De schubkarper: een karper ras die het meest lijkt op de wilde karper!

De schubkarper is zoals de naam al aangeeft volledig beschubt. Deze nauwsluitende beschubbing geeft de karper naast de dikke slijmlaag een goede bescherming tegen parasieten maar ook andere roofvissen. De schubkarper behoort tot de familie van karperachtigen, of met andere woorden het is een Cyprinidae. De eigenlijke naam is Cyprinio Carpio. Een schubkarper kan ruim 40 kg zwaar worden en ongeveer 110 cm lang. Daarbij kunnen deze karpers ruim 50 jaar oud worden. De grootste schubkarper tot nu toe komt uit Hongarije gevangen op het Euro Aqua Lake. Deze wereldrecord schubkarper woog maar liefs 46kg!

Ik hou van doorleefde vissen, vissen met een verhaal getekend door het wassende water. Dit is karpervissen op de rivier en hoe echte rivierkarpers eruit zien!
Ik hou van doorleefde vissen, vissen met een verhaal getekend door het wassende water. Dit is karpervissen op de rivier

 

Inhoudsopgave

De schubkarper: een karper ras die het meest lijkt op de wilde karper!

Wat maakt een schubkarper uniek?

Waar kun je een schubkarper vangen?

Hoe kun je zien hoe oud een schubkarper is?

Wat eet de schubkarper?

Is er een boilie waarmee je eenvoudiger een schubkarper kunt vangen?

Welke rigs werken het beste om een schubkarper te vangen?

Wat ben je nog meer nodig om te karpervissen?

 

Wat maakt een schubkarper uniek?

Een schubkarper is genetisch gezien de sterkste karper soort. Dit komt omdat een schubkarper minder ver is doorgekweekt en wat daardoor de beter genen heeft in vergelijk met de zwakker beschubte rassen. Eigenlijk heb je verschillende soorten schubkarpers. Er zijn vissen met een groot deel wild bloed in zich en ook zogenaamde edelschubs. Deze laatste kunnen heel erg groot worden. Kijk maar eens naar de grote schub van Du Der op 44 kg, of de vele enorme schubs die gevangen worden in Spanje en niet te vergeten Rainbow.

Ook in nederland kunnen schubkarpers heel erg groot worden!
Ook in Nederland kunnen schubkarpers heel erg groot worden!

Een wild bloed hybride zal nooit dit gewicht kunnen evenaren. Echter waar ik wel van overtuigd ben is dat een schub met een deel wildbloed in zijn genen wel heel oud kan worden. Daarbij kunnen ook deze schubkarpers ruim 20 kg zwaar worden! Zelf heb ik op de rivier wel eens een karper gevangen met vrijwel zeker meer dan 25% wild bloed in zijn genen met een gewicht van ruim 27kg met een lengte van meer dan 110cm. Duidelijk mag zijn dat dit echte unicum vissen zijn.

Wil jij karpervissen leren?

Waar kun je een schubkarper vangen?

Schubkarpers komen eigenlijk in ieder water voor. Toch houden ze het meest van stilstaande of langzaam stromende wateren met waterplanten en ondiepe zones. Dit soort wateren warmen snel op en wanneer er vervolgens ook nog veel natuurlijk voedsel aanwezig is dan heb je een prima karperwater. Voor de beginnende karpervisser raad ik aan om allereerst de vijvers te bevissen. Deze zijn overzichtelijk en vaak zwemmen er genoeg karpers rond om eenvoudig je eerste karper te vangen. Wanneer je eenmaal wat meer vertrouwd bent met het karpervissen dan kun je je visgronden wat verleggen. Je kunt dan eens een hengel uitgooien op een kanaal of grotere meren!

een prachtige schubkarper van de rivier
Een prachtige schubkarper van de rivier

Wil je meer weten over de verschillende karpers die er zijn, klik dan eens op het artikel: Karper soorten welke zijn er allemaal?

Hoe kun je zien hoe oud een schubkarper is?

Je kunt net als bij een boom de groei ringen tellen op de schubben van de karper. Een vis groeit namelijk zijn hele leven door. De eerste 15 groei jaren zijn vaak eenvoudig af te lezen, maar de jaren daarna zijn veel lastiger te bepalen. Hiermee wil ik gezegd hebben dat het goed lezen van de groeiringen op de schubben om zo de leeftijd te bepalen best lastig is. Hou er ook rekening mee dat een karper goed groeit in de zomerperiode en dat in de koudere periode de vis nagenoeg stil staat. In de koude periode ontstaat dus een duidelijke ring.

Een karper die met zekerheid 50 jaar of zelf nog wat ouder is!
Een karper die met zekerheid 50 jaar of zelf nog wat ouder is! (26,2 kg)

Een karper kan behoorlijk oud worden. Ik heb zelf vissen gevangen die ongeveer 50 jaar oud zijn. Opvallend is wel dat de echt oude karpers vrijwel altijd schubkarpers zijn! Genetica is wat dit aangaat een van de belangrijkste factoren. Echter verreweg de meeste karpers worden niet zo oud. In de praktijk blijkt dat de zeer snelgroeiende rassen vaak minder oud worden. Ga er daarom maar vanuit dat de meeste karpers tot een jaar of 25 oud worden. Alles heeft natuurlijk te maken met het voedsel dat ze eten en de waterkwaliteit. Waarbij de vissen die voornamelijk groot zijn geworden op natuurlijk voedsel het aanzienlijk langer volhouden. Uiteraard zijn stress en de grootte van de populatie t.o.v. het wateroppervlak ook zaken die meetellen!

Dit is een andere karper die ook bijzonder oud is geworden voor zover ik kon nagaan ook rond de 50 jaar oud
Dit is een andere karper die ook bijzonder oud is geworden voor zover ik kon nagaan ook rond de 50 jaar oud

Wat eet de schubkarper?

De schubkarper is een omnivoor. De schubkarper verschilt amper van de wilde karper wanneer het om hun voedsel voorkeuren gaat. Larven, insecten, wormen en schelpdieren zijn maar een paar van de lekkernijen die in het dieet van de schubkarper te vinden zijn. Vooral muggenlarven zijn een delicatesse voor de schubkarpers. Harde schaaldieren worden in een keer naar binnen gezogen. Waarbij de schelp tijdens het kauwproces wordt vermalen. Deze niet eetbare delen wordt vervolgens via de kieuwdeksels, of ontlasting naar buiten gebracht.

De grote lippen verraden dat deze rivier schub graag mosselen eet
De grote lippen verraden dat deze rivier schub graag mosselen eet.

Daarnaast eten ze soms ook waterplanten, algen en zaden. Schubkarpers zijn kampioen in het filteren van voedseldeeltjes uit de bodem. Dit doen ze door hun uiterst goede smaaksensoren die te vinden zijn op de bekdraden en in en rond de bek.  Daarnaast zijn deze smaaksensoren verdeelt over het hele lichaam van de karper. Het zij wel in mindere concentraties dan bij de mond. Echter het komt erop neer dat een karper hierdoor kan proeven met zijn hele lichaam!

oude schubkarpers met een hoog wild bloed aandeel kunnen ook meer dan 30 pond zwaar worden
oude schubkarpers met een hoog wild bloed aandeel kunnen ook meer dan 30 pond zwaar worden

Het vangen van een schubkarper is niet anders dan bijvoorbeeld een spiegelkarper. Wel is het zo dat een spiegelkarper wat verder is doorgekweekt. Hierdoor heeft deze karper soort een wat bredere acceptatie van verschillende soorten voedsel. Dit betekent dat op het vlak van biotoop vreemd voedsel een spiegelkarper dit aas sneller tot zich zal nemen en accepteren. Hierdoor kun de verder doorgekweekte karpers in de regel eenvoudiger vangen op boilies die weinig tot geen dierlijke ingrediënten bevatten. Denk dan aan zoete koolhydraatrijke boilies op basis van granen. Vis je daarentegen met boilies die voor een groot deel vismeel bevatten dan zul je zien dat je veel makkelijker schubkarpers gaat vangen!

Is er een boilie waarmee je eenvoudiger een schubkarper kunt vangen?

Dat denk ik wel! Probeer maar eens een zoete boilie met dito flavour naast een vismeelachtige boilie in te zetten. Je zult al snel merken dat schubkarpers een boilie met tenminste 30% aan vismeel erg weten te waarderen. Natuurlijk is het zo dat er een bepaalde vertroebeling is tussen echte edel schubs en spiegelkarpers. Immers genetisch gezien zijn ze vrijwel identiek. Maar wat ik probeer te zeggen is dat procentueel wel een bepaalde voorkeur is!

Mijn eerste echt grote kanaal karper van meer dan 20kg. Al was ik toen nog niet eens droog achter de oren...
Mijn eerste echt grote kanaal karper van meer dan 20kg. Al was ik toen nog niet eens droog achter de oren…

Wil je meer kans op een schubkarper dan raad ik aan om onze SA7 boilies te gebruiken. Dit aas bestaat uit 30% dierlijke melen, waarvan een deel ook nog eens 100% wateroplosbaar is. Hierdoor vallen deze boilies erg in de smaak bij vissen die wat lastiger zijn te vangen op aas dat wat verder afstaat van het natuurlijke voedsel. Wil je echt het maximale eruit halen dan kun je het aas een dag op voorhand voorzien van wat activator liquid. Deze dip trekt diep in de boilies waardoor deze heel lang extra attractie zullen afgeven.

Welke rigs werken het beste om een schubkarper te vangen?

Het mag duidelijk zijn. Voor het vangen van een schubkarper is aaskeuze belangrijk! Ondanks dat een edel schubkarper een breed voedselspectrum heeft eten ze niet alles. Goede boilies maken zeker een verschil! Goedkoop is wat dat aangaat zeker duurkoop. Temeer op wateren waar veel wordt gevist. Des te meer keus des te kieskeuriger de karper wordt. Vandaar dat het raadzaam is om niet te besparen op goed haakaas. Immers wanneer een karper het niet in de mond neemt kun je hem nooit vangen.

Check ook eens het artikel: “De 3 pijlers van attractie.”

Een van mijn mooiste schubkarpers een vis van meer dan 110cm lang
Een van mijn mooiste en langste schubkarpers!

Gelukkig is het vangen van een karper niet heel moeilijk. Je kunt in de meeste gevallen met simpele karper rigs succesvol vissen. Voor bodemaas raad ik aan om een combi rig te gebruiken. En voor wafters is de bow rig ideaal! Daarnaast zijn opvallende pop-ups rig heel goed om nieuwsgierige, opportunistische karpers te vangen. Dit betekent dat zeker in het voorjaar karpers houden van felle kleuren zoals onze hivisual pop-ups. Door de visueel sterke attractie van dit haakaas wordt het vaak als eerste gepakt. Dus doe je voordeel ermee.

Welke karper soorten zijn er nog meer?

Wat heb je nog meer nodig om te karpervissen?

Uiteraard heb je een goede karperlijn nodig en een geschikte werphengel met dito molen. Het is de manier van karpervissen welke bepalend is voor de spullen die je nodig hebt. Echter het statisch karpervissen is heel geschikt om deze vis te vangen. Hiervoor maak je gebruik van het zelfhaaksysteem. Waarbij de karper zich haakt op het gewicht van het lood. Er zijn verschillende soorten loodsystemen. Wil je wat meer informatie over de verschillende loodsystemen klik dan op loodsystemen samenstellen.

Er zijn verschillende kleurvariaties hier een nagenoeg zwart kleurige schubkarper
Er zijn verschillende kleurvariaties hier een nagenoeg zwart kleurige schubkarper