Stalken op karper de winterse verleiding

Stalken op karper tips en tricks om snel succes te boeken!

Stalken op karper is een bezigheid die Ernesto Kamminga maar wat graag doet! Zeker wanneer je maar een aantal uren te besteden hebt kan struinend vissen een hele mooie, maar vooral ook spannende bezigheid zijn. Daarbij je leert veel meer van de gedragingen wanneer je als een indiaan langs het water sluipt. En vooral dat laatste geeft je een behoorlijk voorsprong op de concullega’s karpervissers. In deze aflevering gaat Ernesto Kamminga net na de winter, bij de eerste zonnestralen op pad met als doel om een karper live voor de camera te vangen. Het water is nog ijskoud echter Ernesto weet al vrij snel een paar vissen te vinden. De vissen die hij heeft ontdekt liggen volledig passief tussen de obstakels. Hier eentje tussenuit plukken zal nog niet eenvoudig zijn.

stalken op karper in de winter met de zig!
Stalken op karper kan heel succesvol zijn ook in de winterperiode!

Passief en actief

Vooral net na de winter zijn karpers meer dood dan levend. Het ijskoude water help natuurlijk niet mee, maar er is meer. Karpers zijn geen inheems vissoorten en hebben daardoor meer moeite om in het voorjaar actief te worden. Vergelijk het maar eens met onze inheemse vissoorten. Het is daarom dat brasem, voorn en snoek veel actiever zijn in het koude voorjaarswater. Met dit in het achterhoofd is het raadzaam om zelf actief de karpers op te zoeken, dan te wachten achter je rodpod op een karper die misschien voorbijkomt. Wanneer ik ga stalken op karper dan ben ik het grootste deel van de tijd bezig met kijken, zoeken en stekjes aanvoeren.

Wanneer ik de daadwerkelijke uren tel van de tijd die mijn hengels in het water liggen dan is dit misschien maar 20% van de tijd die ik er ben. De resterende tijd ben ik aan het observeren. Dit is misschien wel even wennen want de meeste vissers willen graag zo snel als mogelijk de hengels ter water. Echter wil je in een paar uur succesvol zijn dan zul je 80% van de tijd moeten steken in het vinden en verleiden van de karpers. Bij het stalken op karper ben je actief bezig en leer je heel veel over de gemoedstoestand van de karper. Deze gemoedstoestand verschilt van dag tot dag. Ik ben van mening dat wanneer je een echt goede karpervisser wilt worden je moet leren deze gemoedstoestand in te schatten. Stalken op karper is een bezigheid die je letterlijk de ogen opent en waardoor je veel beter leert inspelen op de situatie.

stalken op karper is voornamelijk observeren
Van observeren kun je zoveel leren!

Stel nu zelf je eigen perfecte stalking rig samen namelijk de Ronnie rig

Tactiek stalken op karper in de winter

Eenmaal de vissen gevonden moet je een plan bedenken om ze te vangen. Ik zag wel een aantal vissen liggen tussen de takken echter deze deden werkelijk niets. Dit gedrag is heel opvallend zeker in deze periode. Ze willen maar 1 ding en dat is opwarmen in de zon. En wij kunnen ons dat niet goed voorstellen maar de zon werkt als een soort vergrootglas door het wateroppervlak. Hierdoor kan de bovenste waterlaag heel snel opwarmen. Bedenkt echter wel dat het begint met een paar vissen de meeste vissen zullen als voor dood ergens op of boven de bodem zweven. Je vist daarom maar op een enkele vis die actief is. En net deze karper moet je er tussenuit pikken.

Ik heb in het verleden eens een goed gesprek gehad met een koi karper expert. We kregen het zo over het hoe en waarom van de voorjaarssterfte die vrijwel elk jaar wel ergens de kop op steekt. Hij vertelde dat karpers in de winter bepaalde stoffen uitscheiden waardoor ze in een soort slaap komen en dat dit ook de reden was dat ze heel moeilijk op gang komen. Temeer wanneer ze dicht bij elkaar liggen hoopt de concentratie zich op waardoor het slaapeffect versterkt wordt. Bovenstaande zou me niets verbazen want dieren communiceren veelal via feromonen en stoffen waar wij geen weet van hebben.

tijdens het stalken op karper kom je geregeld karpers in het oppervlak tegen
Ik ben opzoek naar karpers die wel actief zijn, vaak zijn dit de vissen die alleen of soms met zijn tweeën zwemmen

Slaapstof

Toch is een vijver wel iets anders dan een groot water en zal de dichtheid van deze “slaapstof” minder toenemen. Daarbij is een karper een vis die van nature is ingesteld op een hogere watertemperatuur dan onze inheemse vissoorten. Echter naast wat er genetisch is vastgelegd is er zeker meer aan de hand. Want ik kan me meerdere observaties herinneren waar ik bij de geclusterde vissen geen activiteit kon waarnemen, dit in tegenstelling tot de enkele, zeg maar apart zwemmende vissen. Het is daarom dat ik me nooit concentreer op de grote groep, maar echt op deze afgezonderde, los zwemmende vissen. Vaak zwemmen ze dezelfde route en door wat tijd te nemen kun je de route al vrij snel ontdekken. Het enige wat je na het ontdekken van de route moet doen is je aasaanbieding op het juiste moment en diepte presenteren!

gebruik enkel wat boilie kruim om de vissen te verleiden!

Een klein beetje SE4 boilie kruim in een pva zakje is vaak genoeg om een aanbeet te forceren!

Tactiek stalken op karper

Mijn tactiek is vrij eenvoudig. 1 hengel leg ik met een pva stickje en een gedipte boilie op de schuine kant van het talud. Het is hier namelijk direct 4 meter onder de kant en daardoor veel te diep om op de bodem te vissen. Het water is vrij helder en ik kan net een klein stukje bodem onderscheiden waar ik mijn montage op kwijt kan. Niet dat ik de montage zie liggen hoor maar ik zie een wat lichter deel van de bodem wat net wat uitsteekt alvorens het de diepte in gaat. De montage komt dan te liggen op ongeveer 1 meter waterdiepte. Dit is tevens de diepte waarop de vissen ongeveer zwemmen. Ik zeg vissen, echter het zijn er maar twee, die zich af en toe wat verplaatsen. Na een poosje de kat uit de boom te hebben gekeken zie ik dat 1 van de vissen weer over het lichtere deel van het door mij ontdekte plekje op het schuine talud zwemt. Daar gaat strakjes mijn pva stick heen. Echter voor nu gaat er enkel wat SE4 boilie-kruim naar de bodem.

Een gedipt haakaasje kan net dat beetje extra overredingskracht geven om een karper over te halen.
Een gedipt haakaasje kan net dat beetje extra overredingskracht geven om een vis over te halen. KLIK op de afbeelding voor meer info

Stalken op karper met de zig rig

De ander hengel voorzie ik van een zig rig. Een van mijn favoriete manieren om in deze periode een karper te vangen. Ja ik weet het is niet iedereens ding, maar geloof mij het is echt kicken om een karper met de zig te vangen. Het mooie is dat ik met deze manier van karpervissen mijn haakaas precies voor hun bek kan hangen. Dus veel moeite hoeven ze niet te doen om het aas naar binnen te zuigen.

een beetje zigmix kan wonderen doen bij het instant vissen op karper

Pulex zig mix aangemaakt met onze Pulex Attractant geeft veel attractie zonder dat het de vissen verzadigd. Je kunt er ook een hele fijn stick mix van maken waarbij de vissen die in de hogere waterlagen ook naar onderen worden getrokken

Om de vissen een beetje activeren gooi ik een paar hele kleine balletjes met Pulex zig mix in het water. Dit doe ik niet boven op de passieve vissen, maar op de route waar 1 van de 2 actieve vissen steeds langs zwemt. Uiteraard wacht ik het juiste moment af want ik wil geen vissen verschrikken met het inwerpen van het voer. Daarbij ben ik heel benieuwd hoe de vis die ik op het oog heb zal reageren. Het plan is om niet direct te gaan vissen ik wil eerst nog even een ander deel van het water bekijken. Het kan goed zijn dat de vissen daar actiever zijn. Daarbij kan het voer nu zijn werk doen en wanneer ik terugkom zie ik wel of er meer vissen actief zijn geworden.

Stalken op karper stek 2

Stek 2 is echt een hele mooie stek. Er ligt een hele grote boom in het water en net als bij stek 1 kan ik vanaf de hoge oever perfect in het water kijken. Toch moet je er oog voor hebben, want de vissen liggen nog vrij diep en zwemmen nauwelijks. Iemand met een ongeoefend oog loopt ze zo voorbij. Roerloos als een schim hangen ze daar soms net zichtbaar soms net niet. Iets verder zie ik 2 vissen strak in de oever tegen wat takken liggen. Het zijn kleine vissen en ze liggen in tegenstelling tot de andere vissen vrij dicht onder het oppervlak. Ik tel in totaal een 5 a 6-tal vissen in deze hoek van het water. Echter stek 1 heeft mijns inziens veel meer te bieden. Tijd om terug te gaan naar stek 1 maar dan met mijn hengels. Ik neem enkel het nodige mee want ik wil mobiel blijven. Een gehaakte karper zet de hele boel op de kop en dan is het vangen van een 2de sowieso nog moeilijker. Eventueel kan ik dan nog terug naar stek 2.

Mijn hengels leg ik op de grond op deze manier blijf ik zeer mobiel.
Mijn hengels leg ik op de grond op deze manier blijf ik zeer mobiel.

Zig rig tussen de obstakels

De zig-rig die ik maak is wat sterker dan normaal. Ik gebruik de Invisible mono in 33/00 i.p.v. de Zig link. De invisible mono is sterker en duurzamer wat gezien de obstakels geen overbodige luxe is. Als haak verruil ik de Black Claw in voor een Chod haak in maat 8. Ik kan nu veel meer druk zetten en de vissen hopelijk uit de obstakels weg houden.

zig rig van wat dikker materiaal

Mijn zig rig maak ik extra sterk door gebruik te maken van de Invisible mono in 33/00 en een Chod haak maat 8. Klik op de afbeelding voor meer info over onze invisible mono.

Wanneer ik op de stek aankom zie ik dat 1 vis waarschijnlijk door het zig voer wat actiever is geworden. Mijn handen jeuken om mijn hengels in te leggen. Desalniettemin ben ik heel behoedzaam met hoe ik me aan de oeverkant beweeg. De vissen liggen hier letterlijk onder mijn voeten en met de cameraman ook nog bij me moet ik extra voorzichtig zijn. Gelukkig kan hij inzoomen en heb ik wat meer bewegingsruimte.

Eerste aanbeet stalken op karper

Ik steek snel mijn schepnet in elkaar en niet veel later heb ik beide hengels met de molens omhoog gepositioneerd. De slinger steunt op de grond. De slipknop heb ik los staan mocht ik een aanbeet niet direct opmerken. Heel voorzichtig kijk ik over de rand en links zie ik in slow motion een karper aankomen. Deze vis is actief, maar zwemt heel traag precies op de juiste diepte van mijn zig. Nog een meter te gaan… Ik hou mijn adem in. Mijn zig rig met een wit gekleurde high density foam kan ik goed zien.

zig foam gemaakt van HD materiaal zonder repulsieve stoffen!

Mijn voorkeur gaat uit naar het witte HD foam maar soms is het raadzaam om ook een andere kleur de kans te geven

Witte zig foam

Het hoge contrast van dit witte foam heeft mij al heel veel vis op geleverd. Blijkbaar lokt het sneller een oppakreflex uit dan andere kleuren in deze periode. Maar soms is het wisselen van een andere kleur het proberen waard. Enfin de vis zwemt op mijn montage af en ik ben helemaal gefocust op wat er komen gaat. Op 20 cm voor het haakaas zwenkt de vis wat naar rechts en maakt, heel langzaam een rondje om het haakaas heen. Pak het nu denk ik bijna hardop. De karper is duidelijk geïnteresseerd in het zig foam. Dan gaat alles heel snel en krijg ik een felle aanbeet op mijn pva stick hengel. Ik kan niet anders dan omhooggaan en de hengel oppakken. De zig vis is weg. Wat volgt is een vrij strakke dril, dit omwille van de vele in het water liggende bomen. Echter al snel heb ik de vis in het net. En ben ik blij dat ik toch heb gewed op 2 paarden. Wat zou er gebeurd zijn wanneer deze vis 10 seconden later het haakaas had opgepakt?

Heerlijk wanneer het plan blijkt te werken! Stalken op karper opent letterlijk een andere wereld voor ons als karpervissers. Je kunt er zoveel van leren.
Heerlijk wanneer het plan blijkt te werken! Stalken op karper opent letterlijk een andere wereld voor ons als karpervissers. Je kunt er zoveel van leren.

Zo dichtbij maar toch zo ver weg

De stek is een beetje op zijn kop gezet de zig karper is ook weg. Het lijkt me beter om nog even te kijken op stek 2 misschien is daar een van de aanwezige karpers opgewarmd. Ik gris mijn hengels bij elkaar en loop voorzichtig bij de kanten langs. Ergens halverwege zie ik een vis vlak onder de oever door zwemmen. Ook hier is het heel diep onder de kant. Voor het vissen met de zig-rig is dit geen probleem maar het vissen met bodemaas wordt puzzelen. Veel tijd heb ik niet want ik probeer mijn hengels te positioneren op de route van de vis. Ik ben snel wat vooruitgelopen en ben nu ongeveer 15 meter voor de vis. Snel drop ik mijn hengels en wacht totdat de vis voorbij komt zwemmen. Nog 2 meter en dan is de vis bij mijn haakaas. Nu wordt het spannend. Ik geef mijn ogen geen tijd om te knipperen want de vis zwemt echt recht op het zig foam af. Net voor het zig-foam draait de vis zich en zwemt net als de eerste vis een rondje om het haakaas. De spanning is voelbaar aanwezig de vis is zo dichtbij maar toch zo ver weg. Het is een unieke kans om te zien hoe ze het zig foam naar binnen zuigen. Dan neemt de vis het foam en nog voordat ik de hengel in handen heb giert de molenslip het uit. Zzzzzzzz heerlijk wat een zalig geluid! Ik laat me direct naar onderin de wal glijden. Wel moet ik oppassen want het is hieronder in de kant zeer diep.

Wanneer het er om spant

De vis weet al snel een paar meter lijn te pakken maar gelukkig heb ik de zig link in geruild voor de 33/00 invisible mono. Ik geef de vis geen lijn meer want ik vis vervaarlijk dicht tussen de in het water gevallen bomen. Tijdens de dril druk ik de hengeltop diep naar onderen om zo de vis te kantelen. Blijkbaar is deze goed wakker want ik moet echt alle zeilen bij zetten om de karper in het net te krijgen. Het naar onderen drukken van mijn hengeltop lukt goed. De vis kan geen meter lijn meer nemen, maar is nog lang niet moe.

Heerlijk dat stalken op karper in de winterperiode!
Heerlijk dat stalken op karper in de winterperiode!

Na een heuse titanenstrijd glijdt ook de zig-vis in mijn net. Het is niet de grootste maar wel eentje die mijn hengel goed liet werken. Heerlijk nummer 2 is ook binnen! Snel leg ik mijn net even in de kant en klauter de steile oever omhoog. Daarna probeer ik mijn hengel weg te leggen wat nog niet zo eenvoudig is omdat hier een afrastering zit vlak achter mij. Even de spullen weg leggen en dan kan de vis op de foto waarna hij weer terug mag het ijskoude water in. Even kijk ik de vis nog wat na en dan maakt een heerlijk euforisch gevoel zich van me meester. Wat is het toch leuk stalken op karper in de winter!