarper. Schubben fungeren namelijk als een pantser en geven extra bescherming tegen roofvissen en parasieten.

De herkenbaarheid is natuurlijk heel eenvoudig! Zoals gezegd er mag geen enkele schub aanwezig zijn op het lichaam van de karper. Aangezien een echte leder zeer zeldzaam is worden spiegelkarpers met maar heel weinig schubben ook wel eens aangemerkt als zijnde leder, naaktkarper. Echter correct is het niet.

lederkarper, wat is nu een lederkarper?
Een echte lederkarper is heel zeldzaam en er zijn weinig karpervissers die er eentje in hun handen hebben gehad!

Wat een leder nog meer uniek maakt is dat ze door de bank genomen echt zwaar kunnen worden. Een lederkarper kenmerkt zich vaak met een dikke knik achter de kop en een ronde lichaamsvorm. Ondanks het ontbreken van de beschubbing kan een leder heel oud worden!

Genetica en leeftijd van de naaktkarper

Een lederkarper is zoals gezegd eigenlijk een spiegelkarper. Want daar komen ze, net als een rijenkarper uit voort. Het zijn erg sterke vissen met een groot uithoudingsvermogen. Een lederkarper kan tot wel 50 jaar oud worden. Toch zijn dit uitzonderingen. Vooral gekweekte karpers zijn toch wat verder door gefokt dan de normale schubkarper. Dit betekent dat de originele schubkarpers verre weg het sterkste zijn!

Een spatgave 100% lederkarper hoe mooi is dat?
Een echte lederlederkarper spatgaat en geen enkele schub!

Het idee van een karper met zo weinig mogelijk schubben komt voort uit het idee dat een karper veel wordt gegeten. Immers wanneer een karper geen tot weinig schubben heeft dan wordt het slachten een stuk eenvoudiger. Vooral in Polen en Oost-Duitsland staat de karper op het kerstmenu. In deze landen eten ze geen kalkoen, maar karper.

Wil je meer weten over de verschillende karpers die er zijn, klik dan eens op het artikel: Karper soorten welke zijn er allemaal?

Wat eet de lederkarper?

De lederkarper is een omnivoor, net als de normale karper. Wanneer het om hun voedsel voorkeuren gaat verschilt het eetgedrag niet van de normale karper. Larven, insecten, wormen en schelpdieren zijn maar een paar van de lekkernijen die in het dieet van de naaktkarper te vinden zijn. Slakken en mosselen zijn een delicatesse voor lederkarpers. Ze eten deze in zijn geheel op en vermalen de schelp met hun keeltanden. Deze wordt vervolgens via de kieuwdeksels, of ontlasting naar buiten gebracht. Hiernaast eten ze soms ook waterplanten, algen en zaden. De leder/naaktkarper maakt vooral van hun reuk/smaakvermogen gebruik wanneer ze op zoek naar voedsel zijn.

Veerle met een echte lederkarper
Veerle met een echte lederkarper

Het vangen van een lederkarper is niet anders dan bijvoorbeeld een schubkarper. Wel is het zo dat een leder wat verder is doorgekweekt. Hierdoor heeft deze karpersoort een wat bredere acceptatie van verschillende soorten voedsel. Dit betekent dat ook op het vlak van biotoop vreemd voedsel een lederkarper dit aas sneller zal opnemen en accepteren. Hierdoor kun je ze vaak eenvoudiger vangen op boilies die weinig tot geen dierlijke ingrediënten bevatten. Denk dan aan zoete koolhydraatrijke boilies op basis van granen. Vis je daarentegen met boilies die voor een groot deel vismeel bevatten dan zul je zien dat je veel makkelijker verwilderde schubs gaat vangen!

Ben je goed voorbereid om een lederkarper te vangen?

Voor het vangen van een lederkarper is aaskeuze belangrijk! Ondanks dat een leder een breed voedselspectrum heeft, eten ze niet alles. Goede boilies maken zeker een verschil! Goedkoop is wat dat aangaat veelal duurkoop. Zeker op wateren waar veel wordt gevist zie je dat de keuze in het aangeboden aas de karper zeer kieskeurig maakt. Vandaar raad ik aan om niet te besparen op je karperaas. Immers wanneer een karper het niet in de mond neemt kun je hem nooit vangen.

Richard met een bijna lederkarper.
Veel karpers met een paar schubben worden als leder gemarkeerd maar zijn het niet!

Gelukkig is een karper niet moeilijk te haken! Je kunt vaak met simpele karper rigs met succes vissen. Voor bodemaas raad ik aan om een combi rig te gebruiken. En voor wafters is de bow rig ideaal! Daarnaast zijn opvallende pop ups rig heel goed om nieuwsgierige, opportunistische karpers te vangen. Dit betekent dat vooral spiegel en lederkarpers houden van felle kleuren zoals onze hivisual pop ups. Door het visuele sterke attractie wordt dit haakaas vaak als eerste gepakt. Dus doe je voordeel ermee.

Oude foto van een bijna lederkarper!
Roelof met een oude foto van een bijna lederkarper.

Wat heb je nog meer nodig om te karpervissen?

Uiteraard ben je een goede karperlijn nodig en een geschikte werphengel met dito molen. Daarnaast bepaalt de manier van karpervissen welke spullen je nog meer nodig bent. Echter het statisch karpervissen is heel geschikt om deze vis te vangen. Hiervoor maak je gebruik van het zelfhaaksysteem. Waarbij de karper zich haakt op het gewicht van het lood. Er zijn verschillende soorten loodsystemen. Wil je wat meer informatie over de verschillende loodsystemen klik dan op loodsystemen samenstellen.